Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Με δουλειά και οδηγό - δάσκαλο τον Πρίντεζη θα πετύχουν


Όσο και αν μπερδευτήκαμε με τον φετινό μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού, η κατάληξή του μπορεί να αποβεί όχι απλά θετική, αλλά και ιστορική. Υπερβολικό; Όχι, αν σκεφτούμε το παρελθόν. Stouk


Πολλοί ανησυχούν για το πώς θα βγει η χρονιά χωρίς ξένο back up του Πρίντεζη. Έχουν και αυτοί τα δίκια τους, γιατί η περσινή περιπέτεια  με τη μη απόκτηση παίκτη στη συγκεκριμένη θέση έφερε τον Υπαρχηγό σε σημείο... σκασμού! "Τι θα γίνει αν ο Γιώργαρος τραυματιστεί;;;"

Καταρχήν, καμία ομάδα στον κόσμο δεν στήνεται με δεδομένο ότι θα υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Πουθενά δεν γίνεται αυτό. Ούτε καν στον Ολυμπιακό,που είναι το πιο γνωστό νοσοκομείο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.Ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι ρόλοι.

Πριν αναφερθούμε σε αυτό, μιλήσαμε για μπερδεμένο σχεδιασμό. Ας πούμε λοιπόν τις απορίες μας και καλό είναι στην media day του Ολυμπιακό πριν την έναρξη της σεζόν ο Σφαιρόπουλος να ερωτηθεί ξεκάθαρα. Όχι τίποτα άλλο, για να μάθουμε αν όντως υπήρξε κωλοτούμπα στα πλάνα ή πέσαμε όλοι θύματα αρβύλας.

Έχουμε και λέμε:

1) Με το που τελείωσε το πρωτάθλημα, αυτό που διαβάζαμε και ακούγαμε παντού, είναι ότι ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για πρωτοκλασσάτο 5άρι που να ξέρει να παίζει με πλάτη, για να αλλάξει λίγο η φυσιογνωμία του τρόπου παιχνιδιού στη ρακέτα. Εν τέλει ήρθε ο Μπίρτς και πήγαμε πάλι σε δίδυμο αθλητικών ψηλών.

2) Από την αρχή δόθηκε Γη και ύδωρ για τον Ουάιτ. Ο Σφαιρόπουλος ήταν στο summer league, προσπαθούσε να τον πείσει, αυτός ήταν με το 1 πόδι στο λιμάνι αλλά βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Τι θα γινόταν αν τότε είχε υπογράψει; Ο Παπαπέτρου θα ήταν τότε το 2ο τριάρι και ο Λοτζέσκι θα πήγαινε στο 2, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ερχόταν ο Γκρίν; Ή θα έμενε στο 3, αλλά δεν θα ήταν 1η επιλογή (πάλι) πίσω από τον Παπανικολάου; Ή μήπως θα ήταν το 3ο 4άρι μας;

Όλα αυτά δείχνουν ότι το πλάνο δεν ήταν εξαρχής "πίστη στους Έλληνες". Τα γεγονότα αυτό δείχνουν. Αυτό ήρθε στο προσκήνιο την τελευταία βδομάδα, μετά και τις διαπραγματεύσεις με τον Γκάμπριελ. Και είτε ήταν αλλαγή πλάνων του Σφαιρόπουλου, είτε είχε να κάνει με επαναπροσδιορισμό του budget, είτε και με τα 2 μαζί.

Αυτό που δεν θα ήθελα να δω είναι ξανά τον Παπαπέτρου ή τον Αγραβάνη μπαλάκι μεταξύ 3 και 4 ο ένας, 4 και 5 ο άλλος. Έτσι δεν πρόκειται να βελτιωθούν ποτέ.

Παίρνουμε, όμως, ως δεδομένο ότι και οι 2 θα είναι τα 4άρια πίσω από τον Πρίντεζη και ειδικά στην Ελλάδα σε πολλά ματς μπορεί να είναι και δίδυμο. Άλλωστε στο 3 θα είναι οι Παπανικολάου και Λοτζέσκι και στο 5 έμεινε και ο Μιλουτίνοφ.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από το οφθαλμοφανές: Θέλουν βελτίωση.

Ο Παπαπέτρου έχει καλό σουτ, ήδη έχει την ντρίπλα, μένει να βελτιώσει την προσωπική άμυνα και το παιχνίδι στο χαμηλό post. Το πρώτο μάλλον είναι θέμα εμπειρίας (γιατί το κορμί το έχει) και το δεύτερο θέμα τεχνικής.

Από την άλλη ο Αγραβάνης, που πέρυσι έμεινε (λογικά με προσωπική του ευθύνη) σχετικά στάσιμος, παίρνει περισσότερες βελτιώσεις. Καλό σουτ έχει για ψηλός, αλλά εκεί που υστερεί σοβαρά είναι στα πόδια. Είναι πολύ αργός σε αυτό το κομμάτι και πρέπει να το δουλέψει. Επίσης, επειδή είναι 2,08, δηλαδή αρκετά ψηλός για τη θέση, απαγορεύεται να μην παίζει με πλάτη. Γιατί σίγουρα θα είναι πιο ψηλός από τα περισσότερα 4άρια που θα αντιμετωπίζει και οφείλει να το εκμεταλλεύεται.

Ανάλογα, λοιπόν, από το βαθμό που θα βελτιώσουν τις αδυναμίες τους θα εξαρτηθεί και το αν θα καθιερωθούν.

Ταλέντο έχουν, χωρίς συζήτηση. Μένει η δουλειά. Πλάι μάλιστα σε άνθρωπο, που αποκλειστικά και μόνο με την προσωπική του θέληση έγινε ο καλύτερος στην Ευρώπη. Τον Γιώργο Πρίντεζη.

Αλήθεια, θυμάστε ποιος ήταν το Πρίντεζης στην ηλικία τους; Ή ακόμα ακόμα και πιο μετά, πριν το 2012 που εκτοξεύτηκε; Τίποτα το τρομερό, τίποτα το σπουδαίο, Και τώρα είναι σχεδόν ανίκητος.

Και δούλεψε μόνος του. Με τη λογική ότι δεν βρήκε κάποιο... legendary 4άρι να έχει ως οδηγό - πρότυπο. Ο Παπαπέτρου και ο Αγραβάνης θα έχουν την τύχη και την ευκαιρία να μάθουν από αυτόν. Όχι μόνο για τεχνικά ζητήματα. Αλλά και θέματα χαρακτήρα.

Όσοι λοιπόν ανησυχείτε, να θυμάστε το εξής: Ο σύγχρονος Ολυμπιακός, ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων, πέτυχε γιατί έδωσε την μπαγκέτα στους Έλληνες. Τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη, τον Μάντζαρη, τον Παπανικολάου (και μέχρι πέρυσι τον Σλούκα).

Άρα το ρίσκο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζουμε...






5 σχόλια:

  1. Αναποφασιστικότητα! Δεν εξηγείτε αλλιώς τέτοια διπλή, κωλοτούμπα!
    Καταρχήν, εγώ θεωρώ πως φέτος η ομάδα θα έπρεπε να έιχε αποκτήσει ένα ποιοτικό & έτοιμο pivot. Η θέση του center να είχε καλυφθεί από τους Young, Parakhouski ή Iverson (αν όχι Μπουρούση γιατί ήθελε πολλά) & σαν 3ος ο Καββαδάς (άξιζε μια ακόμη ευκαρία νομίζω) ή ο Αγραβάνης να ανεβοκατεβαίνει στις δύο θέσεις της ρακέτας. Χωρις αυτό να σημαίνει πως δεν πιστεύω στην αξία του Birch. Ίσα ίσα, θεωρώ πώς θα εξελιχθεί καλύτερος του Οθέλο με τον καιρό! Όμως έχει γίνει το ίδιο λάθος με πέρσι, όταν πήραμε τον εξαιρετικό παίκτη Strawberry, χωρίς όμως να χρειαζόμαστε τέτοιον παίκτη. Ξάνα το ίδιο λάθος λοιπόν. Επίσης, χαραμίζουμε ένα μεγάλο ταλέντο (Miludinov) που ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να παίζει πολύ γιατί οι δυνατότητες του είναι τεράστιες & όχι να μπαίνει για 5´ να σπρώξει κάποιον Μπουρούση ή Tomic 'η Bargani! Αυτό θα το έκαναν καλά & οι Καββαδάς ή Αγραβάνης . Έπρεπε να δανηστεί, λοιπόν ο Σέρβος & το χρόνου να επιστρέψει για να ηγηθεί της ερυθρόλευκης ρακέτας, καθώς είναι ένα τεράστιο project για τον Ολυμπιακό. Πως άλλαξε πλάνα ο Σφαιρόπουλο & έκανε κωλοτούμπα στην κωλοτούμπα; Η γνώμη μου είναι ότι πανικοβληθηκαν με την μεταγραφή Μπουρούση στον ΠΑΟ & θέλανε ένα μεγάλο κορμί, όπως είπα και πιο πάνω, για να τον αντιμετωπίσει. Δεν είναι βέβαια πολύ σοβαρά πράγματα αυτά, για μια τόσο μεγάλη ομάδα.
    Πάμε τώρα στο ``4´´
    Αναμφίβολα έχουμε το καλύτερο power forward στην Ευρώπη. Όμως πόσο θα αντέξει όταν τα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα αυξήθηκαν, οι ουσιαστικοί αντίπαλοι ενισχύθηκαν πολύ, αλλά & το ελληνικό πρωτάθλημα δειλά δειλά κάνει ανοδικά βήματα με αποτέλεσμα να ανεβαινει κάπως & ο βαθμός δυσκολίας; Ας ευχηθούμε 1ον να είναι υγειής ο Πρίντεζης & 2ον η δουλεία που κάνει ο Παπαπέτρου στο ``4´´ το καλοκαίρι να πιάσει τόπο & να καθιερωθεί το παιδί σ αυτήν την θέση (όπου, λόγο σωματοδομής, εκεί ανήκει) αλλιώς θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Προσωπικά θεωρώ πως εδώ χρειαζόταν ένα αθλητικό τεσσάρι. Και χρειαζόταν ένας πολύ καλός παίκτης τύπου Melli, Tillie που μπορούν να παίξουν & στο ``5´´ ευκολά, αλλά & να απειλήσουν από τα 6,75 ή ο super scorer Victor Rudd! Ακόμη & ένα συμβόλαιο μόνο για euroleague στον δικό μας Petway μπορούσαν να δώσουν, που θα ερχόταν με χίλια & θα υπήρχε χώρος για τα Ελληνόπουλα. Για Αγραβάνη τώρα: η εμπειρία του στην Εθνική σαν βασικό power forward μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ψυχολογία & την αυτοπεπήθεσή του. Συμφωνώ απόλυτα για τις αδυναμίες στο παιχνίδι του, που στο χέρι του είναι να βελτιώσει. Τον πιστεύω πολύ, όμως.
    Να μην ξεχνάμε βέβαια πως το back to back το κάναμε χωρίς αθλητικό τεσσάρι, αλλά με τον, ισουψή με τον Αγραβάνη, Pero Antic. Ισουψής και με παρόμοια χαρακτηρηστικα στο παιχνίδι τους.
    Και θα κλείσουμε με την προσθήκη της περιφεριακής γραμμής! Άλλο ένα λάθος, για μένα. Ήρθε ένας εξαιρετικός σκόρερ, που θα βοηθήσει στο περιφεριακό σκορ (κυρίως στο ένας εναντίων ενός) την ομάδα, αλλά λίγο στην δημιουργεία, όπου ήταν το βασικότερο πρόβλημα πέρυσι! Και αυτό γιατί εκτός του Σπανούλη, κανένας άλλος πλέι μέικερ μας, δεν πασάρει καλά. Μάτζαρης και Hackett ``παίζει´´ να είναι & από τα χειρότερα PG σε ευχέρια στην τελική πάσα. Αυτό το γράφει κάποιος που είναι fun του Hackett & λατρεύω το παιχνίδι του αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
    Οπότε η λύση του Rochestie ίσως να ήταν το κομμάτι που έλειπε απ´ το παζλ στο ρόστερ. Τρομερός σκόρερ με δυνατό σημείο το τρίποντο, οργανωτής, έμπειρος, με ευχέρια στις ασσίστ (5,5 μ.ο. φέτος). Ο Green (ο οποίος είναι κατά τ άλλα παικτάρα) σε 10 ματς με την Siena είχε μ.ο. 1 (!) ασσίστ & στο NBA σε 52 παιχνίδια είχε 0,8 ασσίστ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως & πάλι στην δημιουργεiα θα πονάμε, εκτός εάν ο Βασίλης περάσει πιο πολύ ώρα στον ``άσσο´´. Επίσης με Rochestie θα κλείδωνε η τριάδα των PG με αυτόν, τον Μάτζαρη & τον Hackett, θα μπορούσε να καθιερωθεί ο Lojeski στο ``2´´ σαν back up του Σπανούλη & σε ειδικές περιπτώσεις να έπμπαινε στα πόδια των ``Παπ´´ στο ``3´´!

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν, να επαναλάβω ότι ήθελα ανέκαθεν έναν 7-footer στην ομάδα. Προφανώς για μένα το ιδανικό θα ήταν και ένα ακόμη καλό 4άρι και ο Μιλουτίνοβ, αλλά δεν είναι ανεξάντλητο το ρόστερ που μπορεί να έχει μία ομάδα. Ίσως να ερχόταν μία έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι με προσθήκη ενός 4αριού, Έλληνα, με προοπτικές. ως 15ου παίκτη.
    Συμφωνώ Stouk για τα σημεία στα οποία χρήσουν βελτίωσης οι "μικροί". Θα επισημάνω όμως ότι του Ιωάννη η περσινή ήταν ουσιαστικά η πρώτη μπασκετική του χρονιά (έχασε μια διετία με τους τραυματισμούς και τις ασθένειες) και, ειλιρκινά, αναμένω να είναι ακόμη πιο καλός φέτος.
    Ο Αγραβάνης είχε μια ανεξήγητα κακή χρονιά, αλλά πήρε το αίμα του πίσω στους περσινούς τελικούς. Θεωρώ ότι η εμπιστοσύνη αλλά και τα "καψόνια' του Σφαιρόπουλου θα τον έχουν κάνει να συνειδητοποιήσει ότι φέτος είναι η χρονιά του, for bad or for good. Θέλω να πιστεύω ότι, δουλεύοντας και στο παιχνίδι με πλάτη -για το οποίο υπάρχει μια εγγενής του αδυναμία, λόγω του αδύναμου πάνω μέρους του κορμιού-θα εξελιχθεί σε απόλυτα αξιόπιστο back up του Πρίντεζη.

    Banis, είναι πολύ σωστή η επισήμανσή σου ότι πήραμε τους δύο τίτλους με 4άρι πίσω από τον πρίντεζη τον Άντιτς, δηλαδή ψηλό, δυνατό, όχι τόσο αθλητικό, και με πολύ καλό σουτ. Είναι από τους παίκτες που έλειψαν πολύ από τον Ολυμπιακό και το έχω επισημάνει αυτό κατ΄επανάληψη. Στο θέμα του σκόρερ Γκριν και της δημιουργίας στον Ολυμπιακό, δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο. Πρέπει όμως να δούμε και μια ακόμη πλευρά: o Ολυμπιακός όντως είναι χαμηλά στη δημιουργία, με 16,5 ασίστ ανά παιχνίδι, 15ος στις 24 ομάδες της περσινής διοργάνωσης. Ωστόσο, η άλλη ανάγνωση θέλει δύο ομάδες του Final Four, την Φενέρ και την Κούτσα, να δίνουν ακόμη λιγότερες ασίστ από τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Ολυμπιακό να είναι τρίτη καλύτερη ομάδα στις 24 σε ό,τι αφορά τις ασίστ που δέχεται (15,54 μ.ο.) πίσω από την Νταρουσάφακα και τον Παναθηναϊκό. Γενικά, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, η φιλοσοφία είναι πολυ πιο αμυντικογενής σε σχέση λ.χ. με τη Ρωσία (19,76 με 17,38 οι αντίστοιχοι ανά παιχνίδι μ.ο. ασίστ της ΤΣΣΚΑ και των αντιπάλων της). Μην ξεχνάμε ότι πέρσι έλειψε τόσο ο βασικός σέντερ της ομάδας (και δυνητικός αποδέκτης αρκετών επιθέσεων που τελειώνουν επιτυχώς -άρα προσθέτουν ασίστ - κοντά στο καλάθι) όσο και για 4 μήνες ο βασικός σκόρερ έξω από τα 6,75 μ., ο οποίος σαφώς θα ανέβαζε το νούμερο στις ασίστ, αξιοποιώντας περισσότερα σουτ από την περιφέρεια. Φέτος, ξεκινούμε και με τους δύο, αλλά και με έναν ακόμη σκόρερ, ο οποίος είναι καλός σε κάθε είδος σουτ από μακριά, είτε μετά από ντρίμπλα, είτε εν στάσει, είτε jump shoot κλπ. Πιστεύω θα δούμε βελτίωση και εδώ, ο Ρότσεστι που αναφέρεις θα ήταν μεγαλύτερη τρύπα στην άμυνα και από τον Σλούκα ακόμη.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω τουλάχιστον με τους τραυματισμούς να είναι μια ξεχωριστή χρονιά...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Court δεν έχεις άδικο, όμως σκέψου και το άλλο. Όσο γυμνασμένος, δυναμικός και ορεξάτος να είναι ο Young, δεν παύει να είναι εκτός έναν ολόκληρο χρόνο και δεν ξέρεις ότι 100% θα αποδώσει βάση των περσινών εμφανίσεων. Μικρή πιθανότητα να έχει επιρεαστεί, όμως.. Επίσεις, τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του παίκτη Birch, δεν εξασφαλίζουν 100% και σε αυτήν την περίπτωση, πολύ καλή χρονία σε έναν σύλλογο με τόσο βαριά φανέλα. Επιμένω για Rochesti ότι θα πήγαινε την ομάδα σε άλλο επίπεδο και θεωρώ πως μπορούσε το τεχνικο να... κρύψει της αμυντικές του ατέλειες. Και με αμυντικούς όπως Hackett, Μάτζαρη, ας έχουμε και ένα πιο ευάλωτο στα μετόπισθεν, που 8α ζωγραφίζει όμως μπροστά! Ακόμα κι ετσι, δεν ειμαι αρνητικος με Green. Επίσης, αν και είμαι αντίθετος στο να υπάρχουν παίκτες που να παίζουν μόνο Ευρωπη, έτσι όπως τα κάνανε θα προτιμούσα να υπογράψουνε έναν αθλητικό τεσσάρι (ξανα λέω πως ο Petway έναν τέτοιο ρόλο θα τον δεχόταν ευχάριστα, αν ήταν να ξανα ντυθει στα ερυθρολευκα και με λιγα χρηματα) για συγκεκριμενο χρονο και δουλειες και να μην μας λειπει, σχεδόν, τίποτα.

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βγαινει τωρα ο Ολυμιακος και λεει "στιριζουμε τους ελληνες παικτες"!Αν στίριζες τους ελληνες παικτες ρε coach,γιατι ετρεχες στο Αμερικα και στα summer cump και έκανες... τεμενάδες στον Okaro? Κακος σχεδιασμος,ευθηνες και η διοικηση!!

    Larry

    ΑπάντησηΔιαγραφή