Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Το διπλό περνάει από την επίθεση...



Ο Ολυμπιακός θέλει έστω ένα "διπλό" στη Λιθουανία και για να το πετύχει μια φαίνεται να είναι η συνταγή: ΕΠΙΘΕΣΗ! Τι λένε οι αριθμοί των εντός έδρας ηττών της Ζαλγκίρις. Αναλύει ο Stouk

Φέτος η Ζαλγκίρις είναι μια από τις πιο σταθερές ομάδες στη διοργάνωση. Γιατί;

  • Είχε ρεκόρ 18-12, δλδ μόλις μια νίκη μακριά από το πλεονέκτημα έδρας.
  • Δεν είχε ποτέ ένα μεγάλο κακό διάστημα, αφού δεν έκανε ποτέ πάνω από δύο συνεχόμενες ήττες. Και αυτό μόλις δύο φορές (Ρεάλ - Τσσκα τη μια, Φενέρ - Μπασκόνια την άλλη. Νορμάλ).
  • Είχε μια από τις πιο δυνατές έδρες, την 4η καλύτερη (μαζί με τη Ρεάλ), αφού έκανε μόλις τέσσερις ήττες.

Αυτό το τελευταίο ενδιαφέρει άμεσα και τον Ολυμπιακό, αφού πρέπει να γίνει ο 5ος που θα φύγει νικητής φέτος από τη Zalgirio Arena.

Οι εντός έδρας ήττες της Ζαλγκίρις

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους έχασε 4 φορές φέτος στο σπίτι της.

  • Από τη Ρεάλ με 66-87
  • Από την Μπασκόνια με 77-97
  • Από τη Χίμκι με 74-84
  • Από τη Φενέρ με 78-85

     Μ.Ο. πόντων: 74-88

Με την πρώτη ματιά, αν δει κανείς τα σκορ, καταλαβαίνει ότι σε όλες αυτές τις ήττες, το κοινό είναι το over 80 παθητικό.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι 3 από τις ομάδες που την κέρδισαν δεν είναι από τις λεγόμενες αμυντικές. Βέβαια, την κέρδισε και η Φενέρ (που είχε την καλύτερη άμυνα της regural season), αλλά όχι με κάποια εκπληκτική απόδοση (μόλις 3 πόντους κάτω από το μ. ο. της Ζαλγκίρις).

Ας δούμε όμως και κάποιους άλλους επί μέρους παράγοντες, αρκετά σημαντικούς:

Ριμπάουντ: Καμία ομάδα από αυτές που την κέρδισαν δεν μπορούμε να πούμε ότι κυριάρχησε στον τομέα αυτό. Με τη Ρεάλ ήταν 32-31, με τη Μπασκόνια 29-35, με τη Χίμκι 30-32 και με τη Φενέρ 27-22!

Τρίποντο: Η Ζαλγκίρις κατά κανόνα δίνει το τρίποντο και κλείνει στη ρακέτα. Αυτό κάνει και στην έδρα της.  Οπότε αυτές που την κέρδισαν, είχαν καλό ποσοστό. Η Ρεάλ 15/31 (48,4%), η Μπασκόνια 17/29 (58%), η Χίμκι 11/29 (37,9%) και η Φενέρ 8/18 (44%).

Λάθη: Αν κάνεις πολλά λάθη θα φύγεις σίγουρα με ήττα. Οι παραπάνω ομάδες είχαν όλες μόλις 10 , εκτός από τη Χίμκι που είχε 8.

Θέλετε να δούμε και το ανάποδο, δηλαδή τι έκανε στις εντός έδρας νίκες της;

Από τα 11 ματς που κέρδισε, μόλις σε 3 δέχθηκε πάνω από 80 πόντους. Αλλά ταυτόχρονα έβαλε 91, 88, 86 και 99 πόντους αντίστοιχα, με αντιπάλους (μαντέψτε) Εφές, Μπρόουζ, Βαλένθια και Μακάμπι. Ομάδες δλδ τσακωμένες με την άμυνα.

Επειδή ο Ολυμπιακός δεν είναι τέτοια ομάδα και πολύ σπάνια θα δεχθεί τόσους πολλούς πόντους είτε εντός είτε εκτός, είναι φανερό ότι αν θέλει να φύγει με το διπλό, πρέπει να εστιάσει στην παραγωγικότητά του.

Από τη μια να φθείρει τη ρακέτα των Λιθουανών (ακριβώς ότι έκανε στο 2ο ματς στο ΣΕΦ δλδ), να βάλουν τα μακρινά σουτ οι παίκτες που θα τα πάρουν (εδώ θέλει να συνέλθει και ο Ρόμπερτς οπωσδήποτε) και να έχουν συγκέντρωση.

Για να ενισχύσω το σκεπτικό μου, στην φετινή ήττα του Ολυμπιακού στη Λιθουανία, οι παίκτες μας είχαν 8 περισσότερα ριμπάουντ (35-27), αλλά 9/27 τρίποντα (33%) και 15 λάθη. Βλέπετε;

Βέβαια, οι αναλύσεις υπάρχουν για να... ξεφτιλίζονται, οπότε δεν θα μας χαλάσει αν έρθει και αλλιώς η φάση. Αρκεί να έρθει. Νομίζω όμως ότι η δρόμος είναι προφανής. Γρήγορο μπάσκετ - τρίποντο - συγκέντρωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου