Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Euroleague 2017-18: Οι τραυματισμοί θα κρίνουν πολλά...


80 ματς/το χρόνο με τους συλλόγους. Οι διακοπές το καλοκαίρι ελάχιστες, λόγω των εθνικών. Όπως καταλαβαίνετε η ζωή ενός αθλητή μπάσκετ δεν είναι καθόλου εύκολη. Λίγες μέρες- επιτέλους- πριν ξεκινήσει η νέα Euroleague, ο Αντιδραστικός αρθρογραφεί για τον "άγνωστο παράγοντα Χ" των τραυματισμών, που θα παίξει σημαντικό ρόλο ΚΑΙ την νέα χρονιά...


Σε μια εξίσωση, όσο σωστές κι αν είναι οι πράξεις, αν δεν βρεις τον τρόπο να υπολογίσεις τον άγνωστο Χ, τότε στην λύση δεν φτάνεις. Έτσι και στο μπάσκετ, κύριοι. Στην νέα εποχή, όπου χρειάζονται υπεραθλητές σχεδόν των 90-100 αγώνων/τη χρονιά, ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ουσιαστικό χρόνο διακοπών, ο άγνωστος παράγοντας των τραυματισμών, μπορεί να κρίνει νικητές και ηττημένους.

Τα παραδείγματα αμέτρητα. Ας μιλήσουμε για τις δυο κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης πέρυσι, για παράδειγμα. Η μεν Φενέρ όλη τη σεζόν είχε θέματα πχ με τον Σλούκα και τον Μπογκντάνοβιτς  (ή πιο παλιά με το Βέσελι) και τερμάτισε 5η στην κανονική διάρκεια, έχοντας μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοσή της. Στο τέλος όμως, έπαιξε υπερ-κομπλέ και σάρωσε τα πάντα. Ο δε Ολυμπιακός, όσο έπαιζε χωρίς προβλήματα, ήταν σταθερά στις 3 πρώτες θέσεις της κανονικής διάρκειας-πηγαίνοντας τρένο. Όταν όμως έχασε Σπανούλη-Πρίντεζη αρχικά και κυρίως όταν στην συνέχεια, στερήθηκε μακροχρόνια των υπηρεσιών των Λοτζέσκι-Χάκετ, εν τέλει ξεφούσκωσε. Έχασε τα 4 τελευταία ματς της κανονικής περιόδου, έχασε το πλεονέκτημα έδρας στα play offs, έφτασε στον τελικό με την φανέλα του και μόνο και εκεί έχασε με κάτω τα χέρια 20 πόντους.

Συνεχίζοντας τα περσινά, το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν η Μπαρτσελόνα. Δεν πρέπει να υπήρξε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ που να παίξει με full ρόστερ. Και είδατε τι συνέβη. Έκανε τη χειρότερη πορεία της ιστορίας της στην Euroleague...

Αλλά και φέτος. Ο τραυματισμός σοκ του Γιουλ αλλάζει τα δεδομένα. Η Ρεάλ αποδυναμώνεται σοβαρά. Και ποιος λέει πως ο Γιουλ το Φεβρουάρη θα γυρίσει όπως ήταν; Πλέον με ένα σοβαρό πλήγμα, η Βασίλισσα από φαβορί έγινε αουτσάιντερ.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί οι ισορροπίες πια είναι τόσο λεπτές. Οι ομάδες λοιπόν, που θα ναι πιο γερές, ανθεκτικές και... τυχερές, θα έχουν τον πρώτο λόγο. Οπότε στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της φυσιοθεραπείας πρέπει να γίνει πολύ σωστή δουλειά. 

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και σωστή διαχείριση στους χρόνους συμμετοχής των παιχτών, ενώ ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι να δοθεί ειδικό βάρος στο ιστορικό του κάθε αθλητή.

Τα πάντα παίζουν ρόλο λοιπόν. Το σύγχρονο μπάσκετ δεν απαιτεί μόνο συστήματα, τακτικές και βέβαια μεγάλους παίχτες. Απαιτείται έξτρα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ προετοιμασία και βέβαια μεγάλα και βαθιά ρόστερ.

Κλείνω με την ευχή ΟΛΕΣ οι ομάδες να μείνουν μακρυά από τραυματισμούς. Να υπάρξει υγεία σε όλους τους αθλητές ή  έστω τουλάχιστον να αποφευχθούν οι μακροχρόνιοι πολύ σοβαροί, τύπου Γιουλ.

Υγ: στον Ολυμπιακό ήδη έχουμε Πρίντεζη με μέση, Παπανικολάου αστράγαλο, Ρόμπερτς δυο θλάσεις και Σπανούλη. Θέλει προσοχή μεγάλη.

Υγ2: πολλά τα κατάλοιπα του Eurobasker δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου