Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Road to Belgrade: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, ο μεγάλος αρχηγός


Μεγάλο αφιέρωμα του Red Philosopher στον μπασκετικό Ολυμπιακό! Ενόψει της έναρξης της μπασκετικής σεζόν σας παρουσιάζουμε/αναλύουμε και τους δεκατρείς παίχτες του νέου ρόστερ. Εξετάζουμε το αγωνιστικό προφίλ τους, τα βασικά πλεονέκτηματα και μειονεκτήματά τους και κυρίως τι (να) περιμένουμε από αυτούς εντός παρκέ και εκτός παρκέ!
Ξεκινάμε από τον παίχτη-σύμβολο αυτής της ομάδας. Από τον μεγάλο αρχηγό. Ο Βασίλης Σπανούλης λοιπόν, εγκαινιάζει την νέα στήλη του RP,  "Road to Belgrade"..!
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Ξεκινάμε λοιπόν να μπαίνουμε στο ζουμί της μπασκετικής σεζόν που τόσο ανυπόμονα περιμένουμε! Ένας μόλις μήνας περίπου απέμεινε... Και μετά τα ψέματα τελειώνουν! Στον Ολυμπιακό μας, ο μεγάλος στόχος είναι ένας και σαφής: το final 4 στο Βελιγράδι... Με 20.000 ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ στην κερκίδα. Για αυτό λοιπόν και η νέα μας στήλη ονομάζεται... Road to Belgrade!

Αφήνουμε τον πρόλογο όμως. Ξεκινάμε από σήμερα μια ξεχωριστή/ανά άρθρο ανάλυση ΚΑΙ για τους δεκατρείς παίχτες της ομάδας μας!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: ο μεγάλος αρχηγός...

  • Τα πολλά σχόλια περιττεύουν για τον μεγάλο Kill Bill. Ο απόλυτος μύθος-ο απόλυτος αρχηγός! Το βασικό combo guard του Θρύλου, ο παίχτης που αποφασίζει κατά 70% για το παιχνίδι της ομάδας.
  • Φέτος (ελπίζουμε) ο χρόνος του θα είναι μειωμένος (θα παίζει περίπου 25' μ.ο)-35 χρονών γαρ, αλλα θα εξακολουθήσει να είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει για τα περισσότερα plays και κυρίως ΑΥΤΟΣ θα βγαίνει μπροστά στα τελευταία κρίσιμα λεπτά των αγώνων (όπως το κάνει καλύτερα από τον κάθε άλλο στην ιστορία της Euroleague).
  • Αν αυτός είναι καλά στη σεζόν τότε θα είναι και η ομάδα καλά, καθώς ο Βασίλης αποτελει το σημαντικότερο βαρόμετρο του Θρύλου-μιας ομάδας χτισμένης άλλωστε γύρω του από το 2011 και μετά.


Το αγωνιστικό του προφίλ: Επιτίθεται με τέσσερις τρόπους. Συνήθως μετά από σκρίν ψηλά (είτε κεντρικό είτε πλαϊνό):
1) είτε τελειώνει μόνος του με το φαρμακερό του σουτ από τα 7,5-8m. Σημειώστε ότι το μυθικό -πια- σουτ του  με βήμα πίσω είναι ίσως το κορυφαίο στην Ευρώπη.
2) είτε διεισδύει και τελειώνει με drive. Παρόλα τα 35 του χρόνια είναι ο παίχτης με το καλύτερο drive στην ομάδα. Το σταμάτημα του στον αέρα δύσκολα κόβεται.
3) είτε πασάρει στον ψηλό τελειώνοντας δηλαδή με pick n roll. Σημειώστε πως κάνει ΜΑΓΚΕΣ  ψηλούς του! Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ, Μπιρντς με τον Σπαν απογείωσαν τα νούμερα τους και την καριέρα τους!
4) είτε βρίσκει τους ακροβολισμένους στις αδύνατες πλευρές καθώς πασάσει εξαιρετικά!
-Ο Σπανούλης εδώ και έξι χρόνια είναι συστηματικά ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και παράλληλα ο πρώτος στις ασίστ. Πέρυσι είχε περίπου 12,5 πόντους μ.ο και 5 ασίστ... Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πόσο κομβικός είναι στην ομάδα.
-Αμυντικά δεν είναι καλός αλλά για το status του, τουλάχιστον το παλεύει! Θα τον δείτε πρώτο να βουτάει σε μια διεκδικούμενη μπάλα! Επίσης στα miss match εναντίον του έχει την ωριμότητα να κάνει αμέσως το φάουλ...

Το μεγάλο πλεονέκτημά του: εντός και εκτός παρκέ, είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του! Ίσως ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας που αγωνίζεται στην Euroleague. Παράλληλα είναι ο άνθρωπος που βγαίνει μπρστά στα τελευταία λεπτά. Οι αντίπαλοι του σχεδόν τον τρέμουν στο τέλος των αγώνων.

Το μειονέκτημα: λόγω ηλικίας ο αρχηγός την τελευταία διετία βγάζει θλάσεις (κυρίως στους προσαγωγούς). Ίσως με μια καλύτερη αγωνιστική διαχείριση από το τεχνικό team (να μην παίζει τόσο πολύ κυρίως στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η εκτίμηση: για  ακόμα μία σεζόν θα ηγηθεί της ομάδας. Με την προϋπόθεση ότι θα μείνει υγιής. Έχει τεράστια δίψα και κίνητρο για ακόμα μία κούπα πριν να κλείσει την τεράστια καριέρα του. Θα χρειαστεί καλύτερη διαχείριση από τον Σφαιρόπουλο ενώ με τους πολλούς καλούς "επιθετικούς" που έβαλε στο ρόστερ η ομάδα, θα πάρει θαρρώ πιο δημιουργικό ρόλο...

1 σχόλιο:

  1. Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν γράφει γιά την πολύπαθη Εθνική και τις περιπέτειές της. Τόσο της γυρίσαμε την πλάτη? Είναι ώρα τώρα γιά αφιερώματα στον Ολυμπιακό του....μέλλοντος, τη στιγμή που το δράμα παίζεται αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια μας στη Φινλανδία? Απολογούμαι που δεν έχω γράψει, αλλά είναι από πόνο και από σεβασμό στις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει η γαλανόλευκη τόσα και τόσα χρόνια. Αλλά αυτή την ώρα όλη η σκέψη μου είναι στο ευρωμπάσκετ. Και δεν είναι μόνο η Εθνική που έχει ενδιαφέρον εκεί. Είναι τόσοι και τόσοι παικταράδες, τόσες καλές ομάδες. Ντροπή να μην βρίσκει κανείς να πει τίποτα, με πρώτον εμένα. Στιε επόμενες μέρες δεσμεύομαι να πω όσα γυρνάνε στο μυαλό μου. Γιά τώρα, μόνο καλή επιτυχία στην Ελλάδα, και ο Ολυμπιακός ας περιμένει...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή