Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Έτσι θα την νικήσει...


Η ώρα του final 4 πλησιάζει και στο σημερινό blog, ο Αντιδραστικός "εξηγεί" τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός ώστε να κερδίσει την "Ρωσική Αρκούδα" στον ημιτελικό! Ανάλυση της τακτικής και στις δυο πλευρές του παρκέ!


Μπήκαμε και αισίως στην "Μ. Εβδομάδα" του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Την βδομάδα που οι απανταχού "μπασκετάνθρωποι" περιμένουμε πως κ πως από την αρχή της χρονιάς! Εβδομάδα final 4 λοιπόν!!! Και από το μεγάλο αυτό  ραντεβού δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ολυμπιακός. Η "ομάδα-σύμβολο" του ελληνικού μπάσκετ στην σύγχρονη εποχή.

Στο σημερινό blog θα μιλήσουμε λίγο πιο εξειδικευμένα, πιο "μπασκετικά". Θα αναλύσουμε τις τακτικές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει ο Θρύλος στις δυο πλευρές του παρκέ ώστε να κερδίσει την ΤΣΣΚΑ. Την εν ενεργεία Πρωταθλήτρια Ευρώπης και μεγάλο φαβορί ΤΣΣΚΑ.

Πρέπει λοιπόν να υπερβάλλει εαυτόν ο Ολυμπιακός. Και στις δυο πλευρές του παρκέ. Γιατί είναι το μεγάλο αουτσάιντερ. Η προϊστορία δεν παίζει μπάσκετ. Οπότε το αήττητο απέναντι στους Ρώσους στα f4 καλό είναι να ξεχαστεί. Άλλωστε η "ρετσινιά" (του loser) της ομάδας του στρατού έφυγε πέρυσι... Οπότε ξεκινάμε  από το γεγονός πως οι Ρώσοι είναι το φαβορί. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Συνεχίζουμε...

Η άμυνα του Ολυμπιακού...

-Στην ερυθρόλευκη άμυνα το βασικό στοιχείο είναι το ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ GUARD ΤΗΣ ΤΣΣΚΑ. Αν τους περιορίσει ο Ολυμπιακός τότε θα κάνει εύκολη τη ζωη του! Τεόντοσιτς κυρίως αλλά και Τζάκσον κάνουν παιχνίδι, στήνουν πολλά pick n roll (με Χάινς αλλά και Όγκουστιν), βρίσκουν τους ελεύθερους  ακροβολισμένους στις γωνίες και βέβαια σκοράρουν. Εκεί λοιπόν πρέπει πρώτα να εστιάσει ο Θρύλος. Ειδικά αν ο Μίλος δεν είναι στο 100% τότε αυτό είναι καλό  νέο (από  τον Ολυμπιακό θα λείπουν οι Χάκετ-Λοτζέσκι θυμίζω).
-Σαφώς μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί βέβαια και στο βαρύ πυροβολικό των Ρώσων ο ΝΤΕ ΚΟΛΟ. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι από ένα παίχτη ΔΕΝ χάνεις. Οπότε ένα καλό και δυναμικό (...) man to man από Παπανικολάου και Παπαπέτρου σε όλο το ματς θα ναι απαραίτητο. Αυτό και τίποτα παραπάνω.Σε ενδεχόμενη "απουσία" του Τεόντοσιτς ο Γάλλος θα αναλάβει και οργανωτικό ρόλο, οπότε και εκεί θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή.
-Η άμυνα πρέπει να επιλέγει σπάσιμο των σκριν (ρισκάροντας κάποια σουτ), ενώ σε αντίθετη περίπτωση  (αλλαγές) τότε θα χρειαστεί πολλή προσοχή στις περιστροφές (καθώς θα ψάξουν τα ελεύθερα σουτ οι Ρώσοι) αλλά και στα miss matches τα οποία θα βρουν ΑΜΕΣΩΣ οι Ρώσοι, καθώς είναι πολύ έμπειρη ομάδα.
-Τέλος κομβικό σημείο τα ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ. Η ΤΣΣΚΑ έχει πολύ μεγάλα κορμιά, έχει και τον μετρ Χάινς μην ξεχνάμε, οπότε προσοχή στη διαφύλαξη του αμυντικού ριμπάουντ! Άλλωστε το αμυντικό  ριμπάουντ πρώτα είναι θέμα συγκέντρωσης νομίζω...

Η επίθεση του Ολυμπιακού...

-Όπως σας έχω τονίσει επανειλημμένα οι Ρώσοι θα κυνηγήσουν  ανελέητα τους Σπανούλη και Πρίντεζη. Ξύλο (παραδοσιακά έχουν ανοχή άλλωστε απο τους διαιτητές) ώστε να μην πάρουν καν την μπάλα αλλά και αν την πάρουν ναι ταλαιπωρημένοι. Οπότε οι δυο αρχηγοί εκτός απο σκορ, πρέπει να δημιοργήσουν και για τους συμπαίκτες τους. Γενικά οι ηγέτες πρέπει ξανά να βγουν μπροστά. Και θα βγουν!
-Παράλληλα σας έχω τονίσει σε προηγούμενο άρθρο την ανάγκη του isolation game από τον Έρικ Γκριν (μην ξαναλέμε τα ίδια).
-Η ΤΣΣΚΑ θα κλείσει την άμυνα της (έχει και πολύ μεγάλα κορμιά που βοηθά σε αυτό) άρα είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως θα δώσει  ελεύθερα σουτ! Θα το επιλέξει. Οι παίχτες του Θρύλου λοιπόν πρέπει να τα βάλουν! Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Γκριν ακόμα και οι Γουότερς και Αγραβάνης θα πάρουν σουτ έξω απο τα 6.75m ! Νομίζω πως το σουτ είναι άλλωστε και θέμα ψυχολογίας αλλά βεβαίως και θέμα "μέρας"...
-Ο Μιλουτίνοφ πρέπει να ταϊστεί! Βρίσκεται σε τρομερή  κατάσταση, είναι η δικιά του χρονιά και νομίζω πως μπορεί να κάνει ένα μεγάλο f4! Άλλωστε δεν ματσάρεται απο κανένα ψηλο των Ρώσων, ενώ στο low post τελειώνει καλα τις φάσεις αλλά (πλέον) και δημιουργεί! Άρα το να περάσει μέσα η μπάλα στον Νίκολα θα ανοίξει την ρωσική άμυνα...
-Τέλος οι ερυθρόλευκοι, με συγκέντρωση και με "μυαλό", πρέπει να χτυπήσουν στα δικά τους miss matches. Το κυνηγητό στους αρχηγούς και τα ενδεχόμενα double team των Ρώσων θα οδηγήσουν σε πολλά miss matches τα οποία ο Ολυμπιακός πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο!

Θα παίξουν ρόλο κι αυτά:

-Τα παιχνίδια αυτά, ανάμεσα σε ΤΕΡΆΣΤΙΕΣ ΟΜΆΔΕΣ συνήθως κρίνονται στις λεπτομέρειες. Καθαρά αγωνιστικά θα απαιτηθεί σοβαρότητα ,συγκέντρωση και ΣΑΦΩΣ καλό διάβασμα του αντίπαλου αλλά και των συνθηκών του αγώνα (εδώ μπαίνει στην εξίσωση πρώτα ο Σφαιρόπουλος). Ένα ριμπάουντ, ένα κλέψιμο, μια βολή μπορεί να αποβούν καθοριστικά λοιπόν. 100% το μυαλό μέσα στο κεφάλι λοιπόν.
-Άγχος δεν θα υπάρχει κανένα στο στρατόπεδο των Πρωταθλητών Ελλάδας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν έχει κάποιος άγχος, είναι οι χρυσοπληρωμένοι παίχτες και ο coach της ΤΣΣΚΑ! Να τα λέμε όλα!
-Το πιο σημαντικό όμως όλων είναι η ψυχή. Το πάθος. Ποιος το θέλει πιο πολύ. Ποιος θα πολεμήσει για κάθε κατοχή... Για αυτό και περιμένουμε μια ομάδα μαχητών στη Σινάν Ερντέν Αρίνα! Όπως ακριβώς μας έχει μάθει δλδ αυτή η ομάδα!

Υγ: κάτι μου λέει πως θα δούμε πολύ Πρίντεζη στο "5". Small ball που λένε και οι guru! Αφενός για να φορτώσει/κουράσει τον Χάινς και αφετέρου για να πάει σε ευέλικτο σχήμα αλλαγών στην άμυνα...

2 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχα τα όσα επισημαίνεις.
    Συμπληρωματικά, στο αρθράκι μου αναφέρω την μεγάλη ποιότητα των επιθετικών επιλογών της ΤΣΣΚΑ, που θα χτυπηθεί αν εμποδιστούν οι γκαρντ στο να βλέπουν γήπεδο και αν πιεστούν γιά να κάνουν λάθη. Δεύτερες και τρίτες επιθέσεις δεν έχουν, οπότε όλα κρίνονται στο σπάσιμο των γραμμών τους.
    Πολύ σωστή η επισήμανση γιά τάισμα Μιλουτίνοφ.
    Το κλειδί, όμως θα είναι πάλι ο Σπανούλης. Αν σκοράρει ικανοποιητικά στην αρχή, η ομάδα θα μπορέσει να απλώσει το παιχνίδι της και να ανοίξει την άμυνα. Αν δεν αποτελέσει κίνδυνο, όλα θα γίνουν πιό απλά γιά τη ρώσικη άμυνα.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε παρατηρητη, νομιζω πως ο Σπαν αρχικα θα εχει πιο δημιουργικο ρολο... Κατα τα αλλα νομιζω πως με πολυ σκληραδα μπορει να τη βγαλει απο τα νερα της την ΤΣΣΚΑ ο Θρυλος μας... Βεβαια μην ξεχναμε κ τον παραγοντα διαιτησια... Αντιδραστικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή