Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Αθλητικότητα, ψυχή, τακτική...


Αξιοποιώντας το τρίπτυχο αθλητικότητα-ψυχή-τακτική ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μπασκόνια και κυρίως  τον ίδιο του το εαυτό. Μια νίκη που επανέφερε την αισιοδοξία στην ομάδα και το κυριότερο έκανε άπαντες  να καταλάβουν τις δυνατότητές τους.
Ο Αντιδραστικός αρθρογραφεί για την εκκίνηση με το δεξί του Ολυμπιακού στην νέα Euroleague.


Η ήττα από τον Παναθηναϊκό, το επεισόδιο του Παπ, ο ξενιτεμός από το ΣΕΦ, τα ερωτηματικά της κάθε πρεμιέρας, σε συνδυασμό ΠΑΝΤΑ και με τις τρεις τρανταχτές απουσίες της ομάδας (Σπανούλης, Ρόμπερτς, Τιλί) έκαναν το ματς με τη Σάσκι Μπασκόνια, πολεμικό.

Ε λοιπόν οι 11 ερυθρόλευκοι το αντιμετώπισαν ακριβώς έτσι! Σαν πόλεμο! Σαν μάχη! Και μπήκαν μέσα στα "Δύο Αοράκια" κι έπαιξαν σαν καμικάζι! Πολέμησαν για κάθε μπάλα, ίδρωσαν σε κάθε εκατοστό του παρκέ και κατάφεραν να πάρουν την πρώτη ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ νίκη στο σακούλι τους!

Με αθλητικότητα  και περίσσια ψυχή αλλά και με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ τακτική προσέγγιση του αγώνα από τον Σφαιρόπουλο φτάσαμε λοιπόν στο πλασματικό (καθώς η διαφορά θα μπορούσε να ναι μεγαλύτερη) 75-64 και το ρεκόρ γράφει ήδη γράφει 1-0.

ΑΘΛΗΤΙΚΌΤΗΤΑ

  • Ο Ολυμπιακός λοιπόν έβγαλε πολύ μεγάλη ενέργεια και ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ στο παιχνίδι του. Σε αυτό το κομμάτι ηγήθηκαν σαφώς οι Παπανικολάου και Αγραβάνης οι οποίοι ήταν οι match changers! Κατά τα άλλα στο κομμάτι αυτό συνείσφερε ΞΑΝΑ ο Μακλίν (σας τα λεγα όλο το καλοκαίρι πως θα γίνει αμυντικός παράγοντας!)  ενώ άριστες εντυπώσεις αφήνει και ο Τόμσον που όπως καταλαβαίνετε όχι μόνο δεν είναι μόνο σουτέρ αλλά με τις physical δυνάμεις του συνεισφέρει παντού!
  • Ο Ολυμπιακός ήλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντς (τα 16 επιθετικά έκαναν τη διαφορά), αλλοίωσε κι έκλεψε μπάλες και βέβαια επιτέλους τον είδαμε να τρέχει σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο!


ΨΥΧΉ

  • Βέβαια στα κρίσιμα σημεία χρειάστηκε και η παραδοσιακή ολυμπιακή ΨΥΧΗ... Απόντος του Σπανούλη, ο υπαρχηγός Πρίντεζης με τεντωμένες τις φλέβες στο λαιμό σάλπισε την μεγάλη επίθεση και τον ακολούθησαν βέβαια οι Παπανικολάου και Αγραβάνης (οι οποίοι έκαναν ΤΑ ΠΑΝΤΑ χθες)! 
  • Κατά τα άλλα έβλεπες το πάθος στα μάτια όλων. Από τους Τολιόπουλο-Μπόγρη που έπαιξαν από ένα τρίλεπτο, μέχρι τους νεοφερμένους Τόμσον-Στρέλνιεκς και Μακλίν, μέχρι βέβαια και τις παλιοσειρές της ομάδας.


Τέλος, πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στην τακτική αντιμετώπιση από τον Σφαιρόπουλο:

  • Τον έδεσε κόμπο τον άπειρο/άμοιρο Πριχιόνι. Καταρχήν έκανε σωστό rotation παίρνοντας πράγματα από όλους όσους αγωνίστηκαν. 
  • Κατά δεύτερον διάβασε σωστά την μεγάλη διαφορά δυναμικότητας της ερυθρόλευκης ρακέτας απέναντι στων Βάσκων και χτύπησε ακριβώς εκεί! Οι πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού ήταν οι Πρίντεζης, Αγραβάνης και Μιλουτίνοφ  (μαζί με τον Παπ), ενώ οι Σενγκέλια-Βόινγκτμαν στοχοποιήθηκαν συστηματικά  όταν αμύνονταν, ενώ όταν επιτίθονταν οι αλλαγές των μαρκαρισμάτων (ο Αγραβάνης έπαιρνε τον σέντερ Βόινγκτμαν και ο Μακλίν ή ακόμα και ο Παπαπέτρου τον Σενγκέλια) τους αποσυντόνισαν!
  • Τέλος κατάφερε να ελέγξει η ομάδα του για 40' τον ρυθμό! Οι μετρ του είδους Βάσκοι αν θυμάμαι έβγαλαν ΕΝΑΝ αιφνιδιασμό σε ολόκληρο το ματς ! Credit να το καταφέρνεις αυτό απέναντι στην πιο παραδοσιακή transition ομάδα της διοργάνωσης και να την κρατάς χαμηλά στους 65 πόντους!


Και κάποια γενικά στοιχεία

  • Μια βασική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι η εξής. Ο Ολυμπιακός βάζει την μπάλα μέσα στο παρκέ. Κοινώς διεισδύσει αρκετά. Η απόκτηση των Μακλίν και Τόμσον τον κάνει σαφώς πιο πλουραλιστικό επιθετικά.
  • Αμυντικά η ομάδα φαίνεται πως δεν έχει ακόμα συνοχή. Χάθηκαν πολλές φορές εχθές οι περιστροφές ήδεν υπήρχαν σωστές αποστάσεις. Παρόλα αυτά με τον χρόνο θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Μέχρι τότε οι παλιοί θα βγαίνουν μπροστά. 
  • Η Μπασκόνια είχε και αυτή, πολλές απουσίες. Να τα λέμε όλα. Δείχνει να έχει μικρό ρόστερ, αλλά νομίζω θα κάνει ζημιές.
  • Δικαίωση προσωπική εχθές η απόδοση του Αγραβάνη- ο οποίος έχει φτιάξει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ το inside game του. Θα τρίβουμε τα μάτια  μας σας το ξαναλέω. Δικαίωση επίσης η κομβική/ηγετική παρουσία του Μιλουτίνοφ αλλά και η αμυντική συνεισφορά του Μακλίν! Όλα αυτά τα χω τονίσει επαννηλειμένα...
  • Η εμφάνιση του Παπανικολάου ήταν μια απάντηση προς όλους για το κλίμα που επικρατεί στον Θρύλο...


Ικανοποίηση λοιπόν είναι το συμπέρασμα μας! Είδαμε μια ΟΜΑΔΑ στο παρκέ. Θεωρούμε βάσιμα άλλωστε, πως με την επιστροφή των τραυματιών θα δούμε πολύ καλύτερα "αποτελέσματα" μέσα στο παρκέ. Ωραίο μπάσκετ, ερυθρόλευκο dna από την πρώτη αγωνιστική, 1-0 και συνεχίζουμε...

Υγ: εξαιρετική Μάλαγα χθες. Με πολύ ώριμο Πλάθα... Θα γίνει ωραίο ματς στο ΣΕΦ την προσεχή Παρασκευή για την 2η αγωνιστική...

1 σχόλιο:

  1. Αντιδραστικέ δεν γίνεται κάθε αγωνιστική να κρίνουμε το Σφαιρόπουλο, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ας κρίνουμε το παιχνίδι, αλλά η συνεχής κριτική ανάλογα και με το αποτέλεσμα δείχνει βιασύνη και οπαδισμό. Ας μιλάμε νηφάλια για την ομάδα , είναι πολύ νωρίς , ας την αφήσουμε να δουλέψει, όλοι θα βελτιωθούν. Σιγά σιγά γίνονται τα βήματα, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή