Σάββατο 6 Μαΐου 2017

To Final Four που περνά τον Θρύλο στην μπασκετική ιστορία της Ευρώπης


O Paratiritis εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός περνά πλέον στο πάνθεον από καταβολής του "Κυπέλλου Πρωταθλητριών" και αναλύει τον ημιτελικό με ΤΣΣΚΑ

Δέκατο final Four φέτος για τον Θρύλο, και άλλη μια πρωτιά του ΠΑΟ (μετά τον αριθμό τελικών) ισοφαρίζεται. Βέβαια, όπως έγραψα και πέρυσι, ο ΠΑΟ ουσιαστικά έχει έναν τελικό και ένα Final Four λιγότερο, καθώς δεν πρέπει κανονικά να μετράμε την FIBA Suproleague  του 2000-2001 με την …ΚΡΚΑ και τον συμπαθή κατά τα άλλα Ηρακλή Θεσσαλονίκης τότε.

Με τυχόν κατάκτηση ο Ολυμπιακός θα αποσπαστεί (μάλλον οριστικά ) από ένα γκρούπ ομάδων ρετρό που έχουν επίσης 3 κατακτήσεις, δηλαδή την Γιουγκοπλάστικα του Σπλιτ, την Ολύμπια Μιλάνο και την Ρίγα της Λεττονίας(!). Μπροστά του, πέμπτη,  θα είναι η Βαρέζε και αμέσως πιο πάνω ο ΠΑΟ με 
τα γνωστά 6, η ΤΣΣΚΑ με τα 7 και η Ρεάλ με τα 9 τρόπαια. 

Η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, με τον Ολυμπιακό να υπερέχει ,βέβαια, στην προιστορία νικών (Τρεις έναντι μιάς της ΤΣΣΚΑ). Ας ρίξουμε μια ματά και σε μερικά άλλα στατιστικά:

-H ΤΣΣΚΑ σκοράρει κατά μέσο όρο φέτος στην Ευρωλίγκα 87 πόντους και ο ΟΣΦΠ 77.
-H ΤΣΣΚΑ δέχεται 80,5 πόντους ανά αγώνα, ενώ ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα με μόλις 74,3 πόντους.
-Στο “true shooting” δηλαδή την συνολική επίδοση στα σουτ η ΤΣΣΚΑ είναι 1η  με 53,11 ενώ ο Ολυμπιακός  11ος με 46,76.
-Στις ασίστ η ΤΣΣΚΑ είναι 5η και ο Ολυμπιακός τελευταίος.
-Στα ριμπάουντ η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς ο ΟΣΦΠ είναι πρώτος στην κατάταξη των αμυντικών  με 25,83 και των συνολικών ριμπάουντ με 37,4, και δεύτερος στα επιθετικά με 11.57. Αντίστοιχα η ΤΣΣΚΑ είναι 6η στα αμυντικά, 10η στα επιθετικά και 7 στο σύνολο. Αυτό είναι και το σημείο που θα πρέπει να βασιστεί ο Ολυμπιακός, χτυπώντας στις διπλές επιθέσεις και στο καλό ομαδικό μπλοκ άουτ.

Πρέπει, λοιπόν, ο Ολυμπιακός να ανακόψει τις λίγες αλλά αποτελεσματικές επιθέσεις που έχουν σαν εμπνευστές τους ποιοτικότατους γκαρντ της ΤΣΣΚΑ, κλείνοντας τους διαδρόμους και μειώνοντας το οπτικό τους πεδίο. Με τον Τεόντοσιτς το έχουμε ξανακάνει αυτό με μεγάλη επιτυχία, μένει να περιορίσουμε τον Ντε Κολό. Οι καλές επιλογές στην επίθεση θα είναι πολύ καθοριστικές, γιατί εκεί υστερούμε.


Καλά μυαλά λοιπόν, και καλή τύχη Ολυμπιακέ!
Paratiritis

3 σχόλια:

  1. Paratiritis, πολύ εύστοχη η παρατήρηση ότι με τη φετινή συμμετοχή -πόσο μάλλον μια κατάκτηση - ο Ολυμπιακός αφήνει πίσω του ομάδες-ιστορικά σημεία αναφοράς (προσωπικά, πολύ θα ήθελα να ξαναδώ τους Ιταλούς δυνατούς και ανταγωνιστικούς στην διοργάνωση...)

    Θα σημειώσω εδώ ότι πέντε κατακτήσεις έχει και η Μακάμπι αφού τόσο εκείνη όσο και ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκαν ισότιμα πρωταθλητές Ευρώπης το 2001 παρόλο που είχαμε να κάνουμε με δύο διοργανώσεις.

    Σε ό,τι αφορά τώρα την ΤΣΣΚΑ, η στατιστική εικόνα φυσικά είναι όπως την αναφέρεις και, σε γενικές γραμμές, μοιάζει η ρωσική αρκούδα να βρίσκεται ένα επίπεδο πιο πάνω όχι μόνο από τον Ολυμπιακό αλλά και από όλες τις ομάδες, με εξαίρεση ίσως τη Ρεάλ.

    Επeiδή όμως, όπως σωστά επισημαίνεις, οι παίκτες -κλειδιά είναι οι δύο "άσσοι" της που συχνά παίζουν και μαζί, θα παραθέσω κάποια νούμερα που για μένα δείχνουν κάτι σημαντικό: ότι ΚΑΙ Ο ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΝΤΕ ΚΟΛΟ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ PLAYOFF ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ σε σχέση με την Regular Season:
    -O Σέρβος έχει ουσιαστικά τον ίδιο μ.ο. πόντων (17 με 16,2) και είναι στο 100% στις βολές (από το 92,2% στην regular) ωστόσο από τις 7 ασίστ έχει πέσει στις 5,7, παίρνει λιγότερα ριμπάουντ, έχει ελαφρά χαμηλότερο ποσοστό στα 3π. και πολύ χαμηλότερο (από το 56% στο 44% στα δίποντα) ενώ έχει περιορίσει από τα 3 σε ένα τα λάθη του και εξακολουθεί να έχει κάτι λιγότερο από ένα κλέψιμο μ.ο. Έχει παίξει, βεβαίως, 5 λεπτά λιγότερα σε κάθε παιχνίδι, αλλά σίγουρα οι στροφές δεν είναι οι ίδιες.
    -O Γάλλος είναι κάτω σε όλα τα ποσοστά του (ειδικά στο τρίποντο είναι μεγάλη η διαφορά από το 45% στο 37%), έχει μία ασίστ λιγότερη, 1,2 ριμπαόντ λιγότερα και 1,5 λάθη περισσότερα μ.ο. ενώ έχει σκοράρει στα playoff 14 πόντους μ.ο. έναντι 19,4 πόντους στην regular, έχοντας παίξει τρία λεπτά λιγότερα ανά ματς. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ στην κανονική περίοδο ήταν 2ος στην αξιολόγηση και 2ος στις ασίστ, τώρα δεν είναι στην 5άδα σε καμία από τις βασικές στατιστικές κατηγορίες της Ευρωλίγκας.

    Όλα αυτά σε αντίθεση προς την εικόνα του Kill Bill. Και επειδή και τα τρία ματς της ΤΣΣΚΑ με την Μπασκόνια ήταν ΟΡΙΑΚΑ (τα δύο, μάλιστα, κρίθηκαν στο σουτ) ΑΠΟΚΛΕΙΩ η μικρότερη χρησιμοποίησή τους από τον Ιτούδη να έγινε για λόγους ...ξεκούρασης. Προφανώς, ο πολύ καλός αυτός -όσο κι αν μας είναι αντιπαθής - coach είδε ότι το δίδυμο δεν ήταν όπως το είχε συνηθίσει και το περίμενε να είναι.

    Το πώς θα εμφανιστούν οι Big Two στον ημιτελικό, βέβαια, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Paratiriti, καλησπέρα. Έλειψες...

    Η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα που τα τελευταία 2 χρόνια βασίζεται στο τρομερό δίδυμο Ντε Κολό -Τεόντοσιτς και όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι top stars (άσχετα αν έχουν ακριβά συμβόλαια), αλλά μελετημένες κινήσεις, που έχουν δημιουργήσει πολύ δυνατό σύνολο.

    Κακά τα ψέματα η ΤΣΣΚΑ είναι φαβορί. Δεν γίνεται ρε παιδιά να είναι η ίδια ομάδα που πήρε πέρσι την κούπα, να την έχουμε κερδίσει 3 φορές τα τελευταία 6 χρόνια και να μην μας κερδίσει ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!!

    Είμαι απαισιόδοξος και αγωνιστικά αλλά και βάση... πιθανοτήτων. Μακάρι να βγω ψεύτης...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν τω μεταξύ, γιατί 3 νίκες έναντι μια της ΤΣΣΚΑ; Πότε μας κέρδισε σε F4;;;

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή