Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Οι άλλοι διασύρονται, οι Ολυμπιακοί κυνηγούν φαντάσματα! Έλεος...


O Court Central εξανίσταται με τον μηδενισμό της ομάδας, την ώρα που Ρεάλ και ΠΑΟ έχουν 1-2 στην Ευρωλίγκα και που Τούρκοι και Μπάρτσα έχουν πάθει νίλες!



Δεν γράφω αυτό το άρθρο επειδή νικήσαμε στο Μιλάνο - θα το έγραφα έτσι κι αλλιώς ανεξαρτήτως αποτελέσματος, καθώς είχα "σημαδέψει" την 4άδα των ματς με τον ΠΑΟ και τα δύο εκτός έδρας της Ευρωλίγκας πριν να εκφέρω κάποια γνώμη. Και, πιστέψτε με, ακριβώς τα ίδια θα σημείωνα ακόμη κι αν είχαμε φύγει από την Ιταλία με το κίτρινο φύλλο.  

Θα πω εξ αρχής την άποψή μου, όπως κάνω πάντα: η ομάδα είναι πολύ καλή, "γεμάτη", φτιαγμένη για να περάσει στα playoffs, που είναι πάντα ο πρώτος αντικειμενικός στόχος, και να διεκδικήσει την πρόκρισή της στο Final Four. Αλλά και, βεβαίως, η ομάδα δεν είναι πλήρης - όπως δεν είναι πλήρης και καμία ομάδα στην Ευρωλίγκα, άλλωστε.

Ξεκινώ από το τελευταίο: τί λείπει από την ομάδα; Άλλοι μιλούν για έναν θανατηφόρο σκόρερ πίσω από τον Σπανούλη, άλλοι μιλούν για ένα μεγάλο 4άρι πίσω από τον Πρίντεζη, άλλοι και για τα δύο! Δεν θα μιλήσω εγώ για θέματα budget, που αφορούν καθαρά τους νοικοκύρηδες και όχι όλους εμάς -κάπου είδα ένα σχόλιο "χάνουμε ευκαιρίες μέσα από τα χέρια μας, γιατί να μην πάρουμε τον Σβεντ και να τον πάρει η Κίμκι;"!!! Προφανώς, τα 3,5 εκατ. ευρώ που παίρνει ο Ρώσος, δηλαδή περισσότερα από Σπανούλη και Πρίντεζη μαζί είναι απολύτως λογικό να τα ρίξουν οι Αγγελόπουλοι στο τραπέζι...

Τί είχαμε πέρσι πίσω από τον Σπανούλη; Τον Σλούκα. Τί έχουμε φέτος; Τον Χάκετ. Συγγνώμη, από πού προκύπτει ότι ο όψιμος θαυμαστής του Ζοτς είναι καλύτερος του Ιταλοαμερικανού; Μήπως είμαστε όλοι σε άλλο γήπεδο κάθε φορά που ο Χάκετ έκανε παπάδες στο ΣΕΦ και μονολογούσαμε "μα γιατί να μην έχουμε αυτόν τον παίκτη;". Ο Χάκετ είναι αυτή τη στιγμή ίσως ο πληρέστερος περιφερειακός στην Ευρώπη, εκτός αν μου βρείτε παίκτη που μπορεί να παίξει 1,2 και 3 με την ίδια επιτυχία. Και μην πείτε για το σουτ από 3π., το 3άρι δεν είναι μόνο αυτό, αυτό είναι ο κλασικός σουτέρ. Το 3άρι ποστάρει, το 3άρι ανοίγει αιφνιδιασμό, το 3άρι παίρνει rebounds, το 3άρι εξολοθρεύει παίκτες από το 2 ως το 4. Ο Χάκετ τα κάνει όλα αυτά πολύ καλά (είδατε πώς πήγε πάνω στονμ πολύ ψηλότερο Τζεντίλε), χωρίς ...να είναι 3άρι! Ο Σλούκας είναι ένας παίκτης ρυθμού που δυσκολέυεται στο set game, δημιουργεί και εκτελεί πολύ καλά στο transition και στον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, δεν έχει καμία δυνατότητα (ακόμη, τουλάχιστον) να ποστάρει, ενώ είναι μια σταθερή τρύπα στην άμυνα. Δεν τον αποδομώ αγωνιστικά - ηθικά, είναι για "πέταμα", φυσικά - αλλά απλώς τον συγκρίνω. Ο Χάκετ θέλει χρόνο για να "λυθεί", να γνωρίσει την ομάδα και να έρθει σε φόρμα.

Τί είχαμε πέρσι πίσω από τον Μάντζαρη; Τον Λαφαγιέτ. Τί έχουμε φέτος; Τον Στρόμπερι. Εντάξει, πιο πολύ άσος ο Όλιβερ, πιο πολύ 2άρι ο "Φράουλας", ο οποίος, όμως, φτάνει μέχρι και το 3 με μπόι σχεδόν δύο μέτρα. Και θα το δούμε αυτό σε αρκετά ματς, όπου θα χρειάζεται να "σπαταληθεί" ένας περιφερειακός σε εξολοθρευτικές ανάγκες κάποιου "θανατηφόρου", όχι πολύ ψηλού τριαριού (λέγε με λ.χ. Ρούντι - και όχι μόνο). Ο Λάφα είχε το τρίποντο που δεν έχει ο Στρόμπερι. Αλλά ο Λάφα ήταν ανύπαρκτος τόσο στα περσινά playoff με την Μπάρτσα, όσο και στο Final Four της Ευρωλίγκας αλλά και στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό. Ο Στρόμπερι ήταν ο καλύτερος πάικτης των περσινών τελικών στην Τουρκία, όπου πήρε το πρωτάθλημα όχι με κάποια φαντεζί ομάδα, αλλά με την Καρσίγιακα. Έχει δε ένα συνολικότερο πακέτο που πιάνει και τον ρόλο που πέρσι είχε ο Ντάρντεν στην ομάδα. (Ο Ντάρντεν, προσωπικά, είναι ο ΜΟΝΟΣ παίκτης που μου λείπει από τους περσινούς). Δεν έχει βρει πατήματα, δεν έχει ψυχολογία και καταλαβαίνει και αυτός ότι ο κόσμος γκρινιάζει μαζί του, έστω αν δεν έχει παίξει μπροστά στο κοινό του ΣΕΦ. Το ματς με την Λιμόζ είναι σημαντικό για αυτόν και θα είναι ηλίθιο αν στις πρώτες άστοχες επιλογές, η συμπεριφορά μας θυμίζει αυτά που τραβούσε ο Μάρντι Κόλινς στην αρχή. Δώστε χρόνο - έτσι κι αλλιώς αλλαγή γίνεται στο Top 16, οπότε μην ...ορέγεστε.

Να πάμε και στο "4", όπου γίνεται η έτερη μεγάλη συζήτηση; Ο υπαρχηγός είχε πέρσι πίσω του τον Πέτγουεϊ, φέτος έχει τον κατά έναν χρόνο ωριμότερο Αγραβάνη. Για να τους δούμε: ο Πετ εκρηκτικός, με πολύ καλό 3ποντο, μαχητής αλλά και τελείως ακοντρολάριστος με την μπάλα, χωρίς παιχνίδι με πλάτη, καθώς και επιρρεπής σε εύκολα φάουλ και τραυματισμούς. Ο Αγραβάνης είναι προφανώς ο "νέος Φώτσης" -ξέρετε αυτόν που τον ζητάνε πολύ Ολυμπιακοί στα 35 του ακόμη. Αμυντικά μαρκάρει από το ψηλό "3" ως και το "5", επιθετικά αναπτύσσει σταθερά περισσότερες κινήσεις και, καθώς είναι μόλις 20 χρονών, προφανώς έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης -σαφώς περισσότερα από έναν 30χρονο. Η ομάδα, για αυτούς τους λόγους, πήρε τον ξένο από το "4" και τον πήγε στο "5", με τον Μιλουτίνοφ. Κάπου είδα ένα σχόλιο "τί περισσότερο προσφέρει από τον Καββαδά;' ο Σέρβος. Και μόνο τις εύστοχες βολές να αναφέρουμε, φτάνει! Αλλά θα είναι πολλά περισσότερα αυτά, θα τα δούμε στην πορεία.

Να βάλω στο ζύγι και τον Αθηναίου με τον Κατσίβελη; Ειλικρινά, δεν βλέπω διαφορές ποιοτικές, το μόνο χάντικαπ του νέου 12ου -13ου παίκτη της ομάδας είναι ότι δεν έχει τις παραστάσεις που είχε ο Δημήτρης. Αλλά κι αυτόν πόσα χρόνια τον περιμέναμε, όμως; Προσωπικά, έβλεπα στο στιλ του έναν νέο Θύμιο Μπακατσιά, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη εμφανιστεί. Ίσως τώρα, με περισσότερα λεπτά αγωνιστικά, να τον δούμε. Αλλά πόσο - επαναλαμβάνω - μπορούσε να περιμένει κανείς σε αυτό το επίπεδο;

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, φίλοι μου. Ήρθαν δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό και μας θόλωσαν το μυαλό. Δυο ήττες με τις κλασικές ομορφιές των Μπαλτάκηδων: εννιά φάουλ στον Διαμαντίδη στο ματς του Κυπέλλου, ένα μόνο στον Σπανούλη (πάλι καλά, στο περσινό δεν του είχαν δώσει καν σφύριγμα!) Το ματς πρωταθλήματος δεν το είδα, καθώς από τη στιγμή που είδα τρίτο διαιτητή τον Παναγιώτου, δεν είχα λόγο αγωνία για την έκβαση -ούτε και φυσικά λόγο να σπάσουν τα νεύρα μου.

Χρειάζεται υπομονή, υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για μια πολύ καλή χρονιά. Δείτε γύρω σας. Ο ΠΑΟ ξεκίνησε με δύο ήττες στην Ευρωλίγκα, τη μία από τον Μπαρτζώκα (ο οποίος έχανε από τον ΠΑΟ όταν σφύριζαν οι Καρακατσούνηδες...) και η άλλη με ...25 πόντους από την Μπάρτσα, ενώ του έδωσαν οι γκρίζοι το ματς με τον Άρη. Η πανάκριβη, πολυδιαφημισμένη Φενέρ έφαγε 20άρα από την ...Στρασμπούρ και στην Τουρκία έχασε από μια ομάδα που δεν θυμάμαι το όνομά της. Η Ρεάλ ξεκίνησε με 1-2 ήττες, ο Ντούντα, λίγες μέρες μετά την ήττα από την ...Μπάνβιτ, είδε την Τσεντέβιτα (ναι, αυτήν που εμείς καθαρίσαμε σε ουδέτερο γήπεδο) να του κάνει "διπλό" ανήμερα τον γενεθλίων του, ενώ η Μπάρτσα έχασε από την Καρσίγιακα και την "έσπρωξαν" να μην χάσει από την Ζιελόνα Γκόρα. Είναι νωρίς για όλους...

Και δυο λόγια για τον Παπανικολάου. Τον λατρέυουμε, τον αγαπάμε, αλλά φίλοι μου, μόνο ψυχολογικά θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα. Έχει να παίξει 8 μήνες, έχει μπόλικα παραπάνω κιλά, είναι στα αζήτητα αυτή τη στιγμή στο μπάσκετ, δυστυχώς. Έχει την πολυτέλεια ο Ολυμπιακός να πάρει έναν τέτοιο παίκτη που θα μπερδέψει, ίσως, και τον Παπαπέτρου και τον Αγραβάνη; Δεν νομίζω...

Υ.Γ. Να προσθέσω κάποια στατιστικά που έχουν τη σημασία τους. ΟΚ. το σκοράρισμα το έχουν τραβήξει Ματ και Πρίντεζης με 16 και 15,5 μ.ο. αντίστοιχα ως τώρα στην Ευρωλίγκα. Ο αρχηγός που αποδοκιμάζεται (!!!) από αρκετούς έχει 6,7 ασίστ μ.ο. και είναι 4ος στη διοργάνωση, ενώ ο "μπετατζής" Γιανγκ έχει 13 πόντους μ.ο.! Παράλληλα, ο Γιανγκ έχει 5,7 κερδισμένα φάουλ μ.ο. ανά παιχνίδι και 1,7 τάπες όντας πρώτος σε μ.ο. ανά παιχνίδι (μαζί με 4 και 5 ακόμη παίκτες για την ακρίβεια) στην διοργάνωση.

Court Central

 

8 σχόλια:

  1. Για θέματα διαιτησίας δεν θα πάω πάλι σε κόντρα μαζί σου. Τα έχουμε πει 1000 φορές. Στα άλλα συμφωνώ ότι υπήρξε βιαστική απαξιώση, αλλά εδώ που τα λέμε αν έχανε η Μπαρτσα 2 φορές απ τη Ρεάλ σε μια βδομάδα, ο Ερυθρός από την Παρτιζάν και πάει λέγοντας το ίδιο θα γινόταν.

    Πονάνε ψυχολογικά αυτές οι ήττες και όχι κατ ουσία. Το ρόστερ είναι πλήρες και είναι πολύ καλύτερο απ όσο κάποιοι φαντάζονται.

    Όσο για τον Παπανικολάου, είναι κομβική η απόκτησή του. Όχι (μόνο) για φέτος, αλλά για την γενικότερη πορεία του Ολυμπιακού τα επόμενα 4-5 χρόνια. Πέρα από τις αθλητικές του ικανότητες (έχει αρκετές, μπορεί να αποκτήσει κι άλλες. 25 είναι...), μην ξεχνάμε και το ψυχικό δέσιμο με την ομάδα και συμπαίκτες όπως ο Πριντ, ο Σπανούλης, ο Μαντζαρης...

    Η πετυχημένη συνταγή του Ολυμπιακού, που τον έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, ήταν η πολυκροτη "παρέα". Με τη φυγή του Παπ και του Σλούκα έσπασε σε μεγάλο βαθμό. Εφόσον ο πρώτος μπορεί να επιστρέψει, να γίνει... χθες!!

    ΥΣ: Για τον Σλούκα διακρίνω ότι η κριτική σου για την αγωνιστική του αξία έχει φιλτραριστεί από τον άθλιο τρόπο που φέρθηκε το καλοκαίρι. Παικταράς είναι Court. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Και Έλληνας...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Stouk, ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Για τον Παπανικολάου τα είπαμε, μόνο ψυχολογική μπορεί να είναι τώρα η βοήθεια. Για τον Σλούκα, επεσήμανα ότι δεν αμφισβητώ την αγωνιστική του αξία, σε καμία περίπτωση. Τον συνέκρινα με τον Hackett και νομίζω ότι η σύγκριση είναι σαφέστατα υπέρ του Ιταλοαμερικανού.
    Για τα classico στην Ισπανία, την Σερβία κλπ. δεν διαφωνώ, έτσι γίνεται παντού...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η απαξίωση ειναι απιστευτη και θεωρώ οτι εχει να κανει πως δεν εχουμε κατ εξοχήν μπασκετικο κοινό. Ο ΠΑΟ εχει 2 ήττες στην Euroleague και δείχνει να μην ανοίγει μύτη. Ουτε μιλαει κανεις για απουσία αθλητικού ψηλού ή για κενό στο 2. Τελος παντων, στα της ομάδας μας, η σεζόν ουσιαστικα ξεκινά στο Top 16, όπου ειμαι σίγουρος οτι αν χρειαστούν αλλαγές, θα γίνουν. Για τον ΠΑΠ διάβασα, οτι η Μπαρτσα εχει οψιον, όπου μπορει να ματσαρει οποία προταση εχει ο παίκτης, οποτε με μια μικρη προσφορά, μπορεις να της τον χαρίσεις... τζάμπα. Πολλές ιδιαιτερότητες η περίπτωση, ενός παικτη που ειναι κοινά αποδεκτό -και θα συμφωνήσω με Στουκ- πως θα προσφέρει μακροπρόθεσμα. spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Spanios, δεν το γνώριζα αυτό για τον Παπ, αν ισχύει. Αγωνιστικά είναι πολύ-πολύ πίσω. Μεγάλο ρίσκο και ανακάτεμα στην ομάδα.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ολυμπιακός φέτος έχει γιά μένα αποδυναμωθεί. Ο court εκφράστηκε, ο spanios εκφράστηκε, και εγώ πιό νωρίς και πιό αιρετικά. ΚΑΝΕΙΣ ακόμα δεν ξέρει ποιός από μας έχει δίκιο. Θα το δείξει η πορεία. Δεν μπορούμε όμως να επικαλούμαστε ότι ο ΠΑΟ έχασε στην Βαρκελώνη από την Μπαρσελόνα και εμείς νικήσαμε τον.... Κόροιβο της Ευρώπης στο Μιλάνο. Ούτε μπορούμε να λέμε ότι είναι ΟΚ που φέτος αντί του Σλούκα παίζει ο Στρόμπερι και ο Αγραβάνης (που δεν είμαι σίγουρος αν κάνει γιά πεντάδα στον Άρη και την ΑΕΚ πόσω μάλλον γιά μας).
    Ούτε αντέχω να βλέπω τον Σπανούλη άποντο σε 2 ματς με τον ΠΑΟ. Αν δεν ήταν ο φιλότιμος Λοτζέσκι και ο Πρίντεζης θα βγάζαμε ημίχρονο άποντοι.
    Ο ΟΣΦΠ φίλοι μου γιά μένα ΔΕΝ θα πάει στο final 4 φέτος, και στην Ελλάδα έχει απέναντί του τον υπερενισχυμένο ΠΑΟ που ειλικρινά ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ πως θα τον νικήσουμε Και γιά να ξαναβρούμε τον δρόμο προς τους τίτλους πρέπει να αλλάξει ρόλο ο Σπανοιύλης και να ενισχυθούμε με παίκτες ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ με know how και προσωπικότητα. Τα ξανακαταθέτω όλα αυτά και πρώτος εγώ εύχομαι να διαψευσθώ.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. paratiritis, τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Δεν βλέπω όμως, ειλκρινά, τον "υπερνισχυμένο" ΠΑΟ που λες. Είναι σίγουρα καλύτερος σε σχέση με πέρσι, αλλά όχι και κάτι το φοβερό. Δεν στάθηκα απλώς στην ήττα του ΠΑΟ στην Βαρκελονη, αλλά στην 25άρα που έφαγε. Και βεβαίως δεν μίλησα μόνο για τον ΠΑΟ, αλλά για αρκετές υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ που ξεκίνησαν μουδιασμένα.
    Όσο για το Final Four, είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων, εκτός εάν έχουμε κάποια θέση κρατημένη και δεν το γνωρίζουμε. Ο στόχος του Ολυμπιακού - όπως και του ΠΑΟ- κάθε χρόνο είναι αντικειμενικά να πάει στα playoff. Αν φτάσει Final Four, είναι μια υπέρβαση, με βάση το πώς έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές δυνατότητες των ομάδων στην Ευρώπη. Και πέρσι ήταν, εννοείται. Αν με ρωτήσεις εάν θα είμαι χαρούμενος μόνο με την 8άδα, φυσικά΄και δεν θα είμαι. Όμως το γεγονός ότι μόνο ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα είναι ως τώρα ΕΝΤΕΚΑ σερί χρόνια στα playoffs - κι αν πάμε και φέτος, ΔΩΔΕΚΑ - είναι κάτι το εντυπωσιακό που δεν πρέπει να το υποτιμούμε.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Παπ ειπαμε, ειναι πισω αλλα σε σχεση μ αυτος που εχεις στα φοργουορντ ( στο "4" εννοω) ειναι δεκα φορες καλυτερος.Και μην ακουσω πως δεν ειναι τεσσαρι.Τα καλα του νουμερα στο ΝΒΑ σαν π.φοργουορντ τα εκανε.Μην τρελαθουμε τελειως.Αν ερθει τωρα μετα τις αποκριες θα "οργωνει" γιατι εχει ποιοτητα.
    Γιατι ο... Αμερικανοιταλος ειναι καλυτερος του Σλουκα;;;; Σηκωσε καμια ευρωλιγκα;;; Πηγε σε κανα φαιναλ-4;;; Επαιξε σε καμια ομαδα με κορυφαιους στοχους;;; Ενας καλος ολ αραουντ ποιντ- φοργουορντ ειναιι που κανει πολλες δουλειες αρκετα καλα αλλα τα χαρακτηριστικα του Σλουκι δεν... Παει ομως αυτος.Τελος.Ας μη το συζηταμε αλλο.Ξανα λεμμε λοιπον.Καλες δεν ειναι οι αλλαγες αλλα θελουμε παικτη στο 3&4 και αντικατασταση τκυ Στρομπερι με σουτερ.Δεν ειναι ντροπη να παραδεχτουνε ππως καποιεςεπιλογες δεν βγηκανε.

    Ο Σερβος δεν ειναι τοσο κακος για να τρωει παγκο.

    Ceballos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ceballos, ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Συμφωνώ ότι η ...Σλουκολογία και η Παπολογία (η τελευταία και τυπικά σταματάει, μετά την επιστροφή του Κώστα στους Nuggets) δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίζεται. Ο Χάκετ δεν έπαιξε ποτέ σο ομάδα που διεκδικούσε Final Four - όπως δεν είχε παίξει λ.χ. και ο Λοτζέσκι. Δεν νομίζω ότι λέει κάτι αυτό. Επιμένω ότι είναι ένα πολύ πιο πλήρες πακέτο σε σχέση με τον Σλούκα.
    Είναι πολύ νωρίς να κριθεί η ομάδα και είμαι σίγουρος ότι τα σχόλια θα ήταν διαφορετικά αν λ.χ. γράφονταν μετά το ματς με την Λιμόζ και την εμφάνιση του Στρόμπερι - όπως συμβαίνει με αυτήν την απάντηση.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή