Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Olympiacos BC 2019-20: Οι καμικάζι του Μπλατ...


Ο Ντέιβιντ Μπλατ στήνει ένα ρόστερ με παίχτες "καμικάζι", που μπορούν αφενός να παίξουν σε πολλές θέσεις και αφετέρου να του  κάνουν πολλές δουλειές και στις δυο πλευρές του παρκέ... Ο Αντιδραστικός προσπαθεί να μπει στο μυαλό του coach...


Μετά τις πρόσφατες ραγδαίες προσθαφαιρέσεις του ρόστερ (Μπόλντγουϊν-Χαπ in,  Μάντζαρης-Αγραβάνης out), το πράγμα φαίνεται ξεκάθαρα που πάει. Όπως σας γράφουμε εδώ και πολύ καιρό, ο Μπλατ έχει αναλάβει ΕΝ ΛΕΥΚΩ το χτίσιμο της νέας ομάδας! Ξηλώνει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ το περσινό ρόστερ (παραδεχόμενος ουσιαστικά και τα δικά του λάθη) και στήνει κάτι τελείως "νέο". Μοντέρνο. Εξελιγμένο. Διαφορετικό.  Και για να τα λέμε όλα... ρισκαδόρικο. 

Στο σημερινό blog θα σταθούμε στους "καμικάζι του Μπλατ''. Παίχτες πολυθεσίτες, all around, οι οποίοι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα πάνω στο παρκέ και στις δύο πλευρές του. Το νέο ρόστερ θα χει μπόλικους από δαύτους. Πρώτος από όλους ο "διάδοχος" Κώστας Παπανικολάου (ο πρώτος "επιλαχών" αρχηγός,  μετά τις δύο σημαίες) και τον ακολουθούν οι νεοαποκτηθέντες ΜπόλντγουϊνΠολ και Ρούμπιτ. Ας γίνω λίγο πιο αναλυτικός.

Για τον Κώστα Παπανικολάου τα λόγια είναι περιττά. Είναι ο ορισμός του "παίχτη εργαλείου". Θα τρέξει πρώτος στο transition, θα πιέσει στην περίμετρο,  θα παίξει άμυνα και στις πέντε θέσεις (από τους ελάχιστους στην Ευρωλίγκα που μπορούν να το κάνουν αυτό) και βέβαια θα σκοράρει όταν βρει επιθετικό ρυθμό... Ο Μπλατ πιστεύει πολύ στον "επόμενο αρχηγό" και σκοπεύει να τον αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως...

Από εκεί και πέρα, ο Αμερικανός coach φρόντισε να γεμίσει το ρόστερ με "πολυσύνθετους" παίχτες... Για παράδειγμα οι Πολ και Μπόλντγουϊν... Είναι δύο περιφερειακοί με τρομερά αθλητικά προσόντα. Μπορούν να σκοράρουν (ειδικά ο Πολ),  μπορούν σαφώς να τρέξουν ΠΡΩΤΟΙ στο ανοιχτό παρκέ αλλά ελέω κορμιού, δύναμης και χεριών (έκαστοι μεγάλα άκρα) μπορούν να πιέσουν στην περίμετρο (μεγάλο περσινό πρόβλημα), να αμυνθούν απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους και βέβαια να ενοχλήσουν/αλλοιώσουν (deflect) πάσες.

Τέλος ο Ρούμπιτ. Κανείς δεν ξέρει τι θέση παίζει. Κάπου μεταξύ 4 και 5... Ο Μπλατ βασικά για αυτό τον επέλεξε! Του αρέσει πως ο 30χρονος "underized" ψηλός, κινείται εξίσου καλά και νοιώθει άνετα  και κοντά και μακρυά από την ρακέτα. Επιθετικά παίζει με πρόσωπο, βάζει τη μπάλα στο παρκέ,  σουτάρει αξιόπιστα από μέση (pick n pop) και μακρινή απόσταση,  ενώ λόγω δύναμης θα παίξει και στο low post! Αμυντικά δε,  θα τα βάλει με ψηλότερους αντιπάλους (έχει συνηθίσει τόσα χρόνια), ενώ λόγω ταχύτητας μπορεί να ακολουθήσει ψηλά τους αντιπάλους guard!

Όπως λοιπόν ξεκάθαρα φαίνεται από τα παραπάνω,  ο Μπλατ θέλει να βασιστεί σε all around παίχτες, στήνοντας ένα ρόστερ ευέλικτο σε ρόλους και σχήματα. Εκτός από την ξεκάθαρη έφεση στις transition καταστάσεις (το αγαπημένο του παιχνίδι, Αμερικάνος γαρ) , έχει επενδύσει αμυντικά την ομάδα με καλούς αθλητές,  που μπορούν να υποστηρίξουν και τις match up άμυνες αλλαγών του!

Kλείνω με ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο δείχνει τις προθέσεις του προπονητή... Οι θέσεις!  Ο Παπ παίζει και στις δύο θέσεις στο forward (SF και PF). Ο Πολ SG αλλά και SF. Ο Μπόλντγουϊν PG και SG. Ο Ρούμπιτ PF και C... Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί... Ο Σπανούλης παίζει PG και SG. Ο Βεζένκοφ SF και PF. Ο Χαπ PF και C. Ακόμα και ο... Κουζμίνσκας παίζει SF και PF!  Ειλικρινά ένα ρόστερ 100% εύπλαστο στα χέρια του προπονητή...

Υγ: περί ανακοίνωσης της ΚΑΕ... Μια κουβέντα. Μόνο υπερηφάνεια...

1 σχόλιο: