Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Run Olympiacos, run!!


Ο #ζίο_7 γράφει για τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, εξηγεί ποιο στυλ μπάσκετ αρέσει στον Ντέιβιντ Μπλάτ αλλά και με ποιο στυλ μπάσκετ εν τέλει κέρδισε τη "βασίλισσα". 
 
                                              
Ο τίτλος του άρθρου δανεισμένος απ τη ταινία του 1998 Τρέξε Λολα, τρέξε. Τη καταιγιστική περιπέτεια δράσης γερμανικής παραγωγής όπου η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να βρεί 100.000 μάρκα μέσα σε 20λεπτά για να σωθεί ο φίλος της απ΄τους μαφιόζους.
                                                  
Χθές ο Ολυμπιακός μπήκε στο ρόλο της πρωταγωνίστριας λοιπόν κι έτρεξε αυτός οσο μπορούσε τη Ρεάλ στο πρώτο 20λεπτο  ώστε να τη ρίξει απο νωρίς στο καναβάτσο.  Και τα κατάφερε.Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με το γνωστό σχήμα πλέον με ένα γκάρντ στη πεντάδα και ημίψηλο σχήμα.Μετά απο 3 λεπτά όμως κι αφού ο Ντέιβιντ Μπλάτ είδε οτι αυτό δεν λειτουργεί (2-7 το σκορ εκείνη τη στιγμή) έριξε στο παρκέ το Βασίλη Σπανούλη και χαμήλωσε το σχήμα.

Αυτό ήταν. Ο αρχηγός μπήκε με πολλά κέφια στο παιχνίδι, σκόραρε αλλά και δημιουργούσε για ένα σερί 11-0. Άξιοι συμπαραστάτες οι Γκος Λεντέι και Πρίντεζης.Ο Ολυμπιακός συνέχισε να τρέχει με τον Ουίλιαμς-Γκος να δίνει δαιμονισμένο ρυθμό στο παιχνίδι αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε με ενα 10-0 (32-32). Οι παίκτες του Μπλάτ όμως δεν φοβήθηκαν συνέχισαν με το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα και με τον αρχηγό πλέον να χει 4/4 τρίποντα κι έτσι οι δυο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα με το σκορ 52-41 και τους ερυθρόλευκους στο +11. Η μισή δουλειά είχε γίνει, οι πειραιώτες είχαν κάνει το τέλειο 20λεπτο και ο κόουτς Μπλάτ έβλεπε αυτό που έχει στο μυαλό του κατά ένα μεγάλο ποσοστό να βγαίνει στο παρκέ και μάλιστα απέναντι στη πρωταθλήτρια ευρώπης!      
                                               
Στο 3ο δεκάλεπτο ο ρυθμός του Ολυμπιακού έπεσε, οι βιαστικές επιθέσεις πήραν τη θέση των γρήγορων επιθέσεων και απ΄την άλλη ο Καρολ πήρε τ'όπλο του. Ο αμερικανός έφτασε γρήγορα τους 8 πόντους ο Καμπάτσο δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του μαεστρικά (12 ασιστ στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου!) κι έτσι το επιμέρους 13-24 για τη Ρεάλ εκμηδένισε τις  αποστάσεις (65-65).Με την έναρξη του 4ου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός έπρεπε να σταματήσει τη βασίλισσα και τον ''δολοφόνο'' Κάρολ αν ήθελε να έχει τύχη στην αναμέτρηση και το κατάφερε. Στην άμυνα οι παίκτες του Μπλάτ έβγαλαν ενέργεια και καθαρό μυαλό και στην επίθεση ο Στρέλνιεκς ανέλαβε τα υπόλοιπα. Με ένα μεγάλο τρίποντο και τα αγαπημένα του drive ο Λετονός κι ένα τρίποντο του αρχηγού του ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +10 στο 37' (80-70).Σε αυτο το διάστημα οι μαδριλένοι είχαν καταφέρει να σκοράρουν μόλις 5 πόντους και μόνο απο βολές.Σε εκείνο το σημείο όμως ένα γρήγορο 5-0 έφερε το ματς στη κόψη του ξυραφιού και πάλι (80-75).Ο Μιλουτίνοφ με ένα παλικαρίσιο καλάθι έκανε το 82-75, ο Καμπάτσο με 3/3 βολές διαμόρφωσε το 82-78 και στο τελευταίο λεπτό οι δυο ομάδες επιδώθηκαν σε ένα παιχνίδι λαθών.

Στο τέλος οπού τα πάντα κρεμόντουσαν σε μια κλωστή ο Γκος είχε 6/6 βολές κι έτσι το τελικό 88-83 βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό που υποχρέωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στη πρώτη της ήττα στη φετινή euroleague.
         
Επιγραμματικά ο Ολυμπιακός είχε σε τρομερή μέρα τα 3 γκαρντ του με 23 πόντους ο Γκος και career-high, 20 ο Σπανούλης και 15 o Στρέλνιεκς αλλά και με πολύ δουλειά τον Μιλουτίνοφ και τον Λεντέι που βγήκαν νικητές στις περισσότερες μάχες. Άλλωστε χθες οι παίκτες του Μπλάτ έκαναν και 4 μπλοκ σε μια στατιστική κατηγορία που ήταν πολύ χαμηλά. Επίσης ο  Μάντζαρης χθες πήρε κι αυτός 11:30λεπτά περίπου και ήταν πολύ θετικός στην άμυνα. 

Εν  κατακλείδι το πρώτο ημίχρονο του χθεσινού αγώνα είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι θέλει να παίξει ο Ντέιβιντ Μπλάτ με γρήγορο ρυθμό, πολλά ελεύθερα σουτ, διάβασμα της κάθε φάσης αλλά και έλεγχο των ριμπάουντ  ώστε να μπορεί να τρέχει η ομάδα, τομέας πάντως που θέλει αρκετή δουλειά ακόμη. Όμως αν οι ερυθρόλευκοι δεν έσφιγγαν την άμυνά τους στο τέλος δύσκολα θα έπαιρναν το ροζ φύλλο αγώνα. Επομένως καλό το run n' gun αλλά με τέτοιες ομάδες χρειάζεσαι και την άμυνά σου για να νικήσεις.Το πρόγραμμα των ερυθρολεύκων σιγά-σιγά στρώνει την ερχόμενη εβδομάδα υποδέχονται τη Μπουντούτσνοστ και με 3/3 ατενίζουν το μέλλον τους στη διοργάνωση με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Άλλωστε φέτος ο χρόνος για τον Ολυμπιακό είναι σύμμαχός του και όχι εχθρός..τα καλύτερα έρχονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου