Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι πιο σημαντικοί «σταθμοί» του «ταξιδιού» (videos & pics)


Τη φετινή ευρωπαϊκή «περιπέτεια» του Ολυμπιακού θα τη θυμόμαστε για πάντα. Μας προσέφερε πολλές στιγμές, συναισθήματα, εικόνες και παραστάσεις, που αξίζει να τις θυμηθούμε μια προς μια… Stouk


REGULAR SEASON

Βαλένθια-Ολυμπιακός



Λίγες μέρες πριν ο Ολυμπιακός έχει υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα «σοκ» της σύγχρονης ιστορίας του. Ήττα στη λήξη από τον ΠΑΟ σε κεκλεισμένων ΟΑΚΑ, χωρίς Γκιστ, αποκλεισμός από το κύπελλο, προπηλακισμοί παικτών έξω από το ΣΕΦ, παραίτηση Μπαρτζώκα, χάος!

Η ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή και σε αυτή την πρώτη αγωνιστική, ο Μίλαν Τόμιτς φοράει το (κακόγουστο είναι η αλήθεια) καρό σακάκι του (ευτυχώς ο Σφαιρόπουλος δεν το φόρεσε) και κοουτσάρει την ομάδα, που κάνει πρεμιέρα χωρίς Πρίντεζη σε μια δύσκολη έδρα.

Αποτέλεσμα; Απόδραση με 68-71.

Tip: Ο Σλούκας βάζει την τελευταία βολή, 5΄΄ στο ρολόι, επίθεση της Βαλένθια, ο Βαν Ρόσομ περνάει τον Χάντερ χωρίς αυτός να του κάνει φάουλ, κάτι που το κάνει ο Σπανούλης, λέγοντας με χαμόγελο στον Αμερικανό «Ρε man, φάουλ!!!». Σαν να του έλεγε "Τα ίδια με το ΟΑΚΑ θα 'χουμε;;;"!



Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός, Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας



Μπορεί να έχω διάφορες ενστάσεις για τις αδελφοποιήσεις ομάδων και οπαδών, ωστόσο αυτό που συνέβη στους δύο αγώνες με τον Αστέρα δεν είχε κανένα προηγούμενο. Οι 2 ομάδες έπαιξαν ουσιαστικά 2 ματς εντός έδρας, μπροστά σε (συνολικά) 30.000 κόσμο.



Tip: Το ματς στο Βελιγράδι ήταν το πρώτο του Σφαιρόπουλου στην Ευρωλίγκα ως head coach, τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και γενικότερα. Ως πρώτο δείγμα ήταν απόλυτα αντιπροσωπευτικό της φιλοσοφίας του, αφού ο Αστέρας έμεινε στους 57 πόντους…





TOP-16

Φενέρ-Ολυμπιακός



Όλα καλά με την κανονική περίοδο, ακόμα καλύτερο ξεκίνημα στο top16 με 2 νίκες με Μάλαγα (εκτός) και Αρμάνι (εντός), αλλά το ματς στην Τουρκία ήταν το πρώτο τεστ απέναντι σε ομάδα από το πάνω «ράφι», με προπονητή τον κορυφαίο Ομπράντοβιτς.

Από το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός χάνει Λαφαγιέτ και Πέτγουεϊ (ο Αγραβάνης είχε σπασμένο χέρι), αλλά ο Ολυμπιακός, με τον υπέρτατο αρχηγό Βασίλη Σπανούλη αποδρά.

Tip: Η τριποντάρα του Σπανούλη σχεδόν στη λήξη…



Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ



Μια αήττητη ΤΣΣΚΑ έρχεται στο ΣΕΦ για να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά της. Έφυγε με σκυμμένο κεφάλι, αφού ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια τρομερή εμφάνιση, νικώντας με 84-76.

Tip: Ο πρώτος αγώνας του Κάιλ Χάινς ως αντιπάλου του Ολυμπιακού. Βραβεύτηκε και χειροκροτήθηκε όπως του άξιζε…



Ολυμπιακός-Φενέρ



Ήταν το ματς που θα έκρινε εν πολλοίς το πλεονέκτημα έδρας στα playoff. Λίγες ώρες πριν το ματς ο Μάντζαρης τραυματίζεται, αλλά τελικά παίζει με ένεση.

Μετά τον αγώνα μαθαίνουμε ότι και ο Σπανούλης έπαιξε με ένεση, ενώ το τραύμα του πάνω από το γόνατο υποτροπίασε, με αποτέλεσμα να λείψει για περίπου 1 μήνα.

Tip: 2 λεπτά πριν το τέλος ο Μπιέλιτσα κάνει το 56-68 και αρκετοί, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούσε η υπεράσπιση του +6 της Τουρκίας, θεώρησαν σωστό να αποχωρήσουν από το γήπεδο, μάλλον για να προλάβουν την… κίνηση! Όσοι έμειναν χειροκρότησαν θερμά την ομάδα, όπως άλλωστε της άξιζε…

Ολυμπιακός-Εφές



Είναι, χωρίς υπερβολή, μία από τις πιο δύσκολες και μάγκικες εντός έδρας νίκες που έχω ζήσει. Το ροζ φύλλο έδινε και μαθηματικά την 3η θέση στον όμιλο, ωστόσο ο Ολυμπιακός κατεβαίνει στο παρκέ χωρίς Σπανούλη, Πέτγουεϊ και Σλούκα, τη στιγμή που η Εφές αντιμετωπίζει, αν ηττηθεί, ακόμα και το φάσμα του αποκλεισμού.

Πραγματικά ψυχωμένη εμφάνιση, με κορυφαίους τον Πρίντεζη και τον Λαφαγιέτ, αλλά αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Σήκωσε ένα ΣΕΦ στο πόδι με την καταπληκτική του παρουσία, μόλις 1 μήνα αφού επανήλθε από τον τραυματισμό του, που τον άφησε εκτός από την αρχή της χρονιάς.

Tip: Ίβκοβιτς και Περπέρογλου βραβεύτηκαν και χειροκροτήθηκαν. Όμορφη στιγμή, αναμφίβολα.



ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός



Η 3η θέση είναι καπαρωμένη και με διπλό ο Ολυμπιακός παίρνει πλεονέκτημα. Δυστυχώς, όμως, θα το επιχειρήσει χωρίς τους Σπανούλη και Πέτγουεϊ και με τον Σλούκα προερχόμενο από τραυματισμό.

Όλοι περιμένουν μια εύκολη ήττα, αλλά ξεχνούν τι εστί Ολυμπιακός. Ήττα με 76-70, αλλά βγήκε το λάδι της ΤΣΣΚΑ για να το καταφέρει. Ίσως το ματς που έδωσε την καλή ψυχολογία που είδαμε με την Μπάρτσα στους 8…

Tip: Η ΤΣΣΚΑ έπαιρνε διαφορές, αλλά ο Ολυμπιακός επέστρεφε και την... άγχωνε! Δεν παραδόθηκε ποτέ, ακόμα και χωρίς τον αρχηγό του...




TOP-16

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός



Εδώ δεν γίνεται να ξεχωρίσουμε κάποιο από τα 4 ματς. Καθένα είχε τη σημασία του, τη σημειολογία του, το ειδικό βάρος του.

Στο πρώτο ματς ο Ολυμπιακός έχασε άνετα, αλλά απ’ ό, τι φάνηκε αυτό συσπείρωσε ακόμα περισσότερο τους παίκτες. Απόδειξη η άνετη νίκη στο brake 2 μέρες μετά.

Έγινε, λοιπόν, το 1-1 και στο ΣΕΦ ζήσαμε 2 από τις συγκλονιστικότερες βραδιές της ιστορίας. 2 νίκες ασύλληπτα δύσκολες και πολύ αγχωτικές και ένα επικό φινάλε, με το buzzer του Πρίντεζη να μένει για πάντα στο μυαλό όλων.

Ήταν μια ΜΥΘΙΚΗ πρόκριση, για πολλούς λόγους. Συνοδεύτηκε από την πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στο Palau Blaugrana, αλλά το κυριότερο είναι ότι η Μπαρτσελόνα ήταν ομάδα σχεδιασμένη για να κατακτήσει την κούπα και αμφιβάλλω αν υπάρχουν άλλες ομάδες στην Ευρώπη που θα κατάφερναν να την κερδίσουν 3 φορές σε μια εβδομάδα.

Tip: Δεν θα πω το τρίποντο του Πρίντεζη, γιατί είναι το προφανές. Θα (ξανα)πω ότι αυτό που έγινε στο ΣΕΦ όταν ο Ναβάρο σούταρε τις βολές (χάνοντας την πρώτη) εγώ δεν το έχω ξαναζήσει. Τα μικρόφωνα που μετέφεραν τον ήχο για την τηλεοπτική κάλυψη δεν αποτύπωσαν ούτε το 50%...





FINAL-4

ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός



Εδώ ό, τι και να γράψουμε θα είναι λίγο.

Αγωνιστικά; Το 33-40 στα ριμπάουντ (στην νίκη στο ΣΕΦ ήταν 31-29, ενώ στην ήττα της Μόσχας 44-33) και το ότι η καλύτερη επίθεση της Ευρώπης έμεινε 20 πόντους κάτω από το μ. ο. της τα λέει όλα.

Πνευματικά; Το μειονέκτημα της ΤΣΣΚΑ να τρέμει στα κρίσιμα έπεσε πάνω στο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού, που δεν παραδίδεται αμαχητί ποτέ και όταν βλέπει φοβισμένο αντίπαλο χτυπάει σαν κόμπρα.

Tip: 1/11 μέχρι το 37΄ και 4/4 στο τέλος, με το 1 σουτ πιο δύσκολο από το άλλο, δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος, παρά μόνο ο Βασίλης Σπανούλης. Ούτε και θα ξαναγίνει ποτέ, εκτός αν «αποφασίσει» ο ίδιος να το ξανακάνει…



Ρεάλ-Ολυμπιακός




Μπορεί να υπάρχει πικρία για την απώλεια της κούπας και τα ερωτηματικά του στυλ «εκεί, 3-4 λεπτά πριν το τέλος, που η διαφορά ήταν κολλημένη στο -7, αν έμπαινε 1 σουτ και πήγαινε στο -5 ή στο -4, ίσως ζούσαμε ακόμα μια ανατροπή», αλλά όσο περνούν οι μέρες (και προφανώς και σε βάθος χρόνων), καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο ότι αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν ήταν λίγο, αλλά ακόμα μία υπέρβαση.

Αλλαγή προπονητή, τραυματισμοί σε κομβικά σημεία της σεζόν, μειονέκτημα έδρας στους 8, και κατάφερε να είναι στο Final-4, ανάμεσα σε 2 υπερφαβορί (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ) και σε 1 προπονητή-μύθο (Ομπράντοβιτς) που όλοι του έδιναν αρκετές πιθανότητες.

Το πάλεψε, δεν το κατάφερε, αλλά όποιος ξαναδιαβάσει αυτές το γραμμές, όποιος προσπαθήσει να θυμηθεί τι ακριβώς ζήσαμε φέτος μέχρι και τον τελικό, θα καταλάβει ότι η φράση «σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι» δεν βγήκε τυχαία. Και αντιπροσωπεύει απόλυτα τη φετινή προσπάθεια της ομάδας…

2 σχόλια:

  1. Ωραίες αναμνήσεις και ωραία διαδρομή. Βάλαμε στο ρεπερτόριο μας την ηττα, γιατι αυτη η ομαδα έμοιαζε εξωγήινη και αχαστη. Θα σταθώ στα tips των μεγάλων επιστροφών. Ο Ντούντα ειχε πει στους προέδρους οτι δεν θα ξανά προπονήσει club αλλα μόλις έπεσαν τα εκατομμύρια της Εφες το ξέχασε. Ο Χαινς έφυγε για 300.000 ευρω στα δυο χρονια και ενώ του δίναμε 1,1 εκ το χρόνο, ο Στρατός έφυγε για ενα ίδιο πόσο κι ενώ ειχε προταση για 700.000. Παρόλα αυτα, πρόεδροι και κόσμος δεν κράτησαν πόζα, έδειξαν για άλλη μια φορά ήθος και βράβευσαν τους παραπάνω με πλακέτες και χειροκρότημα.. spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω του χρόνου το ΣΕΦ να έχει πιο πολύ κόσμο, για να εισπράττουν κάθε εβδομάδα το χειροκρότημα που τους αξίζει.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή