Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Και τώρα... Κάουνας!


Ο Ολυμπιακός πήρε την ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ νίκη χθες στο ΣΕΦ και πηγαίνει σαν... αουτσάιντερ μεν στο Κάουνας,  σαφώς πιο διαβασμένος, ψιλιασμένος και... χαλαρός δε, για να κάνει τουλάχιστον μία νίκη ή και να τελειώσει ακόμα και τη σειρά.
Ο Αντιδραστικός, με πιο καθαρό μυαλό, αναλύει βασικά κομμάτια του χθεσινού ματς και τα κολλάει προλογίζοντας το game 3 της σειράς στη Zalgirio Arena.


Το σημείο που έκρινε χθες τον αγώνα, ήταν το ΠΑΘΟΣ και η ΘΕΛΗΣΗ. Αγωνιστικά οι δύο ομάδες έχουν πολύ μικρή απόσταση άλλωστε (αυτό πιστώνεται στον άκρως αντιπαθή αλλά άξιο προπονητή της), ας μην γελιόμαστε. Και το 1ο ματς άλλωστε (παράταση πήγε με την τελευταία μπάλα σε ερυθρολευκα χέρια...) στις λεπτομέρειες κρίθηκε, όπως εννοείται και το χθεσινό. Ο Ολυμπιακός λοιπόν, έδειξε το κλασικό του ΠΑΘΟΣ και σιδηρά ΘΕΛΗΣΗ, στοιχεία που όμοιά τους καμία ομάδα στην Ευρώπη, δεν βγάζει. Γι' αυτό και έφτασε στην νίκη.

Παρόλα αυτά έκανε κάποια σημαντικά πράγματα στο παρκέ, είχε αυτές τις λεπτομέρειες με το μέρος του. Λεπτομέρειες και στις δυο πλευρές του παρκέ που ΠΡΕΠΕΙ να πάρει μαζί του και στο τσάρτερ για το Κάουνας.

Η αμυντική λογική.

ΠΙΕΣΗ, ΞΥΛΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, DEFLECTIONS, ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ. Αυτοί ήταν οι βασικοί αμυντικοί του πυλώνες. Ο Ολυμπιακός πίεσε ανελλιπώς την μπάλα (με Μάντζαρη με γυαλισμένα μάτια από τα παλιά), έσπαγε με δύναμη τα σκριν, έσπρωχνε τους ψηλούς της Ζάλγκιρις στο χαμηλό post, έβαζε τα χέρια του στη μπάλα και (ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΘΕΛΗΣΗΣ) έμπαινε με ΟΡΜΗ σε κάθε ριμπάουντ, με κάθε του παίχτη!  Κομβικός αφανής ήρωας ο Κιμ Τιλί, ο οποίος έδωσε την απαραίτητη σκληράδα και σαφώς ο ΔΑΙΜΟΜΑΣ Παπανικολάου...

Αν γίνουμε λίγο πιο εξειδικευμένοι θα δούμε ότι ο Ολυμπιακός ρίσκαρε (σας τα λεγαμε και πριν το ματς, ότι κάτι έπρεπε να "δώσει") αφήνοντας κενή την πίσω ζώνη του (ακόμα και σε καταστάσεις miss match) -εξ ού και τα όργια Ντέιβις, αλλά κατάφερε και έκλεισε τις πλαϊνές -ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ- επιθέσεις των Λιθουανών. Έκλεισε δηλαδή και τα πλαϊνά pick n roll των combo που τελείωναν είτε με προσωπική τους ενέργεια (βλέπε Πάνγκος) είτε με pop του Γιανκούνας (είχε ΜΗΔΕΝ πόντους) και τα ελεύθερα σουτ (μετά από back screen) από τις γωνίες! Επίσης για πρώτη φορά στα ματς με τη Ζαλγκίρις είδαμε ΑΛΛΑΓΕΣ. Μετά τον απίστευτο επιθετικό ρυθμό των Λιθουανών στην γ' περίοδο ο Ολυμπιακός επιστράτευσε αλλαγές σε κάθ σκρι. Έπαιξε με ψηλά σχήματα  (οι Παπ στο 2-3), μειώνοντας έτσι  τα miss matches ενώ είχε καλές περιστροφές και αποστάσεις (δείγμα συγκέντρωσης). Και τα δύο αυτά πειράματα πέτυχαν...

Η επιθετική "αλλαγή".

Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που σας λέγαμε στις pre game αναλύσεις μας πριν την σειρά. Έδιωξε την μπάλα από τα χέρια του αρχηγού του. Έτσι και τον "ξεκούρασε/συντήρησε" αλλά και έβαλε τους άλλους παίχτες στην εξίσωση. Τα λάθη μειώθηκαν, οι επιθέσεις δεν καθυστερούσαν (η μπάλα δεν κόλλαγε στα χέρια με τα double team του Σάρας) και οι υπόλοιποι παίχτες βρήκαν χώρους δράσης.

Σαν συστήματα/plays δεν είδαμε κάτι ιδιαίτερο. Οι επιθέσεις με πρόσωπο του Μακλίν ήταν πάντως ένα διαφορετικό (κι υποχρεωτικό με την απουσία του Μιλουτίνοφ) στοιχείο που αποσυντόνισε την άμυνα των Λιθουανών. Η μπάλα ακούμπαγε στον Τζαμέλ στα 6m και οι Λιθουανοί έχαναν τις θέσεις τους.

Γενικά ο Ολυμπιακός προσπάθησε αρκετά αλήθεια, να φέρει την μπάλα στο low post. Μακλίν-Πρίντεζης-Παπαπέτρου πήραν 27 προσπάθειες (σκοράροντας στις 13) ενώ κέρδισαν και  10 φάουλ.

Πάντως, την νίκη και τις "ανάσες",  τις έδωσαν ξανά τα μακρινά ΜΕΓΑΛΑ σουτ. Η Ζάλγκιρις τα δίνει ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ και ο Ολυμπιακός τα βάζει έχοντας καλό ρυθμό στα τρίποντα (10/24 εξαιρετικό ποσοστό-ενώ 9/25 είχε στο 1ο ματς). Στην σειρά αυτή ο Ολυμπιακός θα ζήσει και θα πεθάνει με αυτά! Θετικό πως υπάρχει λοιπόν καλός ρυθμός και ψυχολογία...

Έτσι στο Κάουνας...

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει με την ταμπέλα του αουτσάιντερ στη Λιθουανία. Μην ξεχνάμε πως έχει φάει και break... Αυτή η ταμπέλα του ταιριάζει. Παράλληλα τα ΠΡΕΠΕΙ και το ΑΓΧΟΣ μεταφέρεται στην αντίπαλη πλευρά. Ετσι είναι οι ρημάδες οι σειρές. Οι Λιθουανοί θα έχουν έξτρα άγχος λοιπόν καθώς θέλουν το 3-1. Δεν θέλουν σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να γυρίσει η σειρά Πειραιά καθώς πήραν μια καλή γεύση... από την κόλαση του ΣΕΦ!

Παράλληλα δεδομένα ο Ολυμπιακός θα πάει ψιλιασμένος και διαβασμένος. Πιο ψιλιασμένος από ποτέ βασικά! Η Ζαλγκρίρις του χει βγάλει την πίστη σε τρία ματς τις τελευταίες 20 μέρες βλέπετε. Άρα θα μπει μέσα, χωρίς ΙΧΝΟΣ εφησυχασμού και φαβοριτισμού (στοιχεία που του κάνουν κακό). Θα μπει με το μαχαίρι στα δόντια γιατί ΞΕΡΕΙ πόσο καλή και δουλεμένη  ομάδα αντιμετωπίζει.

Επίσης μην ξεχνάμε πως τα προβλήματα, ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ, μειώνονται σιγά σιγά. Η ομάδα θα ναι σε καλύτερη κατάσταση!!! Θα υπαρξουν τρεις μέρες ξεκούρασης. Ο Σπαν έπαιξε σχετικά λίγο και έκανε καλή διαχείριση,  ενώ φήμες λένε πως... παρακαλάει και ο Μιλουτίνοφ να αγωνιστεί... Με όλη την ομάδα έτοιμη, ο Σάρας δεν έχει καμία τύχη...

Κλείνοντας,  καθαρά αγωνιστικά ο Ολυμπιακός πρέπει να κρατήσει 3-4 πράγματα από την χθεσινή νίκη και να τα βάλει στο... τσάρτερ. Η μπάλα μακρυά από τα χέρια του Σπανούλη, κλείσιμο των πλαϊνών επιθέσεων της Ζαλγκίρις και το κυριότερο ΠΑΘΟΣ! Τίποτα δεν άλλαξε χθες και τίποτα δεν κερδίθηκε. Απλά στο 1-1 βρισκόμαστε και η σειρά έχει πολύ δρόμο ακόμα... Χαμηλά το κεφάλι, ταπεινότητα, δουλειά και όλα γίνονται! Άλλωστε... We are Olympiacos!

Υγ: στον προπονητή συνειδητά δεν έχω κάνει καμία αναφορά.  Ας φύγει λίγη πίεση από πάνω του. Περιμένω από αυτόν στη Zalgirio Arena περισσότερα επιθετικά τρικ, ενώ ΠΡΕΠΕΙ να βρει μια φόρμουλα απέναντι στον Ντέιβις. Τρία σερί ματς πάρτι, είναι πολλά. Έχουμε μέρες μπροστά μας να μιλήσουμε για αυτό το ματς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου