Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Οι βασικές αρχές του νέου ΘΡΥΛΟΥ...


Ο Ολυμπιακός έκλεισε το ρόστερ του και στον Red Philosopher σας παρουσιάζουμε το μπάσκετ που θα παίξει ο νέος Ολυμπιακός του coach Μπλατ:
Ανάλυση της αμυντικής προσέγγισης της ομάδας, η οποία θα είναι βασισμένη σε παίχτες που μαρκάρουν σε πολλές θέσεις.
Τα επιθετικά plays τα οποία θα ναι 100% διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι.
Το transition και η πίεση στην μπάλα που θα θυμίσουν εποχές Ντούσαν Ίβκοβιτς.
Οι παίχτες κλειδιά σε κάθε τακτικό κομμάτι, μέσα στο παρκέ.
Αρθρογραφεί ο Αντιδραστικός


Το ρόστερ του Ολυμπιακού έκλεισε και πλέον ο coach Μπλατ ποιάνει δουλειά. Στον Red Philosopher ξεκινάμε τις αναλύσεις/εκτιμήσεις του νέου Θρύλου, καθώς πλέον μπαίνουμε στην (μεγάλη) αναμονή της επίσημης έναρξης της μπασκετικής σεζόν (τέλος Αυγούστου η προετοιμασία, τέλος Σεπτέμβρη τα επίσημα ματς).

Ο Ολυμπιακός του Μπλατ θα ναι πολύ διαφορετικός από πέρυσι. Θα παίξει πιο μοντέρνο, σύγχρονο και γρήγορο μπάσκετ, ενώ το κεντρικό pick n roll ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ! Περιμένουμε κάτι ΤΕΛΕΙΩΣ καινούργιο, καθώς και το ρόστερ άλλαξε ριζικά και βέβαια άλλαξε και ο προπονητής. Πάμε όμως να δούμε 3-4 πράγματα που έχουμε επιλέξει για το σημερινό blog.

Η αμυντική προσέγγιση

Ο Μπλατ γέμισε την ομάδα με παίχτες που μπορούν να μαρκάρουν σε όλες σχεδόν τις θέσεις. Ο STOPPER Τουπάν μαρκάρει από το 1 εώς το 4. Το ίδιο και ο παλιός Παπανικολάου. Ο "πέτρινος" Τίμα επίσης. Ο δε Ντιλέι, μαρκάρει από το 1 εώς το 5! Ο παραδοσιακός Μάντζαρης από το 1 εώς το 3, οι Αγραβάνης, Βεζένκοφ και Πρίντεζης από το 2 εώς το 5. Η ομάδα αμυντικά αναμένεται πιο ευέλικτη από ποτέ και ο νέος Θρύλος θα παίζει σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα ΑΜΥΝΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ. Το ενναλακτικό αμυντικό πλάνο του Μπλατ είναι οι ζώνες προσαρμογής 3-2 (μοιάζει πολύ με την άμυνα αλλαγής σε κάθε σκριν). *Γενικά όποιος νομίζει πως ο πρώην τεχνικός των Cleveland Cavaliers αμελεί την άμυνα, πολύ απλά δεν τον γνωρίζει ΚΑΝ.

Πίεση στην μπάλα & TRANSITION

Ο νέος Ολυμπιακός θα ναι εξαιρετικά γρήγορος και αθλητικός σε κάθε πλευρά του παρκέ. Θα ξεκινάει με ΑΣΦΥΧΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ στην μπάλα- ένα  στοιχείο που έλειψε αφάνταστα πέρυσι. Σε αυτό θα ηγηθούν ίσως οι δυο κορυφαίοι περιφερειακοί  αμυντικοί της Ευρώπης-Τουπάν και Παπανικολάου! Τι πολυτέλεια να διαθέτεις τους δυο κορυφαίους στο ρόστερ σου... Τρίτος εξολοθρευτής της αμυντικής παρέας στην περίμετρο, σαφώς ο Βαγγέλης Μάντζαρης ο οποίος είμαι σιγουρος πως θα αφήσει πίσω την περσινή μέτρια χρονιά του.
Παράλληλα στόχος θα ναι η διασφάλιση του ριμπάουντ ώστε η ομάδα να μπορεί να ΤΡΕΧΕΙ. Χωρίς αμυντικό ριμπάουντ δεν υπάρχει transition βλέπετε. Η ομάδα διαθέτει και κορμιά (Μιλουτίνοφ, Βεζένκοφ, Αγραβάνης) και αλτικούς παίχτες (Λιντέι, Τίμα, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Τουπάν), άπαντες με αξιόπιστα νούμερα στο αμυντικό ριμπάουντ. Όσον αφοράν το transition ο παίχτης κλειδί είναι ο Γκος. Αυτός θα ναι η νέα ατραξιόν του μετρ Μπλατ στην Euroleague! Έχει παράδοση στους guard ο coach. Η μπαγκέτα λοιπόν θα πάει στον Γκος, ενώ στο γρήγορο μπάσκετ μπορούν να τον ακολουθήσουν οι Τουπάν-Παπανικολάου-Πρίντεζης-Τίμα και κυρίως ο ταχύτατος combo center Λιντέι!!!
*Αυτό το στυλ μπάσκετ έπαιξε η ομάδα επί Ίβκοβιτς... Με Σλούκα, Λο, Παπανικολάου, Χάινς να τρέχουν σαν δαιμονισμένοι!

Επιθετικά plays βγαλμένα από το NBA...

Το πολύ σετ παιχνίδι ξεχάστε το στον νέο Θρύλο. Η ομάδα σαν πρώτη επιλογή θα έχει το ανοιχτό γήπεδο, ενώ εναλλακτικά θα στοχεύει σε γρήγορες επιθέσεις των 12-14". Ο Μπλατ άλλωστε αφήνει το ελεύθερο στους παίχτες του και εμπιστεύεται το ενστικτό τους.
Όσον αφοράν τα plays πολύ απλά ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ pick n roll. Τέλος βασικά σαν... αποκλειστική  επιλογή (δεν υπάρχει άλλωστε ομάδα να μην βγάζει PnR στο σύγχρονο μπάσκετ). Ο νέος Ολυμπιακός στις σετ καταστάσεις θα έχει δύο βασικές επιθετικές επιλογές. Η μία είναι το περιβόητο ΣΠΛΙΤ και η άλλη με συνεχή και γρήγορη κίνηση των παιχτών , η πάσα στην πλάτη.
Ο Γκος είναι ΜΑΝΟΥΛΑ στις isolation καταστάσεις. Θα διεισδύει και είτε θα τελειώνει με drive/floater, είτε θα σπάει τη μπάλα έξω στους αμαρκάριστους στις γωνίες. Για αυτό άλλωστε γέμισε την ομάδα ο Μπλατ με κλασικούς ΣΟΥΤΕΡ (Τίμα, Βεζένκοφ, Στρέλνιεκς ενώ από τις γωνίες απειλούν αξιόπιστα και οι Τουπάν, Παπανικολάου, Πρίντεζης)! Το σπλιτ παιχνίδι μπορεί να το υποστηρίξει  σαφώς και ο Σπανούλης (νο1 στις ασίστ στην Euroleague) και ο εξαιρετικά ταχύς (άπιαστος στο πρώτο βήμα) Τουπάν αλλά και ο έχοντας μεγάλο  διασκελισμό Μάντζαρης!
Όσον αφοράν την εκμετάλλευση της πίσω ζώνης άμυνας, ο Ολυμπιακός εκτός από πασέρ (Γκος, Σπανούλης και Στρέλνιεκς) έχει παίχτες ιδανικούς να χτυπούν από την πλάτη, κινούμενοι στην τελική γραμμή! Πρίντεζης, Παπανικολάου, Τίμα, Τουπάν και βέβαια ο Λιντέι είναι μετρ του συγκεκριμένου είδους καθώς είναι γρήγοροι και αλτικοί! Για αυτό βέβαια θα απαιτείται γρήγορη κυκλοφορία και κυρίως ΣΥΝΕΧΗΣ κίνηση των παιχτών...
*Οι δύο βασικές επιλογές που ανέφερα είναι ΚΛΑΣΙΚΕΣ τακτικές που χρησιμοποιούνται στο NBA...

Το συμπέρασμα των παραπάνω είναι πως ο Ολυμπιακός έφτιαξε ένα ρόστερ 100% στις ανάγκες του μπάσκετ που παίζει ο coach  Μπλατ. Όπως και ο ίδιος άλλωστε δήλωσε έφτιαξε μια ομάδα με σκοπό να παντρέψει την εμπειρία των παλιών*, μαζί με αθλητικότητα και σουτ! Το αποτελέσματα προφανώς θα το δούμε μέσα στο παρκέ, αλλά πραγματικά είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ για αυτήν την ομάδα...

*Στην επόμενη μου ανάλυση θα αναφερθώ στον κομβικό ρόλο των παλιών στον νέο Θρύλο του coach B...

3 σχόλια:

  1. Αυτο που βλεπω χοντρικα ειναι οτι φετος θα εχουμε πιο πολυ απο ποτε 2 ισαξιες πενταδες, ισως το πιο πληρες ροστερ της 10ετιας. Και το πιο σημαντικο για μενα ειναι οτι πηραμε προπονητη που νικαει σε τελικους. Γιατι με το Σφαιροπουλο λες και ειχαμε κομπλεξ και χαναμε με κατω τα χερια παντα. Θα τα παρουμε ολα φετος.
    panos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανο συμφωνω μαζί σου... Ειμαι πολυ αισιοδοξος... Αντιδραστικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω απόλυτα μάγκες!!!
    Ευτυχώς φερος εχουμε προπονητη με αρχ...δια κ οχι αρχ...δια προπονητη!!!
    Μονο με μια επιλογη δεν συμφωνώ αλλά μακαρι να με διαψεύσει για το καλο του Θρυλου μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή