Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Coach άλλαξε το ή...



Δεν ήταν η ήττα. Αντικειμενικά άλλωστε φαβορί ήταν η Ρεάλ, ενώ μιλάμε για μια 100% "εντός προγράμματος απώλεια". Δεν ήταν καν η διαφορά πόντων (-18). Προς θεού από την πρώτη αγωνιστική δεν θα βγάλουμε κομπιουτεράκια, ούτε θα ψάξουμε για μελλοντικές ισοβαθμίες. Αυτό που πόνεσε ήταν ο τρόπος που έχασε χθες ο Ολυμπιακός μας, στο Παλάσιος Ντελ Πόρτες. Ο Αντιδραστικός εξηγεί γιατί ο Σφαιρόπουλος φέρει το μεγαλύτερο (αν όχι ολόκληρο...) μερίδιο ευθύνης της κακής χθεσινής εικόνας και προβληματίζεται για το μέλλον της ομάδας


Μάγκες δεν θα σας κρυφτώ. Το πρόβλημα της ομάδας δυστυχώς έχει όνομα και επώνυμο. Το δείγμα της νέας ομάδας είναι προφανώς πολύ μικρό ακόμα-μια βδομάδα έχει ξεκινήσει η σεζόν-, αλλά το αντίστοιχο του προπονητή μας είναι σχεδόν δύο χρόνια! Είμαι βέβαιος λοιπόν, πως στην Euroleague το μεγάλο μειονέκτημα της ομάδας, έχει να κάνει απλά με τον άνθρωπο στην άκρη του πάγκου. Ο Ομπράντοβιτς, ο Μπαρτζώκας (α ρε πόσο άδικοι ήμασταν με αυτόν τον άνθρωπο), ο Ιτούδης, ο Λάσο, ο Περάσοβιτς, ο Μπλατ, ο Τρινκιέρι. Από πόσους από αυτούς είναι πράγματι καλύτερος ο coach Σφαιρόπουλος;;;

Παιδιά προσοχή. Δεν λιδορώ. Τον Σφαιρόπουλο τον ήθελα στην ομάδα εδώ και χρόνια, τον θέλω εννοείται και τώρα, τον πιστεύω, τον θεωρώ μπασκετικό, μ' αρέσει το σοβαρό, ήρεμο και τίμιο προφίλ του. Αλλά μένει στάσιμος. Δεν εναρμονίζεται με τις νέες συνθήκες στο μπάσκετ. Παίζει ένα μπάσκετ με το οποίο στην Ευρώπη, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ομάδες που τα τελευταία χρόνια ξεφεύγουν (πχ Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Φενέρ). Παίζει βέβαια κι ένα μπάσκετ 100% εναρμονισμένο στην εξουδετέρωση του Παναθηναϊκού (εξ ου και το 2/2 στα εγχώρια πρωταθλήματα)! Για αυτό κ η διοίκηση καλείται να αποφασίσει τι θέλει. Θέλει παρουσίες στα f4 ή το πρωτάθλημα απέναντι στον αιώνιο; Με τον Σφαιρόπουλο δεν μπορεί να έχει και τα δύο, αυτό είναι σίγουρο. Ούτε με τον Μπαρτζώκα είχε και τα δυο (με αντίθετη φορά βέβαια απο τον Σφαιρό) και τα αποτελέσματα γνωστά (ο coach B πλέον είναι ίσως ο κορυφαίος Ευρωπαίος!!). Τον έδιωξε. Με τον Σφαιρόπουλο τι θα κάνει;

Με τις μπασκετικές μου γνώσεις (πιστεύω είναι ικανοποιητικότατες...) θεωρώ πως ο Σφαιρόπουλος έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Μειονεκτήματα που φάνηκαν στην περσινή κακή χρονιά στην euroleague, μειονεκτήματα που έδειξε χθες κι ελπίζω να μην βγουν σε όλη τη σεζόν. Αυτά είναι τα εξής:

Δεν εναρμονίζεται στις νέες συνθήκες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η νέα φιλοσοφία της euroleague προωθεί την επίθεση. Το νέο αντιαθλητικό φάουλ (για να αυξηθούν οι αιφιδιασμοί), η μείωση του χρόνου επίθεσης (πχ μετά από επιθετικό ριμπάουντ κτλ), η λογική όλη, ευνοεί τις περισσότερες κατοχές και τα υψηλότερα σκορ. Πως λοιπόν o coach, επιλέγει χαμηλό ρυθμό και σκορ στο "Ντελπόρτες"; Έτσι την πάτησε πέρυσι παντού σας θυμίζω. Βαριές ήττες σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, συντριβή από Κίμκι, ήττες από Ζαλγκίρις, Μπάμπεργκ κτλ κτλ. Η εμμονή του με την άμυνα, τη διαχείριση των κατοχών, τον χαμηλό ρυθμό, τα 70 points game κτλ, δεν λειτουργεί πλέον, αυτό είναι δεδομένο!

Πλήρης επιθετική δυσλειτουργία. Δεν έχει συστήματα η ομάδα. Δεν έχει πλάνο. Σκριν και ατομική ενέργεια. Ακόμα και το παραδοσιακό pick n roll της ομάδας έχει μειωθεί. Καθόλου παιχνίδι στο low post, καθόλου χτύπημα στα miss match, καθόλου ελεύθερα spot shoots στις αδύναμες πλευρές, μειωμένο transition game. Τα βλέπω μόνο εγώ αυτά ρε μάγκες; Πολύ μεγάλη εξάρτηση στον Σπανούλη, κάτι το οποίο τείνει να γίνει καταστροφικό για την ομάδα.

Περίεργο rotation και ρόλοι. Ο Μάντζαρης πάντα παίζει 23' και ο Χάκετ 17'. Πάντα. Ανεξαρτήτου αγώνα, αντιπάλου και απόδοσης! Παρατηρείστε ! Σπανούλης- Γκριν ποτέ μαζί. Σπανούλης-Χάκετ σπάνια μαζί. Ο Παπανικολάου γυρνοβολάει στο παρκέ σαν ένας απλός ρολίστας. Ο Μιλουτίνοφ το ίδιο. Οι Αγραβάνης και Παπαπέτρου, ακόμα ψάχνουν θέση και παίζουν σαν τους "τιραμόλες". Λοτζέσκι και Πρίντεζης μόνο με ατομικές ενέργειες. Δεν ξέρω, μου φαίνονται κάπως μπερδεμένα τα πράγματα. Εσάς;;;

Κακή επιλογή παιχτών-κακός σχηματισμός ρόστερ. Όχι κακοί παίχτες, αλλά παίχτες που δεν κολλάνε. Πέρυσι έφερε Στρόμπερι-Όντομ-Τζέιμς-Ουόρικ, όλοι απέτυχαν. Έπαιζε καλά ο Αθηναίου και έφερε τον Όντομ, εξαφανίστηκε ο Έλληνας guard-σουτέρ. Έπαιζε ο Παπαπέτρου, έφερε τον Παπανικολάου, γύρισε και ο Λοτζέσκι και ξαφνικά αλαλούμ στο small forward. Φέτος τεσσάρι δεν έφερε και ίσως το πληρώσει ενώ δεν προέβλεψε καλά την αποθεραπεία του Γιανγκ και τώρα έχει κενό και στις δυο θέσεις των ψηλών.


Καταλήγοντας κάπου, θα τονίσω, πως ελπίζω να μάθει από τα λάθη του (και ο coach προσωπικά αλλά και το stuff του) και να παρουσιάσει κάτι καλύτερο. Ακόμα είναι αρχή, λάθη θα γίνουν και επιτρέπονται μην τρελαθούμε, απλά αν γνωρίζεις τα λάθη σου τότε πολύ πιο εύκολα τα διορθώνεις. Και η εμφάνιση "καρμπόν" με τις κακές περσινές στο χθεσινό ματς, έδειξε πως τα ίδια λάθη εξακολουθούν να γίνονται στην ομάδα! Ελπίζω όμως ότι και ο coach και το stuff αλλά και οι ίδιοι οι παίχτες, τα γνωρίζουν αυτά και θα παλέψουν να τα διορθώσουν! Από αυτή την ομάδα έχουμε απαιτήσεις υψηλές, τέλος! Θέλουμε την euroleague ξανά!

Με τρια εντός έδρας ματς, με ΠΑΟ για την basket league και μετά Εφές και Αρμάνι για την euroleague, η ομάδα μπορεί το 3/3 που θα αντιστρέψει όλο το κλίμα, θα δώσει ψυχολογία και θα βάλει καλές βάσεις για την συνέχεια. Για να έρθει όμως το πολυπόθητο 3/3 πρέπει να δείξει καλύτερο πρόσωπο η ομάδα, περισσότερη συγκέντρωση, να μας δείξει λίγο τη φλόγα και την ενέργεια που συνίθιζε στο παρελθόν και αγνοείται-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- τον τελευταίο χρόνο.

Υγ: θεωρώ γραφικούς όσους τολμούν και στοχοποιούν τον Αγραβάνη. Τουλάχιστον αυτός βγάζει πάθος. Τα δίνει όλα.

Υγ2: αν δεν ενεργοποιηθεί ο σημαντικότατος Παπαπέτρου, τότε αργά ή γρήγορα ψάχνουμε για τεσσάρι. Με Πρίντεζη-Αγραβάνη δεν βγαίνει, τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου