Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ολυμπιακός μπορεί το 6-1, οι Ισπανοί θα τον αφήσουν;

Ο Court Central αναλύει  τον όμιλο με τις 3 ισπανικές ομάδες και με τους Πρωταθλητές να παίζουν συνεχώς με ισπανικές σφυρίχτρες!

Είναι αλήθεια ότι περίμενα διαφορετικό τον απολογισμό του πρώτου γύρου στο Top-16. Το ρεκόρ που φάνταζε φυσιολογικό ήταν το 5-2 ή, έστω, το 4-3, αν δεν υπήρχε το διπλό στην Βασκωνία. Το 3-4 πάντως φάνταζε αδύνατο - αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν "αδύνατα" στο μπάσκετ...

Οι δύο απρόβλεπτες ήττες με Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις συνέπεσαν με την αγωνιστική κοιλιά του Ολυμπιακού. Είμαι βέβαιος πως, επειδή ο Γκατζούλης είναι μετρ στη δουλειά του, το ντεφορμάρισμα είχε "υπολογιστεί" να εκδηλωθεί σε αυτήν την περίοδο, υπό την έννοια ότι υπήρχαν τρία ματς που ακόμη και σε μέτρια κατάσταση τα έπαιρνες (δύο στο ΣΕΦ με Γερμανούς και Κίμκι, ένα στο Κάουνας), ένα στη Μαδρίτη, όπου η ήττα "δεν έκαιγε" και, βέβαια, το ντέρμπι με τον ΠΑΟ-το κρισιμότερο όλων. Σε αυτό η ομάδα υπερέβαλε εαυτόν στα πρώτα 15' αλλά ήττα χάλια για άλλα 20´ και ουσιαστικά το ματς κερδήθηκε με μιάμιση περίοδο.

Δεν είναι τόσο κακό το 3-4

Ωστόσο, το ντεφορμάρισμα το πληρώσαμε με τις δύο εκτός προγράμματος ήττες. Ειδικά το αποτέλεσμα από τους Λιθουανούς είναι πολύ κακό, αφού η Μπάμπεργκ κάνει και άλλες σημαντικές νίκες (λ.χ. με Μπάρτσα). Το 3-4, ωστόσο, ακούγεται περισσότερο άσχημο από όσο είναι, καθώς:
-Τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που τώρα είναι μπροστά μας στη βαθμολογία του ομίλου τις έχουμε στο ΣΕΦ στον δεύτερο γύρο, ενώ την Κίμκι την έχουμε κερδίσει με +12 και μας περιμένει στη Μόσχα στην προτελευταία αγωνιστική όταν, ίσως, να έχει κριθεί αν θα συνεχίζει να διεκδικεί ή όχι την πρόκριση.  Όπως άλλωστε και η ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο ματς του TOP 16 στο ΣΕΦ μπορεί να είναι πιο χαλαρή, καθώς ίσως έχει  εξασφαλίσει πρόκριση και αβαντάζ.

- Από τις προπορευόμενες ομάδες, η Ρεάλ έχει τρία ματς στη Μαδρίτη και τέσσερα εκτός. Την δε Λαμποράλ, κερδίζοντάς την στο ΣΕΦ, την έχουμε σε ισοβαθμία από κάτω. Οι Βάσκοι έχουν κάνει, βεβαίως, δύο μεγάλα διπλά σε Μαδρίτη και Βαρκελόνη, αλλά οι ισπανικοί εμφύλιοι (ο ...Θεός να τους κάνει, βέβαια. μιας και μιλάμε για Καστιλιάνους, Καταλανούς και Βάσκους...) δεν έχουν ως ισχυρό παράγοντα την έδρα. Και η Μπάρτσα πήρε την Ρεάλ στην Barclays Arena, άλλωστε- όλα διπλά έχουν έρθει αυτά τα ματς.

- Ο Ολυμπιακός μπορεί να πάει στο 6-1 στον δεύτερο γύρο και να πάρει ακόμη και πλεονέκτημα! Θα είναι, αν το καταφέρουμε, η αντίστροφη πορεία του περσινού TOP-16, όταν είχαμε ξεκινήσει με 8-1, αλλά στη συνέχεια το 2-3 μας στέρησε το πλεονέκτημα - το οποίο "σπάσαμε" βέβαια κόντρα στην Μπάρτσα. Σας φαίνεται υπερβολικό το 6-1; Νίκες στο ΣΕΦ και διπλά σε Βερολίνο και στα περίχωρα της Μόσχας είναι και δείχνει απολύτως εφικτό. Αν και έχω την διαίσθηση πως ο Ολυμπιακός δεν θα τελειώσει το TOP-16 χωρίς ένα πολύ μεγάλο διπλό (λέγε με Βαρκελόνη). 

-Τα ματς -κλειδιά είναι, συνεπώς, όλα στο ΣΕΦ (έστω και μία ήττα μπορεί να σημάνει αποκλεισμό), το Βερολίνο (προσωπικά, θα θεωρήσω μεγάλη έκπληξη να μας κερδίσει για δεύτερη φορά η Μπάμπεργκ φέτος!) και η Μόσχα. Αν δε ο β´ γύρος ανοίξει με το πολύ μεγάλο διπλό της χρονιάς, θα πρέπει ο Ολυμπιακός στη συνέχεια να χάσει την πρόκριση ...οικειοθελώς!

Η "σύμπτωση" των Ισπανών ρέφερι

Προφανώς η διοίκηση του Ολυμπιακού γνωρίζει καλυτερα από τον καθένα μας πρόσωπα και πράγματα στην Ευρωλίγκα. Και προφανώς δεν ήταν τυχαίο το ξέσπασμα του coach μετά το ματς στη Μόσχα, αφού ο ίδιος παραπονέθηκε "όχι μόνο για το σημερινό ματς". Δεν μπορώ, όμως, να μην σχολιάσω το ότι, σε έναν όμιλο με τρεις ισπανικές ομάδες, από τα άλλα τέσσερα ματς που έδωσε ο Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο, στα τρία είχε πρώτη σφυρίχτρα Ισπανό! 

Στη Μόσχα, ο Ερεθουέλο, με τις βολές 35-21 και με το ...παγκράτιο του Τεόντοσιτς στον Μάντζαρη που πήγαινε για lay up και για το -3 να μην σφυρίζεται προς έκπληξη ακόμη και του Ιτούδη!
Με την Κίμκι στο ΣΕΦ, ο Πέρεθ και ο Σπανούλης σε όλο το ματς κερδίζει μόλις δύο φάουλ! Επίδοση ανάλογη των αγώνων με Παναθηναικό (μόλις ένα  φέτος στο κύπελλο και κανένα στο περσινό, τελευταίο ματς του Μπαρτώκα...). Αν δεν το καταλάβατε, το ματς θα είχε χαθεί (στο -12 είχαμε φτάσει) αν δεν υπήρχε ο οίστρος του Χάκετ και η απίστευτη επίδοση του Πρίντεζη με ranking στο 37 και με ρεκόρ καριέρας στους πόντους. 
Και με την Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ πάλι ο Ερεθουέλο, με τις βολές απόλυτα μοιρασμένες και με τον Ολυμπιακό Ολυμπιακό να φτάσει βα κυνηγά ακόμη και από το -24. Εντάξει, στο Κάουνας, Ισπανός δεν υπήρχε, αλλά η παρουσία του Λότερμόζερ θα αρκούσε, αν ο Ολυμπιακός έδειχνε ικανός να διεκδικήσει τη νίκη...

Προφανώς, δεν είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα, ούτε βεβαίως και το ότι στη Μόσχα, οι γκαρντ σούταραν τέσσερις κρίσιμες βολές στο τέλος από φάουλ που δόθηκαν στις παγίδες που κάνει ο Χάντερ στο κέντρο του γηπέδου! Με δύο λόγια, τη μήνυμα ότι "δεν μπορείτε να παίζετε όπως έχετε συνηθίσει", εστάλη...

Ο Παπ και ο ψηλός που δείχνει να χρειάζεται

Να πάμε όμως και στο αγωνιστικό: ως δεδομένα έχουμε:


-Η ομάδα δείχνει να ξεπερνά την κοιλιά. Εξαίρεση ο Μάντζαρης, ο οποίος θα "επιστρέψει" σίγουρα στα standard του, καθώς και ο Παπαπέτρου. Αντίθετα, εγώ θα περίμενα μια κάμψη του Χάκετ στις επόμενες αγωνιστικές-αν και ο Ιταλός μπορεί να πει κανείς ότι ξεκίνησε τη σεζόν εκτός φόρμας και ανεβαίνει σταδιακά. Περιμένουμε την επιστροφή Αγραβάνη, η οποία θα δώσει λύσεις στο 4-5 και, βέβαια, την προσθήκη Παπανικολάου. 
-Ο Κώστας θα προσθέσει ενέργεια στην άμυνα στο "3" αλλά και σε full court defenses, την οποία δεν έχει σε τέτοιο βαθμό ο Ματ, αλλά κυρίως θα προσθέσει ένα ακόμη αξιόπιστο σουτ από έξω. Είναι τεράστια η αλλαγή στη λογική αμυντικής αντιμετώπισης του Ολυμπιακού από τους αντίπαλους προπονητές, οι οποίοι επέμεναν είτε σε πολλά close out, με τα γκαρντ και τα φοργουορντ να κλείνουν συνεχώς από την weak προς τα μέσα είτε και ακόμη στο χάρισμα πολλών ελεύθερων σουτ στην περιφέρεια. Ο Παπ αλλά και ένα αναμενόμενο φορμάρισμα του Μάντζαρη τα "τελειώνει" αυτά και δημιουργεί προϋποθέσεις για clear out  επιθέσεις από την περιφέρεια, για 
αποσυμφορημένα pick'n'roll στον Kill Bill με τον Χάντερ αλλά και για ποσταρίσματα από Πρίντεζη, Χάκετ και Μιλουτίνοβ. 
- Και ο ψηλός; Γνωρίζετε την αδυναμία μου στους 7 -footers και, καταρχήν, με τον Νίκολα γίνεται συχνά το λάθος που γινόταν και με τον Μπέγκιτς: χρησιμοποιείται πολύ για την εξουδετέρωση του pick'n'roll στην άμυνα αλλά ακόμη και σε παγίδες που έχουν σχεδιαστεί για Γιανγκ και Χάντερ. Μπορεί να είναι ο ταχύτερος "δεινόσαυρος" στην Ευρώπη, αλλά σε αυτή τη λογική είναι δύσκολο να αποφύγεις την αμυντική ανισορροπία. Αν λοιπόν αντιμετωπιστεί η παγίδα και ο Νίκολα δεν προλάβει να πάρει θέση στο "5", είτε θα κάνει φάουλ, είτε θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο Πρίντεζης (ο Αγραβάνης και ο Παπαπέτρου δεν κάνουν, ακόμη, το ίδιο καλά την αναπλήρωση όσο την έκανε ο, ευάλωτος σε άλλα, Πέτγουει) ενώ μένει ανοικτό το αντίπαλο 4άρι στην περιφέρεια και εκτελεί. Ο Μπαρτζώκας το είχε δει, άρχισε να παίζει χωρίς αλλαγές, αλλά μετά τον τραυματισμό του ο Σλοβένος ποτέ δεν βρήκε φόρμα
Επιπλέον στην επίθεση, οι 7-footers θέλουν isolation για να παίξουν με πλάτη.
Με τον Γιανγκ έπαιξε αρκετά έτσι ο Ολυμπιακός, με τον Μιλουτίνοβ πρέπει να παίζει ακόμη περισσότερο. Και εδώ θα βοηθήσει ο Παπ, ειδικά σε σχήματα με Ματ στο "2" και Πρίντεζη στο "4", αφού οι αντίπαλοι θα το σκέφτονται και θα το ξανασκέφτονται πριν ντουμπλάρουν τον ψηλό.

Χρειάζεται, όμως, νέος ψηλός; Ήμουν μάλλον αρνητικός ως τώρα, αλλά η λογική των σφυριγμάτων στα hedge out και τις παγίδες του Χάντερ με έχει κάνει να τείνω προς το "ναι". Η μη χρησιμοποίηση του Όντομ στη Μόσχα απέναντι στον Χίγκινς και με τον Μάντζαρη ντεφορμέ μάλλον δείχνει κάτι. Βεβαίως, ο Ντάριους έχει τις φάσεις δημιουργίας και το drive που μόνο τον αρχηγό χαρακτηρίζει στην ομάδα, αλλά προφανώς όλα αυτά τα ζυγίζει ο Σφαιρόπουλος. Η δε διακοπή της Ευρωλίγκας ευνοεί μια πιθανή κίνηση-αν, βεβαίως, βρεθεί ο κατάλληλος παίκτης. Τις λεπτομέρειες στα συμβόλαια τις γνωρίζει η ομάδα, βέβαια, αλλά προσωπικά μεταξύ Ντόρσει και Μακ Λιν, προτιμώ τον δεύτερο- για πολλούς λόγους...

Εν κατακλείδι, το 6-1 σιγουρεύει την πρόκριση, το 7-0 δίνει μάλλον πλεονέκτημα έδρας, ενώ το 5-2 ίσως να είναι αρκετό, ίσως και όχι - εκτός εάν έχουν ντουμπλαριστεί οι νίκες με Λαμποράλ και πάρουμε με +6 την ομάδα του κροίσου Μπροζ στην έδρα του φετινού Final Four. Το σίγουρο είναι ότι απαγορεύεται η ήττα στο ΣΕΦ, το οποίο πρέπει να είναι sold out στο εξής!

Court Central


Υ.Γ. Μάλλον ήρθε η ώρα για την πρώτη ήττα του Ζοτς στο Top 16, if you know what I mean...

5 σχόλια:

  1. Τον παραλληλισμό Μπέγκιτς-Μιλουτίνοφ τον είχα κάνει και εγώ σε παλαιότερο άρθρο μου (μετά την ήττα από Ζαλγκίρις http://www.red-philosopher.blogspot.gr/2016/01/blog-post_22.html)

    Για να θυμηθούμε τότε τι είχε γίνει, τόσο ο Μπαρτζώκας όσο και ο Μπέγκιτς ήταν άτυχοι. Το πρώτο ματς που είχε φάσεις isolation ο Σλοβένος ήταν αυτό με τη Γαλατά στο ΣΕΦ. Όλα έδειχναν ότι κάτι αλλάζει, αλλά οι μπουνιές με τον Μονσού και η (απίστευτα υπερβολική) τιμωρία του τον έσβησαν.

    Για τον Μιλουτίνοφ μην περιμένουμε περισσότερα. Είναι άπειρος και το δείχνει, δεν πρόκειται να πάρει φάσεις προσωπικές. Δεν το θέλει ούτε ο κόουτς.

    Γενικότερα, όσον αφορά την πρόκριση, δεν γίνεται αυτή η ομάδα, με Χάντερ, Σπανούλη, Πρίντεζη, Χάκετ, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Λοτζέσκι να μείνει εκτός top8. Δεν το θέλει ούτε ο Θεός.

    ΥΣ: Court, δεν είναι λογικό να μας παίζουν Ισπανοί διαιτητές, εφόσον δεν μπορούν να παίξουν στα ματς των Ισπανών αντιπάλων μας;;;

    YS2: Στα κρίσιμα ματς (βλ. playoff και final4) ο Ολυμπιακός έχει πάντα υποδειγματική διαιτησία. Δεν ανησυχώ...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Stouk όχι, δεν είναι φυσιολογικό. Έχουν εξαφανιστεί από πρώτοι ο Μπελόσεβιτς, ο Κόστα, οι Τούρκοι, ο Βιτόρ. Μια φορά μάς έχει σφυρίξει ο Λαμόνικα - και για να σε προλάβω, δύο ο Ισπανός Ερεθουέλο. Δεν βλέπω λ.χ. τον Χριστοδούλου και τον Αναστόπουλο να παίζουν συνεχώς Ρεάλ και Μπάρτσα.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως στην Ρωσία είναι επαναλαμβανόμενα τα φαινόμενα αυτά εδώ και χρόνια. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό.

      Όσο για την πρόκριση έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα 100%.

      ΥΣ: Χθες στην εκπομπή Super Euroleague της NOVA ο Καρύδας (ήταν στην αποστολή στη Ρωσία) είπε ότι οι συζητήσεις με Ντόρσεϊ είναι προχωρημένες...

      Stouk

      Διαγραφή
  3. Court πραγματικα ο Χαντερ δεν μπορει μονος. Στα τελευταία λεπτά ανεβοκατεβαίνει το τερέν ασθμαίνοντας. Τωρα σε ονοματολογία δεν θα μπω, αλλα αν οταν ο Γιανγκ χτυπησε και αντι του Τζειμς ειχε γίνει αλλου είδους επιλογή, τωρα θα ηταν ρολαρισμενη η ομαδα. Εγω προσωπικα θεωρώ οτι ο Ντορσεϊ για ενα σετ 10-12 αγώνων που μένουν σε Ευρωλιγκα και πρωτάθλημα, καθαρά παικτικα, ειναι ο ιδανικός.
    Στο θεμα προκριση, αν ο Ολυμπιακος ειναι 1-3 και οχι 4, βλέπω εύκολο δρόμο. Τα δυσκολα ειναι τωρα..
    spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είνσι πολύ δύσκολη η επιλογή παίκτη στη διάρκεια της χρονιάς, Spanios. Άλλοτε βγαίνει (λ,χ. Λο, Ντόρσι) άλλοτε όχι (Τζέιμς). Μην μας διαφεύγει ότι έχουμε ήδη δύο προσθήκες:τον Όντομ, με θετικό πρόσημο, και ο Παπ, τον οποίο δεν έχουμε δει ως τώρα. Είναι πολύ δύσκολο να ανακατεύεται η ομάδα συνεχώς, για αυτό και χρειάζεται προσοχή στην όποια επιλογή.

    Court Cenrral

    ΑπάντησηΔιαγραφή