Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Η ιστορία γράφεται … 10 χρόνια ΤΩΡΑ!


Οι αθλητικογράφοι συνηθίζουν να λένε ότι δεν πρέπει να τεμαχίζεις την ιστορία προκειμένου να αναδείξεις την πιο ιστορική ή την πιο πετυχημένη ομάδα των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο το basket έχει την ιδιαιτερότητα  να είναι από τα πιο μεταβαλλόμενα αθλήματα σε κανόνες, είναι ήδη πολύ διαφορετικό σε σχέση με όταν ξεκίνησε να παίζεται σε Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα και η Ευρωλίγκα αλλάζει συνεχώς μέχρι να πάρει μία τελική μορφή.


Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι χωμένη βαθιά στην οικονομική κρίση και γι’ αυτό οι Ελληνικές ομάδες μειονεκτούν σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές σε budget. Θα μπορούσαμε ωστόσο να κάνουμε μια πειραματική σύγκριση της διαρκής παρουσίας των δύο Ελληνικών ομάδων στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση του επαγγελματικού basket. Μια σύγκριση των πεπραγμένων των σύγχρονων διοικήσεων διαβάσαμε ήδη στο «ΦΩΣ» (1).

  • Οι ιστορικοί λένε ότι ιστορία γράφεται 100 χρόνια μετά …αλλά δεν έχουμε τόσο χρόνο!
  • Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ανέλαβαν τη διοίκηση της ομάδας μας το 2006 και το 2009 ξεκινά η επάνοδος του Θρύλου στις επιτυχίες (2)(3)
  • Ο Παναθηναϊκός άλλαξε εποχή (σε διοίκηση, προπονητές, παίχτες) το 2012 (4)
  • Στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η βαθμολογία των ομάδων γίνεται βάση της πορείας τους την τελευταία 5-ετία

Ας μελετήσουμε λοιπό την τελευταία 10-ετία  και νομίζω ότι είναι αρκετό για να βγάλουμε συμπέρασμα για το ποια είναι η τάση των ομάδων (και όχι για να ανακηρύξουμε κάποιον από τους 2 «αιώνιους»  ως τον πιο επιτυχημένο). Για το πείραμα / εργασία καταγράψαμε τη θέση των ομάδων στο τέλος κάθε μια από τις 10 σεζόν, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση τους στην τελευταία φάση που κατάφεραν να προχωρήσουν.

Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός τη χρονιά 2016-17 βγήκε 4ος στην κανονική διάρκεια, αλλά κατάφερε να προχωρήσει μέχρι τον τελικό και πήρε το ασημένιο, άρα η θέση του είναι 2ος . Ο Παναθηναϊκός τη χρονιά 2017-18 τερμάτισε 4οςστην κανονική διάρκεια, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης (από 5η) τον απέκλεισε από το F4 και βγήκε πρωταθλήτρια, ενώ  4η στο F4 κατέληξε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Συνεπώς ή θέση του Παναθηναϊκού για πέρσι θα μπορούσε να είναι 6 ή 7 μαζί με τον Ολυμπιακό.

Κάποιες χρονιές η θέση που καταλαμβάνει μία ομάδα είναι ξεκάθαρη, αναλόγως αν κατέκτησε την Ευρωλίγκα (1) ή κάποιο μετάλλιο (2,3) ή αν δεν πέρασε καν στα play offs (9+). Στις περιπτώσεις που μία ομάδα αποκλείεται στα playoffs είναι προφανές ότι της αντιστοιχεί μία θέση από το 5 έως το 8 και το κριτήριο θα μπορούσε να είναι πόσες νίκες πέτυχες στη φάση των play offs Για φέτος  η Μπαρτσελόνα (ή και η ΕΦΕΣ αν αποκλειστεί αυτή) έχουν την καλύτερη πορεία στα play offs, άρα και θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες 3 ομάδες που αποκλείστηκαν ήδη.

Ο Παναθηναϊκός που αποκλείστηκε με τον πιο γνώριμο πλέον γι αυτόν τρόπο (σκούπα, ή sweep που λένε οι Αμερικάνοι), δεν απέχει τελικά και πολύ από τον 9ο στην κανονική διάρκεια Ολυμπιακό. Επειδή παρότι κατέλαβε την 6η θέση στη βαθμολογία δεν κατάφερε ούτε μία φορά να δώσει χαρά στον κόσμο του σε αντίθεση με ότι έκανε και η 8η Ζάλγκιρις και η 7η Μπασκόνια και μάλιστα με breaks. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η παραπάνω παραδοχή, ωστόσο ο στόχος και το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας δεν επηρεάζεται σημαντικά.

ΧΡΟΝΙΕΣ à
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Ολυμπιακός
2
7
1
1
5
2
14
2
7
9
Παναθηναϊκός
13
1
3
5
6
6
7
8
6
8

Πολλές φορές ένα γράφημα βοηθάει περισσότερα για να δούμε τη συνολική εικόνα και την τάση και έχω την αίσθηση ότι στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε όλοι πάνω κάτω το ίδιο πράγμα και δε χρειάζεται ούτε μαθηματικές ικανότητες για να το καταλάβεις, ούτε ευφράδεια για να το διατυπώσεις.



Η ΔΙΑΦΟΡΑ;
  • Η πράσινη ομάδα, ειδικά και μετά το 2012, δείχνει ότι βρίσκει το ταβάνι της και σταθεροποιείται στις θέσεις 5-8 έχοντας ως ρόλο απλά να αυξάνει τον ανταγωνισμό και το σασπένς στη διοργάνωση. 
  • Η κόκκινη ομάδα, από τη στιγμή που κάποιοι «μάγκες» βρήκαν τον τρόπο, έχει τον τρόπο να φτάνει το ταβάνι της κάθε τόσο (τελικός και ευρωκούπα). Έχοντας ωστόσο μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα που στον επαγγελματικό αθλητισμό είναι «υποχρεωτικά».

Η ομοιότητα (δε φαίνεται στο γράφημα) είναι ότι παραπάνω πορείες έγιναν με ποικιλία προπονητών, αλλά με σταθερές διοικήσεις.

Τα συμπεράσματα δικά σας και δικά μου. Κανείς δε μπορείς να προβλέψει το μέλλον. Να είμαστε καλά και του χρόνου να απολαύσουμε την ομάδα μας όπου και να παίζει.

Εύχομαι καλό Πάσχα για το 2019 και Ανάσταση σε κάθε επίπεδο. Εθνικό και Αθλητικό.

Φαίνεται ότι θα γίνουμε μάρτυρες της σταύρωσης του μπασκετικού Ολυμπιακού από τον Νέρωνα της ΕΟΚ, με τον υπουργό σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και τον ΠΑΟ ΟΠΑ σε ρόλο Βαραβά…

Red_Man

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. https://www.fosonline.gr/basket/euroleague/article/49628/aggelopoyloi-giannakopoylos-h-eyropaiki-toys-sygkrisi
  2. https://www.youtube.com/watch?v=0z2ElN057bE
  3. https://www.youtube.com/watch?v=RekO8rGJn6g
  4. https://www.youtube.com/watch?v=ybTwnv2Fnx8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου