Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Euroleague 2017-18: η μάχη των προπονητών...


Μετά το πέρας του Eurobasket, στο μυαλό όλων μας στριφογυρνάει πια σαν τρελή η σκέψη πως η νέα Euroleague ξεκινάει! Στο σημερινό μπασκετικό blog του Red Philosopher, αξιολογούμε τους προπονητές των 16 ομάδων της διοργάνωσης. "Τα βαριά χαρτιά" οι εξελίξιμοι, οι πιο έμπειροι, οι "αδύναμοι κρίκοι" ,το στυλ μπάσκετ που αντιπροσωπεύει ο καθένας και πολλά άλλα στην σημερινή μας ανάλυση.
Επιμέλεια: Αντιδραστικός


Όλο το καλοκαίρι ασχοληθήκαμε με τις μεταγραφές των ομάδων της Euroleague και πως σχηματίστηκαν τα ρόστερ τους. Σήμερα ας μιλήσουμε λίγο για τους ανθρώπους στην άκρη των πάγκων τους. Θα παίξουν κι αυτοί ΚΟΜΒΙΚΟΤΑΤΟ ρόλο άλλωστε! Στο σημερινό blog λοιπόν,  "κατηγοριοποιούμε" και συγκρίνουμε τους 16 προπονητές της νέας διοργάνωσης!

Τα "βαριά χαρτιά":

Σε αυτή την κατηγορία θα βάλουμε όσους έχουν κατακτήσει έστω και μία φορά την διοργάνωση! Σαφώς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι Ισπανοί Λάσο και Πασκουάλ και βέβαια οι δυο Έλληνες Μπαρτζώκας και Ιτούδης, είναι οι πέντε κάτοχοι του τίτλου. Οπότε σίγουρα έχουν ένα "ειδικό βάρος" παραπάνω από τους υπόλοιπους...

Οι έμπειροι:

Οι Κροάτες Σπάχια και Περάσοβιτς, ο Ιταλός Αντρέα Τρινκιέρι, ο Ισπανός Χουάν Πλάθα και βέβαια ο ερυθρόλευκος coach Γιάννης Σφαιρόπουλος (με 2/3 τελικούς στην Euroleague  καριέρα του), είναι οι προπονητές που ξέρουν πολύ καλά την διοργάνωση και χαρακτηρίζονται πια σαν πολύ έμπειροι για το επίπεδο αυτό.

Οι εξελίξιμοι:

Εδώ ξεχωρίζει ο Γιασικεβίτσιους-ο οποίος έχει όλα τα φόντα να γίνει ο επόμενος μεγάλος coach του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Στην κατηγορία αυτή θα μπει και ο Σίτο Αλόνσο πλέον της Μπάρτσα αλλά και ο 32χρονος Αλιμπίγιεβιτς του Ερυθρού Αστέρα- ο για τον οποίο ακούγονται εξαιρετικά πράγματα στην προπονητομάνα Σερβία! Τέλος την προπονητική του καριέρα ξεκινά σαν rookie και ο Πριχιόνι στην Λαμποράλ, ο οποίος ήταν "προπονητής εντός αγωνιστικών χώρων" τοσα χρόνια  και τώρα δοκιμάζει το μεγάλο επόμενο βήμα του!

Οι "αδύναμοι κρίκοι":

Ο rookie της διοργάνωσης Βιντορέρα κάνει το μεγάλο βήμα σε μεγάλη ηλικία και δεν ξέρουμε πως θα σταθεί στο επίπεδο αυτό. Αποτελεί τουλάχιστον "αίνιγμα" το πως θα τα πάει με την Βαλένθια. Τέλος ο Πιανιτζιάνι επιστρέφει στην διοργάνωση, έχοντας την στάμπα του "αποτυχημένου" καθώς τόσα χρόνια δεν έκανε ποτέ το βήμα παραπάνω...

Συνεχίζουμε την ανάλυση των 16 head coaches, αυτή τη φορά με βάση το στυλ παιχνιδιού τους...

Οι λάτρεις της επίθεσης:

Σε αυτή την κατηγορία θα μπει σίγουρα ο Σίτο Αλόνσο ο οποίος έχει φτιάξει μια πολύ δυνατή Μπαρτσελόνα, ο κλασικός Περάσοβιτς που άλλαξε τα πάντα φέτος στην Εφές (μόνο Ντάνστον και Μπράουν συνέχισαν) και βέβαια οι δικοί μας Γιώργος Μπαρτζώκας και Δημήτρης Ιτούδης, οι οποίοι έχουν χτίσει δυο εξαιρετικά αθλητικά και ταλαντούχα ρόστερ- εκπρόσωποι και οι δύο της Ρώσικης VTB League. Επίσης παραδοσιακά επιθετικοί coach με πλειάδα συστημάτων είναι και ο Αντρέα Τρινκιέρι (βασιζόμενος στην γρήγορη κίνηση των παιχτών και στις γρήγορες πάσες ώστε να βγαίνουν ΠΟΛΛΑ ελεύθερα σουτ) αλλά και ο Νέβεν Σπάχια-που επέστρεψε από το NBA ξανά για την Μακάμπι.

Οι λάτρεις της άμυνας:

Οι "αιώνιοι προπονητές" Σφαιρόπουλος και Πασκουάλ  εκπροσωπούν το σφιχτό αμυντικό μπάσκετ. Πρώτα η άμυνα, απο κει βρίσκει ρυθμό η ομάδα και για την επίθεση. Ένα στυλ που άλλωστε ταιριάζει παραδοσιακά στους ελληνικούς συλλόγους. Αντίστοιχος στον αμυντικό τρόπο σκέψης και ο Χουάν Πλάθα (χαμηλό ρυθμό, συνδυαστικές άμυνες), ενώ με full σκληρό αμυντικό παιχνίδι έφτιαξε όνομα κάποτε στην Σιένα και ο Πιανιτζιάνι (ερωτηματικό πως θα το παίξει στην run n gun Αρμάνι).

Οι λάτρεις της τακτικής:

Ξεχωρίζει βέβαια ο Ομπράντοβιτς στην κατηγορία αυτή αλλά και ο Πάμπλο Λάσο. Παρουσιάζουν πολυδιάστατες ομάδες και στυλ παιχνιδιού εδώ και πολλά χρόνια. Κλώνος τους και ο Γιασικεβίτσιους που πέρυσι στην rookie σεζόν του παρουσίασε ένα καλοδουλεμένο σύνολο παρά το περιορισμένο budget της Ζαλγκίρις.

Οι "άγνωστοι Χ":

Οι νέοι Πριχιόνι και Αλιμπίγιεβιτς αλλά και ο Βιντορέτα, δεν ξέρουμε πως θα στήσουν τις ομάδες τους στο επίπεδο αυτό. Αν κρίνουμε πάντως από τις ομάδες που προπονούν τότε οι Πριχιόνι και Βιντορέτα θα παίξουν full επιθετικό transition μπάσκετ στις Λαμποράλ και Βαλένθια, ενώ ο Αλιμπίγιεβιτς θα φτιάξει μια σφιχτή αμυντική ομάδα στον κάτοχο της Αδριατικής Ερυθρό Αστέρα...

Συνεχίζουμε σε πολύ δυνατούς μπασκετικούς ρυθμούς, με την Ευρωλίγκα να ξεκινάει σε τρεις βδομάδες...! Στις κατηγορίες μας "Road to Belgrade" και "Euroleague 2017-18" θα βρείτε τα πάντα για την νέα διοργάνωση και βέβαια για τον Ολυμπιακό. Καθημερινά άρθρα, αναλύσεις και συζητήσεις μόνο στο Red Philosopher! Keep  going...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου