Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Και ο ...έσχατος έσεται πρώτος, αν λέγεται Ολυμπιακός!



 Ο Court Central "παίζει" με τα στατιστικά που φέρνουν τους Πειραιώτες ...7ους στον όμιλο! Αλλά είναι Ολυμπιακός και ξεκινά με 4-0!
Να λοιπόν που φτάσαμε αισίως στο κυρίως πιάτο της Ευρωλίγκας, με έναν όμιλο στο TOP-16 πραγματικό βουνό για τον Ολυμπιακό και τους εκλεκτούς καλεσμένους του! Αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, ο όμιλος των πρωταθλητών Ελλάδας έχει:
-Την κάτοχο του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης
-Τον περσινό φιναλίστ Ολυμπιακό
-Την ΤΣΣΚΑ, ομάδα που (και) πέρσι έφτασε στο Final Four
- Την Μπαρτσελόνα που, όπως και ο Ολυμπιακός, μετρά 12 συνεχόμενες προκρίσεις στα playoff της Ευρωλίγκας
-Την Λαμποράλ, την ομάδα που μαζί με τους ερυθρολευκους, κατεβάζει τα περισσότερα ριμπάουντ φέτος στη διοργάνωση
-Την πανάκριβη Χίμκι που είναι μακράν η πρώτη ομάδα στα κοψίματα
-Την Μπάμπεργκ που - πριν προλάβετε να πείτε "έλα, άσε μας τώρα" - έχει καλύτερη αξιολόγηση ως τώρα από τον Ολυμπιακό
-Την Ζαλγκίρις που μοιάζει ως ο μόνος αδύναμος κρίκος, αλλά που βάσει αριθμών έχει ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στην Ευρωλίγκα φέτος
-Συνολικά, τις τέσσερις στις έξι καλύτερες ομάδες για την πρώτη φάση της διοργάνωσης

Και, βεβαίως, οι ερυθρόλευκοι θα βρουν απέναντί στους τέσσερις από τους πέντε
κορυφαίους βάσει αξιολόγησης παίκτες της Ευρώπης φέτος. Τον Μπουρούση, τον Ντε Κολό, τον Τόμιτς και τον Αγιόν.

Διαβάσατε πριν για την αξιολόγηση της Μπάμπεργκ και ίσως εκπλαγήκατε. Όμως έτσι είναι - για την ακρίβεια, στον όμιλο - φωτιά, με βάση τους αριθμούς της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός ξεπερνά μόνο τους Λιθουανούς, οι οποίοι έχουν και την πιο αδύναμη, πάντα σύμφωνα με τη στατιστική, ομάδα της διοργάνωσης. Για να βγει δε αυτή η σύνθεση, μπροστά στην οποία ο έτερος όμιλος - ο ...τουρκικός - μοιάζει με παιδική χαρά, με μόνο μία ομάδα που έχει βρεθεί την τελευταία 4ετία σε Final Four, χρειάστηκε, για παράδειγμα, η μεν Μπαρτσελόνα να χάσει σερί τα τελευταία τρία ματς της πρώτης φάσης και η άσπονδη φίλη της Ρεάλ να τα κερδίσει! Σα να ήθελαν σώνει και καλά να συναντηθούν μεταξύ τους - και να βρουν και τον Ολυμπιακό!... 

Να τα δούμε πιο αναλυτικά;

ΤΣΣΚΑ, το ιρκούιεμ που μοιάζει δυνατότερο παρά ποτέ...
Τα στατιστικά την φέρνουν στην πρώτη θέση στον όμιλο, καθώς ξεπερνά τους 110 βαθμούς. Είναι καλύτερη από όλες τις ομάδες με 58% στα δίποντα (1η συνολικά στην Ευρωλίγκα) στα τρίποντα με 42,7% (2η στην Ευρωλίγκα), στις βολές με σχεδόν 80% (3η στη διοργάνωση), έχει - προφανώς- την καλύτερη επίθεση και μόνο αυτή με την Ρεάλ ξεπερνούν τις 20 ασίστ κατά μέσο όρο στο παιχνίδι. Πραγματικό ...ιρκούιεμ της Σιβηρίας, δηλαδή! Ο Ντε Κολό, παίζοντας είτε σαν άσος είτε σαν διάρι, έχει καταφέρει με πάνω από 18 πόντους και 4 ασίστ μ.ο. να είναι ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ως τώρα, ενώ είναι και ο μεγαλύτερος σκόρερ στον όμιλο. Ο Γάλλος άσος είναι επίσης ο πιο εύστοχος της διοργάνωσης σε βολές με ποσοστό πάνω από 91% και τον ακολουθεί ο συμπαίκτης του, ο παλιοφιλος  Μίλος που επίσης σουτάρειπάνω από το 9/10. από τη γραμμή. Ο Τεόντοσιτς προσθέτει 13,8 πόντους και δίνει 6,2 ασίστ, όντας 4ος συνολικά στην διοργάνωση, μαζί με τον "Kill Bill". Περί τους 10 πόντους ανά ματς προσθέτουν ο Χίγκινς από το "ασόδυο" και ο αγαπημένος Χάινς από το "5", ο οποίος παίρνει και 4,6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Γενικά, τα ριμπάουντ είναι μια από τις αδυναμίες της ομάδας -κανείς δεν έχει μ.ο. πάνω από πέντ, ενώ η "αρκούδα" είναι με 35,2 ανά ματς μόνο από την Μπάμπεργκ και την Ζαλγκίρις καλύτερη στον όμιλο. Αυτή η αδυναμία την φέρνει χαμηλά σε αμυντικές επιδόσεις, αφού μαζί με τη Ρεάλ είναι οι χειρότερες της 8άδας. Το βασικό, ίσως, κρατούμενο για τον Ολυμπιακό, ο οποίος στον αντίποδα έχει ακριβώς τα περισσότερα ριμπάουντ μ.ο. (38,3, όπως και οι Βάσκοι) και την καλύτερη αμυνα στο γκρουπ (μόνο ο ...Μπαρτζώκας, στον άλλο όμιλο, δέχεται κάτω από τους 69,2 πόντους που δέχονται οι Πειραιώτες, οι οποίοι έχουν δώσει, μάλισα, και δύο ματς με παρατάσεις).

Ρεάλ, η πρωταθλήτρια που προκρίθηκε ασθμαίνοντας
Φεύγοντας περίπου έναν μήνα πριν με σκυμμένο το κεφάλι από το Βελιγράδι, μετρούσε ρεκόρ 2-5 και κινδύνευε με πρόωρο αποκλεισμό. Μετά, θυμήθηκε ότι είναι η κάτοχος του στέμματος, έκανε τρεις σερί νίκες και μαζί έσπασε στο ματς με την Στρασμπούρ και το ιστορικό ρεκόρ στις ασίστ της Ευρωλίγκας, μοιράζοντας ...36! Και πώς να μην φτάνει σε τέτοια νούμερα ο ισπανικός ταύρος, όταν κοντά στους δαιμονισμένους Σέρχιο (ο Ροντρίγκεζ 5,7 ανά ματς, μαζί με 9 πόντους, και ο Γιουλ 4,2 με 13,8 πόντους) έχει και έναν σέντερ να προσθέτει σχεδόν τρεις τελικές ανά παιχνίδι. Ο Αγιόν, πέμπτος καλύτερος παίκτης στο πρώτο μέρος της διοργάνωσης, σκοράρει επίσης 11,3 πόντους, παίρνοντας και 7,3 ριμπάουντ, ενώ ο γερόλυκος Ρέγιες έχει επίσης διψήφιο μ.ο. στο σκοράρισμα, παίρνοντας και σχεδόν 7 ριμπάουντ (4ος συνολικά στη Ευρωλίγκα) ανά παιχνίδι. Οι Ισπανοί έχουν την καλύτερη επίδοση σε ασίστ (σχεδόν 21) στη διοργάνωση, τη 2η καλύτερη επίδοση στις τάπες (ο Μεξικανός σέντερ κάνει και εδώ καλά τη δουλειά του, κόβοντας 1,4 φορές στις 3,8 συνολικά της ομάδας του), είναι η 2η πιο εύστοχη ομάδα στα δίποντα και στις βολές στον όμιλο, η πρώτη (κλασικα) σε κερδισμένα φάουλ, αλλά ... Αλλά έχει τη χειρότερη άμυνα καθώς και το χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα στον όμιλο! Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνεις τα σουτ στα γκαρντ της, αλλά σίγουρα δείχνει και διάθεση για υπερβολή. Προσωπικά, πιστεύω ότι δείχνει ικανή για το repeat περισσότερο από όσο οποιαδήποτε άλλη κάτοχος έδειχνε εδώ και πολλά χρόνια (άσχετο που ο Θρύλος είχε "σπάσει" καρδιές με το έπος της διετίας '12-'13)

Λαμποράλ, η συνεπής που θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει ταβάνι
Οι Βάσκοι παίζουν με τον Ολυμπιακό από τότε που ...υπάρχει η Ευρωλίγκα. Και φέτος δείχνουν ισχυρότεροι παρά ποτέ, καθώς η αξιολόγηση με 97,5 την φέρνει στον όμιλο αμέσως πιο κάτω από τους 101 και κάτι βαθμούς των Μαδριλένων. Βασικός υπεύθυνος για αυτό είναι ένας πρώην δικός μας, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος οδηγεί την κούρσα της ατομικής αξιολόγησης στην Ευρωλίγκα! Ο σέντερ της Εθνικής σκοράρει 15 πόντους και έχει σχεδόν διψήφιο μέσο όρο ριμπάουντ ανά ματς, όντας πρώτος και σε αυτήν την κατηγορία. Η Λαμποράλ Κούτσα Βιτόρια Γκαστάιτζ έχει κι άλλοους στιλοβάτες, καθώς διψήφιους μ.ο. στο σκοράρισμα έχουν και οι Άνταμς (δίνει και σχεδόν 4 ασίστ), Τζέιμς και Κοζέρ. Πρώτη στα ριμπάουντ (38,3, όσα και ο Ολυμπιακός), πρώτη στα αμυντικά ριμπάουντ, 2η στα κλεψίματα (Άνταμς, Κοζέρ και Χάνγκα έχουν πάνω από 1 σε κάθε ματς), 3η καλύτερη επίθεση, 3η στις τάπες, 3η σε κερδισμένα φάουλ, 4η σε ευστοχία στις βολές με λίγο πιο κάτω από 78% αλλά και προτελευταία τον όμιλο, πριν την Ζαλγκίρις, στις ασίστ, κάτι που μάλλον δείχνει μια αδυναμία του Περάσοβιτς να "επιβληθεί" στα "εγώ" του Γιάννη και των εκρηκτικών Αμερικανών της περιφέρειας, τουλάχιστον ως τώρα. Μεγάλο στοίχημα για τους Βάσκους η φετινή χρονιά, καθώς ενώ όσο φυσικό φαίνεται σε όλη την Ευρώπη να τους βλέπει στο Top 16, άλλο τόσο αφύσικο μοιάζει να τους δει και στα playoff. Αν ήταν στο άλλο όμιλο, θα στοιχημάτιζα ότι θα περνούσε και με πλεονέκτημα, πάντως!  

Μπαρτσελόνα, η πολύπειρη Καταλανή με την χαλαρή διάθεση
Αμέσως πιο κάτω από τους Βάσκους σε αξιολόγηση (96,9) οι Καταλανοί και, βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι ο όρος "ισπανικός όμιλος" είναι μύθος, αφού αν πεις σε Βάσκους και Καταλανούς ότι είναι σπανιόλοι, κινδυνεύεις! Η Μπάρτσα φέτος είναι η ομάδα με τα λιγότερα λάθη σε κάθε παιχνίδι στη διοργάνωση (μόλις 10 και κάτι) αλλά και η ομάδα εναντίον της οποιας σφυρίζονται τα λιγότερα φάουλ (καμία έκπληξις...). Στο μικροσκόπιο ο Άντε Τόμιτς, ο σέντερ που είναι 3ος καλύτερος παίκτης φέτος στη διοργάνωση (13,9 πόντοι, 4,2 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ) αλλά και που κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία της Ευρωλίγκας ως ο πιο "λίγος" σταρ που εμφανίστηκε ποτέ. Η Μπάρτσα δείχνει αξιοθαύμαστη ισορροπία στο σκορ, με οχτώ παίκτες (Αρόγιο, Ντόελμαν, Ναβάρο, Σατοράνσκι, Αμπρίνες, Σάμιουελς, Περπέρογλου, Σέιν Λαβάλ) να σκοράρουν από 9 ως 5 πόντους σε κάθε παιχνίδι! Αυτή η ισορροπία ίσως εξηγεί γιατί δεν την βρίσκεις πουθενά στην κορυφή κάποιας στατιστικής κατηγορίας (με εξαίρεση το ...αλάθητο, όπως είπαμε) και, εφόσον ξεπεράσει το μεγάλο πρόβλημα στα ριμπάουντ (τελευταία με 32 και κάτι στη διοργάνωση) θα πάει μακριά. Αλλά αυτή η στάση στο παιχνίδι δείχνει ίσως και την "χαλαρότητά" της, η οποία αποδείχθηκε τόσο από το ότι έχασε όταν επισκέφθηκε τις δύο αντικειμενικά πιο δυνατές έδρες του ομίλου της στην πρώτη φάση, το Κουμπάν και το ΟΑΚΑ όσο και από τις τρεις σερί ήττες μετά το 5-2 στο ξεκίνημα, με τις οποίες βρέθηκε και αυτή στον όμιλο - φωτιά. Πλεονέκτημα και για τους τρεις Ίβηρες, πάντως, τα περιορισμένα ταξίδια.

Χίμκι, οι ακριβοπληρωμένο που κόβουν ό,τι σηκώνεται στον αέρα
Αν ζεις στην σκιά ενός μεγάλου, προφανώς ψάχνεις τον τρόπο για να απαλλαγείς από αυτήν. Ένα συμβόλαιο τριών εκατομμρίων δολαρίων στον Σβεντ, προκειμένου στην επιστροφή του να μην προτιμήσει τη μεγάλη της Μόσχας, είναι προφανώς μία πειστική κίνηση - σίγουρα, βέβαια όχι και επαρκής. Έπειτα από 3,5 χρόνια στο ΝΒΑ, ο 27χρονος παικταράς είναι σίγουρα μια ατραξιόν για την φετινή Ευρωλίγκα: 4ος σκόρερ στη διοργάνωση με 15,7 πόντους, δίνει σχεδόν 4 ασίστ, παίρνει 3 ριπάουντ, κλέβει και μια μπάλλα ανά παιχνίδι, έχοντας ως συμπαραστάτες κυρίως τον Ράις στην περιφέρεια που σκοράρει σχεδόν 12 και δίνει πάνω από 4 ασίστ, ενώ κάτω από τα καλάθα δεσπόζει ο Ογκουστίν με 9 πόντους και σχεδόν 7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι (5ος καλύτερος στη διοργάνωση και 2ος στα επιθετικά με σχεδόν 3 μ.ο.). Ο Αμερικανός σέντερ μαζί με τον Χάνεϊκατ και τον Τοντόροβιτς κόβουν πάνω από ένα σουτ ο καθένας σε κάθε ματς και έχουν οδηγήσει τη ρωσική ομάδα στην πρώτη θέση της διοργάνωσης με 5,5 κοψίματα μ.ο. ως τώρα. Η Χίμκι είναι επίσης 3η στα κλεψίματα, 4η στα ριμπάουντς, ενώ σουτάρει τα περισσότερα τρίποντα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο όμιλο (262), ούσα πάντως αρκετά άστοχη με το 33,6%, καθώς ξεπερνά μόνο τη Ρεάλ. Σημείο αναφοράς και ο πρώην NBAer Ζόραν Ντράγκιτς που δίνει ενέργεια στην άμυνα μιας ομάδας η οποία μπορεί να κερδίσει στην καλύτερή της μέρα τον οποιονδήποτε: άλλωστε, δύο φορές πήρε το ροζ φύλλο στα ματς με τη Ρεάλ, ενώ στο τσακ έχασε και τα δύο ματς από τον Ομπράντοβιτς. Κάθε άλλο παρά "χαμένη" στη μάχη της 4άδας, με αξιολόγηση πάνω από 90 στον όμιλο και με μία μεγάλη μπασκετική μορφή, τον Ρίμας Κουρτινάιτις στον πάγκο.

Μπάμπεργκ, το απόλυτο αουτσάιντερ που δεν αστοχεί σχεδόν ποτέ
Να λοιπόν και οι Γερμανοί που έχουν ως τώρα καλύτερη αξιολόγηση από τον μεγάλο Ολυμπιακό! Ψάχνοντας να βρεις πώς προκύπτει κάτι τέτοιο, αναμφίβολα στέκεσαι στο ότι έχεις να κάνεις με μία πολύ εύστοχη ομάδα: δεύτερη στα τρίποντα στον όμιλο, με σχεδόν 40% (κυρίως λόγω του Ιταλού Μέλι, του γνωστού μας power forward που σουτάρει με 57,8% και είναι ο πιο εύστοχος στον όμιλο) και τρίτη στα δίποντα με 54,4%. Πέντε παίκτες με διψήφιο μέσο όρο στο σκοράρισμα, κυρίαρχη η μορφη του Μπράντλεϊ Γουοναμέικερ που σκοράρει 12,2, παίρνει 4 ριμπάουντ, δίνει 4 ασίστ και κλέβει σχεδόν 2 μπάλες σε κάθε ματς, όντας 2ος στην Ευρωλίγκα! Και, φυσικά, οι γνωστοί μας Νίκος Ζήσης -που ποτέ δεν "έδεσε" στο σενάριο του Ουμπιακού, αν και αυτό παίχθηκε πολλές φορές -κα Αντρέα Τρινκιέρι. Σίγουρα θα κάνουν νίκες και αν δεν είναι μόνο επί της Ζαλγκίρις, αυτός που θα μείνει με το κίτρινο φύλλο στα μεταξύ τους ματς θα το έχει πληρώσει ακριβά.

Ζαλγκίρις, το όνομα που θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι ο χειρότερος
 Βάσει αξιολόγησης οι Λιθουανοί, που έχουν σηκώσει στο παρελθόν και την Ευρωλίγκα, είναι η χειρότερη ομάδα του TOP 16, με επίδοση 71 και κάτι. Με γνώριμούς μας, όπως ο Βουγιούκας και ο 30άρης, πια, Σεϊμπούτις. Σημεία αναφοράς το παιχνίδι του Ίαν, που δίνει 11,1 πόντους και 4,2 ριμπάουντ την ομάδα, και του Γιανκούνας, που δίνει 12 πόντους και 6,5 ριμπάουντς, όντας ο 3ος καλύτερος αμυντικός ριμπάουντερ στη διοργάνωση. Εγκέφαλος, βέβαια, ο Καλνιέτις, ο οποίος ωστόσο κινείται σε ρηχά νερά για την ώρα, με πιο αξιοσημείωτες τις 4 ασίστ, παρά πολλές για μια ομάδα που δίνει τις λιγότερες (15,4) στη διοργάνωση. Η Ζαλγκίρις είναι η ομάδα με τις περισσότερες επιθέσεις δύο πόντων (416 σουτ) στον όμιλο, ενώ σε αυτό το κομμάτι την ακολουθεί δεύτερος ο Ολυμπιακός - μήπως δεν είναι τυχαίο ότι χαμηλότερα στην αξιολόγηση είναι ακρβώς αυτές οι δύο ομάδες που σουτάρουν περισσότερο για δύο πόντους;

Ένας Ολυμπιακός ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει εμφανιστεί στο TOP -16, παρά μόνο ως συνολική νοοτροπία ομάδας! Κι αυτό ήταν αρκετό για να δώσει την πρώτη θέση στο γκρουπ του στην κανονική περίοδο, με άξονα την αποπνικτική άμυνα του Σφαιρόπουλου (69,2 πόντοι μέσος όρος) και τα ριμπάουντ, όπου είναι πρώτος με 38,3 μ.ο. στην διοργάνωση. Στον αντίποδα, το 70% στις βολές, φέρνει την ομάδα μόλις ...21η επι των 24 ομάδων που έπαιξαν στην πρώτη φάση! Να αναλύσουμε στατιστικά τους πρωταθλητές Ελλάδας, μάλλον είναι περιττό καθώς ουδέποτε έπαιξαν πλήρεις με μεγάλα διαστήματα απουσίας για Σπανούλη, Πρίντεζη, Λοτζέσκι και, βεβαίως, τον Γιανγκ που θα ξαναδουμε του χρόνου. Να σταθούμε πάντως στους 14,1 πόντους μ.ο. του υπαρχηγού που σουτάρει με πάνω από 60% στα δίποντα, στους σχεδόν διψήφιους μέσους όρους στο σκοράρισμα του Λοτζέσκι και του Σπανούλη, με τον αρχηγό να είναι στην πρώτη πεντάδα στις ασίστ με 6,2 ανά μ.ο., στην πολυδιάστηατη προσφορά των Μάντζαρη, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, στο 48% στα τρίποντα του Αθηναίου (2ος στον όμιλο) καθώς και στα 5,5 ριμπάουντ του Χάντερ, ο οποίος σουτάρει με σχεδόν 65% στα δίποντα αλλά με ...33% από τη γραμμή. Ο Γιανγκ πρόλαβε να έχει μακράν τον καλύτερο μ.ο. στις τάπες σε όλη τη διοργάνωση με 2,6 ανά παιχνίδι! Θα λείψει πολύ, αλλά αν ο Τζέιμς εμφανίσει την εικόνα που είχε πριν την περσινή άτυχη χρονιά του, το καλοκαίρι βλέπω δανεικό τον Μιλουτίνοβ...  

Κλείνοντας, ο πλήρης Ολυμπιακός περνά στα playoff που είναι και ο πρώτος αντικειμενικός στόχος της χρονιάς. Πρεμιέρα με Μπάρτσα στο ΣΕΦ, συνέχεια στη Βιτόρια σε ματς - κλειδί που πρέπει να πάρουμε και μετά Μπάμπεργκ εντός, Ζαλγκίρις εκτός. Πρόγραμμα που μπορεί και πρέπει να φέρει το 4-0 πριν το μεγάλο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής στη Μαδρίτη. Για το ταξίδι στο Βερολίνο είναι νωρίς να μιλήσουμε, αλλά η ομάδα ακόμη και με τα προβλήματα που είχε ως τώρα πείθει απόλυτα ότι πρέπει να περιμένουμε και φέτος μεγάλες στιγμές...

Court Central

4 σχόλια:

  1. Ανάλυση top επιπέδου και μπράβο σου court. Ελπίζω σε ένα καλό πρόσωπο, όπως πάντα. Η πρόκριση είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έρθει, αρκεί φυσικά να σταματήσουν οι τραυματισμοί.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Stouk, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Θεωρώ ότι στη διαμόρφωση των ομίλων υπήρξε σκοιπιμότητα - ωρίς βεβαίως να μπορώ να το αποδείξω. Κρίνω εκ του αποτελέσματος και από το γεγονός ότι οι Ισπανοί δεν θα συγκρουστούν ο ένας με τον άλλο στα playoff, όπως επίσης ούτε οι Τούρκοι, που είναι και ...κουμπάροι.Για να δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή ανάλυση.
    Με την ευκαιρία, να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή