Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ο Ευρωπαίος Ολυμπιακός σίγουρα μπορεί...



Ο Αντιδραστικός προλογίζει το μεγάλο αιώνιο ντέρμπι του ΟΑΚΑ την Παρασκευή, θεωρώντας πως αν ο Ολυμπιακός παρουσιάσει το φετινό ευρωπαϊκό του πρόσωπο, μπορεί να πάρει το διπλό.
Ανάλυση των τριών προηγούμενων φετινών  αιώνιων ντέρμπι, σε συνδυασμό με την τωρινή φόρμα/κατάσταση των δυο ομάδων.
Οι παίχτες κλειδιά του Θρύλου.
Ο παράγοντας Μπόμπι Μπράουν, που θα πέσει από νωρίς στα (πολύ) βαθιά.
Η ενέργεια που σε κάθε αιώνιο ντέρμπι κρίνει τον νικητή.
Τα πάντα για το τεράστιο αιώνιο ευρωπαϊκό ντέρμπι, στον Red Philosopher.


Ο ΠΑΟ φέτος έχει πάρει τον αέρα από τους ερυθρόλευκους. Αυτό είναι γεγονός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το υπερ των Πρασίνων ρεκόρ φέτος είναι ήδη 3-0... Παρόλα αυτά οι φετινές ήττες του Ολυμπιακού αφενός είναι όλες στις λεπτομέρειες κι αφετέρου ήρθαν όλες με περίεργο τρόπο:

  • Στην πρώτη ήττα (ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ το ματς στο ΣΕΦ), με τις δυο ομάδες τελείως ανέτοιμες, ο Ολυμπιακός κέρδιζε επί 37' και απλά έπαθε ένα black out στο τέλος, σε συνδυασμό με 2-3 μεγάλα σουτ του ΠΑΟ και βέβαια με ακόμα ένα non call φάουλ στην τελευταία φάση. 68-71 το σκορ.
  • Στην δεύτερη ήττα και πάλι στο ΣΕΦ για την Euroleague, ο Ολυμπιακός έκανε την χειρότερη του εμφάνιση φέτος εντός έδρας. Αυτή άλλωστε ήταν η μοναδική φετινή του ήττα στο Φάληρο και το μοναδικό ματς που η ομάδα σκόραρε κάτω από 80 πόντους (κατά πολύ μάλιστα). Ο ΠΑΟ κέρδισε με 62-70 βρίσκοντας λύσεις (από το πουθενά) από τους Γκάμπριελ και Λεκαβίτσιους.
  • Τέλος προ ενός μηνός στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, ο Ολυμοιακός προερχόταν από τις back2back 30αρες και η ομάδα ήταν άνω κάτω. Με ιστορικά τραγική διαιτησία κατά του, λύγισε στο τέλος με σκορ 68-61...


Ο Ολυμπιακός πρέπει να διαβάσει καλά αυτές τις τρεις ήττες, να μάθει από τα λάθη του και βέβαια να παρουσιαστεί πιο έτοιμος σε θέμα τακτικής  σε αυτό το ματς. Με το δεδομένο πως η διαιτησία ΔΕΝ θα είναι μεροληπτική απέναντί του (εδώ είναι Ευρωλίγκα όχι Ελλαδάρα του Βασιλακόπουλου), πρέπει να παρουσιαστεί σαφώς με μεγαλύτερη πίστη για την νίκη (ο ΠΑΟ έχει τον αέρα μεν, αλλά προς θεού δεν υπάρχει καμία ηττοπάθεια) και βέβαια να παλέψει για αυτήν. Σε τόσο μεγάλα ματς, μετράει και ποιος το θέλει πιο πολύ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΈ. Κανένας φόβος λοιπόν, καλό διάβασμα του ματς και βέβαι ΠΑΘΟΣ για την νίκη.

Σε θέμα φόρμας, ο Ολυμπιακός προέρχεται από τρεις τεράστιες νίκες κόντρα σε Φενέρ, Ρεάλ και Βαλένθια  που τον απομάκρυναν από το μακελειό μεταξύ 4ης και 8ης θέσης και τον καθιέρωσαν ψηλά στην 2η θέση. Ο δε ΠΑΟ, κατρακύλησε στην 7η θέση μετά τις ήττες από Μπάμπεργκ και Κίμκι (μεσολάβησε εντός έδρας νίκη με τη Μπασκόνια). Ο Ολυμπιακός παρά τις ήττες του στην Ελλάδα (σαφέστατα έχει επιλέξει να τη βάλει σε δεύτερο πλάνο φέτος), είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ ο Παναθηναϊκός τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα (αλλαγές στο ρόστερ, υπερφόρτωση βασικών παιχτών, κόντρα Euroleague-DPG κτλ)...

Οι παίχτες κλειδιά του Θρύλου

Το να αναφερθώ στους Σπανούλη-Πρίντεζη είναι περιττό. Αποτελούν τους δυο πιο βασικούς πυλώνες της ομάδας. Επίσης το να περιμένουμε ανάσταση των Τόμσον-Ρόμπερτς μοιάζει πια ουτοπικό.
Οι παίχτες κλειδιά του αγώνα της Παρασκευής είναι τέσσερις:

  • Ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Με Καλάθη-Τζέιμς αλλά και τον Παππά να απειλούν από την περίμετρο ο Παναθηναϊκός, ο Βαγγέλης θα ναι καθοριστικός. Ειδικά από την στιγμή που ο Παπανικολάου λογικά θα πέσει πάνω στον δήμιο Ρίβερς, ο μοναδικός που μπορεί να πιέσει στην μπάλα είναι ο Μάντζαρης. Με την Βαλένθια έκανε πολύ καλό ματς άλλωστε, ενώ  μπορεί και πρέπει να πάρει τα πάνω του! Πίεση στη μπάλα αλλά και παιχνίδι διεισδύσεων στην επίθεση τα στοιχεία με τα οποία πρέπει να βοηθήσει.
  • Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Είναι ο πιο φορμαρισμένος παίχτης της ομάδας και πρέπει να ηγηθεί! Δεν έχει αντίπαλο στο low post και δύσκολα ο Γκιστ μπορεί να τον σταματήσει όταν δεχθεί την κατάλληλη πάσα. Πρέπει να κουράσει και να φορτώσει τον Γκιστ καθώς είναι κομβικός στο παιχνίδι του ΠΑΟ (την αλλαγή του, τον Βουγιούκα άλλωστε ο Ολυμπιακός τον σημαδεύει συνεχώς στα πόδια). Αμυντικά δε, δεν θεωρώ δύσκολο να τον ξαναδούμε να πέφτει σε περιφερειακούς (και ειδικά στον Ρίβερς) όπως έκανε στη Μαδρίτη... Άλλωστε να φορτωθεί με 4 φάουλ σε 5' όπως στο παιχνίδι της Ελλάδας αποκλείεται.
  • Οι Στρέλνιεκς-Μακλίν: έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για το πόσο σημαντικοί είναι. Ειδικά επιθετικά είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ να βρουν σκορ όχι μόνο για να αποφορτίσουν τους Σπαν-Μίλου, αλλά γιατί με αυτούς καλά ο επιθετικός μ.ο ανεβαίνει και μαζί του ανεβαίνουν και οι πιθανότητες νίκης. Χωρίς τον "δεύτερο πόλο" ο Ολυμπιακός θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει τους 70 πόντους που είναι οι ελάχιστοι που θα χρεαστούν για να έρθει το διπλό (στο under 70 points game ο ΠΑΟ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα αυτό φαίνεται και από τις φετινές νίκες του).


Μπόμπι Μπράουν... στα βαθιά!

Νομίζω για λόγους έκπληξης στον αντίπαλο και μόνο , ο Αμερικάνος bomber pg θα βρει χρόνο συμμετοχής. Στην παρουσία του στους Ρόκετς λέγεται μάλιστα πως έδειξε πολύ καλά αμυντικά στοιχεία, οπότε θα χρειαστεί και για την πίεση στην μπάλα αλλά κυρίως (για αυτό αποκτήθηκε) για μια έξτρα επιθετική λύση, κυρίως με το isolation game του αλλά και με το καλό σουτ του.
Με τον Ρόμπερτς παρόντα απόντα, περιμένω από τον Μπόμπι, από το πρώτο του ματς να βοηθήσει και να χει σημαντικό ρόλο!

Τα αιώνια ματς τα κρίνει η ενέργεια

Αν βάλουμε κάτω τα τελευταία 5 παιχνίδια στα οποία ο ΠΑΟ έχει βγει νικητής , σε όλα οι Πράσινοι -στο τέλος κυρίως των αγώνων- υπερτέρησαν στο θέμα της ενέργειας.
Η ενέργεια λοιπόν θα κρίνει πολλά... Εδώ βέβαια να τονίσουμε και το εξής. Ο Ολυμπιακός δεδομένα έχει κάνει καλύτερη διαχείριση των παιχτών του. Εν αντιθέση στον ΠΑΟ, ειδικά οι τρεις ΠΥΛΩΝΕΣ του (Καλάθης-Γκιστ-Σίνγκλετον) παίζουν με τη γλώσσα έξω όλη τη σεζόν... Άρα εκεί πρέπει να ΧΤΥΠΉΣΕΙ ο Ολυμπιακός. Ειδικά αυτούς τους τρεις πρέπει να σημαδέψει ανελέητα σε όλο το ματς ώστε να τους κουράσει/φορτώσει.
Πολλοί θεωρούν άλλωστε πως ο ΠΑΟ υπερτερεί στο κομμάτι της αθλητικότητας, ίσως να ισχύει μάλιστα, αλλά ο παράγοντας κόπωση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Επιπλέον και η ομάδα μας, με τους δυο Παπ, με τον Μακλίν, με τον Πρίντεζη και ευελπιστώ με τους Τιλί-Μπράουν, έχει αθλητικούς παίχτες που μπορούν να ακολουθήσουν τους αντίστοιχους του ΠΑΟ...

Θα ακολουθήσει αυριανό άρθρο μου, με αποκλειστικό θέμα την ψυχολογική ανάλυση των δυο αντιπάλων του ντέρμπι... Ο ένας παίζει ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ κι ο άλλος έναν απλό και σε καμία περίπτωση "win or die"  αγώνα. Ποιος θα επωφεληθεί από αυτήν την συγκυρία;;;

Υγ: ο τρόπος που μπήκε στο ματς η Ρεάλ στο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα για την 23η αγωνιστική, πρέπει να εξεταστεί από την ομάδα. Οι Μαδριλένοι μπήκαν στο 100% έντασης από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα. Και ξέφυγαν από νωρίς. Προσωπικά είχα χρόνια να δω μια ομάδα να παίζει σαν τρελή από την πρώτη μπάλα. Ίσως μια τέτοια προσέγγιση να δοκίμαζε και ο Θρύλος μας την Παρασκευή... Γιατί όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου