Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

TACTIC BLOG: το τρίπολο της νίκης


Ο Ολυμπιακός απέδρασε από το καταραμένο Palau Blaugrana, στηρίζοντας το παιχνίδι του σε τρεις πόλους. Την τρομερή άμυνα προσαρμογών, την άριστη κυκλοφορία μπάλας και κυρίως τις εξαιρετικές αποστάσεις και στις δυο πλευρές του παρκέ.
Ο Αντιδραστικός σχολιάζει το μεγάλο χθεσινό διπλό.


Game 13 της Euroleague και ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα πολύ μεγάλο "εκτός προγράμματος" διπλό, που τον απομακρύνει από τον συνωστισμό των middle safe ομάδων, καθιερώνοντας τον στην πρώτη 5αδα του πίνακα.

Η τεράστια αυτή νίκη, σε μια καταραμένη μάλιστα έδρα (μόλις 3η νίκη σε 12 ματς), ήρθε μετά από πολύ καλό διάβασμα του αγώνα από τον Μπλατ και το team, οι οποίοι έδεσαν κόμπο την -βρισκόμενη σε κρίση- Μπάρτσα, κρατώντας στους ΜΟΛΙΣ 60 πόντους...

Η άμυνα προσαρμογών...

Αυτή η περίεργη άμυνα προσαρμογών, match up, χώρων του Μπλατ, ήθελε χρόνο να εμπεδωθεί από τους παίχτες. Τις τελευταίες αγωνιστικές βλέπουμε πόσο πολύ έχει προοδεύσει ο Θρύλος στο κομμάτι αυτό. Οι παίχτες ξέρουν τις θέσεις τους, αποφασίζουν πότε θα πάνε σε αλλαγή, μαρκάρουν χώρους και περιστρέφονται σχεδόν αυτοματοποιημένα.

Χθες στο παρκέ του Palau, ο Ολυμπιακός έπαιξε ΤΡΟΜΕΡΗ άμυνα. Παντού υπήρχαν χέρια, παντού στο χώρο υπήρχε ένας παίχτης να καλύπτει, ενώ οι αλλαγές βγήκαν ιδανικά. Αλήθεια θυμάστε ΕΝΑ miss match των Ισπανών; Κανένα. Κι αυτά που βγήκαν κόπηκαν άμεσα με φάουλ. Η Μπάρτσα ξέμεινε από επιλογές, δεν είχε καθόλου χώρους για τα ψηλά κορμιά της και εν τέλει πήγαινε σε ανούσιες 1vs1 επιθέσεις (με κύριο εκφραστή τον αρνητικότατο Ερτέλ). 

Οι 60 πόντοι παθητικό, ήταν η καλύτερη φετινή επίδοση του Θρύλου και ουσιαστικά αυτή του εξασφάλισε τη νίκη. Αφανείς ήρωες της αμύνης, οι Παπανικολάου, Τουπάν αλλά και ο Βεζένκοφ (με πολλά deflections!), το πάλεψαν εξαιρετικά οι πιτσιρικάδες Αμερικανοί, ενώ ο Μίλου ήταν απλά ΣΚΙΑΧΤΡΟ.

Άριστη κυκλοφορία μπάλας

Το ενεργητικό των 69 πόντων δεν είναι τιμητικό. Παρ' όλα αυτά αρκούσε και περίσσευε... για την νίκη! Ο Θρύλος δεν έκανε κακό παιχνίδι και από λόγους ατυχίας έμεινε τόσο χαμηλά σε σκορ. Πόσες μπάλες ξεβράστηκαν εκτός στεφάνης χθες...

Το παιχνίδι ήταν σε απόλυτα σετ ρυθμό. Οι ερυθρόλευκοι είχαν άριστη κυκλοφορία μπάλας και έπαιρναν τις σωστές επιλογές. Απλά το ποσοστό τους στα δίποντα ήταν χαμηλό (15/35).
Η μπάλα δεν κόλλαγε στην περιφέρεια (ειδικά ο Βασίλης το χει βελτιώσει αισθητά αυτό), γύρναγε πολύ καλά και με ΥΠΟΜΟΝΗ, ενώ πρώτη επιλογή για ακόμα ένα ματς ήταν η επίθεση από το low post! Απλά λόγω των μεγάλων κορμιών της Μπάρτσα και την κλειστή της άμυνα (ελέω Πέσιτς), ο Θρύλος πήγε "αναγκαστικά" και σε πολλά μακρινά σουτ (22 τρίποντα για 35 δίποντα) αλλά ευτύχησε να έχει αρκετά καλό ποσοστό (8/22). 

Οι δύο παίχτες που κουβάλησαν την ομάδα στο σκορ ήταν οι Μιλουτίνοφ και Σπανούλης (σκόραραν τους 30 από τους 69, η αμυντική προσέγγιση του Πέσιτς απέτυχε παταγωδώς), αλλά όλοι οι υπόλοιποι ανά τακτά χρονικά διαστήματα έδιναν σημαντικές λύσεις (ειδικά οι δύο Αμερικάνοι, πήραν κομβικά καλάθια, αλλά και ο Παπανικολάου).

Ένα παράδειγμα του πόσο ώριμα και υπομονετικά επιτέθηκε χθες ο Θρύλος, είναι ο χθεσινός Στρέλνιεκς... Σε 22' πήρε ΜΙΑ ΜΟΝΟ προσπάθεια κι αυτή στα 40" από το τέλος!

Οι αποστάσεις

Το στατιστικό του αγώνα που δείχνει ξεκάθαρα την ανωτερότητα του Θρύλου χθες είναι το 41-28 στα ριμπάουντ! Σίγουρα τα ριμπάουντ είναι πρώτα θέμα θέλησης και οι ερυθρόλευκοι χθες ήθελαν και έπαιξαν σαν μανιασμένοι την νίκη!

Καθαρά τακτικά όμως, αυτή η σαρωτική ερυθρόλευκη επικράτηση στον αέρα δείχνει πόσο καλές αποστάσεις είχε η ομάδα!

Γενικά οι αποστάσεις, είναι ένα κομμάτι που δουλεύεται αρκετά στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός είχε τα θεματάκια του.
Χθες είδαμε μεγάλη βελτίωση και σε αυτό το κομμάτι, με την ομάδα να κινείται στο παρκέ, σε απόλυτο συγχρονισμό και στις δύο πλευρές του παρκέ!

Τα 21 επιθετικά ριμπάουντ (19 είχε κόντρα στην Εφές!) άλλωστε δείχνουν πως και στην επίθεσή του, ο Ολυμπιακός κρατάει καλά τις θέσεις και έχει πολλούς παίχτες κοντά στην μπάλα! Αμυντικά δε, οι 60 πόντοι παθητικό (αναφέρθηκα και παραπάνω) και οι εξαιρετικές αλλαγές-περιστροφές, βασίστηκαν επίσης στις κοντινές και ιδανικές αποστάσεις...

Υγ: η νίκη αυτή ΠΡΕΠΕΙ να εξαργυρωθεί με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ νίκη κόντρα στην Γκραν Κανάρια...

Υγ2: αλήθεια ακόμα κάποιοι θεωρούν πως ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα αθλητικότητας...;

Υγ3: με τέτοιες εμφανίσεις του Μίλου, νομίζω η ανάγκη για έναν back up του ψηλό, μεγαλώνουν... Τον Νίκολα και τα μάτια μας! Αν και ο ΜΠΟΓΡΑΡΟΣ χθες απλά συγκίνησε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου