Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ο τρόπος...



Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω του το ντεφορμάρισμα του τελευταίου διμήνου και παίζοντας με το ΔΙΚΟ ΤΟΥ  τρόπο, διέσυρε την Εφές, βουλώνοντας το στόμα στους επικριτές  του. Παρόλα αυτά η σειρά δεν επιτρέπει χαλαρότητα και πανηγύρια και ήδη άπαντες σκέφτονται το δεύτερο ματς και την "αντίδραση" των Τούρκων... Αρθρογραφεί για όλα, ο Αντιδραστικός

Το μομέντουμ ήταν περίεργο. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από ένα σοβαρό δίμηνο ντεφορμάρισμα (και πολλούς τραυματισμούς), την ίδια στιγμή που η Εφές λογιζόταν ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα του τουρνουά  (κλείνοντας τη σεζόν εντυπωσιακά  με 8/10 νίκες). Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον δικό ΤΟΥ τρόπο, το δικό ΤΟΥ μπάσκετ και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους Τούρκους (αλλά και στους επικριτές του-των οποίων βούλωσε το στόμα). Κι έτσι έγινε το 1-0...

Σκορ 87-72. Μεγάλη νίκη. Αλλά ήταν απλά το 1-0. Τίποτα παραπάνω. Ο Ολυμπιακός συγκεντρώνεται ήδη στο επόμενο ματς που είναι η μισή πρόκριση. Αν γίνει αύριο το 2-0 τότε πολύ δύσκολα γυρνάει η σειρά. Θα ναι βασικά ακατόρθωτο, μια τόσο άπειρη ομάδα, με μάλιστα  τόσο μικρό rotation να κερδίσει 3 σερί παιχνίδια τον πεινασμένο και μπαρουτοκαπνισμένο Πρωταθλητή Ελλάδας. Για αυτό σας λέω. Το αυριανό ματς είναι ΟΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ.

Για αυτό και η χθεσινή μεγάλη εμφάνιση πρέπει γρήγορα  να ξεχαστεί. Συγκέντρωση για το δεύτερο παιχνίδι... Για ένα παιχνίδι στο οποίο η Εφές αναμένεται να τα δώσει όλα. Ποια θα είναι η "αντίδραση" του Περάσοβιτς; Νομίζω πως τα κουκιά του είναι μετρημένα και περιορισμένα. Θα προσπαθήσει λογικά να βάλει πιο πολύ στο ματς τους ψηλούς του (Ντανστον και Μπράουν) οι οποίοι κατασπαράχθηκαν χθες από τον Μιλουτίνοφ. Κι αν τώρα θα επιλέξουν να "χτυπήσουν" και να κουράσουν τον Νικόλα, απλά η απάντηση του Θρύλου θα δοθεί απο τους Μπιρντς και Γιανγκ που είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν και ψηλά και μακριά τους combo center των Τούρκων... Από κει και πέρα, περιφερειακά οι Ερτέλ και Γκρέιτζερ θα συνεχίσουν να κάνουν του κεφαλιού τους (με αναρχία) αλλά οι defensive stoppers του Ολυμπιακού (Παπαπέτρου, Παπανικολάου και Μάντζαρης) θα αναλάβουν ξανά δράση. Αμυντικά νομίζω ξανά πως θα επιδιώξουν να κλείσουν τους Σπανούλη κ Πρίντεζη , αλλά αφενός δύσκολα θα τα καταφέρει -με τόσο ώριμες και συγκεντρωμένες εμφανίσεις από τους αρχηγούς όπως χθες- κι αφετέρου θα ναι άπαντες οι υπόλοιποι παίχτες έτοιμοι να βγουν μπροστά (βλέπε Γκριν, Μάντζαρη κτλ).

Πολύ σημαντικό το γεγονός πως η σειρά ξεκίνησε νικηφόρα για τον Ολυμπιακό. Σε μια πρώτη αγωνιστική που οι γηπεδούχοι τα... χρειάστηκαν (ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ αγχώθηκαν αλλά νίκησαν, ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε εύκολα κιόλας), οι Πειραιώτες δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης και πήραν μια μεγάλη κι εύκολη νίκη.

Πιο σημαντικό ακόμα και από το 1-0 όμως, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός "θυμήθηκε" το δικό ΤΟΥ μπάσκετ! Μια νίκη που ήρθε με 100% ερυθρόλευκο τρόπο! Με τον δικό ΤΟΥ τρόπο! Και ήρθε την κατάλληλη στιγμή... Ο Ολυμπιακός έβγαλε στο παρκέ όλα αυτά τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες: -Η άμυνα του τσάκιζε κόκκαλα (κρατώντας μία εκ των κορυφαίων επιθέσεων της Εuroleague μόλις στους 72 πόντους). 


-Η αθλητικότητα της ομάδας ξεχείλισε, κάτι που φάνηκε και από τα ριμπάουντ κι από τους αιφνιδιασμούς. Στο physical game ο Ολυμπιακός ΔΕΝ παίζεται. 

-Επιπλέον ο Ολυμπιακός πήρε πράγματα χθες, από 10 παίχτες του! Πλην Γιανγκ  (τακτικοί οι λόγοι που δεν έπαιξε) και Τολιόπουλου, ΟΛΟΙ οι άλλοι όχι μόνο έπαιξαν αλλα βοήθησαν και πάρα πολύ. Την ίδια στιγμή η Εφές πάλεψε με ένα rotation μάξιμουμ 7-8 παιχτών. Πολύ μεγάλο το rotation του Θρύλου και τώρα στο τέλος της σεζόν αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό...

- Παράλληλα το ΣΕΦ θύμισε ξανά έδρα... Κόσμος και παίχτες συσπειρώθηκαν κι έγιναν ένα. Ο Ολυμπιακός συσπειρωμένος φοβίζει. Φοβίζει και θυμίζει σε όλους την refuse to lose νοοτροπία του.

-Τέλος ο Ολυμπιακός διαθέτει ηγέτες κι αυτο το κατάλαβαν καλά οι Τούρκοι. Ενώ σε ολο το ματς ήταν "απόντες", μόλις η Εφές με το 100% άναρχο μπάσκετ της μείωσε τη διαφορά, εμφανίστηκαν, βγήκαν μπροστά και καθάρισαν την μπουγάδα. Σπανούλης και Πρίντεζης ακόμα και στην κακή τους ημέρα ηγούνται.


Με σοβαρότητα, με την ψυχολογία στα ύψη, με τον κόσμο στο πόδι, ο Ολυμπιακός θα κοιτάξει αύριο να ριξει νοκ άουτ την ζαλισμένη Εφές... Να κάνει  το 2-0 που θα του δίνει ΣΑΦΕΣ πλεονέκτημα για το Final 4. Αγωνιστικά είναι ανώτερος από τους Τούρκους,  νομίζω πως το τεχνικό staff έχει διαβάσει ΑΡΙΣΤΑ το παιχνίδι της Εφές και το μοναδικό ανησυχητικό της υπόθεσης ο φόβος μην η ομάδα παρουσιαστεί χαλαρή μετά τον θρίαμβο του 1-0.

Υγ: είναι τόσο μεγάλο το δέλεαρ που δεν νομίζω ΚΑΝΕΙΣ ερυθρόλευκος να παρουσιαστεί χαλαρός. Με το μαχαίρι στα δόντια ΑΠΑΝΤΕΣ μέχρι το τέλος της σεζόν πλέον...!!!

Υγ2: η απουσία του Λοτζέσκι είναι... ευεργετική αμυντικά... Παπαπέτρου στο "3" και Αγραβάνης στο "4" δυναμώνουν πολύ την ομάδα στα μετόπισθεν...

Υγ3: συγκέντρωση και σοβαρότητα. Μόνο αυτά αρκούν. Ευτυχώς ήταν τόσο μεγάλο το μάθημα που έδωσε κάποτε η Σιένα στον Ολυμπιακό που όλοι θα μαστε ψιλιασμένοι...! Με συγκέντρωση και σοβαρότητα το 2-0 θα ναι γεγονός...

3 σχόλια:

  1. Αντιδραστικέ, κάποια στιγμή από το Red Philosopher τολμήσαμε και είπαμε ότι ο Ολυμπιακός έχει την πληρέστερη 12άδα της Ευρωλίγκας. Στους 10 παίκτες που ανέφερες, πρόσθεσε τον Γιανγκ που δεν έπαιξε για τακτικούς λόγους και τον Ματ που λείπει λόγω τραυματισμού και δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο.
    Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις, εκτός από το ότι ...δεν γυρίζει η σιρά αν γίνει το 2-0. ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΕΙΡΕς ΓΥΡΙΖΟΥΝ, το 2013 μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου το 2-0 γινόταν 2-3, με την Εφές... Αλλά ας πάρουμε πρώτα το ματς της Παρασκευής και συζητάμε.

    Το δικό μου σχόλιο για την Τετάρτη; Σίγουρα, η πιο εμφατική εμφάνιση γηπεδούχου στην πρεμιέρα ανήκε στον Ολυμπιακό αφού τόσο η ΤΣΣΚΑ όσο και η Ρεάλ τα χρειάστηκαν, ενώ ο ΠΑΟ "έφαγε" break. Κι όλα αυτά παρόλο που στην regular season, οι πρωταθλητές Ελλάδος είχαν χάσει 4 φορές στο σπίτι, ενώ και οι τρεις άλλοι με το πλεονέκτημα μόλις από μία...
    Στο ματς, για άλλη μια φορά εκτέθηκαν οι ...ξερόλες του μπάσκετ που, αφού το καλοκαίρι χαλούσαν τον κόσμο "μην δώσεις τον Καββαδά, διώξε τον Μιλουτίνοβ", όλες τις προηγούμενες μέρες έλεγαν ότι ο Σέρβος δεν ταιριάζει σε αυτή τη σειρά! Κι όμως ο Νίκολα έπαιξε 27' και ήταν ο MVP με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 τάπες και 2 ασίστ.
    Στο παιχνίδι φάνηκαν ακόμη κάποια πράγματα:
    -Η απουσία του Λοτζέσκι όντως δυνάμωσε τρομερά την άμυνα στο "3", όπου η Έφες έχει Χάνεικατ, Πολ, Οσμάν αλλά κατά συνθήκη και Μπράουν. Παπ και Πάπι έτρωγαν σίδερα και συνέβαλαν τα μέγιστα στη σαρωτική επικράτηση στα ριμπάουντ (47-31).
    Ειδικά ο Ιωάννης, με τα σωματικά του προσόντα, είναι εκπληκτικός όταν καλείται να ματσάρει στην άμυνα τον αντίπαλο σέντερ μετά το pick'n'roll που έχει στείλει τον ψηλό μας ή τον Πρίντεζη στην περιφέρεια. Ο Ντάνστον και ο Κέρκ τα είδαν όλα και ο μικρός μάζεψε 7 σκουπίδια ενώ είχε και δύο κλεψίματα και μία τάπα, με απόδοση αφιερωμένη σε όσους έγραφαν το καλοκαίρι "κάνει έγκλημα ο Ολυμπιακός που δεν παίρνει ξένο 4άρι"...
    Το αθλητικό ημίψηλο σχήμα του Περάσοβιτς (με Μπράουν και Τόμας στο 4-5) φάνηκε να είναι αυτό που θα απασχολούσε περισσότερο τον Ολυμπιακό, αλλά η ομάδα το διαχειρίστηκε άμεσα και άψογα, με επαναφορά για τα τελευταία 7 λεπτά, του βασικού διδύμου των γκαρντ και κρατώντας διψήφια διαφορά σε όλη την αντεπίθεση του 4ου δεκαλέπτου. Προσωπικά, περιμένω τον Κροάτη τεχνικό να παίξει περισσότερο με τρεις κοντούς την Παρασκευή και σε τέτοια περίπτωση θα είναι ένα θέμα η απουσία του Χάκετ, αν και θα ενισχυθούμε στα ριμπάουντ ακόμη περισσότερο.
    Ο Σφαιρό μάλλον αιφνιδίασε με το γεγονός ότι θυσίασε το pick'n'roll, κρατώντας τους ημίψηλους σέντερ εκτός. Ήταν δοαβασμένος για ματς με πολύ passing game και ο Βασίλης το ίδιο-εξ ου και οι 7 ασίστ- αλλά και για συνεργασίες των ψηλών. Ούτε ο αρχηγός ούτε ο Πρίντεζης ήταν σε μεγάλη μέρα, κι όμως ο Ολυμπιακός πήγε στους 87 πόντους, σχεδόν δέκα περισσότερους από τον μ.ο. του.
    Ο Μάντζαρης για άλλη μια φορά αποδεικνύεται παίκτης για μεγάλες σειρές. Με έξι (!) ριμπάουντ και 4/8 τρίποντα (θυμάστε την ...τριποντάδα στα playoffs του '15 κόντρα στην Μπάρτσα), σκόραρε ακόμη και με step back έξω από τα 6,75 μ. ενώ πήγε αρκετά καλά αμυντικά πάνω στον Ερτέλ.
    Μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό ότι ο Γιανγκ είναι φρέσκος και θηρίο ανήμερο για την Παρασκευή, ο Μπιρτς έχει παίξει μόνο 12´ ενώ ο Ντάνστον 23' με τρομερές μάχες και ένταση. Ο Πάτρικ φάνηκε να γκρινιάζει στον Σφαιρό που δεν τον έβαλε ούτε καν στα τελευταία δύο, αλλά ο coach S φάνηκε να εξηγεί ότι "εσύ δεν είσαι Τολιόπουλος" -και τού έδωσε και ένα χαστουκάκι...
    Πάμε τώρα για ματσάρα την Παρασκευή, χωρίς εφησυχασμό και έτοιμη για ακόμη πιο δυνατά block outs που θα κλειδώσουν τα "σκουπίδια" και το 2-0!

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Court,το 2013 όχι μέχρι το 3ο δεκάλεπτο, αλλά μέχρι 4 λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας, η ΕΦΕΣ (αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί με 15!) γύρισε και τη δική μας... γυρισμένη διαφορά και ξαναπήγε το ματς στον πόντο...

      Αυτό μαζί με τον περσινό 3ο τελικό και το 4ο ματς με την Μπάρτσα το 2015 ήταν με διαφορά τα πιο αγχωτικά ματς που έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια στο ΣΕΦ...

      Stouk

      Διαγραφή
  2. Πάντως εάν η φωτογραφία είναι από το χθεσινό ματς είναι ο ζωγραφικός πίνακας του πάθους μας. Κατά τα λοιπά πάμε βήμα βήμα , και αύριο για το 2-0 , τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή