Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Mundial 2018: φαβορί και αουτσάιντερ...


Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινάει το Mundial της Ρωσίας, το οποίο φυσικά, θα παρακολουθήσουμε και θα σχολιάσουμε "μαζί" στον Red Philosopher!
Στην πρώτη μας τοποθέτηση (από τις πολλές) για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 αναλύουμε τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της διοργάνωσης.
Η πεινασμένη Βραζιλία, η παραδοσιακή Γερμανία, η "clasic" Ισπανία, η ανανεωμένη φουρνιά της Γαλλίας, η Αργεντινή του βασιλιά Μέσι, το "διαβολικό" Βέλγιο και βέβαια η διαχρονικά απογοητευτική Αγγλία, μπαίνουν στη ζυγαριά του Αντιδραστικού, ο οποίος τολμά τα πρώτα προγνωστικά του.


Η ώρα για το Mundial πλησιάζει. Το φετινό καλοκαίρι μας, θα γεμίσει από ΜΠΑΛΑ και ο Red Philosopher θα σας συντροφεύσει (και) σε αυτό το ραντεβού. Ξεκινάμε λοιπόν την πρώτη μας εκτίμηση, αναλύοντας τα φαβορί και τα (μεγάλα) αουτσάιντερ της διοργάνωσης!
Τα φαβορί είναι τρία. Η κάτοχος του τίτλου Γερμανία, σαφώς η Βραζιλία και βέβαια η Ισπανία.

Η παραδοσιακή δύναμη των μεγάλων τουρνουά, ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι Γερμανοί, ΠΑΝΤΑ στα μεγάλα τουρνουά είναι ανταγωνιστικοί. Διαθέτουν το πλεονέκτημα πως είναι η πιο δεμένη ομάδα, καθώς διαθέτουν κορμό (κυρίως της Μπάγερν) και σταθερό προπονητή (Λεβ) για πολλά χρόνια. Γενικά παρουσιάζουν πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Ειδικά αμυντικά νομίζω νομίζω ξεχωρίζουν από τους αντιπάλους τους, με Τερ Στέγκεν-Νόιερ, Χούμελς, Μπόατεγκ, Ρούντιγκερ, Μουστάφι και Κίμιχ.
Παράλληλα μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την κάτοχο του τίτλου (κέρδισε την Αργεντινή στον τελικό).

Πιο πεινασμένη από ποτέ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ.

Η ντροπή της εντός έδρας εφτάρας από την Γερμανία στο προηγούμενο Μουντιάλ, θα κάνει χρόνια να ξεπλυθεί. Η "Σελεσάο" κατεβαίνει στην Ρωσία πιο πεινασμένη από ποτέ. Το θέμα είναι μην η θέληση αυτή της γυρίσει μπούμερανγκ. Επίσης το γεγονός πως βασίζεται ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ σε έναν παίχτη (Νέιμαρ) δεν είναι στα υπέρ της, όπως και το γεγονός πως διαθέτει "άπειρο" προπονητή.
Κατά τα άλλα διαθέτει ορισμένους ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ παίχτες. Νέιμαρ, Κουτίνιο, Φιρμίνο, Ζεσούς μπροστά είναι τετράδα ΦΩΤΙΑ, η άμυνα έχει εμπειρία (Άλισον-Έντερσον, Μαρσέλο, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος) ενώ στο κέντρο έχει αρκετούς "Ευρωπαϊκού στυλ" χαφ (Φερναντίνιο, Γουίλιαν, Κασεμίρο).
Έχω την αίσθηση πως σαν μια από τις πιο έμπειρες ομάδες του θεσμού και βέβαια σαν το -ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ- πιο βαρύ όνομα, η Σελεσάο θα φτάσει μακριά...

Η "el clasico" , ΙΣΠΑΝΙΑ.

Μόνο και μόνο που η βάση της είναι κατά 90% από Μπάρτσα-Ρεάλ, νομίζω αρκεί. Η Φούριας Ρόχας, η ομάδα που μέχρι το 2012 ΣΑΡΩΣΕ τα πάντα, μετά από δύο αποτυχημένες διοργανώσεις (Μουντιάλ 2014, Euro 2016) φέτος θέλει να επιστρέψει και θα το κάνει. Ο κορμός της πραγματικά ΤΡΟΜΑΖΕΙ: ΝτεΧέα, Καρβαχάλ, Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Κόκε, Σίλβα, Μπουσκέτς, Ντιέγκο Κόστα, Ίσκο και βέβαια ο ΙΝΙΕΣΤΑ στην τελευταία του παράσταση. Ακολουθεί δε και το νέο αίμα Τιάγκο Αλκάνταρα, Ασένσιο, Μάρκος Αλόνσο, Σαούλ...
Μοναδικό αρνητικό στοιχείο η έλλειψη πρωτοκλασάτου προπονητή (Λοπετέγκι). Γενικά θεωρώ πως χρειάζεται ανανέωση και στην ενδεκάδα της πρέπει να μπουν επειγόντως τα νέα πρόσωπα. Θα φτάσει ψηλά λογικά...

Τα μεγάλα αουτσάιντερ που ακολουθούν είναι η Γαλλία, η Αγγλία και η Αργεντινή. Υπό προϋποθέσεις και το Βέλγιο.

Η εξαιρετικά ανανεωμένη, ΓΑΛΛΙΑ.

Είναι ίσως η πιο νεανική και ανανεωμένη από τις μεγάλες δυνάμεις. Θα στηριχτεί στους Γκριεζμάν, Εμπαμπέ, Λακαζέτ, Λεμάρ Ραμπιό, Τολισό, Βαράν, Κιμπεμπέ, Σιντιμπέ και βέβαια τον Πογκμπά! Ο μ.ο ηλικίας των συγκεκριμένων δεν ξεπερνά τα 24 έτη... Από κοντά στους νεαρούς αστέρες οι έμπειροι Καντέ, Γιορίς, Ματουιντί, Ουμτιτί και Ζιρού!
Μια ανανέωση η οποία ήταν υποχρεωτική για τους τρικολόρ. Ήδη στο Euro 2016 έδειξαν πως είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα.
Στα αρνητικά της, νομίζω η παραμονή του Ντεσάμπ. Ένας προπονητής που δεν έχει επιδείξει κάτι σπουδαίο στην καριέρα του...

Η κλασική απογοήτευση των τουρνουά, ΑΓΓΛΙΑ.

Το ρόστερ της σε ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ είναι αξιοζήλευτο. Κι όμως πάντα αποτυγχάνει. Ιστορικά είναι η ομάδα που πάντα προκαλεί απογοήτευση. Φέτος ίσως το γεγονός πως κατεβαίνει στο Μουντιάλ χωρίς "τυμπανοκρουσίες"  και φαβοριτισμούς της κάνει καλό. Με χαμηλά το κεφάλι λοιπόν και σύμφωνα με τις πληροφορίες με αμυντικό σχήμα (με τριάδα στην άμυνα) περιμένουμε να δούμε τους Άγγλους στο τουρνουά.
Ένα "κράμα Σίτυ-Τότεναμ" θα ναι φέτος τα λιοντάρια-τα οποία έχουν χαμηλό μ.ο ηλικίας (σίγουρα έχουν κάνει ανανέωση). Στόουνς-Τζόουνς-Ντάιερ στην άμυνα με full backs τους Γουόκερ-Ρόουζ, στο κέντρο ξεχωρίζουν ο αρχηγός Χέντερσον και βέβαια ο Ντέλε Άλι, ενώ στην επίθεση οι Κέιν-Στέρλινγκ θα χουν back up τους Ράσφορντ και Λίνγκαρντ...
Στον πάγκο ο Σάουθγκεϊτ με τη στάμπα του "υπηρεσιακού" που μονιμοποιήθηκε, ίσως γλιτώσει λίγο από την δίνη και την πίεση του τύπου.
Γενικά μετά από χρόνια τα λιοντάρια θα παίξουν σε ένα τουρνουά χωρίς πίεση καθώς δεν είναι φαβορί...

Με χίλια προβλήματα αλλά με Μέσι, η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ.

Η ομάδα με τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση και γκρίνια. Οι back2back χαμένοι τελικοί σε Mundial και Copa America έχουν σφίξει τον κλοιό της πίεσης στην Μπιανκοσελέστε. Ευτυχώς που υπάρχει βέβαια ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ Μέσι και της δίνει οντότητα και δυναμική...
Ο Αργεντίνος αστέρας είναι το Α και το Ω της ομάδας του ενώ ειδικό βάρος προσθέτει και ο Χόρχε Σαμπαόλι στον πάγκο-ίσως εκ των  κορυφαίων ομοσπονδιακών τεχνικών του τουρνουά.
Γενικά στηρίζεται σε πολλούς από το εγχώριο πρωτάθλημα (κυρίως τα μπακ της και οι μέσοι) αλλά πλην του Μέσι διαθέτει και κάποια ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ ΟΝΌΜΑΤΑ. Μασεράνο, Ιγκουαΐν, Ντιμαρία, Ντιμπάλα, Οταμέντι...

Η χρυσή γεννιά των Red Devils, του ΒΕΛΓΙΟΥ.

Η τελευταία ομάδα που μπαίνει στο κάδρο των διεκδικητών είναι (θεωρητικά) το Βέλγιο. Σαν ρόστερ διαθέτει ίσως από τα καλύτερα του τουρνουά. Θα ηγηθούν οι Κουρτουά-Αζάρ-Ντεμπρούιν-Λουκάκου και Ναϊνγκολάν ενώ  από πίσω τους υπάρχουν οι Βερτόνχεν-Αντερβάιλντ- Καράσκο-Ντεμπελέ-Κομπανί!!! Σίγουρα ένα υπερπλήρες σύνολο που ταυτόχρονα διαθέτει τον επιτυχημένο στην Premier League προπονητή, Μαρτίνεζ!
Απλά οι Κόκκινοι Διάβολοι υστερούν σαφώς σε "ειδικό βάρος" γι' αυτό και χτίζονται απλά σαν ένα μεγάλο αουτσάιντερ...

Οι πρώτες προβλέψεις...

Καταρχήν να τονίσω το εξής. Προσωπικά υποστηρίζω ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ πρώτα την Αγγλία (μέγας λάτρης και της Premiership γαρ) και ακολουθεί η Αργεντινή. Όλα αυτά από το 1994 και μετά που παρακολουθώ ανελλιπώς τα Μουντιάλ..!

Θεωρώ πως το μεγαλύτερο φαβορί για τον τελικό είναι η Βραζιλία (όχι λόγω ρόστερ αλλά επειδή έχουν το μεγαλύτερο κίνητρο λόγω εφτάρας), η Ισπανία ίσως επιστρέψει στις επιτυχίες (σίγουρα διαθέτει εξαιρετικό υλικό αρκεί να το διαχειριστεί σωστά ο προπονητής της) ενώ βλέπω κι ένα αουτσάιντερ (Γαλλία;;;) να φτάνει μακρυά. Παράλληλα δεν διαγράφω -όπως πολλοί- την Αγγλία ενώ έχω την αίσθηση πως η Γερμανία θα αποκαθηλωθεί "άτσαλα"...

Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας... Κουβεντούλα, αναλύσεις και βέβαια στοιχηματικές προτάσεις, για το μεγαλύτερο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό, υπάρχουν στην ατζέντα του RP μέχρι τα μέσα Ιουλίου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου