Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ολυμπιακός-Εφές: η ακτινογραφία της νίκης...


Τέλος δωδέκατης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα και ο Ολυμπιακός μπαίνει στην τελική ευθεία για το 2018, με τους 3 αγώνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του 1ου γύρου, με μια αρκετά καλή βαθμολογία που όπως και η χθεσινή νίκη ήρθε κυρίως με σοβαρό και καλό μπάσκετ, χωρίς υπερβάσεις και ιδιαίτερη τύχη και με άσχημα διαστήματα που μπορούν στο μέλλον να βελτιωθούν.


Πιστεύω ότι όπως και να το ζήσαμε και αυτό το παιχνίδι, αλλά και τα προηγούμενα που κέρδισε ο Ολυμπιακός η κατάληξη δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η ΕΦΕΣ δε μπορούσε να απειλήσει περισσότερο τον Ολυμπιακό. Ναι μπορεί να είχε ρέντα ο Λάρκιν και ο Μίσιτς να τα έβαζε από παντού, αλλά αυτό είχε κι ένα όριο. Το όριο που τους έβαλε ο Ολυμπιακός με τον Τουπάν, ειδικά στο 2ο ημίχρονο.

Όπως σε όλα τα φετινά παιχνίδια του Ολυμπιακού και του οξυδερκή και τολμηρού στις αλλαγές Μπλατ, οι φορμαρισμένοι παίχτες βγήκαν μπροστά κάποιοι άλλοι βοήθησαν και κάποιοι από επιλογή δική τους ή του προπονητή πλέον έχουν πολύ δευτερεύοντα ρόλο. Χαρήκαμε να δούμε το Βεζένκοφ στο αρχικό σχήμα κάτι που δε συνοδεύτηκε με ανάλογη απόδοση.

Ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στο 1ο δεκάλεπτο αποφεύγοντας αυτή τη φορά (υπερβολικά ίσως) το μακρινό σουτ. Ο αρχηγός ήρθε από τον πάγκο για να έχει περισσότερες ανάσες στο τέλος, αλλά δε μπήκε καλά και με κάποια λάθη στην επίθεση χάσαμε τον καλό ρυθμό, δεχτήκαμε πόντος στο τρανζίστιον και όπως λένε τα "μπασκετικά μαθηματικά" -2 που δε βάζεις και -2 που τρως εύκολα  πάμε στο -4.

Ροκανίστηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο η διαφορά που είχε φτάσει και μέχρι και τους 12 πόντους και το ημίχρονο έκλεισε με ισορροπία στο σκορ (+2 ο Ολυμπιακός).

Ωστόσο η ομάδα μας έδειχνε πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι της. 

Ο Μιλουτίνοφ ήταν κυρίαρχος στις μάχες με τους αντίπαλους centers και τελείωνε θετικά και με άνεση όλες τις φάσεις, ο Πρίντεζης είχε βρει ρυθμό και ο  ΛεΝτέι αν και δυσκολεύτηκε σε μερικές φάσεις μέσα στη ρακέτα έχει πάντα το μπασκετικό πλουραλισμό και την ευφυΐα να προσφέρει με πολλούς τρόπους στην επίθεση και να απασχολεί την αντίπαλη άμυνα. Ο Ντάνστον ήταν πολύ λίγος για μπορέσει να σταματήσει τη front line του Ολυμπιακού κι ο Πλάις ήταν σα να μη μπήκε ποτέ στο ΣΕΦ.

Η σταθερή και εκνευριστική (αλλά όχι υπερβολική) ευστοχία της ΕΦΕΣ από τα 6,75 και οι απροσεξίες του Ολυμπιακού στην επίθεση μας έφεραν πίσω στο τέλος του 3ου δεκάλεπτου και ακόμα πιο πίσω (-7) στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου, αλλά η κατάληξη δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

O Ολυμπιακός έγινε πιο προσεκτικός στην άμυνα, η ΕΦΕΣ που έως εκείνη τη στιγμή έπαιζε χωρίς άγχος άρχισε να σκέφτεται και ανακάλυψε ότι δεν έχει και πολλές λύσεις επιθετικά, ο Τουπάν έβαζε στην επίθεση κι έβγαζε στην άμυνα, ο Σπανούλης είχε ανάσες και τελείωσε τις επιθέσεις που έπρεπε, ο Πρίντεζης είχε ρυθμό και τελείωσε θετικά τις φάσεις του, ο Στρέλνιεκς ήταν ψύχραιμος και δημιουργικός και κάπως έτσι μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους και ο Αταμάν στο τέλος δεν κατάφερε ούτε τη διαφορά να μειώσει.

Συμπέρασματα :

  • Μπορεί να μας αγχώνει, αλλά ο Μπλατ πρέπει να κάνει δοκιμές και πάντα παίζει κι ένας αντίπαλος που έχει κι αυτός απαντήσεις
  • Ο Ολυμπιακός παίζει καλά και περιμένουμε ακόμα καλύτερα πράγματα
  • Όλοι οι παίχτες με τα σκαμπανεβάσματα τους, τις απουσίες τους, τα μεγάλα παιχνίδια τους θα κριθούν στο τέλος
  • Για μένα ο Στρέλνικες δεν είναι ο σουτέρ μακρινών αποστάσεων της ομάδας (και θα το αναλύσουμε και σε άλλο άρθρο). Πόντους από το τρίποντο ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει από τον Τουπάν, από το ΛεΝτέι(!) από τον Τίμα και λιγότερο από τον Παπανικολάου, αυτοί είναι μέχρι στιγμής σταθερά αποδοτικοί. Ο Στρέλνιεκς ωστόσο φαίνεται να εξελίσσεται πολύ καλά στο pick n roll και στο drive μέχρι το καλάθι και έχει και πολύ καλά το σουτ από μέση απόσταση για εύκολους πόντους, κάτι που το θέλει πολύ ο Ολυμπιακός.
  • Ο Ολυμπιακός δεν ευτύχησε να δει πάνω από 8 παίχτες σε καλή ημέρα κι έτσι είχε ένα ας πούμε μικρό rotation, αλλά είχε πολύ καλή διασπορά των πόντων που σημείωσε. Απόδειξη καλής λειτουργίας και πολυφωνίας στην επίθεση.

Φορτώσαμε δίχτυα και διχτάκια αυτή την Πέμπτη....
Καλό Σαββατοκύριακο

#Red_Man

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου