Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Rest In Peace Roy Tarpley

Σε ηλικία 50 ετών, χάνοντας την μάχη με ασθένεια στο συκώτι, στο Άρλινγκτον του Ντάλας, ο μεγάλος Ρόι Τάρπλεϊ έφυγε από την ζωή.. Ένας τεράστιος παίκτης, σημείο αναφοράς για το ελληνικό μπάσκετ και τον Ολυμπιακό. Καλό ταξίδι, Ρόι... spanios

Όταν το 1987 έπαιρνε το βραβείο του Rookie στον μαγικό κόσμο του NBA (αλλά και το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη την επόμενη σεζόν) με τους Ντάλας Μάβερικς, κανείς δεν περίμενε ότι η καριέρα του θα έμενε στάσιμη λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά.
Το NBA τον αποβάλλει το 1991 και στην μετά Γκάλη εποχή, έρχεται στον Άρη, όπου κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων απέναντι στην Εφές στο Τορίνο, πρωταγωνιστώντας στο παρκέ αλλά και έξω από αυτό στην ιστορική εκείνη κλωτσοπατινάδα μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων.

Την επόμενη χρονιά έρχεται στον Ολυμπιακό, όπου πήρε το νταμπλ, αλλά οι κόντρες του με τον Ιωαννίδη κόστισαν κατά πολλούς το χαμένο τελικό στο Τελ Αβίβ από την Μπανταλόνα του "Γκαστόνε" Ομπράντοβιτς.

Ο Τάρπλεϊ -λέει ο μύθος- πήγαινε στις προπονήσεις, αγκαλιά με μπύρες, ποτέ δεν ξεπέρασε τον εθισμό του στις ουσίες και το αλκόολ, αλλά το δυναμικό του παιχνίδι και ο οίστρος του σε επίθεση και ριμπάουντ, τον θέτουν ως έναν από τους καλύτερους Αμερικανούς που πέρασαν από την Ελλάδα.

Ειδικά στον Ολυμπιακό, αγαπήθηκε όσο λίγοι, μαζί με Μπέρι, Έντι Τζόνσον, Ρίβερς αλλά και τους Χάινς, Λο, ανήκουν στο πάνθεον των Αμερικανών που φόρεσαν την ερυθρόλευκη.

Δείτε εδώ το βίντεο - αντίο του ESPN στον μεγάλο Ρόι.
\
Δείτε εδώ βίντεο - αφιερώματα από το sport24.gr, "Όταν ο Ρόι χόρευε στο παρκέ"

Rip Roy Tarpley


3 σχόλια:

  1. Πραγματικά, ασύλληπτος παίκτης. Θυμάμαι δύο ιστορίες από τα ...χρόνια τα παλιά:

    -Ο Ρόι έχει έρθει μόλις στο αεροδρόμιο και κάνει δηλώσεις. Ένας δημοσιογράφος τον ρωτάει: "Γνωρίζεις ότι ο κόουτς Ιωαννίδης κάνει προπόνηση ,,,ειδικών δυνάμεων;" Και ο "Beeroy" γουρλώνει τα μάτια, κάνει μια γκριμάτσα ...τρόμου και απαντά: "Μανούλα μου, δεν το ήξερα! Πω, πω, γυρίζω πίσω με το πρώτο αεροπλάνο"...
    -Σε ένα ματς στο ΣΕΦ - νομίζω ήταν με τον Άρη - ο Ρόι δεν έχει όρεξη να παίξει ξύλο κάτω από τα καλάθια και έχει σουτάρει δύο διαδοχικά άστοχα τρίποντα. Παίρνει time-out ο "ξανθός" και ακούγεται σε όλο το ΣΕΦ: "... την Παναγία σου και τον Χριστό σου, will you play inside or I'll send you back in the States?" O Τάρπλεϊ σκύβει το κεφάλι και απαντά: "Yes coach, Ι will, I promise..." Μπαίνει λοιπόν από το time-out και σουτάρει ένα, δύο, τρία συνεχόμενα εύστοχα έξω από τα 6,25 (τότε) μ.! Παραληρεί το ΣΕΦ, ο Ιωαννίδης έχει το ύφος που φαντάζεστε και ο Ρόι, μετά το 3ο εύστοχο βγαίνει έξω από τον αγωνιστικό χώρο, κάνει high five με κάμποσο κόσμο στις πτυσσόμενες που ήταν πίσω από τον πάγκο και πριν μπει μέσα περνά πίσω από τον Ιωαννίδη και του ...χαϊδεύει τα μαλλιά!!!

    Τρομερός, πραγματικά, αδίκησε τον εαυτό του. Έπαιξε 280 παιχνίδια στο ΝΒΑ με μ.ο. 12,6 πόντους και 10 rebounds, ενώ την χρονιά που έπαιξε μαζί μας στην Ευρωλίγκα, αναδείχθηκε πρώτος στα "σκουπίδια" με 12,8 μ.ο. R.I.P.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δεύτερη ιστορία ειναι απολαυστική! Θα κανω και μια διόρθωση, αφού ξέχασα τον Αλφόνσο Φορντ για το πάνθεον των Αμερικανών. Άδικοι χαμοι και οι δυο, θα φτιαξουμε και ενα ωραίο αφιέρωμα στον Φορντ.. spanios

      Διαγραφή
  2. Μαγικές διηγήσεις Court!! Από αυτές που σε κάνουν να χαμογελάς αυθόρμητα!
    Spanios, ένας ακόμα Αμερικανός που αγαπήθηκε όσο λίγοι στο λιμάνι, παρά το μικρό διάστημα που έμεινε στην ομάδα θα έλεγα πως είναι και ο παικταράς τρελό - Qyntel (Woods)!

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή