Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Υπόκλιση σε έναν μεγάλο παίκτη και αντίπαλο...



Αυτή τη Δευτέρα ίσως είναι το τελευταίο ματς της καριέρας του. Αυτό που αρμόζει, λοιπόν, στην περίσταση είναι να βγάλει κανείς τα (όποια) χρωματιστά γυαλιά του, να αφήσει για λίγο στην άκρη το πάθος για την (όποια) ομάδα του και να υποκλιθεί στην τεράστια μπασκετική φυσιογνωμία που λέγεται "Δημήτρης Διαμαντίδης". Stouk

Προφανώς και οι οπαδοί του ΠΑΟ έχουν συνδέσει μεγάλο μέρος των αναμνήσεών τους με το πρόσωπό του. Όμως δεν είναι μόνο για αυτούς μια ξεχωριστή περίπτωση (π. χ. τύπου Αλβέρτη), αλλά μιλάμε για παίκτη που άφησε στίγμα και εποχή σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ και όχι μόνο στο ελληνικό ή μόνο σε μια ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο που τον τίμησε, έστω και άγαρμπα ή πρόχειρα, η Ευρωλίγκα και τον έχει συμπεριλάβει στους all time θρύλους της. Έχει κατακτήσει, άλλωστε 3 φορές το τρόπαιο. Αυτό όμως το έχουν κάνει πολλοί. Υπάρχει όμως κάποιος άλλος που να έχει αναδειχθεί 2 φορές MVP του F4 και 1 ολόκληρου του θεσμού, 6 φορές καλύτερος αμυντικός και 4 φορές μέλος της καλύτερης 5άδας, ενώ ταυτόχρονα να είναι πρώτος σε intex και ασίστ και 6ος σε πόντους;;;

Όλα αυτά δεν γίνεται να τα παραβλέψεις, δεν γίνεται να μην τα παραδεχθείς και να μην τα χειροκροτήσεις, απλά και μόνο επειδή υποστηρίζεις μια άλλη ομάδα.

Κακά τα ψέματα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και στο ελληνικό. Μην ξεχνάμε ότι, πέρα από τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα με τον ΠΑΟ, ήταν πρωταγωνιστής και στη μεγάλη επάνοδο της Εθνικής μας ομάδας στις χρυσές σελίδες.

Από τα δικά του χέρια ολοκληρώθηκε μια από τις πιο επικές ανατροπές στα Ευρωμπάσκετ στον ημιτελικό με τη Γαλλία του 2005. Στο "βάλτο αγόρι μου" όλοι είχαμε πανηγυρίσει, όπως και στην αξέχαστη νίκη επί της dream team το 2005 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου στη Σαϊτάμα.




Εκτός όμως από όλα αυτά, από τον αθλητή Δημήτρη Διαμαντίδη, σου μένει και ο χαρακτήρας του. Πάντα χαμηλών τόνων, πάντα συγκεντρωμένος στον στόχο. Τον θυμάστε να έχει πανηγυρίσει έξαλλα κάποιο καλάθι, κάποιον τίτλο ή κάποιο βραβείο του; Εγώ προσωπικά όχι. Τίποτα παραπάνω από ένα απλό χαμόγελο, από μια ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ευτυχία. Ποτέ κάτι περισσότερο.

Οι συνεντεύξεις του δεν είχαν ποτέ ενδιαφέρον, γιατί σ αυτές μιλούσε με ντροπή, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρίζει έναν πρωτόβγαλτο αθλητή και όχι έναν top class παίκτη.


Ο ίδιος δεν συνειδητοποιεί ότι είναι μύθος. Αν του το πεις θα κοκκινίσει και θα το αρνηθεί.

Οκ, άσχημες στιγμές είχε (πχ ροχάλα στον Τεόντοσιτς), όπως όλοι. Δεν είναι, όμως, αυτές που τον χαρακτηρίζουν.

Με βάση τον χαρακτήρα του, λοιπόν, μετά την "αποστρατεία" του τον φαντάζομαι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ακόμα και κοντά στο μπάσκετ να μείνει, θα επιλέξει κάτι άλλο και όχι π. χ. head coach σε ομάδα. Να έχει το δικό του camp για παιδιά που θέλουν να μάθουν μπάσκετ; Να ασχοληθεί με ακαδημίες; Ίσως κάτι τέτοιο.

Αντίο, λοιπόν, Δημήτρη Διαμαντίδη. Ως αντίπαλος δεν "πέθαινες" ποτέ. Μπορεί να μας πλήγωσες και να μας ξενέρωσες αρκετές φορές, να σε αποδοκιμάσαμε γιατί θέλαμε την επιτυχία της δικής μας ομάδας, αλλά τώρα που φεύγεις από το μπάσκετ δεν μπορούμε παρά να σου πούμε το αντίο και να σου καταθέσουμε ένα μεγάλο respect, που ταιριάζει στο μέγεθός σου.


ΥΣ: Αν η σειρά των φετινών τελικών πάει σε 5ο ματς (που φυσικά δεν το εύχομαι), θα ήθελα πολύ να δω τους Αγγελόπουλους, ως άνθρωποι με επίπεδο, που αναμφίβολα είναι, να τον τιμούν, έστω και με ένα "κάδρο" (όπως έκαναν με Παπανικολάου, Χάινς, Περπέρογλου) με τη φωτογραφία του τριπόντου με τη Γαλλία το 2005.

Και εμείς από την κερκίδα θα χειροκροτήσουμε.  Κάποιοι μπορεί να αποδοκιμάσουν, να του βρίσουν (ακόμα και στο αντίο) τη μάνα ή τα... κόκαλά του, να τον πουν Αγκωνίδη και Διαμαντιδοβολίδη. Δεν πειράζει. Είναι οι αντίστοιχοι των Παναθηναϊκών που βρίζουν την οικογένεια του Σπανούλη και τον λένε Φραγκοφονούλη. Αυτά (δυστυχώς) υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Ας υπάρξει όμως μια φορά και κάτι άλλο.

Και πολύ θα με χαροποιήσει αν αυτό το "άλλο" ξεκινήσει από το ΣΕΦ, τους Αγγελόπουλους, τον Ολυμπιακό. 

ΥΣ2: Αν μπορούσε κάποιος να του βρει ένα ψεγάδι, αυτό ήταν η πρόωρη αποχώρησή του από την Εθνική. Είχε ακόμα να προσφέρει πολλά και να συνδέσει ακόμα περισσότερο το όνομά του με την επίσημη αγαπημένη.


7 σχόλια:

  1. Stouk, ειλικρινά και μένα μού πέρασε από το μυαλό. Όμως ΟΧΙ! Ο Διαμαντίδης, όσο μεγάλος παίκτης κι αν είναι, έγινε αυτό που έγινε χάρις και σε ένα σύστημα που πολέμησε και πολεμά λυσσωδώς τον Ολυμπιακό και το οποίο έχει στερήσει τουλάχιστον τρία πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια από την ομάδα. Αυτά περί σεμνού παιδιού κλπ εγώ τα ακούω βερεσέ, καθώς η εικόνα που μένει σε μένα από εκεί που παρακολουθώ τα ματς είναι η ροχάλα στον Τεόντοσιτς καθώς και ένας τύπος που απολαμβάνει τεράστιας ασυιλίας στις συνεχείς διαμαρτυρίες του προς τους διιτητές οι οποίε ςσυχνά προκαλούν τον κόσμο.
    Εν κατακλείδι, αν ο κύριος Διαμαντίδης, με το κλείσιμο της καριέρας του, βγει και πει με ειλικρίνεια ότι "νιώθω πως ο Ολυμπιακός δικαιούτο κάποιους τίτλους ακόμη όλα αυτά τα χρόνια..." τότε, ΝΑΙ, να τον φωνάξουμε στο ΣΕΦ, να τον τιμήσουμε και να τον χειροκροτήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε όλα όσα έχουμε ζήσει αυτά τα χρόνια με τον Διαμαντοβολίδη-ακόμη και στο τελευταίο ματς του Κυπέλου, αυτό που χάσαμε στο ΣΕΦ κεκλεισμένων των θυρών, ο τύπος που πλέον βγαίνει από το τρίποντο χωρίς πολλές επαφές, κέρδισε ΕΝΝΕΑ ΦΑΟΥΛ όταν ο Σπανούλης που τρώει το ξύλο της αρκούδας στα pick'n'roll κέρδισε ΕΝΑ! Δεν τον έχω βρίσει ποτέ -δεν βρίζω άλλωστε- αλλά όχι και να τον τιμήσω που αποτελεί μέρος του πιο σάπιου συστήματος στον ελληνικό αθλητισμό. Και, όπως σωστά λες, ο τύπος παράτησε την Εθνική όταν ακόμη ήταν ακμαίος, αφήνοντας τον δικό μας ηγέτη -αυτόν που τόσο εύκολα εμείς οι "αντικειμενικοί" Ολυμπιακοί αναθεματίζουμε -να βγάζει τα κάστανα από την φωτιά.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα περί διαιτησίας διαφωνώ (ειδικά φέτος άλλωστε οι προβλέψεις σου για τον 3ο τελικό επεσαν εξώ), αλλά όπως και να χεις αναφέρω κυρίως την πορεία του στην Ευρωλίγκα.

    Εκεί νομίζω ό, τι πέτυχε το πέτυχε με την αξία του.

    Ο Διαμαντίδης δεν έγινε αυτός που έγινε από τα σφυρίγματα του Πηλοΐδη ή του Γκόντα.

    Μην ξεχνάμε ότι και ο δικός μας αρχηγός έπαιξε στον ΠΑΟ. Δηλαδή, όταν θα κάνουμε τον απολογισμό του, θα του... αφαιρέσουμε το ένα ευρωπαϊκό και το 1 βραβείo MVP του Βερολίνου, ή ότι κατάφερε και πήγε ΝΒΑ επειδή ο ΠΑΟ έπαιρνε σφυρίγματα στην Ελλάδα;;;

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλώ, να ακριβολογούμε: δεν είπα ότι έγινε ό,τι έγινε από τα σφυρίγματα, έγραψα ότι σίγουρα οφείλει ΚΑΙ στα σφυρίγματα αυτό που έχει πετύχει. Επίσης, δεν είπα να ...του αφαιρεθεί κάτι, δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό που λες. Μίλησα μόνο για το θέμα της τιμής προς εκείνον το οποίο, όπως έγραψα, το βασάνισα κι εγώ αρκετά στο μυαλό μου.
    Για τα περί διαιτησίας ΕΥΤΥΧΩΣ διαψεύστηκα στον 3ο τελικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι έχουμε δει ως σήμερα -με πιο πρόσφατη την παράσταση του Μάνου στο 2ο ματς στο ΟΑΚΑ και, βεβαίως, το φετινό ματς του Κυπέλλου στο ΣΕΦ. Εκτός αν θεωρείς, φίλε Stouk φυσιολογικό σε ένα παιχνίδι των δύο αιωνίων ο Διαμαντίδης να παίρνει εννιά φάουλ και ο Σπανούλης ένα, οπότε ας μην συζητούμε άλλο...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακαλώ, να ακριβολογούμε: δεν είπα ότι έγινε ό,τι έγινε από τα σφυρίγματα, έγραψα ότι σίγουρα οφείλει ΚΑΙ στα σφυρίγματα αυτό που έχει πετύχει. Επίσης, δεν είπα να ...του αφαιρεθεί κάτι, δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό που λες. Μίλησα μόνο για το θέμα της τιμής προς εκείνον το οποίο, όπως έγραψα, το βασάνισα κι εγώ αρκετά στο μυαλό μου.
    Για τα περί διαιτησίας ΕΥΤΥΧΩΣ διαψεύστηκα στον 3ο τελικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι έχουμε δει ως σήμερα -με πιο πρόσφατη την παράσταση του Μάνου στο 2ο ματς στο ΟΑΚΑ και, βεβαίως, το φετινό ματς του Κυπέλλου στο ΣΕΦ. Εκτός αν θεωρείς, φίλε Stouk φυσιολογικό σε ένα παιχνίδι των δύο αιωνίων ο Διαμαντίδης να παίρνει εννιά φάουλ και ο Σπανούλης ένα, οπότε ας μην συζητούμε άλλο...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελοσπάντων, σε αυτά τα θέματα διαχρονικά διαφωνούμε. Όχι στην ουσία, αλλά στο ότι τα βάζεις πάντα σε 1η ανάγνωση.

    ΥΣ: Το ότι προεξοφλούσες σφαγή και δεν ήρθε (για την ακρίβεια πήραμε σπόρια), δεν σου δείχνει ότι όντως ήσουν υπερβολικός;

    ΥΣ2: Θέλω επίσης και τη γνώμη σου για το περιστατικό στα αποδυτήρια. Για να σου πω τη δική μου γνώμη, αν αυτό είχε γίνει στο ΟΑΚΑ, εγώ θα είχα τρελαθεί.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Διαμαντίδης έπρεπε (αν σέβεται το ψωμί που τρώει από το ελληνικό μπάσκετ) να υπερασπιστεί τον Σπανούλη στο θέμα με τα "βήματα" και να πει ότι αν μου σφύριζαν εμένα τέτοια, δεν ξέρω πόσους λιγότερους τίτλους θα είχα. Ο Διαμαντίδης είναι μέρος ενός συστήματος που έχει ασελγήσει πάνω στο μπάσκετ, έχει ωφεληθεί και δεν έχει πει λέξη.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Stouk, με την διαιτησία στον 4ο τελικό, τα 27 λεπτά χωρίς βολή, τα τρία αντιαθλητικά που κάνει ο Διαμαντίδης στον Χάντερ και το αντιαθλητικό που κάνει στον DJ, τα βήματα, αντί για καλάθι και φάουλ, στον Χάκετ και τόσα άλλα, πιστεύεις ότι ήμουν υπερβολικός; Στο ΣΕΦ, πίστεψέ με, ο κόσμος δεν άφησε να γίνουν ομορφιές σε καθοριστική έκταση. Αυτά που άκουσε ο Παναγιώτου, μετά το φάουλ που έδωσε υπέρ του Διαμαντίδη σε μια από τις συνήθεις βόλτες 3-4 βημάτων με την μπάλλα, σε πολύ καθοριστικό σημείο -και ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ, ΕΝΝΟΩ ατάκες που μπορούν να θίξουν τις τυχόν ευαίσθητες χορδές οποιουδήποτε ανθρώπου διαθέτει στοιχειωδώς τσίπα - έπαιξαν τον ρόλο τους. Μην ξεχνάς ότι ο Παναθηναϊκός σούταρε έξι βολές στα τελευταία δύο λεπτά -άλλο αν έβαλε τη μία. Σε 45 λεπτά στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός είχε σουτάρει τέσσερις...
    Δεν καταλαβαίνω, τώρα, σε ποιο περιστατικό αναφέρεσαι στα αποδυτήρια. Δεν υπήρξε τίποτε στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, με έχεις μπερδέψει. Κάποιοι γραφικοί φώναξαν στο τρίο, την ώρα που έπμπαινε στο γήπεδο, διάφορα γαλλικά. Αυτό εννοείς; Αν ναι, καλό είναι να λείψουν κι αυτά εντελώς! Αλλά φέτος το ΣΕΦ και στα δύο ματς ήταν σχεδόν εκκλησία από πλευράς συμπεριφοράς.
    Για το ΟΑΚΑ δεν μπορώ να έχω γνώμη, αφού δεν ήμουν. Ωστόσο, ο Σπανούλης άκουσε και πάλι τις γνωστές χυδαίες εκφράσεις για τη μάνα του και την Ολυμπία, κάτι που δεν έγινε σε βάρος λ.χ. του Διαμαντίδη στο Φάληρο.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή