Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Το defensive report του νέου Θρύλου


Στο σημερινό blog θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την ερυθρόλευκη άμυνα. Τι αρέσει στον coach Μπλατ, κατά πόσο οι παίχτες ανταποκρίνονται, τα πρώτα αποτελέσματά της στο παρκέ.
Γράφει ο Αντιδραστικός


Ο Ολυμπιακός όσο περνά ο καιρός, αλλάζει την εικόνα του στο παρκέ. Οι εντολές και τα ζητούμενα του coach Μπλατ, γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο κατανοητά και η θεωρία αρχίζει δειλά δειλά, να γίνεται πράξη. Προφανώς χρειάζεται χρόνος ακόμα, αλλά τα πρώτα δείγματα "αλλαγής" είναι εδώ.

Ώρα λοιπόν, για το defensive report του νέου Θρύλου...

Ο νέος Ολυμπιακός άργησε αρκετά να παίξει την άμυνα που ζητά και αρέσει στον προπονητή του. Ο Μπλατ παίζει άλλωστε μια αρκετά περίεργη άμυνα. "Match up άμυνα χώρου" θα την χαρακτήριζα!

Το σφιχτό man2man των προηγούμενων ετών, με εναλλακτική τις αλλαγές, πλέον δεν υπάρχει. Ο Ολυμπιακός πλέον παίζει ουσιαστικά man2man (κυρίως) πάνω στην μπάλα και μακρυά από αυτή κάτι σαν ζώνη! Μια άμυνα χώρων, με συνεχείς αλλαγές ώστε να μην βγαίνει η ομάδα εκτεθιμένη στα miss matches. Μάλιστα small ball σχήματα, λόγω ευελιξίας και ταχύτητας, δείχνουν να καθιερώνονται. Πολλές φορές  η άμυνα ξεκινά με τη μορφή κλασικής ζώνης και καταλήγει σε match up (με σκοπό να μπερδευτεί ο αντίπαλος) αλλά αυτό το κομμάτι ακόμα θέλει δουλειά εδώ που τα λέμε.

Το περίεργο και δύσκολο της υπόθεσης είναι, πως το αν και πότε θα γίνει αλλαγή μακρυά από την μπάλα ή ακόμα και πάνω στον αντίπαλο χειριστή, το αποφασίζουν οι παίχτες εκείνη τη στιγμή. Ο Μπλατ λοιπόν δίνει την κρίση στους παίχτες του...

Οι περισσότεροι παίχτες δείχνουν να ανταποκρίνονται αρκετά καλά στα αμυντικά τους καθήκοντα.

  • Στα Guard πλην του Σπανούλη (τον οποίο άπαντες προσπαθούν να "κρύψουν"), οι υπόλοιποι το παλεύουν αρκετά καλά. Ο Μάντζαρης ειδικά μακρυά από τη μπάλα είναι εξαιρετικός, ο Στρέλνιεκς το προσπαθεί αρκετά ενώ η έκπληξη είναι ο Γκος, ο οποίος στην on ball πίεση, παίρνει εξαιρετικό βαθμό. 
  • Στα forward, οι Τίμα και Λεντέι (PF  πλέον) έχουν σοβαρό πρόβλημα στις περιστροφές. Τουλάχιστον ο Λεντέι έχει ξεκινήσει και παίζει πολύ καλύτερη 1vs1 άμυνα, συνεισφέροντας σημαντικά και στα ριμπάουντ. Ο Λετονός έχει κακή εικόνα, είναι ανύπαρκτος στο ριμπάουντ και το μόνο που τον σώζει (προς το παρόν) είναι η άμυνα του πάνω σε ψηλότερους παίχτες μετά από αλλαγές. Οι Τουπάν-Παπανικολάου αποτελούν τους defensive stoppers της ομάδας και δύο εκ των κορυφαίων αμυντικών της Ευρώπης, οπότε τα λόγια είναι περιττά (αν και γενικά τους λείπει ακόμα ο ρυθμός). Ο Πρίντεζης είναι σταθερότατος και μάλιστα κάνει υπερπροσπάθεια καθώς παίζει αρκετά και στο "5". Τέλος ο Βεζένκοφ, αν και συνεισφέρει ΠΟΛΥ στο ριμπάουντ, στην προσωπική άμυνα δείχνει να έχει μεγάλα προβλήματα (όπως φάνηκε και στο Μόναχο) και αυτός είναι ένας εκ των λόγων που έχει χάσει τον ρόλο του.
  • Στους center, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αποτελεί τον παίχτη κλειδί της άμυνας! Ιδανικός λόγω κορμιού για τις άμυνες χώρων! Με τα πλαϊνά του βήματα/βυθίσματα κλείνει ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ εντός ρακέτας, ενοχλεί με deflections, κάνει τάπες, προστατεύει την στεφάνη! Ο Σέρβος αμυντικά είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! Ο δε Μπόγρης παίζει ελάχιστα, οπότε προφανώς δεν μπορεί να κριθεί.


Γενικά, αν και οι μ.ο παθητικού δεν έχουν κάποια σοβαρή αλλαγή (705 πόντοι σε 9 ματς, κοινώς σχεδόν 79/ανά ματς), η αμυντική εικόνα δείχνει όλο και καλύτερη! Ο Ολυμπιακός πάλεψε στην Μόσχα για το game 5, κρατώντας την ΤΣΣΚΑ σχεδόν στους 70 μόλις πόντους. Στο game 7, αν και έχασε ξανά, κράτησε στους 73 την Φενέρ. Στην διπλή βδομάδα δε (game 8 και 9), πήρε τη νίκη στο Μόναχο αποκλειστικά μέσω της άμυνάς του (κάτω από τους 70 την εξαιρετική Μπάγερν) ενώ προχθές ουσιαστικά οι 83 από την Ρεάλ ήταν πλασματικοί, καθώς η αμυντική εικόνα της ομάδας ειδικά στο δ' δεκάλεπτο , ήταν ΤΡΟΜΕΡΗ! Ξεκάθαρα λοιπόν, αμυντικά ο βαθμός που παίρνει η ομάδα είναι όλο και καλύτερος. Και αν ακόμα θέλουν χρόνο για να βγουν στο παρκέ  ακριβώς αυτά που ζητάει ο Μπλατ, δεδομένα ο Θρύλος βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Συνοψίζοντας λοιπόν... Η αμυντική εικόνα αλλάζει προς το καλύτερο, παιχνίδι με το παιχνίδι, μέρα με τη μέρα... Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Σπαν, Τίμα, Βεζένκοφ) οι περισσότεροι παίχτες της ομάδας, ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις match up άμυνες στις οποίες αρέσκεται ο Μπλατ..! Ο Ολυμπιακός αρχίζει και κερδίζει παιχνίδια από την άμυνά του και ο Αμερικάνος προπονητής τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση... Ακόμα βέβαια, χρειάζεται κι άλλη, πολύ περισσότερη δουλειά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου