Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Tactic Philosopher: Game 4


Διαβάστε στους "Philosophers" την τακτική ανάλυση του game 4!
*Πως ο Σφαιρόπουλος οδήγησε τον Θρύλο στο απόλυτο, με μια ολοκληρωτική εμφάνιση.
*Ποιές  οι αμυντικές και επιθετικές τακτικές που οδήγησαν στο +17.
*Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Μεγάλη νίκη (92-75) η οποία  συνοδεύτηκε από μια τεράστια και ολοκληρωτική εμφάνιση. Ο coach Σφαιρόπουλος παρέδωσε ένα προπονητικό σεμινάριο διαχείρισης και πήρε το πορτοφόλι του έτερου κορυφαίου Έλληνα προπονητή, Γιώργου Μπαρτζώκα!

Τα τακτικά κομμάτια που θα αναλύσουμε σήμερα είναι τα εξής: η στοχευμένη "κούραση" πάνω στους Σβεντ-Ρόμπινσον, το "ένα βήμα μπρος" των ερυθρολεύκων σε άμυνα και επίθεση και βέβαια ο αστείρευτος πλουραλισμός της ερυθρόλευκης ρακέτας!

Στοχεύμενη "κούραση" πάνω σε Σβεντ-Ρόμπινσον

  • Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο είχε  "θέμα" αμυντικό εξ' ου και οι 40 πόντοι παθητικό. Παρόλα αυτά το πλάνο, εν τέλει "του βγήκε" στο β' μέρος (μόλις 32 πόντοι παθητικό). Τι έλεγε το πλάνο; Ασφυχτική "επαφή"  στους Σβεντ και Ρόμπινσον ώστε να τους κουράσει. Ο Σφαιρό επέλεξε ΞΑΝΑ την λογική "από δύο παίχτες δεν χάνω". Τα έβαλαν στο α', στο β' όμως όταν κουράστηκαν τα... έσπασαν!
  • Στον Σβεντ ο Σφαιρό επέλεξε την άμυνα over play. Άλλαξε πάνω μάλιστα 4 παίχτες (!). Στην αρχή ο Παπανικολάου και όταν κουράστηκε αυτός, κατά σειρά οι Μάντζαρης-Τόμσον και Παπαπέτρου! Στο δε Ρόμπινσον, μετά τά όργιά του στο α', επέλεξε να τον παίξει με το Μιλουτίνοφ  (απόφαση με ρίσκο καθώς ο Ρόμπινσον είναι πολύ γρήγορος). Ο Νίκολα τον πήγε στη σκληράδα και την επαφή και τον κούρασε. Ακόμα μάλιστα και μετά τα 4 φάουλ του Σέρβου σέντερ ο coach δεν τον αντικατέστησε κι επέμεινε σε αυτό το match up!
  • Εδώ να τονίσω πως σημαντικός στον περιορισμό των δυο αστέρων της Κίμκι ήταν όσο έπαιξε ο "συνήθης αφανής ήρωας" Αγραβάνης. Με αυτόν στο παρκέ για 15', λόγω της ταχύτητας που έχει στις περιστροφές δεν έμειναν καθόλου κενοί χώροι για να τους εκμεταλλευτούν οι παίχτες της Κίμκι.


"Ένα βήμα μπρος" και στις δυο πλευρές του παρκέ.
  • Ο Ολυμπιακός έδωσε μια "παράσταση κατάθεσης ενέργειας" χθες! Έτρεξε ανελέητα τους υποτίθεται μετρ Ρώσους, τους ξετίναξε στα ριμπάουντ (+10 παραπάνω) και γενικά σε κάθε φάση έδειχνε ένα βήμα μπρος. Μπορεί πολλοί να θεωρούν πως η ομάδα υστερεί σε αθλητικότητα/ταχύτητα/ενέργεια φέτος αλλά αυτό όπως όλοι είδαμε χθες δεν ισχύει. 
  • Στα ριμπάουντ για παράδειγμα πήδαγαν ΟΛΟΙ. Πρώτοι ήταν οι Τόμσον-Μακλίν-Μάντζαρης με 5, ενώ ο Παπαπέτρου είχε 4! Πχ οι βασικοί ψηλοί τελειωσαν το ματς με 2 έκαστος  (Πριντ-Μίλου) αλλά βοήθειες έδωσαν ΟΛΟΙ.
  • Εδώ να τονίσω, πως ο Μακλίν (επειδή λέμε για ripper) έβαλε χθες ένα φόλοου με το χέρι του σχεδόν ένα μέτρο πάνω από τη στεφάνη...
  • Επίσης είδαμε για πρώτη  φορά την ομάδα να τρέχει ΤΟΣΟ πολύ! Το 70% των επιθέσεων έγιναν κάτω από τα 14"-15". Άλλωστε transition game δεν θεωρείται μόνο ο αιφνιδιασμός αλλά γενικά οι γρήγορες επιθέσεις. Παράδειγμα: Ο Ολυμπιακός κατέβαζε τη μπάλα γρήγορα και την πέρναγε συνήθως χαμηλά, πριν οργανωθεί η άμυνα της Κίμκι και τελείωνε έτσι τις φάσεις! Αυτό έγινε πάρα πολλές φορές!
  • Η γρήγορη επίθεση έπιασε  στον ύπνο την ομάδα του Μπαρτζώκα. Ο Ολυμπιακός επέλεξε ξαφνιάζοντας πολλους να χτυπήσει τους Ρώσους με το δικό τους στυλ παιχνιδιού! Και τους κέρδισε βαζοντάς τους, 92 πόντους!


Πλουραλισμός στην ρακέτα
  • Αν θυμάμαι καλά οι πρώτοι 18 πόντοι της ομάδας ήταν μέσα από το ζωγραφιστό. Από  92 πόντους που σκόραρε ο Θρύλος οι 18 ήταν από τρίποντα (6), οι 20 από βολές και οι υπόλοιποι 54 (!) ήταν από δίποντα ήτοι σημαίνει καλάθια κοντά στη ρακέτα! Με τρομερό ποσοστό μάλιστα 27/43!
  • Ο Ολυμπιακός είναι ίσως η πιο δυνατή ομάδα μέσα στο ζωγραφιστό (και λείπει και ο Τιλί). Ας δούμε λίγο τι πήρε ο Θρύλος χθες κοντά στο καλάθι: Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ το κορυφαίο δίδυμο ψηλών. Παίζουν εξαιρετικά με πλάτη, ενώ απειλούν και από μακρυά  (ο Μίλου σκοράρει πια και από τα 5-6m μετά από roll out, ενώ ο Πρίντ έξω από τα 6.75m). Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Ο Μακλίν είναι πολύ καλός επιθετικός απειλώντας και με πλάτη και μετά από roll out στα 4-5m. Ο Τόμσον είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ στο drive! Ο Αγραβάνης έχει βελτιώσει συγκινητικά το drive του αλλά και το post up παιχνίδι του. Ο Παπαπέτρου συστηματικά παίρνει μπάλες και τις τελειώνει με πλάτη. Όλα αυτά τα plays τα είδαμε στον χθεσινό αγώνα.
  • Ειλικρινά ο Ολυμπιακός είναι απίστευτα πολυφωνικός, ελαστικός και ευέλικτος στο παιχνίδι του κοντά στην ρακέτα. Κι όλο αυτό ήταν σαφής στόχος του καλοκαιρινού σχεδιασμού.


*Μην την ματιάσουμε την ομάδα αλλά και τον coach... Ιδανική αρχή. Για τους πάντες. Εν αναμονή (κυρίως) της επιστροφής του αρχηγού  και βέβαια του αντικαταστάτη του Τιλί... Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε ταπεινά...

1 σχόλιο:

  1. A) Ωραίος τίτλος το "Ονειρευόμαστε ταπεινά", β) αντιδραστικές εσύ δεν έλεγες πέρυσι να φύγει ο Σφαιρό και φέτος στο ματς με τον ΠΑΟ για τα εγκλήματά του;; ψυχραιμία , γ) ωραίο άρθρο του πάντα ενδιαφέροντα Καρπετόπουλου στην ιστοσελίδα του karpetshow, για την ομάδα μπάσκετ, όντως ο Ολυμπιακός έχει γίνει "αγαπησιάρικη" ομάδα και είναι λυπηρό που δεν έχει περισσότερο κόσμο το ΣΕΦ, αλλά πάντα οι μπασκετικοί είναι λιγότεροι και όντως πιο "αγαπησιάρηδες"... δ) δεν ξέρω που θα πάει φέτος η ομάδα, αλλά είναι ΟΜΑΔΑ και ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ να τη βλέπεις, ε) ωραίο το σχήμα με playmaker και 4 ψηλούς, στ) ωραίο μπάσκετ παίζει ο Τόμσον, γνωρίζει όλα τα βασικά του μπάσκετ και έχει αθλητικό αμερικάνικο κορμί, ζ) συνεχίζουμε και υποστηρίζουμε Σφαιρόπουλο και όλους τους παίκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή