Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αουτσάιντερ ο Ολυμπιακός- Μόνο Span και Λοτζέσκι δεν φτάνουν



Δεδομένο 1: Ο Ολυμπιακός (αν όχι χειρότερος) δεν είναι καλύτερος από τον ΠΑΟ στη σειρά, με πολλούς παίκτες άφαντους. Δεδομένο 2: Ο Πρίντεζης (το πιθανότερο) δεν θα ξαναπαίξει. Δεδομένο 3: Το ΣΕΦ πιο πολύ αγχώνει την ομάδα, παρά την εκτοξεύει. Όλα αυτά αρκούν για να μην καθιστούν τον Ολυμπιακό φαβορί, ακόμα και με σκορ 2-1. Stouk

 "Δεδομένο 1".

Μάντζαρης, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ (του έκανε πλάκα χθες ο 19χρονος Παπαγιάννης), Ουόρικ, Αγραβάνης είναι φαντάσματα μέχρι τώρα. Επιπλέον, ακόμα και οι Χάκετ και Στρόμπερι δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει αυτά που μπορούν.

Υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός ξεκινούσε τους τελικούς με σοβαρό πλεονέκτημα, ακριβώς επειδή είχε περισσότερες λύσεις και βάθος, ενώ ο ΠΑΟ είχε στερέψει σε μεγάλο βαθμό, μετά τη φυγή του Κούζμιτς και του Πάβλοβιτς και τον τραυματισμό των Παπαγιάννη και Γιάνκοβιτς.

Βλέπουμε όμως ότι αυτό δεν αποτυπώνεται στο παρκέ. Στο 1ο ματς μόλις 5 παίκτες είχαν ranking πάνω από 10 (Χάντερ-Σπανούλης 11, Παπαπέτρου 12, Πρίντεζης 14 και Λοτζέσκι 26), στο δεύτερο μόλις 3 (Λοτζέσκι 12, Σπανούλης 12, Πρίντεζης 24) και χθες 4 (Χάντερ 12, Σπανούλης 14, Χάκετ 16, Λοτζέσκι 15). Συνολικό ranking 81, 64 και 80, δηλαδή μ. ο. 75. Για να καταλάβετε τη διαφορά, στα καλά ματς του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ με Μπάρτσα, με Ρεάλ και με Λαμποράλ, ο Ολυμπιακός είχε 90, 106 και 107 ranking αντίστοιχα!!!

Και αν από τους Ουόρικ και Μιλουτίνοφ δεν περιμένουμε κάτι το εντυπωσιακό, η κάκιστη εικόνα των Ελλήνων (Μάντζαρη, Παπανικολάου και Αγραβάνη) είναι ανησυχητική.

Δεδομένο "2"

Πρέπει να το θεωρούμε σίγουρο, παρά το ότι η ζημιά δεν ήταν τόσο σοβαρή, ότι ο Πρίντεζης θα μείνει εκτός σειράς. Αν και δε θα μου φανεί περίεργο ο Γιώργος να κάνει καμία ένεση και αν υπάρξει 5ο ματς στο ΣΕΦ άντε κράτα τον. Εδώ έπαιξε με τον πατέρα του λίγες ώρες νεκρό. Θα τον κρατήσει ένα πέλμα; Πάντως, επειδή τίθεται θέμα υγείας, ας κρατήσουμε ότι ο Ολυμπιακός θα πορευτεί με Παπαπέτρου και Αγραβάνη.

Και οι δύο (το τονίζω, ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ) πρέπει να προσφέρουν πράγματα τόσο στο ΟΑΚΑ, όσο και στο ΣΕΦ αν χρειαστεί. Ειδικά στην άμυνα πάνω σε Φώτση, Γκιστ και Χαραλαμπόπουλο, αλλά και στην επίθεση με τα μακρινά σουτ που σίγουρα θα τους δοθούν (κυρίως στον Αγραβάνη).

Το τεράστιο πρόβλημα είναι το παιχνίδι στη ρακέτα, όπου μέχρι τώρα ο Πρίντεζης φάνταζε ανίκητος από όποιος και αν τον αντιμετώπισε. Αυτό θα λείψει πια, εκτός αν ο Μιλουτίνοφ πάρει κάποιες φάσεις πάνω του και τις μετατρέψει σε πόντους (αυτό εξαρτάται και από τον σχεδιασμό του Σφαιρόπουλου. Ο Σέρβος στο περασμένο ματς στο ΟΑΚΑ σε 10 λεπτά συμμετοχής δεν έκανε ούτε σουτ).

Βέβαια, μετά την εμφάνιση του Παπαγιάννη, ο οποίος θα παίξει πάλι αρκετά, ο Μιλουτίνοφ θα πρέπει να έχει στο νου του και την άμυνα, να μην χάνει τις μάχες από τον νεαρό και γενικά να μην τον υποτιμήσει.

Δεδομένο "3"

Διαβάζω για ΣΕΦ κολαστήριο, για κόσμο που έσπρωξε την ομάδα στη νίκη και άλλα τέτοια. Όλα αυτά έγιναν μετά το 3ποντο του Παπαπέτρου, που κάνει το 64-66. Μέχρι τότε, τα "αχ", "βαχ" και η μουρμούρα κυριαρχούσαν. Σε κάθε χαμένη βολή, σε κάθε χαμένο ριμπάουντ, σε κάθε χαμένο σουτ. Η ομάδα μπήκε αγχωμένη και ο κόσμος την άγχωσε ακόμα περισσότερο. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στο 1ο ματς.

Άρα,λοιπόν, γιατί να μην επαναληφθεί το ίδιο και σε ένα 5ο ματς, όπου δεδομένα το άγχος το έχει ο γηπεδούχος; Στα ματς με τον ΠΑΟ η ομάδα σπρώχνει τον κόσμο, όχι ο κόσμος την ομάδα. Όποιος "συχνάζει" στο ΣΕΦ καταλαβαίνει τι εννοώ. Και βλέπει και τη διαφορά από την συμπεριφορά του κόσμου στην Ευρωλίγκα...

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, θεωρώ ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο τον ΠΑΟ. Έστω και με δύο... match ball για την ομάδα του Πειραιά.

ΥΣ: Το σύνθημα "¨οοο εεε Ριζούπολη θα κάνουμε απόψε το Παλέ" ακούστηκα έντονα από τους οργανωμένους. Όπως και το "εεε οοο, αν δε σας γ...με δε φεύγετε από δω". Ειλικρινά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ελπίζω σε ενδεχόμενο 5ο τελικό, να μη ζήσουμε τις μαύρες νύχτες του 2010 και του 2013. Είδα περίεργο κλίμα γενικότερα. Αυτό εισέπραξα.

ΥΣ2: Οκ, λοιπόν. Ας συμφωνήσουμε ότι ο ΠΑΟ σφαγιάστηκε, όπως υποστηρίζει ο Πεδουλάκης και ο Γιαννακόπουλος. Απαντάω με ένα πολύ όμορφο τραγουδάκι του Κότσιρα...










5 σχόλια:

  1. Καταρχήν... Πριν μπω περιμενα να βρω ενα αρθρο που θα υμνουσε και θα αποθεωνε την ομαδα και τον... αθλο της. Πολλα μπράβο που γραφεις τα πραγματα με το ονομα τους!
    Μπορει να με χαροποίησε η νικη σαν γεγονος, αλλά ο τροπος λειτουργειας της ομαδας, με τα συστήματα - πλυμμήρα που βγάζουμε ή που δεν βγάζουμε, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και ειναι κι αυτό ένα γεγονός! Απαραδεκτοι!
    Χθες περισσότερο το χάσανε το παιχνίδι οι αντίπαλοι παρά το κερδίσμε εμείς. Αν βάζανε τις βολές και τα ελεύθερα λέι άπ.. φιλάκια πάλι. Περιμενουμε να βαλει ο Μπιλ τα σουτ στα 20 - 22 δευτερολεπτα της επιθεσης για να ξελασπώσουμε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά από μια τόσο μεγάλη ομάδα. Για τους Λοτζέσκι και Πρίντεζη απλά συγκλονηστικοί με την σταθερά καλή τους παρουσία. Συμφωνώ απόλυτα για Γουόρικ, Αγραβάνη, Μάτζαρη (ο χειρότερος μακράν της σειράς), Μιλουντίνοβ (ο Παπαγιάννης δεν πρεπει να αντιμετωπίζετε σαν ενα 19χρονο Stouk, ειναι σπουδαίος παίκτης από τώρα και την ταχύτητα στα πόδια του δεν μπορεί να την ακολουθήσει ο Σέρβος), Στρόμπερι (ίσως αξίζει να παίξει πιο πολύ) και δυστηχώς ο Παπανικολάου, αλλά διαφωνώ για Χάκετ. Τρομερό πάθος, πιεστική άμυνα, παίζει ξύλο στα ίσα από το πιο κοντό μέχρι τον πιο ψηλό παίκτη του ΠΑΟ και γενικά μου θυμίζει πολλές φορές τον Λο! Πιο πολύ χρόνο χρειάζεται κι αυτός.
    Θεωρώ και γω πως, ειδικά χωρίς τον Πρίντεζη, δεν είμαστε το φαβορί. Εκτός κι αν παίξουν όπως μας έχουν συνηθίσει και μπορούν.
    Για τον κόσμο, αν και δεν ήμουν στο ΣΕΦ αυτη τη φορα, σε πιστευω 110%. Καποιος δικος μου που καταφερε να βρει εισητηριο μου ειπε ``ο κοσμος μας ειναι λούμπεν, φίλε. Μέχρι το τριποντο του Παπαπετρου (ότι έγραψες και εσυ δηλαδη) κράζανε και περναγανε δικαστήρια όλους, αλλά στα τελευταια 5 λεπτα ισως να ειναι το καλυτερο ΣΕΦ που εχω δει´´!
    Οπότε επαληθεύεσαι...

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα τελευταια 5 λεπτα ισχυει.οπως ισχυει οτι στην ευρωλιγκα το κλιμα ειναι αλλιως.θυμιζω μονο το ματς με την κιμκι,που το γυρισαμε 3 φορες με τον κοσμο υποδειγματικο.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Στουκ,
    Ενδιαφέρουσες όλες οι επισημάνσεις σου. Δεν βλέπω τον ΠΑΟ φαβορί,πρώτον λόγω κακού Ραντούλιτσα και δεύτερον επειδή χύνει την καρδάρα με το γάλα συνεχώς.
    Είναι πάντως περίεργη σειρά. Ο Πεδουλάκης έχει καταφέρει να ανακατέυει την τράπουλα τόσο πολύ , που δεν μπορείς πιά να προβλέψεις τι θα δουν τα μάτια σου σε κάθε επόμενο παιχνίδι. Πάντως, όπως έγραψα μετά το πρώτο ματς, αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να φάει 70-72 πόντους θα νικάει. Επαληθεύτηκα και στα δύο επόμενα ματς με ακρίβεια. Με τον ένα η τον άλλο τρόπο ο Ολυμπιακός μπορεί να βάζει παράπάνω από τόσο, ακόμα και με την άτολμη και άνευρη διαχείριση του υλικού του, και αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί τουλάχιστον μία φόρά ακόμα, άρα έχουμε την τύχη μας στα χέρια μας.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Stouk, τα ματς κρίνονται στο τέλος και ο κόσμος στα τελευταία λεπτά κυριολεκτικά έκρινε το ματς -ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η φωνή μου, τέσσερις μέρες μετά. Έδρα που να ουρλιάζει 40 λεπτά δεν υπάρχει, ούτε καν στον Ερυθρό Αστέρα ή στο Γιαντ Ελιάου.

    Δεν έχει νόημα να μιλάμε για φαβορί και αουτσάιντερ, για τους περισσότερους από εμάς ο Παναθηναϊκός δίνει καλύτερη εικόνα ομάδας, με δυνατότητα να βρίσκει miss match και να παίρνει εύκολα καλάθια. ΑΛΛΑ μην αγνοούμε κάτι πολύ βασικό: δύο σημαντικά γρανάζια της μηχανής μας είναι τελείως ντεφορμέ (Μάντζαρης, Παπανικολάου, για Αγραβάνη διαφωνώ, στο ΟΑΚΑ ειδικά ήταν πολύ καλός, ενώ με εξέπληξε που στο πρώτο ματς ο Σφαιρό δεν τον έβαλε λεπτό στο ΣΕΦ, παρότι ερχόταν από πολύ καλή σειρά με την ΑΕΚ)
    Είναι διαφορετικό να "σέρνονται" ο Ουίλιαμς και ο Ραντούλιτσα, όταν ο Πεδουλάκης δείχνει ότι δεν τους υπολογίζει, από το να σέρνονται οι δύο από τους πέντες starters σου.
    Με την έλλειψη του Πρίντεζη, χάνεται ο πρώτος εναλλακτικός τρόπος επίθεσης για μια ομάδα που παίζει τόσο πολύ το pick'n'roll και αυτό δεν τις βγαίνει, καθώς στα 17-18'' η μπάλα πάει σε απομόνωση και post up παιχνίδι, όπου ο υπαρχηγός είναι ο πρώτος στην Ευρώπη.
    Για αυτό τολμώ να πω ότι και στο τέταρτο ματς μπορεί να δούμε μια ομαδική λειτουργία στον Ολυμπιακό που δεν θα μάς αρέσει. Ωστόσο, το θέμα είναι να εμφανιστούν οι δύο Έλληνες διεθνείς -και, βεβαίως, να μείνουν ζεστοί ο αρχηγός με τον Ματ. Κι ας λέμε μετά ότι "πήραμε το πρωτάθλημα, αλλά ο ΠΑΟ ήταν πιο ομάδα".
    Και κάτι ακόμη: έχει αποθεωθεί ο Πεδουλάκης για το κοουτσάρισμα ως τώρα, αλλά εγώ δεν είδα κάποιον να γράφει κάτι -εξαίρεση ο Φιλέρης στο sport24.gr - για το ότι οι περίφημες άμυνές του έφαγαν 11 πόντους από τον Kill Bill στα τελευταία τρία λεπτά...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύο επισημάνσεις για τον Court:
    -Όταν λέω περί Ραντούλιτσα, μιλάω για τον αρχικό σχεδιασμό της ομάδας, στον οποίον κομβικός ήταν ο ρόλος του συγκεκριμένου παίκτη,αν θες και μπατζετικά. Αν έβγαινε αυτός θα μιλάγαμε για άλλη τροχιά ΠΑΟ....
    -Ο Σπανούλης΄είναι ο ορισμός του γκαρντ που δεν είναι εύκολο να περιοριστεί στην καλή του βραδιά. Ο τρόπος που κινείται και τα φαινομενικά "αψυχολόγητα" σούτ δεν μαρκάρονται εύκολα, και δεν αξίζει και τον κόπο να βάλεις κάποιον να κυνηγάει γύρω-γύρω τον Σπανούλη αφήνοντας κενά στη ρακέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή