Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Επιτρέπεται να πέσεις, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να σηκωθείς…


Ακόμα έναν αξιομνημόνευτο-παραμυθένιο  μπασκετικό άθλο σημείωσε ο Ολυμπιακός στην εφετινή euroleague, ασχέτως αν στο τέλος δεν κατάφερε να σηκώσει την κούπα. Οι ερυθρόλευκοι «γίγαντες» γέμισαν για ακόμα μία φορά τον κόσμο τους με υπερηφάνεια και συγκίνηση παρά την ήττα στον τελικό. Πλέον η ομάδα κοιτά το μέλλον (που διαφαίνεται πιο λαμπρό από ποτέ) με το ρητό που πρέπει να κυριαρχήσει σε όλους στο μεγάλο λιμάνι να είναι το «Επιτρέπεται να πέσεις, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να σηκωθείς»… Γράφει ο Αντιδραστικός


Τα παραμύθια δεν έχουν πάντα happy end. Παρόλα αυτά η εφετινή πορεία του Ολυμπιακού παρά την «δίκαιη» (έστω και με μέτρια διαιτησία…) ήττα τον τελικό, μόνο ως παραμυθένια μπορεί να χαρακτηριστεί! Ο Ολυμπιακός άλλωστε έχει μάθει να παλεύει κόντρα σε όλους και σε όλα, κόντρα σε μεγαθήρια, έχει πραγματικά δημιουργήσει την 100% δικιά του μπασκετική σχολή! Με όλα αυτά, παρακαταθήκη για το μέλλον λοιπόν, οφείλει να συνεχίσει! Επιτρέπεται άλλωστε να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς είναι ένα πασίγνωστο ρητό των μαχητών και ο Ολυμπιακός , η πιο μαχητική ομάδα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ οφείλει να το υιοθετήσει!

Σίγουρα η ήττα πόνεσε. Πόνεσε πολύ. Αλλά ήταν τέτοια η φετινή πορεία, μα στο top 16, μα στα προημιτελικά με την Μπάρτσα και κυρίως στον αλησμόνητο ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, που μπορεί να χαρακτηριστεί γλυκιά μια τέτοια ήττα. Κανένα κλάμα για τον φετινό Ολυμπιακό! Άλλωστε η φετινή πορεία θα αποτελέσει το παράδειγμα των επόμενων σεζόν για τον Ολυμπιακό, που κάθε χρόνο θα έχει στόχο την κούπα της euroleague! Το τέταρτο, το πέμπτο, το έκτο αστέρι… Η ομάδα αυτή, η ομάδα μύθος του ελληνικού αθλητισμού, η ομάδα παράδειγμα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, έχει παρελθόν (μεγάλο μάλιστα με το back2back) , παρόν (σαφώς ο τίτλος της Α1 θα χρυσώσει το χάπι της ήττας στον τελικό χθες) και το κυριότερο ΜΕΛΛΟΝ!

Μέλλον ναι. Με τον ηγέτη Σπανούλη και γύρω του τον απίστευτο αυτό Ελληνικό κορμό των Πρίντεζη-Σλούκα-Μάντζαρη-Παπαπέτρου-Αγραβάνη-Κατσίβελη , στην ομάδα διαγράφεται λαμπρό μέλλον… Και με τον coach Σφαιρόπουλο στον πάγκο της, έναν προπονητή για την επόμενη δεκαετία, έναν προπονητή φτιαγμένο κυριολεκτικά για αυτήν την ομάδα! Και βέβαια με τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Στους Αγγελόπουλους άλλωστε αξίζουν ΜΑΚΡΑΝ τα περισσότερα μπράβο για την ονειρεμένη πορεία των τελευταίων ετών.

Καθαρά μπασκετικά, η ομάδα στην Μαδρίτη έπαιξε το μπάσκετ της στο 70’ από τα 80’ αγωνιστικά λεπτά του final 4. Για αυτό και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η ομάδα έσκασε. Κουράστηκε. Μην ξεχνάμε άλλωστε και την υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό (με μια ακόμα μνημειώδη ανατροπή).  Κάπου εκεί έπαιξε ρόλο και η στείρα εικοσαετία της Ρεάλ και βεβαίως η έδρα (είχαν πάθος οι Μαδριλένοι και εντός και εκτός παρκέ αντικειμενικά) και κάπως έτσι ο τελικός πήγε στην Ρεάλ. Μια Ρεάλ που άξιζε στο νήμα τον τίτλο. Ρεάλ και Ολυμπιακός δίκαια βρέθηκαν στον τελικό.

Κορυφαίοι ερυθρόλευκοι στην Μαδρίτη ήταν οι Σλούκας και Πρίντεζης, μαχητικοί οι Ντάνστον-Χάντερ-Μάντζαρης-Παπαπέτρου και Αγραβάνης, ο αρχηγός αν και αρνητικότατος μας χάρισε το απίστευτο κρεσέντο του στο τέλος του ημιτελικού, ο Λοτζέσκι βρήκε λίγο ρυθμό στον τελικό και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Πέτγουεϊ δυστυχώς πολύ soft αν και πάλεψε, ενώ οι Λαφαγιέτ-Ντάρντεν ήταν ωσεί παρόντες. Τέλος καλό ήταν το στήσιμο της ομάδας από τον Σφαιρόπουλο, αν και έδειξε πως δεν είχε κάποιο επιθετικό plan b, μετά το κλείσιμο του Σπανούλη από τους αντιπάλους προπονητές...

Κλείνοντας ένα τελευταίο σχόλιο. Άπαντες θα μείνουν στο πάνθεον-αυτό δεν διαπραγματεύεται. Αλλά η αλήθεια είναι πως στους ξένους η ομάδα κάτι έχει κάνει λάθος. Τι εννοώ:

  • Δύο ίδιου στυλ σέντερ για παράδειγμα. Ντάνστον-Χάντερ. Αμυντικογενείς και οι δύο (εκπληκτικοί αμυντικοί για την ακρίβεια!), με παιχνίδι όμως μόνο πάνω από την ρακέτα ή με pick en roll.Με τον Καββαδά εκτός ομάδας, ο ένας ίσως έπρεπε να είναι πιο επιθετικογενής (με παιχνίδι στο low post) ή άλλου στυλ (τύπου Χάινς για παράδειγμα που ξεκινά από μακριά τις προσπάθειες του και είναι εξισου ικανός αμυντικά).
  • Ένας small forward με αμυντικά ΜΟΝΟ χαρακτηριστικά (χίλιες φορές ο Παπαπέτρου ρε παιδιά από τον Ντάρντεν)-αλήθεια έχει την πολυτέλεια ο Θρύλος να παίρνει τόσο χαμηλό σκοράρισμα από το βασικό του τριάρι;
  • Συμπαθής αλλά αντικειμενικά γυάλινος και πολύ soft ο Πέτγουεϊ! Το «τέσσερα» είναι η πλέον κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ, οπότε θαρρώ η ομάδα πρέπει να επενδύσει με έναν παίχτη ισάξιο του υπαρχηγού και όχι με πειράματα και ευκαιρίες.
  • Και μην ξεχνάμε τον αρνητικότατο Λαφαγιέτ στο final-4...
Όλα αυτά άλλωστε θα απασχολήσουν την ομάδα μετά την κατάκτηση του τίτλου της Α1! Προς το παρόν έχουμε έναν μεγάλο τίτλο να μας περιμένει...

Υγ: η κριτική μου στους παίχτες είναι 100% καλοπροαίρετη και δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την ομάδα. Απλά το να γίνεται που και που είναι κάτι υγιές. Άλλωστε ο στόχος είναι ήδη η παρουσία στο Βερολίνο! Από χθες στις 23.00 άπαντες στο μεγάλο λιμάνι, πρέπει να έχουν αυτόν τον στόχο! Αυτό μας έχει διδάξει άλλωστε αυτή η ομάδα! 



10 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Όμορφο ταξίδι φέτος. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απογοήτευση. Πάμε γι΄ άλλα...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή η ανάλυση. Συμφωνώ γιά τον Πέτγουέι, και επισημαίνω ότι τον ξέχασε μέσα ο Σφαιρόπουλος και έπαιξε πολύ περισσότερο από το κανονικό. Επίσης ξ΄ςχασε έξω για μεγάλο διαστημα τον ζεστό Λοτζέσκι, νομίζοντας ότι έχει την πολυτέλεια να χάσει τους πόντους του, ενώ δεν την είχε. Το ίδιο και με τον Μάντζαρη που είχε την κάση να βοηθήσει και τον έβαλε ελάχιστα.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια με τέτοιες χυδαιότητες δεν θα περνάνε. Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα του plan B στο κλείσιμο του Σπανούλη είναι ένα ζήτημα. Στον τελικό υπήρχαν πόντοι από το "3" και τον Ματ, όμως χρειάζεσαι κι άλλη διέξοδο, λ.χ. από το "5" με σίγουρο ακούμπισμα της μπάλας και ποστάρισμα. Για αυτό επιμένω πως ο Ολυμπιακός πρέπει να πάει πια για σημαντικό ψηλό, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ και Ντάνστον/Χάρντεν. Οι Λαφαγιέτ-Ντάρντεν όντως έκαναν κακό Final Four, όμως επαναλαμβάνω ότι ήταν πολύ χρήσιμοι στα ματς με Μπάρτσα...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το παιχνίδι με πλάτη στο post, είναι μια κουβέντα που κάνουμε εδώ και 3 χρόνια!
    Εγώ θα πω, ότι μέχρι και ο Τζος Πάουελ με το σουτάκι από τα 6 μέτρα μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό -σαν στυλ εννοώ, γιατί ο συμπαθής Τζος δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.
    Η συζήτηση θα γίνει στον καιρό της, ο ανυπόμονος Αντιδραστικός πήγε ένα βήμα μπροστά.
    Η αλήθεια είναι ότι ένας Λο και ένας Άντιτς έλειψαν.
    Ο ΈιΣι ήταν ο μόνος που έμπαινε μέσα και ξεμπλόκαρε τον Μπίλυ, τα έκανε όλα άνω κάτω, έτρεχε, σκόραρε, απλά τεράστιος.
    Όσο για τον Πέρο, βλέποντας τον Νοθιόνι να κάνει τα δικά του, τον σκέφτηκα αμέσως. Αμέσως όμως..
    Ας μην κολλάμε στο παρελθόν όμως.. spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Του χρόνου με Σφαιρόπουλο...
    1: Μάτζαρης, Lucas-Gordon, Lafayette
    2: Σπανούλης, Σλούκας, Σταμάτης
    3: Παπαπέτρου, Lojeski, Χριστοδούλου
    4: Πρίντεζης, Καιμακόγλου, Αγραβάνης
    5: Dunston, Hines, Miludinov...
    ...και βουρ για Βερολίνο και τρόπαιο, ξανά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατσίβελης οπωσδήποτε δανεικός και όχι ελεύθερος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάγκες thanks για τα comments ! Συμφωνείτε πιστεύω άπαντες με τα λεγόμενά μου! το "πρόβλημα" για ακόμα μία σεζόν ήταν στους ξένους... Οι έλληνες μας άλλωστε είναι οι κορυφαίοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή