Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Σκληρό μάθημα και 1-1...


Ο Ολυμπιακός χθες παρουσιάστηκε πιο κακός και από ότι φανταζόταν ο πιο απαισιόδοξος οπαδός του (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι καλοθελητές...).
Πλέον με την πλάτη στον τοίχο, ο Ολυμπιακός καλείται να "πάρει το ΣΚΛΗΡΟ μάθημα" που του έδωσε η  Ζαλγκίρις και να παλέψει για το λυτρωτικό 1-1, που θα φέρει πάλι την σειρά σε σχετική ισορροπία.
Ο Αντιδραστικός αρθρογραφεί για το χθεσινό κακό ερυθρόλευκο ματς, εξηγεί γιατί στο ματς της Παρασκευής παίζεται ΟΛΗ Η ΣΕΖΟΝ, ενώ σχολιάζει και την χθεσινή διαιτησία...


Λίγα λόγια μπορείς να πεις για το χθεσινό ματς. Ότι ανέφερα και συζητήσαμε στο άρθρο "Από το πρώτο λεπτό, το πάνω χέρι", ε λοιπόν δεν συνέβη ΤΙΠΟΤΑ από αυτά! Ο Ολυμπιακός επί 35' είχε χάσει ΤΕΛΕΙΩΣ τον έλεγχο του αγώνα. Ο Ολυμπιακός επί 35' τα έκανα ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ. Όλα όμως.

Σκοπός του σημερινού blog δεν είναι ακόμα μία ΣΚΛΗΡΗ κριτική, σαν αυτές που μαστίζουν στα διαδικτυακά sites και στο Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από καλοθελητές-των οποίων το 90% είναι άσχετοι. Σκοπός μου δεν είναι να πέσω κι εγώ σαν λύκος, πάνω στο θήραμα.

Σκοπός και ΕΥΧΗ όλων μας, είναι η ίδια η ομάδα να πάρει το ΣΚΛΗΡΟ ΜΑΘΗΜΑ που της έδωσε η Ζαλγκίρις. Και να γίνει το ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ 1-1. Για αυτό θα μιλήσουμε σήμερα... Θα μιλήσουμε για ΜΠΑΣΚΕΤ και μόνο.

Η Ζάλγκιρις εξελίσσεται σε κακο δαίμονα. Ο δε Σάρας, παίρνει την ταυτότητα του προπονητή μας. Γενικά οι Λιθουανοί έχουν πολύ καλή παρουσία, είναι ο ορισμός της "ομάδας ρόλων" και ΞΕΡΟΥΝ 100% τι ζητούν μες το παρκέ. Όλα αυτά τα ξέραμε. Ψιλιασμένοι μπήκαμε στην σειρά (κι εμείς οι πιο μπασκετικοί και το κυριότερο η ομάδα). Κι όλα αυτά είδαμε στο παρκέ του ΣΕΦ χθες. Το πρόβλημα ήταν ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα λάθος. Ο Ολυμπιακός δεν είχε ιδέες και ανάσες. Ο Ολυμπιακός έπεσε στην φάκα της Ζαλγκίρις και όχι η Ζάλγκιρις στη φάκα του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε στο παρκέ την εμπειρία του και την δυναμική σαν ομάδα (πλην των τεσσάρων Ελλήνων παιχτών που έπαιζαν ΞΑΝΑ μόνοι τους). Ο Ολυμπιακός έπαιζε full πιεσμένος και με 100% χαλασμένο μυαλό επί 35'.

Το θέμα όμως είναι να γίνει το 1-1. Ας γίνει κι όλα μετά θα βρουν το δρόμο τους. Για να γίνει, θα χρειαστεί καθαρά αγωνιστικά ο Ολυμπιακός να αλλάξει πολλά:

Καταρχήν την άμυνά του. Η Ζάλγκιρις έβγαζε εχθές όποτε ήθελε ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ plays (ο Ολυμπιακός κανένα). Pick n pop με το δίδυμο Μίτσιτς-Γιανκούνας, προκλητικά ελεύθερα σουτ από τις γωνίες μετά από διείσδυση του point guard και σπάσιμο έξω-σε συνδυασμό με απανωτά σκριν στον σουτέρ, pick n roll με τον ΔΗΜΙΟ Ντέιβις και βέβαια 1vs1 και jump shoots από τα 5-6m από τον Πάνκος. Όλα. Κυριολεκτικά ΟΛΑ τα plays της βγήκαν. Άρα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να χει καλύτερη αμυντική συμπεριφορά. Καλύτερη πίεση στην μπάλα (ο Βαγγέλης εχθές ήταν συγκλονιστικός), καλύτερες αποστάσεις και περιστροφές. Ενδεχομένως ίσως πρέπει να θυσιάσει κάτι ο Ολυμπιακός. Γενικά θα χρειαστεί κάποιο τρικ. Ίσως να ανοίξει ψηλά την άμυνά του (κι ας μείνει εκτεθειμένη η πίσω ζώνη) ώστε να κόψει τα ελεύθερα μακρινά σουτ, το παιχνίδι 1vs1 του Πάνκος και το pick n pop του Γιανκούνας. Κι ας βρεθεί εκτεθειμένος πίσω. Αυτό σημαίνει κοινώς, ας γίνει δοκιμή για παιχνίδι με περισσότερες αλλαγές κι ας βγουν οι Λιθουανοί στα miss matches...

Επιθετικά, η χθεσινή στατικότητα και η έλλειψη λύσεων, έφτασε σε ιστορικά επίπεδα:

Ο Στρέλνιεκς για να κατάλαβετε, πήρε ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ σε όλο τον αγώνα (μηδέν πόντους). Οι Μπράουν-Γουίλτζερ-Τόμσον και οι τρεις είχαν ΜΗΔΕΝ εις το πηλίκον (ο Καναδός δεν έπαιξε καν). Ο Ρόμπερτς έδωσε δύο καλάθια (είχε και από νωρίς φάουλ...). Ο δε Μακλίν πάλεψε αρκετά αλλά δυστυχώς νικήθηκε από τον ψηλότερο Ντέιβις (6 πόντους). Τέλος ο Τιλί πήρε ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΣΟΥΤ κι έβαλε 3 πόντους. Που καταλήγουμε. Από 7 ξένους ο Ολυμπιακός πήρε ΜΟΛΙΣ 14 πόντους ενώ όλα κι όλα επιχείρησαν ΜΟΛΙΣ 11 σουτ! Μιλάμε για σοκαριστικά  νούμερα.
Όσον αφοράν τη στατικότητα τώρα. Κίνηση μηδέν. Transition ΕΛΑΧΙΣΤΟ. 5' έτρεξε ο Θρύλος και ξέφυγε 15 πόντους στο α' δεκάλεπτο! Μετά ανεξήγητο ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ. Η μπάλα στον Σπανούλη. Αυτό βλέπαμε ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΑΤΣ. Και ότι αποφάσιζε εκείνος. Σκόραρε από μακρυά καθώς μέσα του απαγορευόταν να μπει (5/12 τρίποντα) κι όσο ήταν εφικτό δημιουργούσε για τους συμπαίχτες του (9 ασίστ για 6 λάθη). Ήταν σαν να έπαιζε ΜΟΝΟΣ του επί 45'... Κανένα play, καμία στόχευση.

Τι γίνεται τώρα όμως. Η Ζαλγκίρις ουσιαστικά κλείνει ψηλά με δύο παίχτες τον Σπανούλη, ενώ οι άλλοι τρεις μένουν στενά μέσα για να κόψουν τις μπάλες προς Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη. Έτσι δίνει ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΆ το σουτ. Χθες για παράδειγμα ο Ολυμπιακός κρατήθηκε στο ματς από τα 9 τρίποντα που σκόραρε. Αν ο Ολυμπιακός βασιστεί ΚΑΙ ΠΑΛΙ στο μακρινό σουτ, την ΠΑΤΗΣΕ. Θεωρώ λοιπόν πως η λύση βρίσκεται στην μαγική έκφραση  "πλαϊνό post". Αυτό είναι το μυστικό για τον Ολυμπιακό αύριο. Να χτυπήσει ΜΕΣΑ στην ρακέτα με τους πλαϊνούς παίχτες! Κοινώς παιχνίδι χαμηλά από Παπαπέτρου, από Μάνζταρη, από Τιλί και βέβαια όταν είναι εφικτό βέβαια από Μακλίν και Πρίντεζη (δυστυχώς ο συγκινητικός Νίκολα μάλλον θα ναι εκτός). Έτσι θα ανοίξει η άμυνα των Λιθουανών. Έτσι θα κουραστούν, θα φορτωθούν και θα χαλάσει το μυαλό τους. Τέλος, εννοείται πως δεν γίνεται να παίζει η ομάδα επιθετικά μόνο με 4-5 παίχτες! Στρέλνιεκς-Ρόμπερτς-Τιλί και Μακλίν πρέπει ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ να μπουν στην επιθετική εξίσωση της ομάδας.

Αν γίνει το 1-1 όλα αλλάζουν

Ο Ολυμπιακός πρέπει να μην χάσει την ψυχραιμία του. Πρέπει να μπει ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ την Παρασκευή. Πρέπει να θυμηθεί τον καλό του εαυτό. Πρέπει να κάνει ακόμα μία υπέρβαση (από τις άπειρες που χει κάνει τα τελευταία χρόνια). Ακόμα και χωρίς Μιλουτίνοφ-Παπανικολάου, ακόμα και με τους Πρίντεζη-Τιλί-Στρέλνιεκς ανέτοιμους, πρέπει να γίνει το 1-1.

Αν γίνει η σειρά θα ναι στην ΙΣΟΠΑΛΙΑ. Το άγχος θα μεταφέρεται στην απέναντι πλευρά. Μπορεί ΕΎΚΟΛΑ λοιπόν η ομάδα να κάνει νίκη στο Κάουνας. Στο κάτω κάτω μιλάμε για μια έδρα γεμάτη μεν, "θέατρο δε".

Καταλήγουμε πως το αυριανό ματς, είναι ΟΛΗ Η ΣΕΖΟΝ. Ο κόσμος το καθήκον του θα το κάνει (πολύ καλή παρουσία και χθες). Το ΣΕΦ θα ζεματάει. Η άπειρη Ζάλγκιρις τέτοια ατμόσφαιρα δεν θα χει ξαναζήσει. Στο χέρι λοιπόν των παιχτών* να ισοφαρίσουν την σειρά!

*Στο χέρι των παιχτών η νίκη, αλλά χρειάζεται και βοήθεια από τον πάγκο. Χθες δεν υπήρξε. Προσωπικά πιστεύω και περιμένω από τον Σφαιρό, καλύτερη τακτική αντιμετώπιση και διάβασμα, πλέον στην σειρα.

Η χειρότερη διαιτησία της 20ετίας

Ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη τυγχάνει σεβασμού. Πλην των f4 όπου συνήθως συνταντούσε εχθρικές διαιτησίες παίζοντας κόντρα στα φαβορί (θυμηθείτε πέρυσι πχ τον ημιτελικό με ΤΣΣΚΑ!), οι γκρι ΠΑΝΤΑ τον σέβονταν. Το χθεσινό ήταν άνευ προηγουμένου. Η διαφορά στην λογική που σφύριζαν τις επαφές στις δυο πλευρές του παρκέ, πραγματικά ήταν μεγάλη. Ο Ολυμπιακός έβγαζε αίμα για να πάρει ένα φάουλ ενώ  στη Ζάλγκιρις σφυρίζονταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Δεν έχασε από αυτό προφανώς η ομάδα έτσι??? Αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ο πανάξιος αλλά πονηρός και ύπουλος Σάρας (έτσι ήταν και σαν παίχτης) πήρε αυτό που ήθελε. Οι δηλώσεις του έπιασαν τόπο. Ελπίζω ότι στην διοίκηση θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε στην υπόλοιπη σειρά να δούμε κανονικές διαιτησίες. Ελπίζω να μην είναι "ελλειμένη απόφαση" να φτάσει η Ζαλγκίρις στο f4... με τανκς. Άλλωστε αυτό είναι γνωστό. Φενέρ και ΤΣΣΚΑ , τα μεγάλα κεφάλια της διοργάνωσης θα ένιωθαν πιο άνετα στο Βελιγράδι χωρίς τον Ολυμπιακό...

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Αντιδραστικέ,
    Πολύ σωστό το "διάβασμά" σου στο παιχνίδι.
    Το βασικό που χρειάζεται είναι να ανοίξει το ρόστερ
    περισσότερο και να βρεθούν ρόλοι και χρόνος γιά 2-3 ακόμα παίκτες. Όπως γράφω και στον Στουκ η νίκη μάλλον θα έρθει, ίσως και στο Κάουνας. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Τίτλους έχουμε. Εγώ θέλω να δω καλό μπάσκετ και ενθουσιασμό. Και φέτος δεν είδα.
    Πιθανότατα να με κατατάσεις στους άσχετους και καλοθελητές που λες. Δεν πειράζει. Είναι τίμημα που πληρώνω μιά ζωή γιά να μιλάω "εκτός γραμμής".
    Ας κρατήσουμε το ότι πιστευω κι εγώ ότι μπορούμε να περάσουμε απέναντι σ΄αυτή τη μέτρια ομάδα που έχει σαφές "ταβάνι". Γιά παραπέρα δεν νομίζω.
    Μετά τα λέμε.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή