Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ακούστε τον. Είναι κορυφαίος..



Ο Μπλατ δεν ήταν μόνο ο καλύτερος διαθέσιμος προπονητής που θα μπορούσε να έρθει στον Ολυμπιακό, αλλά έτσι κι αλλιώς μέσα στο top5 της σύγχρονης Euroleague. Τι πιο σοφό λοιπόν από το να ακούμε προσεκτικά αυτά που λέει;;; Γράφει ο Stouk

To καλοκαίρι η διοίκηση έκανε μια επιλογή: Να μην ανανεώσει τον Σφαιρόπουλο και να ψάξει για έναν προπονητή-πρεσβευτή πιο γρήγορου, πιο εντυπωσιακού, πιο σύγχρονου μπάσκετ.

Και φυσικά έκανε πολύ σωστά. Το πιστεύω και θα συνεχίσω να το πιστεύω, ακόμα και αν ο coach Bullet κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι. Όχι τίποτα άλλο, αλλά παρατηρώ ότι η φυγή παικτών και προπονητών φιλτράρεται μετά από καιρό μέσα από τις επιτυχίες που έχουν στη συνέχεια, χωρίς να ενδιαφέρει ποιες ήταν οι συνθήκες όταν ήρθε η στιγμή να μη συνεχίσουν.

Για παράδειγμα, πολλοί αγάπησαν τον Μπαρτζώκα "μετά θάνατον", όταν πήρε μια Κουμπάν και την πήγε F4, παίζοντας μπασκετάρα. Ξεχνώντας φυσικά ότι είχε χάσει από τον ΠΑΟ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, έχοντας χάσει εσχάτως και τα αποδυτήριά του.

Το προσπερνώ και συνεχίζω. Το καλοκαίρι, λοιπόν, η απόφαση των Αφών ήταν να επιλεγεί προπονητής top επιπέδου.

Ποιες ήταν οι επιλογές; Από τη στιγμή που οι Ομπράντοβιτς, Λάσο και Ιττούδης (οι 3 τελευταίοι κατακτητές της κούπας) είχαν συμβόλαιο, έμεναν οι Μεσίνα, Σάρας και Μπλατ. 

Ο πρώτος, από τη μια είχε προτεταιότητα  το ΝΒΑ (assistant στους Spurs είναι ο άνθρωπος...) και εκτός αυτού ήθελε ασυζητητί εννιαψήφιο συμβόλαιο και φυσικά τεράστιο αγωνιστικό budget. 

Ο δεύτερος, για όποιον μπορεί κρίνει χωρίς παρωπίδες, είναι το next big thing των ευρωπαϊκών πάγκων. Μεγάλο project για όποια ομάδα από το "πάνω ράφι" τον αποκτήσει. Πληροφορίες έλεγαν ότι έγινε μια διερευνητική επαφή, αλλά ο ίδιος έδειξε διστακτικός, προφανώς γιατί διαισθάνεται ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα "ανοίξει θέση" σε κάποιον πάγκο με πολλαπλάσια χρήματα προς ξόδεμα από αυτόν του Ολυμπιακού (Μπάρτσα; ΤΣΣΚΑ;).

Οπότε, ο Μπλατ ήταν η μόνη ενδεδειγμένη και αντικειμενικά εφικτή λύση. Δεν βρήκε στο ΝΒΑ αυτό που ζητούσε, ήταν ανοιχτός στο να ρίξει το κασέ του κάτω από το εκατομμύριο, του αρέσει να δουλεύει με φιντάνια και όχι ντε και καλά με ακριβοπληρωμένους star, οπότε έγινε ο "γάμος".

Πέρα, όμως, από το εφικτό του πράγματος, ο Μπλατ εκ των πραγμάτων ανήκει στους καλύτερους προπονητές των ευρωπαϊκών γηπέδων, τουλάχιστον στη new age Ευρωλίγκα.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Ή μάλλον στο... προχθές! Μετά τις ήττες από την ΤΣΣΚΑ, τον ΠΑΟ και τη Φενέρ, υπήρξαν αρκετοί που έπεσαν να τον φάνε! Και οκ, οι οπαδοί, είτε επειδή δεν είναι εξειδικευμένοι γνώστες είτε επειδή κρίνουν μέσα από το πρίσμα της φυσιολογικότατης ανάγκης τους για νίκες, θέαμα και τίτλους, έχουν δικαιολογία.

Αλλά (κάποιοι) δημοσιογράφοι; Που θεωρητικά ξέρουν το άθλημα και τις παραμέτρους του καλύτερα; Ο ένας λέει ότι... Γκερσονίζει, ο άλλος ότι τον απογοήτευσε, ο άλλος ότι είναι έγκλημα που έχτισε roster χωρίς δυναμικό center και ενέργεια στην περιφέρεια.

Αξίζει να τα αντικρούσουμε όλα αυτά; Δε νομίζω. αν ήταν κρίσεις στο τέλος της χρονιάς θα είχε κάποιο νόημα. Τώρα, Νοέμβρη μήνα να λέμε για απογοητεύσεις και εγκλήματα ή να συγκρίνουμε τον κορυφαίο Μπλατ με προπονητές - καρικατούρες είναι τουλάχιστον πρόωρο, για να μην πω γελοίο...

Ο άνθρωπος το είπε πολύ ξεκάθαρα στη συνέντευξη τύπου μετά το χθεσινό ματς: "Είμαστε σε διαδικασία χτισίματος μιας πραγματικά καλής ομάδας. Μακάρι να γίνονταν όλα με ένα κλικ, να μάθαιναν όλοι πως θα παίξουν τόσο γρήγορα. Πρέπει να περάσεις μέσα από τη φωτιά, μπορεί και να καείς μέχρι να μάθεις τι πρέπει να κάνεις. Δώσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα ματς σε 8 μέρες, δεν ήταν εύκολο, δείξαμε όμως ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, πηγαίνουμε όμως προς τα εκεί.
Δεν ενθουσιάζομαι, όπως δεν τα έβαψα μαύρα μετά τις δύο ήττες".

Γιατί δηλαδή να μην ακούσω σαν... ευαγγέλιο τη γνώμη αυτού του κορυφαίου κόουτς; Πού είναι το παράλογο σ αυτό; Γιατί να μην είναι αυτό το λογικό, αλλά η άποψη κάποιου δημοσιογράφου (που ΊΣΩΣ έχει και άλλα κίνητρα για να "θάβει" παίκτες και προπονητές);

Ας... ηρεμήσουμε λοιπόν και εμείς και κάποιοι... διάσημοι γνωμικογράφοι. Το να κρίνεις τόσο αυστηρά έναν κορυφαίο του είδους τόσο πρώιμα είναι ΛΑ-ΘΟΣ. Ας τον απολαύσουμε και ας τον ακούσουμε. Ίσως γίνουμε σοφότεροι...
ΥΣ1: Δεν έχει αξία να διαβάζεις post με τις δηλώσεις Μπλατ.'Εχει αξία να τις ΒΛΕΠΕΙΣ. 0 % ξύλινος λόγος, 100 % to the point τοποθετήσεις, χιούμορ, καυστικότητα, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!! Άσε που μιλάει τόσο ΚΑΘΑΡΑ αγγλικά, που "φρεσκάρουμε" και τη γλώσσα!!!Ευλογιά στα πάντα του ο τύπος...

ΥΣ2: Η πρώτη κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, για μένα έχει γίνει: Ο Λεντέι στο 4 παίζει με φτερά στα πόδια! Τόσο στο Μόναχο όσο και με τη Ρεάλ, έκανε όργια και μάλιστα ήταν πολύ καλύτερος από τον Πρίντεζη. Οπότε θεωρώ ότι δύο είναι τα ενδεχόμενα: Είτε επανέρχεται σε καλό επίπεδο ο Αγραβάνης και καλύπτει και τη θέση 5, είτε θα αποκτηθεί 5ρι-τερματοφύλακας. Αν με ρωτάτε, θεωρώ πιο πιθανό και λογικό το 2ο. Και λόγω Αγραβάνη (έχει να παίξει σχεδόν ένα χρόνο μπάσκετ) και λόγω του ότι αν έρθει κάποιος πραγματικά καλός, με τέτοιον Μιλουτίνοφ η ρακέτα θα γίνει τόπος μαρτυρίων για τους αντιπάλους. Πάντως το σενάριο με τον Λεντέι στο 4 και μόνο με Μπόγρη πίσω από τον Σέρβο δύσκολα θα συνεχιστεί...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου