Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η χρησιμότητα της απόκτησης Τσαϊρέλη


Η διοίκηση μας έκανε το… χατίρι και ο Ολυμπιακός απέκτησε παίκτη. Το ότι αυτός είναι ο Μιχάλης Τσαϊρέλης μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί και σε πρώτη ανάγνωση είναι μια απόλυτα λογική και σωστή κίνηση.


Καταρχήν όσοι περίμεναν να έρθει ο Ραντούλιτσα, ο Λοβέρν ή παίκτης τέτοιου είδους (ή μάλλον τέτοιου… κασέ!!) βρίσκονταν σε πλάνη. Τόσο η οικονομική πολιτική του Ολυμπιακού (εδώ και 4 χρόνια) όσο και το σκεπτικό του Σφαιρόπουλου δεν επέτρεπαν τέτοιες κινήσεις.

Ο κόουτς απέκλεισε εξ αρχής το ενδεχόμενο, αν χρειαζόταν να αποκτηθεί παίκτης, αυτός να ήταν ξένος και να υπήρχαν 2 ξεχωριστά ρόστερ για Ευρώπη και Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός το έχει πληρώσει στο παρελθόν και ο Σφαιρόπουλος δεν ήθελε να χαλάσει την πολύ καλή χημεία που δεδομένα παρουσιάζει η ομάδα.

Από την άλλη, όμως, ήταν ολοφάνερο ότι το πρόβλημα του Πέτγουεϊ μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα τους φετινούς στόχους. Μπορεί ο Μπρέντ να είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση (για την ακρίβεια στο top των δυνατοτήτων του), αλλά κατά καιρούς έβγαζε ενοχλήσεις και έμενε στα pits.

Αυτό επηρέαζε τόσο τις προπονήσεις, όσο και τους αγώνες. Αναγκαζόταν ο Πρίντεζης να παίζει περισσότερο, να τον ξεκουράζει ο Ντάρντεν (το -4- δεν είναι σε καμία περίπτωση η θέση του) και αυτό επιβάρυνε πιο πολύ και τον Λοτζέσκι, με δεδομένη και την απουσία του Παπαπέτρου. Σωστό ντόμινο.

Οπότε η απόκτηση 4αριού κλήθηκε επιτακτική. Ο Ολυμπιακός ψάχτηκε από την αρχή για Έλληνα. Αυτή τη στιγμή η ομάδα διαθέτει τον καλύτερο Έλληνα παίκτη σε αυτή τη θέση (Πρίντεζης) και ο 2ος καλύτερος (Φώτσης) παίζει στον ΠΑΟ.

Έγινε κίνηση (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ) για τον Καϊμακόγλου, αλλά κάτι οι απαιτήσεις της Ούνιξ, κάτι η σχέση του παίκτη με Ρωσίδα, κάτι η πώληση βασικού παίκτη (Ζήση) στην Φενέρ, έκαναν την περίπτωση δύσκολη.

Έτσι φτάσαμε στον Τσαϊρέλη. Ο Έλληνας power forward έκανε πολύ καλή χρονιά πέρυσι με τον ΠΑΟΚ  με 12,2 πόντους (54% στα δίποντα, 27% στα τρίποντα, 73% στις βολές) και 5 ριμπ., κάτι που τον οδήγησε στην προεπιλογή του Κατσικάρη για το Μουντομπάσκετ και στην μεταγραφή του στην Τενερίφη, που αγωνίζεται στην Liga Entensa με στόχο την είσοδο στα playoffs.

Ο Τσαϊρέλης, όμως, δεν βρήκε ρόλο, έχοντας 9 λεπτά συμμετοχής και 3,6 πόντους μ.ο. σε 19 παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, βρίσκει στο πρόσωπο του Τσαϊρέλη ένα καθαρό 4άρι, με ύψος 2,08 και αυτή τη στιγμή είναι ο ψηλότερος παίκτης στην ομάδα (και ο Αγραβάνης είναι 2,08 αλλά θα χάσει τη σεζόν).

Τα βασικά του στοιχεία είναι αυτά που λείπουν από τον Πέτγουεϊ. Δεν θα παίξει πάνω από τη στεφάνη ούτε θα ίπταται για να καρφώσει όπως ο Μπρεντ, αλλά θα δίνει αποτελεσματικό παιχνίδι στο low post και καλή άμυνα σε παίκτες με δυνατό κορμί. Το σουτ δεν είναι το φόρτε του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σημαδευτεί από τους αντιπάλους, αφού τα ποσοστά του μακριά από το καλάθι δεν είναι απελπιστικά.

Δεν αποκτήθηκε (προς το παρόν) για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, αλλά για να δώσει ανάσες στον Πρίντεζη και τον Πέτγουεϊ, μέσα από ποιοτικά λεπτά συμμετοχής. Και φυσικά σε περίπτωση που το πρόβλημα της μέσης λυγίσει τον «Air Georgia», ο Ολυμπιακός δεν θα μείνει ξεκρέμαστος στη θέση 4.

Στο κάτω-κάτω, είναι 27 ετών, δείχνει να έχει δυνατότητες και θέληση να εξελίξει το παιχνίδι του (το πόσο δουλευταράς είναι το έχουν ήδη δηλώσει προπονητές που συνεργάστηκαν μαζί του) και είναι στο χέρι του να διεκδικήσει θέση και για του χρόνου.

Είναι, όμως, μία κίνηση απαραίτητη, λογική και θα αποδειχθεί μία πολύ χρήσιμη προσθήκη. Ειδικά για την Ελλάδα, που ο Τσαϊρέλης έχει ήδη μπόλικη εμπειρία.

ΥΣ: Δεν σημαίνει ότι ένας παίκτης, για να κάνει καριέρα, πρέπει να πάει σε ομάδα Α΄ επιπέδου πολύ μικρός. Να θυμίσω σε κάποιους, οι οποίοι μπορεί να το ξέχασαν, ότι ο Καϊμακόγλου πήγε στον ΠΑΟ το 2010, σε ηλικία 27 ετών, από το Μαρούσι. Όχι από τη… Ρεάλ!

Δείτε εδώ τα στατιστικά του στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2013-2014

Δείτε εδώ τα στατιστικά του στην Iberostar Tenerife φέτος.

Δείτε εδώ το πολύ καλό αφιέρωμα του gazzetta για τον παίκτη.

Stouk


4 σχόλια:

  1. Stouk, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν οπωσδήποτε ενίσχυσημε ψηλό, από τη στιγμή που ο φετινός Ντάνστον δεν έχει σχέση με τον περσινό και ο Καββαδας μπαίνει στην 12άδα για να μην ...κατεβάζουμε έντεκα. Ο Τσαϊρέλης θα πάρει θέση στη 12άδα, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει σε καλή αγωνιστική κατάσταση ο Παπαπέτρου, και θα βοηθάει και στο 4 και στο 5. Συμφωνώ απόλυτα με το σκέπτικό της προσθήκης Έλληνα παίκτη, απλώς το καλοκαίρι, αν ο Ντάνστον εξακολουθήσει να είναι όπως είναι θα πρέπει, παρόλο που είναι καλό παιδί και θέλει να μείνει και να κάνει οικογένεια στην Ελλάδα, να ψάξουμε ξένο πρώτο ψηλό. Έχουμε καιρό, όμως, ως τότε...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι η απόκτηση του Τσαϊρέλη βοηθάει και σε αυτό. Αλλά όντως ας μην πυροβολούμε τον Ντάνστον. Όταν μπούμε στη "φωτιά" Απριλίου-Μαΐου εκεί θα κριθούν όλοι και όλα...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να ζητας ουσιαστικη ενίσχυση για την ομαδα που αγαπας με παικτες που θα κανουν σιγουυρα την διαφορα και οχι να κανουμε πειράματα σημαινει πως ζουμε σε πλανη;;;Μαλιστα. Μακαρι να κανω λαθος αλλα ο Τσαιρελης δεν θα μπορεσει να βοηθησει,,στην ευρωλιγκα οπου και ειναι οι πραγματικες δυσκολιες. Ο Κααιμακογλου πριν τον παρει ο Ομπραντοβιτς εκανε οργια σε ομαδα ευρωλιγκας,με καλους ξενους και Ελληνες και οχι σε ομαδα που ο σσυναγωνισμος σου εχει να κανει με καποιον Μαργαριτη και σε μια ομαδα με μετριους ξενους κ Ελληνες οπως ο περσινος ΠΑΟΚ.

    Ceballos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πλάνη ήταν ως προς το ότι ο Ολυμπιακός δεν ξοδεύει (πια) μεγάλα ποσά για σπασίματα συμβολαίων και ο Σφαιρόπουλος δεν ήθελε (έστω και φθηνό) ξένο ή κομμένο από ΝΒΑ. Αυτά ήταν γνωστά από πριν, γι΄αυτό είπα για πλάνη.

    Πάντως, δεν πιστεύω ότι η ενίσχυση που χρειαζόμασταν ήταν ουσιαστική, παρά βοηθητική για να ξεκουράζονται οι Πριντ και Πέτγουεϊ, με λίγα ποιοτικά λεπτά, κυρίως στην Ελλάδα.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή