Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Σσσσ... Αρχίζει!



Ο red philosopher ενθουσιασμένος προλογίζει την έναρξη της κορυφαίας μπασκετικής διοργάνωσης του πλανητη, της Euroleague 2016-17! Από σήμερα, μέχρι τα μέσα Μαϊου στο Final 4 στην Κωνσταντινούπολη, το blog μας θα σχολιάζει το μεγάλο τουρνουά, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Σσσσ... αρχίζει, λοιπόν! Αρθρογραφεί ο Αντιδραστικός


Η μεγάλη ώρα έφτασε! Η νέα Euroleague ξεκινά και αναμένεται πιο συγκλονιστική από ποτέ! Το σύστημα άλλαξε, πλέον όλοι θα παίζουν με όλους (σε μια κλειστή λίγκα, στα πρότυπα του ΝΒΑ), ο ανταγωνισμός δηλαδή θα ναι σαφώς πιο μεγάλος και οι προβλέψεις για τους τέσσερις φιναλίστ απαγορεύονται!

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σας έχω τονίσει σε blogs μου, τα βασικά συστατικά που πρέπει να έχει μια ομάδα για να επιτύχει. Θα σας τα ξαναθυμίσω εν τάχυ:
  • Βάθος ρόστερ, καθώς τα ματς θα ναι πάρα πολλά και συνεχόμενα (πολλές φορές και δύο τη βδομάδα!).
  • Διάρκεια στην απόδοση. θα υπάρξουν και κοιλιές, θα υπάρξουν και ντεφορμαρίσματα, αλλά με το νέο σύστημα, πρέπει να μειωθούν! Με το παλιό σύστημα, η κάθε ομάδα είχε ουσιαστικά την πρώτη φάση για "πειράματα", αυτό πλέον αλλάζει!
  • Έδρα. Θεωρώ πολύ σημαντικό, η κάθε ομάδα να διατηρήσει την έδρα της! Έστω πχ με 15 εντός έδρας νίκες, ή ακόμα και με 12-13 τότε η πρόκριση στα προημιτελικά θα ναι πολύ πιο εφικτή (νομίζω πως το όριο πρόκρισης θα ναι οι 15 νίκες άλλωστε).

Τα φαβορί είναι δεδομένα. ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός είναι το "πρώτο group δυναμικότητας", στο δεύτερο είναι οι Παναθηναϊκός, Εφές, Μακάμπι, Μπασκόνια και Νταρουσάφακα ενώ στο τρίτο οι υπόλοιπες Αρμάνι, Μπάμπεργκ, Ούνιξ, Γαλατά, Ζαλγκίρις και Ερυθρός Αστέρας. Θεωρώ πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με παλιά με ομάδα να κάνει την έκπληξη-όπως πχ πέρυσι οι Λοκομοτίβ και Λαμποράλ, αλλά στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ (το οποίο έχει γίνει πλέον πιο επιστημονικό από ποτέ), ποτέ μην λες ποτέ!

Καθαρά αγωνιστικά σχόλια:

  • Ολυμπιακός-Φενέρ και ΤΣΣΚΑ ξεκινούν σαν φαβορί και λόγω της υψηλής τους ομοιογένειας. Από μόλις δυο προσθήκες η κάθε ομάδα, που κράτησαν τον κορμό τους.
  • Στην γραμμή ψηλών το πλεονέκτημα της Φενέρ (με Βέσελι, Άντιτς και Ουντόχ) -εκεί όπου πονάνε Ολυμπιακός (εκτος κι αν ο Γιανγκ είναι υγιής...) και ΤΣΣΚΑ (έχει Χάινς- Όγκουστιν και τους "γέροντες" Χριάπα και Βοροντσέβιτς), ενώ αντιθέτως στην περιφέρεια και οι τρεις διαθέτουν τεράστιους παίχτες και βάθος... 
  • Η Ρεάλ, έχει χάσει σε ποιότητα και ενέργεια περιφερειακά αλλά υπό προϋποθέσεις η ρακέτα της τρομάζει με Χάντερ-Ράντολφ-Αγιόν και Ρέγιες...
  • Η Μπάρτσα σαν ρόστερ δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ο coach Μπαρτζώκας μπορεί να την εκτοξεύσει... Θα στηριχτεί στον μεγάλο Ράις, στον αναγεννημένο  "guard-center" Τόμιτς, στο super δίδυμο forward Κλαβέρ-Ντόελμαν και στους έμπειρους του ρόστερ της.
  • Άλλαξε άρδην, αλλά αρέσει η νέα Μπασκόνια. Με τους Μπαρνιάνι-Χάνγκα-Σενγκέλια να ξεχωρίζουν ενώ κρατήστε και το όνομα του νέου της bomber pg, Λάρκιν...
  • Όπως επίσης αρέσει η πολύ γρήγορη νέα Εφές! Ο Περάσοβιτς περνάει το στυλ παιχνιδιού του, στο transition οι Τούρκοι μοιάζουν ασταμάτητοι, ενώ βασίζονται στους ποιοτικούς guard Ερτέλ και Γκρέιντζερ, αλλά και τους all around , αθλητικούς, Χόνεϊκατ, Ντάνστον και Μπράουν. Μεγάλο στοίχημα ο νεαρός Οσμάν, που θεωρείται ως starter στην ομάδα πλέον.
  • Πολύ καλά λόγια ακούγονται και για την Μπάμπεργκ. Έχει κρατήσει τον κορμό της και προς το παρόν παίζει εξαιρετικό μπάσκετ στην γερμανική Λίγκα. Με τον Τρινκιέρι στον πάγκο έχουν πολλά να μας δείξουν οι μαχητικοί Γερμανοί.
  • Στον Παναθηναϊκό, θαρρώ πως το επεισόδιο Τζέιμς-Πεδουλάκη δεν είναι καλός οιωνός. Ο Τζέιμς θα λείψει πολύ και το ήδη μεγάλο περιφερειακό πρόβλημα των Πρασίνων θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο... Καλάθης, Μπουρούσης, Ρίβερς, Σίνγκλετον αρκούν...;
  • Ειδική περίπτωση η Νταρουσάφακα. Με τον Μπλατ στον πάγκο, με τετάστιο budget και με αρκετούς αξιόλογους Αμερικάνους στο ρότσερ, ενδεχομένως να βάλει βλέψεις για μακρυά. Γιατί όχι η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης...
  • Περίεργη συγκυρία στην Μακάμπι. Μετά από δυο κάκιστες σεζόν, ποιος μπορεί να πιστέψει πως θα επανέλθουν; Ρόστερ καλό έχουν (πχ Γουίμς, Τσίρμπες, Ροτσέστι κτλ), αλλά χωρίς κανονικό προπονητή δεν περιμένω πολλά...
  • Καλές ομάδες έχουν και η Καζάν (με τον περσινό κορμό και τον Λάγκφορντ μπροστάρη...) αλλά και η Γαλατά που με τον Αταμάν στον πάγκο και με ένα σωρό bomber Αμερικάνους (αλλά και με την παραδοσιακά δυνατή της έδρα), μπορούν να δώσουν σασπένς στο τουρνουά.
  • Τέλος, θεωρώ την Αρμάνι, τον Ερυθρό Αστέρα και την Ζαλγκίρις τις τρεις μακράν πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης.

Αυτά τα λίγα (!) σαν μια τελική προκαταρκτική pre sezon ανάλυση της νέας euroleague! Τα υπόλοιπα θα τα λέμε κατά τη διάρκεια αυτής της επικής μπασκετικής σεζόν! Κάντε ησυχία λοιπόν, γιατί αρχίζει το πάρτι...!

Υγ: μέχρι και σήμερα οι δηλώσεις για το τουρνουά fantasy challenge του red philosopher... Όσοι αργοπορημένοι πιστοί προσέλθετε... Αλλιώς λίγοι και καλοί! (League Name: Red-Philosopher, code: lualua)

2 σχόλια:

  1. Πολυ καλο αρθρο με μερικες διορθώσεις.
    1)ο Vorontsevich ειναι μολις 29 ετών και όχι γερόντι :-)
    2)ο Rochestie έχει φύγει από Maccabi πια (Kuban) ;-)
    3)στον Παναθηναικό ξεχνάς πολύ σηματικά γρανάζια όπως Gist,Παππά,Feldeine,Nicols!!! Είνα σαν να ξεχνάς Παπανικολάου,Πρίντεζη,Μάτζαρη και Birch!
    Με εκτίμηση...

    Red Bull

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με όλες σου τις επισημάνσεις φίλε red bull!

    ΑπάντησηΔιαγραφή