Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Σκακιέρα προάγγελος...


Σφαιρόπουλος και Γιασκεβίτσιους έδωσαν για την 30η αγωνιστική στο ΣΕΦ μια μάχη τακτικής τόσο έντονη, που θύμισε αγώνα σκάκι. Η μάχη τους δε, ανανεώθηκε για τα play offs και αναμένεται συγκλονιστική.
Στο σημερινό μπασκετικό blog αναλύουμε τις κινήσεις των δύο προπονητών, προβλέποντας πως πολλές από αυτές θα τις δούμε και στην προημιτελική σειρά...
Επιμελείται ο Αντιδραστικός 

Μεγάλη μάχη τακτικής για το game 30 απέναντι σε δυο πολύ καλούς προπονητές... Μπορεί ο Σάρας να βγήκε νικητής αλλά δεδομένων των πολλών κομβικών απουσιών που είχε ο Ολυμπιακός, ο coach Σφαιρόπουλος χειρίστηκε το ματς ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ.

Σάρας: πως έκλεισε Σπανούλη-Μιλουτίνοφ

Ο Λιθουανός coach βάσισε ΟΛΗ την αμυντική τακτική του στο να κλείσει το δίδυμο Σπανούλη-Μιλουτίνοφ το οποίο κάνει θραύση. Τον Σπανούλη τον έπαιξε με ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟ hedge out στα όρια ακόμα και των 12-13m και η αλήθεια είναι πως τον περιόρισε αρκετά (16 πόντους με μέτρια ποσοστά, 6 ασίστ για 6 λάθη ο ερυθρόλευκος αρχηγός). Παράλληλα με αυτή την επιλογή τον κούρασε αρκετά... Γενικά με το hedge out του, έκλεισε την 1η φετινή επιλογή του αρχηγού το drive...
Τον δε Μιλουτίνοφ τον έπαιξε από μπροστά ακόμα και στα έξι μέτρα ώστε να μην πάρει καν τη μπάλα. Ο Νίκολα σκόραρε μεν 15 πόντους, αλλά από το κλασικό pick n roll με τον Βασίλη σκόραρε μόλις το ένα από τα τέσσερα δίποντά του (4/6 δίποντα, 7/9 βολές).
Γενικά όταν στηνόταν το pick n roll με τον Μίλου, έκλεινε μέσα ΟΛΗ η Ζαλγκίρις αφήνοντας επιδεικτικά τις πλευρές αφύλακτες. Με deflections από όλους, ο Ολυμπιακός έκανε 19 λάθη, όπου τα περισσότερα προήλθαν στην προσπάθεια για κεντρικό pick.

Σφαιρόπουλος: επέλεξε man to man και αλλαγή μόνο στον Μιλάκνις

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να μην πάει σε αλλαγές σε κάθε σκριν ώστε να μειώσει τα miss matches που δεδομένα θα χτύπαγε η Ζαλγκρίρις. Παράλληλα έτσι κατάφερε και να ελαττώσει το συνεχές pick n pop του Γιανκούνας (σκόραρε μεν πολύ, αλλά κυρίως από κοντά και όχι με τα παραδοσιακά  σουτάκια του από τα 5-6m). Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν καλή προσωπική άμυνα στην περίμετρο πάνω στον Πάνκος (μόλις 6 πόντους) αλλά και στο low post στον μακρύ  Ουλανόβας (2/11 δίποντα).
Στον μοναδικό που έπαιξαν με αλλαγή ήταν στον σουτέρ-ρυθμού Μιλάκνις όπου έπεφτε πάνω του ο ψηλός για να του κλείσει την ορατότητα. Άξιο αναφοράς πως η Ζαλγκίρις εκτέλεσε μόλις 8 τρίποντα σε 45'...

Σάρας: χτύπησε στην ρακέτα

Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις απουσίες του Ολυμπιακού και είχε σαν πρώτους σκόρερ τους βασικούς του ψηλούς, Ντέιβις και Γιανκούνας. Οι Παπαπέτρου-Μιλουτίνοφ ήταν προσεχτικοί στην άμυνά τους (έπαιξαν υποχρεωτικά από 38'), ενώ όσο βρέθηκαν στον παρκέ οι Γουίλτζερ και Μπόγρης, η Ζαλγκρίρις τους ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ επανειλημμένα. 

Σφαιρόπουλος: χτύπησε στο 1vs1 και στις αδύνατες πλευρές

Με την άμυνα της Ζαλγκίρις προσαρμοσμένη πάνω στο δίδυμο Σπαν-Μίλου, οι Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς είχαν πολύ χώρο για το αγαπημένο τους 1vs1 στην περίμετρο. Έτσι σκόραραν μαζί 20 πόντους (ο Λετονός βέβαια εξαφανίστηκε στο β' μέρος). Για αυτό το λόγο άλλωστε έπαιξε αρκετά και ο Μπράουν ασχέτως αν εν τέλει δεν βοήθησε επιθετικά.
Την ίδια ώρα Τόμσον-Γουίλτζερ κυρίως, αλλά και ο Παπαπέτρου  έμεναν αμαρκάριστοι στις πλευρές και βρήκαν χώρους κυρίως με drives να δράσουν. Οι δυο ξεχασμένοι Αμερικάνοι είχαν μαζί 17 πόντους με 8/12 δίποντα ενώ ο Πάπα σκόραρε 9 με 2 τρίποντα...

Τι θα δούμε στα play offs

Την αμυντική αντιμετώπιση απέναντι στον Σπανούλη και τον Μιλουτίνοφ. Ο Σάρας δεδομένα θα ρισκάρει πάνω τους. Δυναμικά hedge outs στον Σπαν ώστε να του κόψουν το drive και να καθυστερούν τις ερυθρόλευκες επιθέσεις και κλείσιμο μέσα στα κεντρικά pick ώστε με πολλά χέρια στη μπάλα να μην περνά αυτή εύκολα στον Μιλουτίνοφ.
Εδώ βέβαια να τονίσουμε πως με Πρίντεζη-Παπανικολάου και Μακλίν ο Ολυμπιακός θα μπορεί να κάνει πάρτι στις καταστάσεις 1vs1 που θα δημιουργούνται και στα ελεύθερα σουτ. Παρόλα αυτά είμαι βέβαιος πως ο Σάρας θα το ξανατολμήσει.

Από τον Ολυμπιακό λογικά θα δούμε περισσότερες αλλαγές στην άμυνα (όχι μόνο στους σουτέρ) καθώς αν είναι κομπλέ δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλος φόβος για τα miss matches! Όσον αφοράν την ερυθρόλευκη επίθεση, μαντεύω πως στόχος θα ναι η μπάλα να φεύγει γρηγορότερα από τα χέρια του κλεισμένου στα 10-12m Σπανούλη. Το τεχνικό team πήρε ένα καλό μάθημα νομίζω από την άμυνα των Λιθουανών (πρώτη φορά ο Βασίλης αντιμετωπίστηκε τόσο επιθετικά) και θα κατέβει πιο διαβασμένο στα επόμενα ματς...

Όσον αφοράν την επίθεση, Πάνκος, Μιλάκνις και Ουλανόβας θα πάρουν σίγουρα  περισσότερες προσπάθειες και πρωτοβουλίες καθώς είναι αδύνατον η Ζάλγκιρις να χτυπήσει τον Ολυμπιακό μόνο με την ρακέτα της. Ο δε Ολυμπιακός ψιλιασμένος δεν θα περιμένει τόσα πολλά από το τρομερά φορμαρισμένο δίδυμό του, αλλά θα βάλει στην εξίσωση και άλλους παίχτες και κυρίως την απειλή από το low post με Πρίντεζη-Μακλίν αλλά και τους δυο Παπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου