Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Tactic Philosopher: Game 1


Από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη στο RP. Την "Tactic Philosopher". Σκοπός μας να εμβαθύνουμε στην τακτική αντιμετώπιση που είχε η ομάδα μας σε κάθε ματς και να μιλήσουμε λίγο πιο "επιστημονικά" για μπάσκετ. Ξεκινάμε λοιπόν με τα τακτικά κομμάτια (δύο "θετικά" κι ένα "αρνητικό") τα οποία επιλέξαμε από το game 1, απέναντι στην Σάσκι Μπασκόνια.
Επιμέλεια στήλης: Αντιδραστικός


Ο Ολυμπιακός στην νίκη του απέναντι στην Μπασκόνια (75-64), έβγαλε στο παρκέ 3 "νέα" τακτικά στοιχεία, τα οποία είδαμε ουσιαστικά για πρώτη φορά στο παιχνίδι του και με αυτά θα αχοληθούμε σήμερα.

1) Ο "ΠΥΡΓΟΣ" Μιλουτίνοφ

  • Σε ένα ματς που του έλειπαν οι δύο βασικοί του δημιουργοί, ο Σφαιρόπουλος επέλεξε να χρησιμοποιήσει σαν ΠΥΡΓΟ στα 5-6m της ρακέτας τον Μιλουτίνοφ. 
  • Η μπάλα αφενός δεν γύριζε ανούσια στην περιφέρεια κι αφετέρου περνώντας την στο ύψος της βολής στον Νίκολα, η άμυνα της Μπασκόνια "έσπαγε". Άπαντες έκλειναν πάνω του κι εκείνος είτε την πάσαρε έξω στους ακροβολισμένους (πασάρει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ο Σέρβος, βλέπει πολύ γήπεδο), είτε βέβαια τελείωνε μόνος του, παίζοντας με πλάτη.
  • Εδώ να τονίσω ότι το να ακουμπάει η μπάλα στη βολή στον ψηλό, θεωρείται βασικός τρόπος για να σπάσει και η "ζώνη".
  • Επίσης, θεωρώ πως ανεξαρτήτου των απουσιών και κομπλέ να παίξει ο Θρύλος και πάλι η μπάλα θα ακουμπάει ΠΟΛΥ συχνά στον Μιλουτίνοφ στον νέο Ολυμπιακό. Είναι σπάνιο ένας ψηλός να έχει τόσο καλά τελειώματα και ταυτόχρονα και να πασάρει.


2)Η μπάλα "μέσα" στο παρκέ

  • Στοιχείο που πέρυσι έλειπε. Ο Ολυμπιακός με τους Βάσκους, επιχείρησε πολλές διεισδύσεις, σκοράροντας, κερδίζοντας φάουλ και αποσυντονίζοντας την άμυνα της Μπασκόνια σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πλέον οι παίχτες να "βάλουν την μπάλα μέσα στο παρκέ".
  • Ο ένας εξ αυτών είναι ο Χόλις Τόμσον. Ξεκινάει τις προσπάθειες του έξω από το τρίποντο(αρκετά εκρηκτικός γαρ) και χρησιμοποιώντας καλά το κορμί του φτάνει μέχρι την ρακέτα, τελειώνοντας κυρίως με αριστερό μπάσιμο. 
  • Πολύ καλός σε αυτό είναι βέβαια και ο Τζαμέλ Μακλίν. Για αυτό σας λέμε πως μοιάζει με τον Χάινς. Ο Μακλίν παίρνει την μπάλα στο ίδιο ύψος με τον Μιλουτίνοφ (5-6m) αλλά πιο πλάι. Έτσι γυρνώντας ΜΕΤΩΠΟ, ξεκινά drives-με όπλο τα πολύ γρήγορα πόδια του, τα οποία είτε τελειώνει είτε πασάρει έξω.
  • Εδώ να τονίσω πως είδαμε να τελειώνει δυο τέτοιες φάσεις και ο Αγραβάνης ο οποίος έχει αναπτύξει πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του (μετά από ώρες δουλειάς με τον assistant της ομάδας, Μαρμαρινό).
  • Και βέβαια μην ξεχνάμε πως ο καλύτερος driver της ομάδας λείπει... Ο Βασίλης Σπανούλης...


3)Πρόβλημα "συγχρονισμού" στην άμυνα

  • Καταρχήν να τονίσω πως είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, καθώς μιλάμε για μια ομάδα με χαμηλή ακόμα συνοχή. 
  • Στον αγώνα με τους Βάσκους είδαμε κάποιες φορές να υπάρχει αμυντική ανισορροπία. Λάθος περιστροφές κι αργή αλλαγή στα μαρκαρίσματα  (λες και δεν ήξεραν αν αλλάζουν ή αν χρειάζεται απλό heads out).
  • Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της δυσκολίας του Στρέλνιεκς  (κυρίως) αλλά και του Τόμσον να συνηθίσουν το "αμυντικό ρολόι" της ομάδας. Από κει ξεκινούν νομίζω όλα. Επίσης σε κάποιες στιγμές φάνηκε να χάνει την συγκέντρωσή του στην άμυνα  και ο πιεσμένος* Παπαπέτρου...
  • Παρ'όλα αυτά η Μπασκόνια παρουσιάστηκε  εμφανώς ανέτοιμη και δεν εκμεταλλεύτηκε τα όποια κενά στην άμυνα της ομάδας  μας. Έτσι έμεινε στο πολύ χαμηλό συντελεστή των 65 πόντων. 


* Μήπως ένα νέο συμβόλαιο θα έλυνε τα πόδια στον νεαρό Έλληνα forward;;;

**Για να μην παρεξηγηθώ. Όταν κρατάς στους 65 πόντους την Μπασκόνια του μ.ο 80+ πόντων είναι επιτυχία. Ο Ολυμπιακός είχε ζήλο και πίεση στην άμυνα του, έκλεψε πολλές μπάλες και ήλεγξε ΑΠΟΛΥΤΑ τα ριμπάουντς.
Αυτά τα λίγα, για το game 1. Η στήλη θα επιστρέψει μετά το game 2 απέναντι στην Μάλαγα την άλλη βδομάδα. Με τον μετρ της τακτικής, πολύ σοβαρό και συνεπή coach,  Χουάν Πλάθα στον πάγκο των Ανδαλουσιανών, αναμένεται να βγουν όχι μόνο πινακάκια αλλά και σκακιέρες την προσεχή Παρασκευή στο ΣΕΦ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου