Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η χιλιοστή δικαίωση του "εγωιστή"...



Η μοίρα των 22.000 που πήγαν χθες στο ΟΑΚΑ ήταν πολύ σκληρή. Γιατί το να σε αφήνει άγαλμα (2η φορά σε 1 εβδομάδα) αυτός που τόσα χρόνια χλεύαζες και υποτιμούσες είναι σχεδόν απάνθρωπο. Stouk


Ο Βασίλης Σπανούλης είναι αυτός που αδικούσε τη μοίρα του τόσα χρόνια σε αυτό το γήπεδο. Ναι, 9 στις 10 φορές ήταν από άθλιος έως μέτριος. Φανερά επηρεαζόταν από το κλίμα εχθρότητας και της θέλησής του να βοηθήσει την ομάδα και τον "εγωισμό" του.

Γιατί, καλώς για κάποιους, κακώς για κάποιους άλλους, ο Σπανούλης είναι εγωιστής. Εγωιστής όμως πώς; Όχι με την έννοια ότι θέλει να φαίνεται μόνο αυτός και κανείς άλλος. Είναι ηγέτης, το πιστεύει, το ξέρει και θέλει να είναι αυτός που πάρει από το χέρι την ομάδα του. Αυτός που θα "βγει μπροστά" όπως λέμε. Ειδικά σε αυτή την έδρα, λόγω της ιστορίας που τον συνοδεύει με τον ΠΑΟ.

Τι να κάνουμε όμως ρε παιδιά; Οι ηγέτες, οι εγωιστές ηγέτες (αν θέλετε) δεν κάμπτονται ποτέ. "Ακόμα και 10 σουτ να χάσω, το 11 θα το ξαναπάρω". Αυτός το είπε, αυτός το έκανε, αυτός δικαιώθηκε.

Γιατί έτσι είναι. Ο Σπανούλης δικαιώνεται γι΄αυτό του το σκεπτικό. Δικαιώνεται για τον εγωισμό του, δικαιώνεται για την ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Γιατί είναι μεγάλος, είναι τεράστιος και το αποδεικνύει. Όχι μόνο χθες. Από το 2010 και μετά το έχει κάνει 1000 φορές. Το μόνο που του έλειπε ήταν ένα τέτοιο σκηνικό σαν το φετινό.

Τώρα το να συζητάμε "αν το έχανε τι θα έλεγαν κάποιοι" δεν έχει νόημα. Πήρε τα σουτ (γιατί δεν ήταν μόνο χθες, αλλά και την περασμένη Κυριακή και την Πέμπτη) και τα έβαλε. Μαγκιά του. ΤΕΛΟΣ.

Και άπαξ και "ξεμπλόκαρε" σε αυτό το γήπεδο, δεν θα ξαναμπλοκάρει ποτέ. Και άντε ξαναβρίστε τον τώρα. Αν έχετε το κουράγιο...

Από εκεί και πέρα, για όλους εμάς τα φετινά playoff μοιάζουν σαν πολλά γραμμάτια που ξεπληρώθηκαν μαζεμένα. Το buzzer του Σπανούλη στο 2ο τελικό ξεχρέωσε το γραμμάτιο του Πηλοΐδη. Όχι για την ουσία του (βήματα ήταν, αλλά βήματα ήταν και του Διαμαντίδη 1 φάση πιο πριν), αλλά για τον ντόρο και την... πίκρα που προκάλεσε.

Το χθεσινό μάλλον ταιριάζει γάντι με αυτό του 1999. Πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον ΠΑΟ ο Ολυμπιακός δεν είχε πάρει ποτέ. Και το έκανε φέτος. Ιστορικό...

Είναι σίγουρο ότι το Momentum ευνοεί τον Ολυμπιακό. Τα καλύτερά μας χρόνια είναι τώρα και έρχονται και άλλα γραμμάτια που θα ξεπληρωθούν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

ΥΣ1: Το φετινό, βάση δυναμικότητας, έπρεπε να είναι το 5ο συνεχόμενό μας πρωτάθλημα. Ας όψεται όμως. Είπαμε, τα καλύτερα έρχονται...

ΥΣ2: Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείτε, αλλά ο Ολυμπιακός έχει να χάσει 2 χρόνια στο ΟΑΚΑ σε τελικούς...

ΥΣ3: Ο Μάντζαρης χρωστούσε ένα τέτοιο σουτ. Το έβαλε και μπράβο του.


7 σχόλια:

  1. Χθες ζήσαμε μεγάλες αθλητικές στιγμές, τόσο πυκνές που θα μας πάρει καίρό να συνειδητοποιήσουμε τι είδαμε....
    Σήμερα θα αρθώ πάνω από τα των ομάδων, και θα μιλήσω για το ελληνικό μπάσκετ συνολικά.
    Ο Μάρκεζ Χέινζ του ΠΑΟ γράφει σήμερα σε τουίτ ότι αυτό που έζησε δεν περιγράφεται με λόγια, και είναι ΑΝΩΤΕΡΟ των τελικών το ΝΒΑ!!!
    Αυτή είναι η δυναμική του ελληνικού μπάσκετ, αυτό είναι το προιόν που έχουμε χάρη σε αυτές τις τεράστιες ομάδες ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ. Πρέπει να κάνουμε βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνονται ακρότητες, και ας υπάρχει φανατισμός, καλός είναι.
    Μπορούμε αυτό το προιόν σε λίγα χρόνια να το βλέπουμε σε 100 κανάλια παγκόσμια. Αλλά θέλει δουλειά στο να εκπαιδεύσουμε έναν ολόκληρο κόσμο να είναι μπασκετικός με όλη τη σημασία.
    Σε αυτή την κατεύθυνση, το χθεσινό "μάθημα' έκανε για δέκα! Το παιχνίδι και οι προσωπικότητα των πρωταγωνιστών κατάφεραν να σβήσουν την καφρίλα, κατάφεραν να μουδιάσουν την όποια επιθετικότητα και να την μετατρέψουν σε θαυμασμό και συγκίνηση. Ήταν ένα θέαμα αξίας 1000 ευρώ με εισιτήριο των 20! Αυτό νομίζω περιγράφει τα όσα είδαμε με τον πιο περιεκτικό τρόπο. Τα άλλα θα τα λέμε εδώ για καιρό...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα πόσο κωλοτούμπας ρε Paratiritis. Από ...αιρετικός για τον Σπανούλη, ξαφνικά βγήκες και σχολιάζεις?
    Εκει που τον ...χαντάκωνες τον Μπιλ τωρα θες το 20ευρω να γινει 1000αρικο για να παρακολουθήσεις τον μεγαλυτερο clutch winner player που γνώρισαν τα ευρωπαικά παρκέ, όπου πριν λίγες μέρες ``υποφερτό´´ τον ανέβαζες ``συνταξιούχο´´ τον κατέβαζες (ΑΝ μεινει, να του αλλάξουν θέση για να παιξει 2 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ακόμη, έλεγες)! Πριν... εκπεδεύσεις έναν ολοκληρο λαο να γινει καθαρά μπασκετικος, όπως λες κοιτα να εκπεδευτεις εσυ στον τροπο που τοποθετησε γιατι θα ξαναδαγκωσεις την γλωσσα σου. Ακρότητες δεν ειναι μονο τα αντικειμενα και τα μπινελικια σε ενα ματς αλλα οσα και οσα λεγονται και γραφονται, μετα απο ηττες ή κακες εμφανισεις ΚΥΡΙΩΣ απο δηθεν φιλους της ομαδας, που υποβαθμίζουν αξίες παικτών, προπονητών και ομάδων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεσμεύομαι να γράψω κι εγώ φίλοι μου, αλλά ως πρώτο σχόλιο, το μόνο που έχω να πω είναι να επαναλάβω ότι οπ Βασίλης Σπανούλης είναι ο μεγαλύτερος αθλητής που έχει φορέσει την φανέλα του Θρύλου στην Ιστορία.
    Κατά τα άλλα, συμφωνώ και με τους δυο σας - Stouk, χαίρομαι που έρχεσαι στα λόγια μου για τα κλεμμένα πρωταθλήματα, κι αν για αυτό του 2013 υπάρχει ο αντίλογος ότι "μα, το χάσατε με sweep", το 2014 η σφαγή ήταν αδιανόητη -όπως και το 2011, βέβαια, επί Ντούντα αλλά και το 2010, στο περίφημο non call.
    Paratiritis, ήταν ίσως το μεγαλύτερο παιχνίδι μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο όσο και αν σκεφθώ, ακόμη και επί Ιωαννίδη στα 90's, ούτε στις ιστορικές μάχες της Θεσσαλονίκης, ούτε βέβαια και τις συγκρούσεις "αιωνίων" και ΑΕΚ τη δεκαετία του '70-όσες εικόνες έχω από εκείνες, τις μακρινές...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε, καλοδεχούμενη η κριτική σου, ακόμα και αν δεν μου φαίνεται καλόπιστη. Όλοι εδώ κρινόμαστε κάθε φορά που γράφουμε με το όνομά μας, και σε προσκαλώ να καταθέσεις κι εσύ ΕΠΩΝΥΜΑ τα εσώψυχά σου, για να έρχεται ο κάθε κακοπροαίρετοςτος να σου τη λέει...
    Εγώ είμαι αιρετικός και με τον Σπανούλη και με τον Διαμαντίδη. Ουδέποτε εδώ εκθείασα τον παίκτη Σπανούλη και δεν θα το κάνω ποτέ. Μίλησα για μια παράσταση επιπέδου, γιατί αυτά που είδαμε δεν τα΄έχουμε ξαναδεί. Δεν γράφω πουθενά τη λέξη Σπανούλης, πες με εμπαθή, πες με ότι θες, αλλά ΟΧΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ1!! Η εξέλιξη, το σασπένς, οι προσωπικές κόντρες, ο κόσμος με την τρέλα του, αυτά αξίζουν χιλιάρικο. Ο Σπανούλης πληρώνεται αδρά για να παίρνει αυτά τα σουτ, μπήκανε μπράβο του. Από μένα ύμνους για τον Σπανούλη δεν θα ακούσεις. Με μπερδεύεις με άλλους. ΟΚ?
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάτι άλλο. Στην παράταση μας πήγε ο Μάτζαρης. Μεγαλύτερο παλτό από τον φετινό Μάτζαρη δεν έχω ξαναδεί, κι όμως έκανε το σουτ αυτό. Εμένα δεν με απασχολούν τα άτομα, ή μάλλον δεν τα κρίνω από δύο σουτ. Το θέαμα δεν ήταν σπουδαίο επειδή ο Μάτζαρης είναι ...ημίθεος, αλλά επειδή κάποιος με κόκκινα έβαλε ένα τόσο οριακό σουτ.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεκινώ τα σχόλια μου με χρονική σειρά.
    Θεωρώ ότι το blog μας πάλεψε λυσσαλέα για τον Ολυμπιακό, ανέλυσε, αγχώθηκε, πανηγύρισε, "έκλαψε".
    Μεγάλος τίτλος και για όλους εμάς λοιπόν.
    Στουκ θα συμφωνήσω πως έπρεπε να είναι το πέμπτο σερί.
    Κάνω και μια ερώτηση κουίζ: Μπαρτζώκα να παίζει ωραίο μπάσκετ, να φέρνει vfm ξένους και να χάνει από την Νερατζιώτισσα ή Σφαιρόπουλο που μας δημιουργεί ερωτήματα για τις ομάδες που χτίζει και έχει κάνει το ΟΑΚΑ "εξοχικό" του;;
    spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. spanios, μπορώ να διαλέξω "κανέναν" από τους δύο; Στατισιτκά, αυτά που κάναμε στο ΟΑΚΑ θα επαναληφθούν σε 150 χρόνια και αν σαν πιθανότητες. Ούτε θα αποθεώσω τον Σφαιρόπουλο επειδή ο Πεδουλάκης δεν μπόρεσε να κρατήσει τη νίκη νικώντας 71-68 και με 8 δεύτερα με την μπάλα στα χέρια!!!! Ένα φάουλ σε αυτόν που πήρε το ρημπάουντ από τις βολές του Χάκετ και σχόλαγε το ματς.
    Ο Ολυμπιακός ήταν μεν ψυχωμένος και αποφασιστικός, αλλά καλός δεν ήταν. Θέλω του χρόνου να δω καλό μπάσκετ, θέλω φάιναλ φορ, θέλω ισορροπημένο ρόστερ. Στα θετικά του το ότι απελευθέρωσε τον Σπανούλη και του έδωσε ανάσες και βοήθειες, όπως ολόσωστα επεσήμανε ο Court,και όπως έγραψα κι εγώ και άκουσα πάλι τα εξ' αμάξης. Ο Σπανούλης μπορεί να κάνει 2-3 πράγματα καλά, ενώ του ζητάγανε να κάνει 6-7, οπότε δεν έκανε ούτε τα 2-3 πράγματα που μπορεί. Με τον Σφαιρόπουλο έκανε την καλύτερη σειρά τελικών της καριέρας του, και το πιστώνω αυτό και στον κόουτς, αλλά μπορούμε να παίξουμε και πολύ καλύτερα...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή