Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πίσω από τα γκάλοπ των εκλογών

Οι Red Philosophers καλωσορίζουν και τον γνωστό σε όλους μας Paratiritis, ο οποίος πρωτοτυπεί, αναδεικνύοντας στο παρθενικό του ποστάρισμα την επαγγελματική του ιδιότητα, αυτή του πολιτικού επιστήμονα και μας μυεί στα μυστικά των γκάλοπ. Εκλογές έρχονται άλλωστε…


Προσπαθώντας τις τελευταίες εβδομάδες να αποκωδικοποιήσω τις δημοσκοπήσεις, σκοντάφτω πάνω σε μια σειρά από λογικά σφάλματα.
Στο άρθρο που ακολουθεί, θα προσπαθήσω νηφάλια και λογικά να τεκμηριώσω μια αίσθηση που έχω, και η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα στοιχεία που δημοσιεύονται.

Έχουμε  μια μάχη πρωτιάς που ξεκίνησε πριν ένα μήνα με  μια διαφορά περίπου 3 μονάδων, και δείχνει να αυξάνεται ελαφρά αντί να μειώνεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ,ένα κόμμα που στην περιφέρεια πάσχει, στηρίζει τις ελπίδες του για πρωτιά στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου καταγράφει τα τελευταία χρόνια τις καλύτερές του επιδόσεις.  Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένονταν  να κερδίσει εύκολα την μάχη της περιφέρειας της Αττικής, και να καταγράψει καλά ποσοστά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ας ξεκινήσουμε με την πρόβλεψη για «περίπατο» στην Αθήνα και συνεχίζουμε:

  In.gr –ΒΗΜΑ FM  Δημοσίευση: 19 Μαϊ. 2014, 17:25
“Αν υπήρχε ένας μεγάλος ηττημένος στις εκλογές της Κυριακής αυτός ήταν σίγουρα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και ειδικά αυτές που δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα των exit poll στις 7 μ.μ. μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ήταν η ώρα που τα τηλεοπτικά δίκτυα εμφάνισαν -βασιζόμενα στις συνεντεύξεις εξόδου των ψηφοφόρων- την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου να έχει ποσοστά από 27% έως 31%, ενώ η πραγματικότητα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη: Η Ρένα Δούρου λαμβάνει 23,81% των ψήφων”

 Στις υπόλοιπες περιφέρειες (πλην  νησιών Ιονίου) ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί μετριότατη εμφάνιση, με αποκορύφωμα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δεν καταφέρνει να μπεί «σφήνα» ανάμεσα σε δύο υποψήφιους προερχόμενους από την ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος (Ιωαννίδης) δεν ξεπέρασε καν το 20%. Η αδυναμία του να εκλέξει υποψήφιους σε εκλογές δύο γύρων είναι απολύτως κατανοητή.  Η αδυναμία του, όμως ακόμα και να διεκδικήσει την δεύτερη θέση σχεδόν παντού είναι ένδειξη εκλογικής ανετοιμότητας.

Μετά τις εκλογές, και στην πορεία προς το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πιά σταθερά πρώτος, και  εν τούτοις φτάνουμε στην προκήρυξη εκλογών με  το εκλογικό σώμα στην πλειοψηφία του:

-Να δηλώνει ότι δεν ήθελε εκλογές
-Να προτιμάει τον Σαμαρά από τον Τσίπρα στον δείκτη καταλληλότερου πρωθυπουργού.
-Να στηρίζει την πορεία της χώρας εντός ευρώ
-Να επιθυμεί την σταθερότητα
-Να ανησυχεί ότι τυχόν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΥΡΩ.
Ταυτόχρονα, η πτωτική πορεία κομμάτων δεξιά της ΝΔ (ΑΝΕΛ-ΧΑ) είναι μεγάλη, και αγγίζει  σχεδόν το 6-8-% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά τους το 2012., δημιουργώντας πιθανές δεξαμενές άντλησης ποσοστών σε περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λογικά  λιγότερη πρόσβαση και συνάφεια απ’ ότι η ΝΔ.

Οι  αμφίπλευρες απώλειες του συνολικού χώρου  τον οποίο κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ  ελέω πόλωσης ελαχιστοποιήθηκαν με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, πράγμα που όλοι περίμεναν να συμβάλλει στο κλείσιμο της ψαλίδας. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, θα έπρεπε να έχουμε μείωση της διαφοράς. Κι όμως, η διαφορά δεν κλείνει!    Κάποιο λάθος πρέπει να γίνεται, αλλά πρέπει να εντοπίσουμε που, πως, και σε ποιο βαθμό γίνεται.

Στην προσπάθειά μου να εξηγήσω αυτό το φαινόμενο, οι περισσότερες απαντήσεις που πήρα ήταν περίπου … μεταφυσικές, ή σε επίπεδο αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Δηλαδή, αφού όλοι συμπεριφέρονται σαν να ανοίγει η διαφορά, τότε ανοίγει. Είναι σαν το ανέκδοτο με το μάγο της φυλής των Ινδιάνων, που καθοδηγεί τους μετεωρολόγους στην πόλη, χωρίς όμως να είναι σίγουρος ότι θα βρέξει. Υπάρχει, φυσικά, και η εκδήλωση δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση και την πολιτική της, η οποία εκδηλώθηκε στις κυρίως στις Ευρωεκλογές, αλλά οι εκλογές αυτές σπάνια αποτελούν πρόκριμα για τις Εθνικές, για λόγους που οι περισσότεροι από σας κατανοείτε, και που άλλωστε έχουν καταγραφεί με σημαντικές διαφοροποιήσεις από Ευρωεκλογές σε Εθνικές εκλογές, και μάλιστα σε μικρά  χρονικά διαστήματα.

Ας δούμε, όμως,   με προσοχή τι λένε διάφοροι ειδικότεροι εμού περί των δημοσκοπήσεων και της απροθυμίας πολλών ερωτώμενων να απαντήσουν:
Ευτύχης Βαρδουλάκης 12.1.2015 Πηγή: www.lifo.gr
«Η ΝΔ είναι σε ανοδική πορεία, συσπειρώνεται εσωτερικά και έχει εισροές ψήφων εκατέρωθεν. Εισπράττει και από ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΔΗΜΑΡ-μικρά κεντρώα κόμματα, αλλά και από ΧΑ. Πιθανότατα δε, εμφανίζει και στοιχεία μικρής απόκρυψης ψήφου μεταξύ πολιτών που σκέφτονται να την επιλέξουν (κυρίως λόγω ανησυχίας στο ενδεχόμενο εκλογής ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι στην παρούσα φάση διστάζουν να το αναφέρουν, είτε επειδή δεν το έχουν αποφασίσει οριστικά, είτε επειδή το θεωρούν «ενοχοποιημένη» επιλογή»


Ηλίας Νικολακόπουλος In.gr –ΒΗΜΑ FM  Δημοσίευση: 19 Μαϊ. 2014, 17:25
«Κάποιος ψήφιζε κυβέρνηση και μετά δεν απαντούσε στο exit poll. Και ερχόταν ο πρόθυμος ΣΥΡΙΖΑίος και απαντούσε»

Με μεγάλη βεβαιότητα, η ίδια τάση εκτιμώ ότι υπάρχει και σε μερίδα ψηφοφόρων του Γιώργου Παπανδρέου, που λόγω περιρρέουσας ατμόσφαιρας, διστάζουν να γνωστοποιήσουν την προτίμησή τους, η οποία εικάζω ότι θα διαφοροποιούσε την έτσι και αλλιώς ρευστή  πρόβλεψη.Οι δημοσκόποι, από την μεριά τους  εκτιμούν ότι η πρόβλεψη για το κόμμα Παπανδρεόυ είναι εξαιρετικά δύσκολη, στο βαθμό που το «Κίνημα» είναι πρωτοεμφανιζόμενο, και δείχνει να παρουσιαζει μεγάλες διαφορές από νομό σε νομό.

Συνολικά, εκτιμώ ότι πρέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλειστή και αρκούντως αμφίρροπη  εκλογική αναμέτρηση. Αν είχαμε τις ίδιες μετρήσεις σε αναμέτρηση μεταξύ κλασσικών «αστικών» κομμάτων, η εκλογή θα ήταν  λίγο ως πολύ προβλέψιμη.

Η ύπαρξη, όμως, του αντισυμβατικού για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα  ΣΥΡΙΖΑ  στην «εξίσωση», μπορεί να επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην  συμπεριφορά τόσο των αναποφάσιστων, όσο και αυτών που αποφεύγουν να απαντήσουν σε δημοσκοπήσεις. Η δυναμική που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αρκετή να κυριαρχήσει έναντι του κόμματος που λέγεται ΝΔ, αλλά αμφιβάλλω αν μπορεί να αντέξει σε πολωτικές λογικές και διλλήματα που φέρνουν  ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε αμυντική στάση, δεδομένης και της ύπαρξης του bonus των 50 εδρών. Τέτοια διλλήματα έδωσαν σχεδόν 10 μονάδες στη ΝΔ μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου του ’12. Υπάρχει, φυσικά η άποψη που λέει ότι ο φόβος δεν λειτουργεί  το ίδιο όταν επαναλαμβάνεται ένα παρόμοιο δίλημμα.

Οι ίδιοι οι πολίτες, όμως, δείχνουν να θεωρούν στην πλειοψηφία τους  το δίλλημα υπαρκτό και στο 2015. Δείχνουν, επίσης να έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους από την διαμάχη μνημονίου-αντιμνημονίου, καθώς η αθροιστική δημοσκοπική δύναμη των δυνάμεων που προκρίνουν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ+ΧΑ) δείχνει να υποχωρεί σε σχέση με τα κόμματα που δεν κάνουν αυτή την επιλογή ατζέντας(ΝΔ+ΠΟΤΑΜΙ+ΚΙΔΗΣΟ+ΠΑΣΟΚ).

Οι επόμενες ημέρες ,έτσι και αλλιώς θα  δώσουν απάντηση σε όλα. Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει.



Paratiritis 

8 σχόλια:

  1. Και σε αυτές τις εκλογές η αποχή θα παίξει το ρόλο της. Αυτός που φοβάται μία κυβέρνηση αριστεράς (δήθεν αριστεράς εννοείται) θα τρέξει να ψηφίσει ΝΔ. Αντίθετα, ο απολιτίκ Έλληνας, που ναι μεν αποδοκιμάζει το μνημόνιο, θα θεωρήσει στάση το να μείνει σπίτι του και να μην ψηφίσει.

    Αλήθεια, για να μην πούμε για τις παλαιότερες, ποιο πιστεύεις ότι θα ήταν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αν είχαμε μια συμμετοχή της τάξεως του 70-80% και όχι 50% που θα είναι στην πραγματικότητα;

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συμμετοχή κατά κανόνα ευνοεί τις λιγότερο ριζοσπαστικές επιλογές.Ο καθένας μας, φυσικά έχει μιά τάση να πιστεύει ότι όσοι απέχουν έχουν την ίδια άποψη με αυτόν, και απλά βαριούνται να την εκφράσουν, αλλά δεν είναι έτσι.
    Γιά παράδειγμα, σκέψου στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, που όλοι μας λίγο η πολύ ξέρουμε, αν ΟΛΟΙ οι φοιτητές συμμετείχαν στις συνελεύσεις και στις αποφάσεις θα είχαμε καταλήψεις ; Ο βαθμός, λοιπόν, συμμετοχής είναι ανάλογος της ριζοσπαστικότητας των αντιλήψεων του καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξέχασα την υπογραφή μου
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλωσόρισες Paratiritis και ...στο πνεύμα των ημερών!
    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, σίγουρα οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πράγματα πο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση. Οι δκές μου παρατηρήσεις έχουν να κάνουν και με ζητηματα όπως λ.χ. ότι μιλάμε για τις πιο ήσυχες -έως βουβές - και με τη συντομότερη προεκλογική περίοδο εκλογές που θυμάμαι ποτέ (και θυμάμαι πολύ καλά από το '81 και μετά...)
    Επιπλέον, μιας και το θέτει και ο Stouk θα ήθελ το σχόλό σου για τη συμμετοχή. Έχουμε 9,808 εκατ. ψηφοφόρους, 140 χιλιάδες λιγότερους σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, όταν η συμμετοχή ήταν 62% περίπου. Θά πάμε ψηλότερα τώρα και τί σημαίνει αυτό, τί εκτιμάς;

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η λογική λέει ότι θα έχουμε αυξημένη συμμετοχή. Καθοριστικοί παράγοντες είναι:
    -Η εποχή του χρόνου που διεξάγονται οι εκλογές. Άλλο τα μπάνια και άλλο το ...σκι και η ορειβασία.
    -Η πολωτική ατμόσφαιρα
    -Ο οριακός χαρακτήρας που (γιά μιά ακόμη φορά) προσδίδει η ύπαρξη του μπόνους.
    Η συμμετοχή, πάντως είναι πάντα μεγαλύτερη από το επίσημο νούμερο, γιά τον απλό λόγο ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν τα χάλια τους.
    Τώρα, όσο γιά το τι θα σημαίνει η αυξημένη συμμετοχή, ξεκάθαρα θα ευνοήσει την κυβέρνηση, και ειδικά το κόμμα της ΝΔ. Το είπε και ο Καμμένος, μέσα στην απέραντοσύνη της χαζομάρας του, ότι πρέπει να κλειδώσουμε τους γέροντες στο σπίτι. Αν δείτε γέρους υποβασταζόμενους, κατα κανόνα έχουν πάει να ψηφίσουν ΝΔ. Οι ηλικίες που είναι ευνοικότερες γιά τον ΣΥΡΙΖΑ πάνε εύκολα. Να σημειώσω ότι απαντάνε και ευκολότερα στα γκάλοπ, ενώ οι γέροι είναι και πιό δύσπιστοι αλλά και λιγότερο εξοικειωμένοι, οπότε τείνουν να απαντούν λιγότερο. Και αυτός λοιπόν προστίθεται στους αστάθμητους παράγοντες που γιά μένα θα κλέισουν τη διαφορά, ή και θα την ανατρέψουν
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιά όποιον ενδιαφέρεται γιά τις ηλικίες και τα λοιπά δημογραφικά , θα βρείτε χήσιμο αυτό το λινκ:
    http://shar.es/1b2W13
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα ακόμα ζήτημα, και μάλιστα κομβικό για την επόμενη ημέρα, είναι το κατά πόσο ο (ενδεχόμενος) νικητής ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να βρει συμμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Με τα τωρινά δεδομένα, ή θα πάμε σε νέες εκλογές ή θα αναγκαστεί ο Τσίπρας να κάνει μία μεγάλη υποχώρηση (ή αλλιώς κωλοτούμπα...) και να συνεργαστεί με δυνάμεις όπως ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ κλπ...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Stouk, αρχικα να εξετάσουμε κατα πόσο θα θέλει να συγκυβερνήσει ή να ξαναπάει σε εκλογές. Σε περίπτωση μικρής οριακής νίκης θα ψάξει γιά συνεργασίες. Σε περίπτωση νίκης με 3 και παραπάνω μονάδες θα επιδιώξει να πάει σε επόμενες εκλογές και να ζητήσει το κάτι παραπάνω που θα λείπει.
    Γενικότερα,αυτό που λες κωλοτούμπα είναι εθνική αναγκαιότητα. Κανείς δεν μπορεί μόνος του εδώ που φτάσαμε. Όλοι πρέπει να μιλάνε με ΟΛΟΥΣ. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δούλεψε τόσα χρόνια στο πλαίσιο συνεργασιών θα το βρεί μπροστά του από εδώ και μπρος. Το κακό είναι ότι θα το βρούμε μπροστά μας και εμείς που δεν φταίμε....
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή