Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Μεγάλη νίκη στο Μιλάνο και θα ...γίνει μεγαλύτερη αν έρθει ή επόμενη!

Ο Court Central περιμένει το ματς - ορόσημο με την Φενέρ στο ΣΕΦ και θεωρεί ως πιο σημαντική στιγμή στο Μιλάνο την επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου!
Ήταν το 26' 30'' της αναμέτρησης στο Μιλάνο, όταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου φιλούσε το παρκέ, περνούσε on court έπειτα από έξι μήνες, κάνοντας τον σταυρό του και σκόραρε "στο καπάκι" τρίποντο από την γωνία. Αυτή, για μένα ήταν η μεγαλύτερη στιγμή του παιχνιδιού κόντρα στην Αρμάνι, το οποίο συνοδεύθηκε από μεγάλη νίκη, η οποία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν έρθει και η νίκη απέναντι στην Φενέρ την επόμενη Παρασκευή στο ΣΕΦ!

Γιατί ήταν μεγάλη η νίκη απέναντι σε μία ομάδα που είχε 2-6 στην Ευρωλίγκα; Μα γιατί, καταρχήν, είναι η όγδοη σε εννιά αγώνες στο ΤΟP-16! Δεν το ξαναθυμάμαι αυτό - μπορεί να κάνω και λάθος. Έπειτα, γιατί επιτεύχθηκε με μεγάλες και πάλι απουσίες, αφού από τα τέσσερα 4άρια της ομάδας, διαθέσιμο ήταν μόνο το ένα. Και, ακόμη, η Αρμάνι είναι μία ομάδα που και ανέβαινε στα τελευταία παιχνίδια αλλά και παίζει πάντα ...κάτι σαν μπάσκετ που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από κάθε άμυνα. Αλλά, βέβαια, όταν βλέπεις ότι σέντερ της, ο Σάμιουελς, που στο τελευταίο ματς είχε 36 πόντους, σκοράρει μόλις 4, έχεις κάθε λόγο να λες ότι έκανες καλά τη δουλειά σου. Κι ας έφαγες 24 από Τζεντίλε και 17 από Μπρουκς - δύο παίκτες ποτέ δεν κέρδισαν πέντε, άλλωστε...

Και ήταν, πραγματικά, πέντε οι double-figured scorers στον Ολυμπιακό το βράδυ της Παρασκευής! Σπανούλης 14 (και 8 assits), Πρίντεζης 13 με 7 rebounds, Ντάρντεν 10 και για πρώτη φορά σούπερ παιχνίδι και από τους δύο ψηλούς, με Χάντερ 14 π., 6 rebs, 2 assists και Ντάνστον 12 π. 6 rebs και 2 blocks.

Καταιγίδα από την αρχή
Ξεκίνημα με κλασική πεντάδα με Μάντζαρη, Kill Bill, Ντάρντεν, Πρίντεζη και Ντάνστον, ο οποίος στα 20 δευτερόλπετα μας τρόμαξε με το το πρώτο του φάουλ. Αλλά μετά ήταν ο περσινός Μπράιαντ, παίζοντας ιδανικά το pick'n'roll με τον αρχηγό, κάνοντας πολύ καλές παγίδες στον αντίπαλο άσο και κλέβοντας μπάλες πριν πάνε στον Σάμιουελς. Η πιεστική άμυνα ήταν παρούσα από την αρχή, κόβοντας τις προθέσεις του Χάκετ και του Τζεντίλε να πάνε σε miss match επιθέσεις έναντι σε Μάντζαρη και Ντάρντεν αντίστοιχα. Ο έμπειρος Αμερικανός σκόραρε μάλιστα 5 πόντους στα πρώτα 4', ο Ντάνστον ακολούθησε με 4 και ο Μπάνκι αναγκάστηκε να πάρει το πρώτο time out με το σκορ στο 4-11, κόντρα σε έναν Ολυμπιακό με 71% στα δίποντα - απόρροια των σίγουρων επιθέσεων.
Στο 5' η διαφορά είχε πάει στους 11, με τα block out να κυριαρχούν στην ερυθρόλευκη άμυνα και με τον Μπάνκι να βάζει τον Μπρουκς αντί του Μος και να παίρνει από τον 6ο παίκτη του εύστοχο τρίποντο στην πρώτη προσπάθεια. Τα drive του Χάκετ, ο οποίος βοηθούσε και στο double team στον Σπανούλη άρχισαν να δίνουν λύσεις και ένα σερί 5-0 για τους άναρχους Ιταλούς, ωστόσο με διασφαλισμένα τα rebounds ο Ολυμπιακός πήγε καλά στο transition και με ανοργάνωτη την έτσι κι αλλιώς όχι και ...σούπερ μιλανέζικη άμυνα έβγαλε και εύκολα καλάθια με high - low (Πρίντεζης - Λοτζέσκι). Το ματς είχε πάει στο 13-22 στο 8' και το μόνο που κάπως προβλημάτιζε τον Σφαιρόπουλο ήταν όταν ο Μπρουκς έπαιζε στα πόδια τον Πρίντεζη, έπειτα από τις αλλαγές στο pick'n'roll στην ιτλαική επίθεση. Ο αρχηγός δημιουργούσε καλά, έχοντας μπροστά του ακόμη και τον Μέλι στη ζώνη του Μπάνκι (2-2-1 με ψηλό στην κορυφή), ενώ ο Σφαιρόπουλος, για να δώσει ανάσες στον Πρίντεζη χαμήλωνε το σχήμα με 4άρι τον Ντάρντεν. Το 10λεπτο έκλεινε με 12-22 και, αν σκεφτεί κανείς το τέλικό 74-83, βγάζει το συμπέρασμα ότι το ματς είχε κριθεί ήδή από την πρώτη περίοδο!

Κακές άμυνες και επαναφορά στα standards
Στο ξεκίνημα της δεύτερης, ο Σπανούλης έπαιρνε ανάσες, αλλά ο Σλούκας ξεκινούσ εμε τρεις κακές άμυνες σε τρεις διαφορετικούς παίκτες που έφεραν σερί 6-0 για τους γηπεδούχους. Ο Σφαιρόπουλος έπαιρνε το πρώτο time out για να βρει τρόπους αντιμετώπισης του Ράγκλάντ που είχε αλλάξει τις ισορροπίες. Το ματς είναι στο 23-26 στο 15', αλλά ο Μάντζαρης, στο κλασικό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την επιπλέον πάσα, δίνει το πρώτο εύστοχο τρίποντο της ομάδας, κάνοντας όμως σχεδόν αμέσως το 2ο φάουλ, που έφερνε τον Λαφαγιέτ στο παιχνίδι ...τυπικά, μιας και ο Αμερικανός στην ουσία δεν μπήκε ποτέ σε αυτό και τέλειωσε άποντος! Οι Ιταλοί έπαιζαν και physical άμυνες στον Σπανούλη, καταφέρνοντας να τον ...θυμώσουν αφού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σκόραρε 4 σερί πόντους με εύστοχη βολή και κάπακι τρίποντο από το επιθετικό ριμπάουντ του Οθέλο. Η άμυνα έγινε ακόμη πιο πιεστική, ήδη στην πρώτη πάσα των Ιταλών, στο 18' είχαμε το 27-37 με κάρφωμα του Χάντερ στην κλασική short back door του Σπανούλη μετά την αλλαγή στο pick'n'oll, αλλά ο Κλέιζα έπαιρνε rebound μετά την άστοχη βολή του Ράγκλαντ (σε 3π goal foul από τον Λαφαγιέτ) και έδινε στην Αρμάνι πέντε σερί πόντους. Οι βοήθειες όμως που έπαιζαν οι Ιταλοί στον Σπανούλη, έφερναν τελικές πάσες και εύκολα καλάθια σε Χάντερ και Πρίντεζη, ο οποίος έστελνε τον Ολυμπιακό με +10 (32-42) στην ανάπαυλα.

Βολές από το 3ο λεπτό οι Ιταλοί,  αλλά ο Θρύλος ήταν εκεί 
Όταν σε σφυρίζει ο Λότερμοζερ, πρέπει να περιμένεις ότι ο αντίπαλος θα πάρει κάποιες παραπάνω ευκαιρίες! Ο Ντάνστον βρέθηκε με τρία φάουλ σχεδόν με το ξεκίνημα, επειδή ο Χάκετ του "κλείδωσε" το χέρι (...), ο Σάμιουελς σκόραρε το πρώτο του καλάθι στο 22' και οι Ιταλοί έπαιρναν το bonus των βολών μολις από το 23' και κάτι!!! Η τρίτη περίοδος δεν είχε αρχίσει με καλούς οιωνούς, καθώς τρίτωναν τα φάουλ και σε Ντάρντεν και Μάντζαρη, ενώ η ζώνη του Μπάνκι δεν ήταν ακριβώς ό,τι πιο ορθόδοξο μπορεί να έχει απέναντί της μία επίθεση. Το πεντάλεπτο ήταν 12-7 και οι Ιταλοί είχαν μειώσει στο 44-49, έχοντας μια ομάδα με κατανεμημένους ρόλους και λιγότερους bombers στο παρκέ. Ο Kill Bill πάντως απαντούσε με ώριμο παιχνίδι σε δημιουργία αλλά και σε εκτέλεση έξω από τα 6,75, κάνοντας τον Τσερέλα να εύχεται να περάσει στον πάγκο. Στο 26'30'' μπαίνει ο Ιωάννης και δίνει σε όλους μία γεύση από το τι θα δούμε προσεχώς με εύστοχο 3π. στην πρώτη του κιόλας επαφή με την μπάλλα. Ο Σλούκας μπαίνει πιο ήρεμος από πριν, ξεκουράζοντας τον αρχηγό και παίζοντας διαδοχικά pick'n'roll με Χάντερ και Πριντ, ο οποίος στην εκπνοή με καλάθι αλά ...Πόλη υπενθύμιζε ότι κάθε περίοδος έπρεπε να τελειώνει στο +10 (56-66, για την ακρίβεια) για τους ερυθρόλευκους του Πειραιά.

Ψιλοτυπική διαδικασία, αλλά πάντα σοβαροί 
Έχω την αίσθηση ότι οι Ιταλοί συνειδητοποίησαν ότι θα φύγουν με το κίτρινο φύλλο, αφού στην 3η δεν είχαν καταφέρει κάτι καλύτερο από τις δύο πρώτες περιόδους. Ο Σλούκας με goal foul πήγε στο 58-71, ο Ντάρντεν πόσταρε τον Ράγκλαντ και είτε σκόραρε είτε πήγαινε στη βολή, ο Κλέιζα έκανε το 4ο φάουλ και μόνο ο Τζεντίλε συνέχιζε ένα προσωπικό one man show που τον πήγαινε τελικά στους 24 πόντους, οι μισοί από τους οποίους σε βολές που ο Γερμανός έδινε απλόχερα. Η τελευταία αναλαμπή του Κλειζα ήταν ένα τρίποντο στο 33' από την weak, έπειτα από καθυστερημένη αντίδραση του Ντάρντεν, το οποίο πήγε το ματς στο 65-73. Οι Ιταλοί ανανέωναν τρεις επιθέσεις, χάνοντας όμως τρία τρίποντα στην συνέχεια και έτσι ο Ντάνστον που κυριαρχούσε στη ρακέτα πήγαινε το ματς στο +13' στο 37'.Πολύ soft άμυνα στο τέλος από τον Μπάνκι που ίσως πίστευε ότι το ματς θα γυρνούσε μόνο από την καλή του επιθετική πεντάδα - ή ότι δεν θα γυρνούσε καθόλου... Ο Τζεντίλε το έφερνε στους οκτώ στο 38, εκμεταλλευόμενος ένα miss match με τον Σπανούλη, αλλά ο άφαντος ως εκείνη τη στιγμή Λοτζέσκι χτύπησε από τα 7+ μέτρα με το κλασικό του στιλ, πηγαίνοντας στο 70-81 και γράφοντας ουσιαστικά το τέλος. Ο Σφαιρόπουλος, για καλό και για κακό, πήρε ένα τελευταίο time out στα 50'' πριν τη λήξη, αφού ο Τζεντίλε κατέβαζα ξανα τη διαφορά. Αλλά δεν υπήρχε χρόνος, ούτε και όρεξη για αστεία από τους Πειραιώτες, που απλώς επέτρεπαν στον Μπρουκς να διαμορφώνει με δύο βολές το τελικό 74-83, ενώ οα ρχηγός δεν έκανε στο τέλος, ιπποτικά, μία επίθεση που δεν θα είχε κανένα νόημα.

MVP ο Πρίντεζης με 13 πόντους και 7 rebounds (ranking 20) και τώρα όλα τα μάτια Παρασκευή και 13 στο ΣΕΦ, κόντρα στην φορμαρισμένη Φενέρ του Ζοτς. Η νίκη κατά πάσα βεβαιότητα τελιώνει την υπόθεση "πλεονέκτημα έδρας", οπότε ας γεμίσoυμε το γήπεδο, φίλοι μου!!!

Court Central

7 σχόλια:

  1. Πέρα απο την θριαμβολογία και τα "πλάνα" για Μαδρίτη που κάνουμε ολοι αυθόρμητα, η ομαδα εχει μια πρωτοφανή ωριμότητα και μια συνοχή που μας κανει να ονειρευόμαστε. Εχθές ηταν μια τρομερή μπασκετική επίδειξη, με φοβερές απουσίες. Παρόλα αυτα είδαμε όσους επαιξαν να προσφέρουν ολοι ανεξαιρέτως! Αυτο ειναι το μυστικό του φετινού Ολυμπιακού, κατι που εχει ξεμπλοκάρει τον Σπανουλη και τον κανει να μοιάζει ανίκητος. Μακάρι να φτάσει final 4 η ομαδα, γιατί με βαση τις "παραστάσεις" σαν την χθεσινή το αξίζει! spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Spanios, προσυπογράφω. Είναι όμως ακόμη νωρίς. Κλειδί το επόμενο ματς που αν το πάρεις, πρέπει να κάνεις τρεις ήττες για να σε βαλει από κάτω η Φενέρ. ΟΛΟΙ ΣΕΦ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοβαρός Ολυμπιακός, με σαφές πλάνο και ηρεμία στο παιχνίδι του. Φτου-φτου-φτου.

    Την Παρασκευή θα γεμίσει, δεν το συζητώ. Αν κερδίσουμε το πλεονέκτημα δεν θα χαθεί, αφού η ομάδα δεν έχει δείξει δείγματα αυτοκτονίας.

    Έχω τρελή αγωνία γι΄αυτό το ματς, γιατί θέλω να δω αντίδραση σε μια φορμαρισμένη ομάδα, με ψηλά κορμιά από το 3 έως και το 5 (Πρέλζιτς, Μπιέλιτσα, Βέσελι). Βάση αυτού ο Τσαϊρέλης ίσως πάρει χρόνο...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Stouk, στην Πόλη πήραμε άριστα. Είχα γράψει πριν ότι υπάρχουν πολλά miss match στις θέσεις 3 κα 4 και ισχύει γιατί αυτή τη στιγμή είναι απόλυτα έτοιμος μόνο ο Πρίντεζης! Θα προλάβουν Πετγουεϊ και Τσαϊρέλης, ή θα δούμε Παπ κατά συνθήκη (όπως και Ντάρντεν, φυσικά);
    Επιμένω, η Φενέρ έχει το πληρέστερο roster στην διοργάνωση και δεν μοπυ αρέσει καθόλου που σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο δείχνει φορμαρισμένη. Μεγάλος αγώνας, πραγματικά...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Court γιατί πιστεύεις ότι έχει το πληρέστερο ρόστερ στην διοργάνωση; Δηλαδή με play maker / guard τον Χίκμαν, τον Ζήση, τον Σιπάχι, τον Ουγκουρλού, τον τρελό Γκάουντλοκ (το απέδειξε στο πρώτο ματς) και τον Μπογκντάνοβιτς στην πρώτη χρονιά του σε υψηλό επίπεδο, θεωρείς ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την δική μας υπεροπλία; Μην φανεί σαν αλαζονεία, αλλά η περιφέρεια μας από το 1-3 είναι αυτή την στιγμή η πληρέστερη στην διοργάνωση και ακολουθεί η Ρεάλ. ΤΣΣΚΑ και Φενέρ στηρίζονται στα πολλά κορμιά τους, αλλά έχουμε πει, ότι το μπάσκετ είναι το άθλημα των ψηλών που κάνουν κουμάντο οι κοντοί! spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Spanios, συνολικά το roster της είναι εντυπωσιακό. Η περιφέρεια πολύ καλή, οι forward απίστευτοι, τα center πολύ καλά. Με αυτήν την έννοια το λέω, Άλλο βεβαίως αυτό και άλλο η ομαδική αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Court, τα center δεν είναι τόσο καλά, ή μάλλον δεν τα έχουν πάει τόσο καλά. Σκέψου ότι και ο Βέσελι, που στην αρχή έπαιζε αποκλειστικά στο 4 μαζί με τον Μπιέλιτσα, τώρα παίρνει πολύ χρόνο και στο 5.

    Σαβάς, Ερντέν και Ζόριτς παίζουν 10λεπτα...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή