Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τι εννοούμε καλύτερη διαχείριση...


Ο περσινός Ολυμπιακός έσκασε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ σε θέμα φυσικής κατάστασης από τα μέσα Απριλίου. Για αυτό και ενώ έφτασε στις "πηγές", εν τέλει δεν ήπιε "νερό". Στο σημερινό μας άρθρο αναλύουμε την , σχεδόν τετριμμένη φέτος το καλοκαίρι, έκφραση "φέτος να γίνει καλύτερη διαχείριση". Κρίνοντας με βάση τα περσινά λάθη και όχι μόνο, ο Red Philosopher εξηγεί την διαχείριση που πρέπει να γίνει φέτος  από το τεχνικό stuff, ώστε στο τέλος "όταν ξυρίζεται ο γαμπρός" η ομάδα να είναι πανέτοιμη για τίτλους, σε Ελλάδα και Euroleague!
Επιμέλεια: Αντιδραστικός


Καταρχήν να τονίσω το εξής. Προφανώς δεν είμαι "Προπονητής  Φυσικής Κατάστασης"! Δεν έχω τελειώσει τα ΤΕΦΑ, ούτε κατέχω δίπλωμα προπονητικής. Απλός  οπαδός-blogger είμαι! Σκοπός μου λοιπόν, δεν είναι να δώσω οδηγίες στον Ανδρέα Γκατζούλη και στον Γιάννη Σφαιρόπουλο! Απλά με βάση την περσινή σεζόν και σαν "μπασκετικός" εδώ και χρόνια (πριν από πολλούς άλλους) εκφέρω μια απλή άποψη... Πάμε τώρα παρακάτω.

Το περσινό "πάθημα & μάθημα"

Το πάθημα ήταν αυτό που συνέβη στην ομάδα μας. Από την 25η αγωνιστική της κανονικής περιόδου είχε φανεί το κακό. Ειδικά όμως μετά την ιστορική υπερπροσπάθεια-νίκη έπος με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό της Πόλης, η ομάδα ΕΣΚΑΣΕ ΤΕΛΕΙΩΣ. Πρώτη φορά είδαμε τόσο  άδειο ντεπόζιτο. Βλέπαμε ειδικά τους Σπανούλη και Πρίντεζη να αποδίδουν στο 10% της αξίας τους!!! Κάτι αντίστοιχο να τονίσω έπαθε και η Ρεάλ πέρυσι. *Και οι δύο οδήγησαν ουσιαστικά (μαζί με την ΤΣΣΚΑ) την κούρσα της κανονικής περιόδου, με pick Δεκέμβρη-Γενάρη όταν και ξέφυγαν στην βαθμολογία, αλλα στο τέλος έχασαν τα πάντα.

Το μάθημα ήταν η πορεία της Φενέρ. Αλλοπρόσαλλη και ασταθής όλη τη σεζόν, τερμάτισε μάλιστα με μειονέκτημα έδρας την κανονική περίοδο της Euroleague και εν τέλει έκλεισε τη σεζόν ΕΠΙΚΑ σε Ευρώπη και Τουρκία, ΑΗΤΤΗΤΗ για καμιά 15αριά ματς νομίζω! *Εξ αρχής ο στόχος ήταν οι παίχτες να βρεθούν στο pick τους τον Μάιο. Ρίσκο που πέτυχε. Κι εδώ να βγάλουμε το καπέλο στον Ομπράντοβιτς...

"Καλύτερη διαχείριση" εφέτος...

Καταρχήν να τονίσω το εξής. Η διαχείριση και η προφύλαξη αφορά ΠΡΩΤΑ τους δυο αρχηγούς! Οι λόγοι αμέτρητοι. Είναι οι πιο σημαντικοί παίχτες της ομάδας, έχουν "βαρύ" και κουραστικό  ρόλο (καθώς σχεδόν το 90% των επιθέσεων όταν παίζουν περνούν από τα χέρια τους), παίζουν αρκετά λεπτά, ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΎΣ, είναι αυτοί που πέρυσι ΕΣΚΑΣΑΝ πιο εμφανέστατα από τον καθένα! Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε πως ο Πρίντεζης έπαιξε και στο Eurobasket με μ.ο σχεδόν 32-33'...

Θεωρώ λοιπόν πως η καλύτερη διαχείριση στους δυο αρχηγούς θα συμβεί με το να παίζουν λιγότερο στην Ελλάδα. Είναι αδιανόητο σε παιχνίδια με Κολλοσούς και Κόροιβους να παίζουν 20' και παραπάνω. ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. Άλλωστε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το πλεονέκτημα έδρας στην Basket League. Αντικειμενικά στους "αιώνιους"  πλέον οι έδρας σπάνε για πλάκα!

Κατά τα άλλα, όσον αφοράν τους υπόλοιπους παίχτες, το φορμάρισμα πρέπει να γίνει Άνοιξη και βλέπουμε. Είμαι σίγουρος πως αυτό είναι εφικτό-μην ξεχνάμε πως ο Γκατζούλης θεωρείται εκ των κορυφαίων του είδους (fitness coaching) στην Ευρώπη. Προφανώς πέρυσι θέλανε μια πιο σταθερή πορεία λόγω της νέας μαραθώνιας κλειστής λίγκας, αλλά το μοντέλο αυτό δεν "βγήκε". Ας προσπαθήσει η ομάδα να βρεθεί στα ψηλά στρώματα (8άδα) σταθερά και στο τέλος κοιτάζει θέσεις και διασταρώματα (θα παίξει ρόλο βέβαια και το πρόγραμμα το οποίο πρέπει να μελετηθεί καλά)! Άλλωστε ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός το πέταξε με την Εφές στο 2ο ματς και απλά έκανε brake στο brake...

Εδώ επίσης να τονίσω πως οι Στρέλνιεκς- Παπανικολάου (κυρίως) αλλά και οι Μάντζαρης-Παπαπέτρου-Αγραβάνης και Μπόγρης είχαν επίσης υποχρεώσεις στο Eurobasket, οπότε πρέπει να έχουν "ειδική" διαχείριση επίσης.

Κλείνω με 2-3 βασικά πράγματα, που όσο μπαίνουμε σε ρυθμούς έναρξης των επίσημων αναμετρήσεων, καλό είναι να θυμίσω:


  • Η 4άδα ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ θα παιχτεί στις 20-21 περίπου νίκες, ενώ η 8άδα στις 15.
  • Το πλεονέκτημα/μειονέκτημα έδρας σε αυτό το επίπεδο δεν λέει πολλά. Καλό είναι βέβαια να αποφεύγεις ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ (ειδικά με μειονέκτημα).
  • Η κάθε ομάδα θα πάρει τα ρίσκα της, θα βγάλει το δικό της "πλάνο φορμαρίσματος", θα κάψει και θα χτυπήσει παιχνίδια.
  • Από την 10η αγωνιστική θα μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα της κατάταξης και της κατάστασης των ομάδων.
  • Περιμένω φέτος μια ακόμα πιο ανταγωνιστική διοργάνωση. Σίγουρα ΝΒΑ και Κίνα πήραν πολλούς παίχτες αλλά η αίγλη θα εξακολουθήσει να υπάρχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου