Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Το "βουνό" Σφαιρόπουλου - Γκατζούλη...



Οι 5 νέοι ξένοι, ο Σπανούλης που έγινε 35, το Eurobasket και οι διεθνείς είναι ένα δύσβατο "βουνό", που οι Σφαιρόπουλος και Γκατζούλης πρέπει να ανέβουν με επιτυχία. Γράφει ο Stouk

ΣΥΝΘΗΚΗ Νο1 - 5 νέοι ξένοι



Ο Ολυμπιακός και ο προπονητής του αποφάσισαν φέτος να κάνουν μια ολική αναδόμηση του ρόστερ, αποκτώντας 6 καινούριους παίκτες (5 ξένους και τον Μπόγρη). Οι λόγοι απόκτησης αυτών που ήρθαν και οι λόγοι φυγής όσων έφυγαν είναι ξεχωριστοί για τον καθένα (τα έχουμε αναλύσει πολλάκις...). Προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο μέχρι κεραίας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας...

Το θέμα είναι ότι το να αποκτάς 5 καινούριους ξένους σε ένα καλοκαίρι, ακόμα και αν αυτό είναι, εν τέλει, σωστό και αναπόφευκτο, σε φέρνει μπροστά σε ένα εμπόδιο: Τον χρόνο προσαρμογής τους. Κατά κανόνα οι ξένοι μιας ομάδας δεν ενσωματώνονται σε μια... εβδομάδα. Το πόσο σύντομο θα είναι το διάστημα αυτό εξαρτάται τόσο από τους ίδιους, όσο και από το πόσο ξεκάθαρο είναι αυτό που τους ζητά ο προπονητής. Ως προς αυτό, φανταστείτε απλά ότι οι Τιλί, Στρέλνιεκς και Τόμπσον θα καλύπτουν πάνω από μια θέσεις... (4 και 5  ο πρώτος, 1 και 2 ο δεύτερος, 2 και 3 ο τρίτος). Χρόνο, λοιπόν, θα πάρει, αλλά δεν ξέρουμε πόσο...

Το πράγμα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, όταν η αρχική προσπάθεια ενσωμάτωσής τους έγινε με απουσία 6 διεθνών στο Eurobasket.

ΣΥΝΘΗΚΗ Νο2- Ο Σπανούλης έγινε 35



Ας μην αναφερθούμε σε ό, τι έγινε πέρυσι και έχει να κάνει με τη διαχείριση του Αρχηγού, γιατί δεν έχει πια νόημα. Ας πάμε στο φέτος...

Ο Σπανούλης, χρόνο με το χρόνο, και όσο ο μ.ο. των λεπτών συμμετοχής του πλησιάζει στα 30, είτε (θα) βγάζει συχνούς τραυματισμούς στους προσαγωγούς, είτε (θα) χάνει προς το τέλος της σεζόν την ενέργειά του, είτε και τα δυο μαζί.

Ο Αρχηγός θέλει μια ειδική μεταχείριση και ελπίζω (πια) να το καταλαβαίνει και ο ίδιος και ο Σφαιρόπουλος και ο Γκατζούλης.

Στην αρχή της σεζόν είναι λογικό ο Σπανούλης να παίζει σε όλα τα ματς της Basket League, προκειμένου να βρει ρυθμό. Αυτό όμως είναι αδύνατον να συνεχιστεί όλη τη χρονιά. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται ο Βασίλης σε ματς πρωταθλήματος (πλην των λεγομένων "δύσκολων" με ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΑΡΗ). Όχι να χρησιμοποιείται λίγο, αλλά καθόλου.

Με τόσα ματς Ευρωλίγκας δεν τίθεται θέμα αν θα έχει την ευκαιρία να διατηρεί ρυθμό ή όχι. Το θέμα είναι να είναι ξεκούραστος όταν θα κρίνονται οι τίτλοι.

ΣΥΝΘΗΚΗ Νο3 - Eurobasket και διεθνείς



Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ολυμπιακός είχε 6 παίκτες στο Eurobasket (Στρέλνιεκς + τους Έλληνες), οι οποίοι έφτασαν όλοι μέχρι τους 8 της διοργάνωσης.

Το πρόβλημα με όλους αυτούς είναι ότι συμμετείχαν σε μια προετοιμασία, που είχε στόχο να είναι φρέσκοι για ένα τουρνουά 18 ημερών. Καμία σχέση δλδ με την προετοιμασία συλλόγου Ευρωλίγκας, όπου δουλεύεις για να είσαι έτοιμος για 8 μήνες...

Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή (είτε στην αρχή είτε εντός της σεζόν) όλοι αυτοί οι παίκτες πρέπει να κάνουν μια.. εμβόλιμη προετοιμασία. Θα τους κοστίσει σε ρυθμό και ενέργεια όταν θα την κάνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί αλλιώς θα το πληρώσουν σε τραυματισμούς ή κόπωση τον Μάιο.

Σε αυτό ας συνυπολογίσουμε ότι οι Πρίντεζης, Παπανικολάου και Στρέλνιεκς έπαιξαν 7 ματς και είχαν μ. ο. κοντά στα 28 λεπτά όλοι τους, οπότε καταπονήθηκαν περισσότερο.




Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πέρυσι. Ακόμα και αν η πρώτη σεζόν της νέας Ευρωλίγκας με τα 37 ματς ήταν πρωτόγνωρη, οπότε και μόνο αυτό αποτέλεσε μεγάλη δυσκολία ως προς τη διαχείριση, πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε μόνο δύο καινούριους ξένους (Γκριν και Μπιρτς), ενώ δεν υπήρχε διοργάνωση που να συμμετείχαν διεθνείς. Γι αυτό και μπήκε από την αρχή δυνατά.

Φέτος οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και με πολλές παραμέτρους. Ο Σφαιρόπουλος, σε συνεργασία με την επιστημονική άποψη του Γκατζούλη, καλούνται να μην κάνουν λάθη του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κανείς δε λέει ότι το έργο τους είναι εύκολο. Το αντίθετο μάλιστα.






1 σχόλιο:

  1. Stouk, σωστά όλα αυτά που επισημαίνεις και η διαχείριση είναι μείζον ζήτημα-όπως και η ομοιογένεια βέβαια.

    Από την άλλη, η ομάδα δείχνει πιο γεμάτη από ποτέ και αυτό είναι μια εγγύηση. Υγεία να έχουμε, πάνω από όλα...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή