Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Από το πρώτο λεπτό, το πάνω χέρι...



Η προημιτελική σειρά ξεκινά για τον Ολυμπιακό απόψε κόντρα στην Ζαλγκίρις.
Ο Θρύλος κατεβαίνει στη μάχη, με όπλα την ΤΕΡΑΣΤΙΑ εμπειρία του, την δυναμική του, τους Έλληνες παίχτες του και βέβαια με τον κόσμο του!
Σημείο κλειδί, η ομάδα να μπει απο ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ δυναμικά και να πνίξει τους άπειρους Λιθουανούς, παίζοντας με το μυαλό τους.
Αρθρογραφεί ο Αντιδραστικός


Εδώ και δύο βδομάδες στο Red Philosopher, σας έχουμε υπερ-αναλύσει τις μάχες με την Ζαλγκίρις. Πλέον η ώρα έφτασε και σε λίγες ώρες, θα δοθεί το πρώτο τζάμπολ των προημιτελικών! Το πρώτο WIN OR DIE ματς, από τα πολλά που θα ακολουθήσουν είναι λοιπόν, γεγονός...

Η εξίσωση της επιτυχίας για τον Ολυμπιακό θα ταν κάπως έτσι:

(Μπαρουτοκαπνισμένοι Έλληνες +πάθος) × κόσμος=ΝΙΚΗ.

Το μυστικό είναι ο Ολυμπιακός να μπει δυνατά από το ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ! Η Ζαλγκίρις μπορεί να κατεβαίνει χαλαρή και χωρίς άγχος (καθώς ήδη είναι σε over achieving πορεία) αλλά η απειρία της είναι ένα κομμάτι που ο Ολυμπιακός πρέπει να χτυπήσει και δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο! Η διαφορά εμπειρίας είναι εμφανής και ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς τουλάχιστον πρέπει να στοχεύσει σε αυτήν.

Δεν θα παίξει λοιπόν η χαλαρή... Ζαλγκίρις, με το μυαλό του αγχωμένου και γεμάτου προβλήματα Ολυμπιακού! Ο πανέμπειρος Ολυμπιακός θα παίξει με το μυαλό της άπειρης Ζαλγκίρις!

  • Από το πρώτο λεπτό λοιπόν πίεση στην μπάλα, ασφυχτική. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι οι παίχτες κλειδιά στο κομμάτι αυτό. Και οι δύο άλλωστε βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση-την πιο κατάλληλη στιγμή. Αν παίξει και ο Παπανικολάου ακόμα καλύτερα εννοείται, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Τέλος σε περίπτωση που βρεθεί σε καλή κατάσταση ο Τιλί και ΑΥΤΟΣ αμυντικά αποτελεί παίχτη κλειδί!
  • Από το πρώτο λεπτό, ΠΟΛΕΜΟΣ για κάθε αμφισβητούμενη μπάλα! Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει με αλλαγές (τα χουμε ξαναπεί η Ζαλγκρίρις εκμεταλλεύεται τα miss matches καλύτερα από κάθε άλλη) θα οδηγήσει σε υψομετρικό πλεονέκτημα  του Θρύλου, οπότε τα ριμπάουντς πρέπει να ελεγχθούν ΑΠΟΛΥΤΑ. Αλλά δεν είναι μόνο τα ριμπάουντς. Πρέπει να δούμε ερυθρόλευκα κορμιά στο παρκέ του ΣΕΦ, επαναλαμβάνω από το πρώτο λεπτό. Σε αυτούς τους τομείς καλούνται να βοηθήσουν ΟΛΟΙ οι παίχτες. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αποδείξει πως ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.
  • Από το πρώτο λεπτό, συνεχής προσπάθεια για transition καταστάσεις! Το ματς δεδομένα θα πάει σε σετ ρυθμούς (μέντορες του αργού τακτικού μπάσκετ οι δύο προπονητές άλλωστε) αλλά ο Ολυμπιακός σαν γηπεδούχος ΠΡΕΠΕΙ να τρέξει και συνήθως αυτό στο ΣΕΦ το καταφέρνει! Άλλωστε το εντός έδρας  transition game, ήταν από τους λόγους που η ομάδα έκανε 12 νίκες στο Φάληρο στην regular season! Οι guard κυρίως αλλά και οι forward, πρέπει να τρέχουν σε κάθε ευκαιρία. Σε κάθε όμως! Οι εύκολοι transition πόντοι θα αποβούν καθοριστικοί στην σειρά αυτή, μεταξύ δύο καθαρά αμυντικών ομάδων.
  • Από το πρώτο λεπτό,  "κατά ριπάς" ΑΝΕΛΕΗΤΗ επίθεση με τα βασικά όπλα του! Σπανούλης με drives, Μιλουτίνοφ με τα τελειώματά του κάτω από την ρακέτα και βεβαίως ο Πρίντεζης με το κλασικό low post game του, πρέπε να δώσουν το έναυσμα της επίθεσης! Οι άλλοι απλά θα ακολουθήσουν! *Άλλωστε η άμυνα της Ζάλγκιρις θα πέσει πάνω στην ερυθρόλευκη τριάδα, οπότε θα βρεθούν χώροι για να δράσει  επιθετικά και το υπόλοιπο ρόστερ! Ειδικά από Μακλίν, Παπαπέτρου αλλά και από τους combo guard η ομάδα περιμένει σημαντική επιθετική συνεισφορά.


Βασιζόμενος λοιπόν σε αυτές τις τέσσερις βασικές τακτικές επιλογές σε άμυνα και επίθεση και με τον ΚΟΣΜΟ που δεδομένα θα χει μετατρέψει το ΣΕΦ σε καμίνι (το επίπεδο στο ΣΕΦ είναι καλύτερο από ποτέ), ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να ΠΝΙΞΕΙ από νωρίς την Ζάλγκιρις και να παίξει με το μυαλό της. Παράλληλα με ένα δυνατό ξεκίνημα και ειδικά αν στοχεύσει καλά τις επιθέσεις του, η Ζάλγκιρις θα κουραστεί και βασικοί της παίχτες ενδεχομένως να φορτωθούν και με φάουλ (ο Ολυμπιακός πηγαίνει πολύ σε 1vs1 καταστάσεις για αυτό και είναι η πρώτη ομάδα σε κερδισμένα φάουλ στην διοργάνωση!).

Η Ζαλγκίρις έχει σαφώς πιο μικρό ρόστερ για αυτό και πρέπει ο Ολυμπιακός να την πιέσει, να την τρέξει, να την σπρώξει από το ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ... Εκτός λοιπόν από την απειρία και το μυαλό των Λιθουανών, ο Ολυμπιακός πρέπει να χτυπήσει και το μικρό της rotation!

Καλή επιτυχία και καλή αρχή στην ΘΡΥΛΑΡΑ μας! Προσωπικά δεν έχω πάψει ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ να πιστεύω σε αυτήν την ομάδα. Μεγαλύτερη καψούρα και έμπνευση από τον μπασκετικό Ολυμπιακό δεν υπάρχει, άλλωστε!

Τα λέμε μετά το παιχνίδι...

Υγ: οι γραφικότητες του Σάρας περί διαιτησίας αποτελούν καλό οιωνό... Με όποιο δάσκαλο καθίσεις τα ίδια γράμματα θα μάθεις...

1 σχόλιο:

  1. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
    -Εχουμε τους χειρότερους αμερικάνους στην
    euroleague. Κενό στα γκάρντ, κενό στο 5.
    Περιμένουμε να πάει η μπάλα σε έναν άνθρωπο 36
    χρονών, αλλιώς δεν απειλούμε καν το καλάθι.
    -Τρώμε τάπες δέκα-δέκα γιατί δεν σκρηνάρουμε και
    δεν έχουμε βοήθειες.
    - Η ενέργεια της ομάδας είναι λίγο πριν το απόλυτο μηδέν. Βλέποντας, δε, χθες τα κέφια του ΠΑΟ που έδφυζε από δύναμη και λύσσα, ζήλεψα πολύ.
    -Πάμε γιά φαιναλ φορ με όλους τους πρώην του ΠΑΟ (Ιτούδη, Ζότς, Σάρας), και τον.. ΠΑΟ!
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή