Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Είναι ο κορυφαίος, γιατί εξελίσσεται


Ο Βασίλης Σπανούλης έχει δικαιώσει προ πολλού την επιλογή του να αφήσει τον ΠΑΟ και να έρθει στο λιμάνι. Είναι ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης, αλλά, ειδικά φέτος, αποδεικνύει γιατί είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία μπασκετμπολίστας που αγωνίζεται στα Ευρωπαϊκά γήπεδα…Stouk


Είναι περιττό, νομίζω, να πούμε ότι η Ευρωλίγκα, λόγω δυναμικότητας και πρεστίζ, είναι ο καθρέπτης του κάθε παίκτη. Ο Σπανούλης έχει 3 κατακτήσεις και σε αυτές ήταν MVP του F4. Μάλιστα στην τελευταία (2013-Λονδίνο) ήταν και ο MVP όλης της διοργάνωσης.

Επιπλέον, είναι 3ος σκόρερ όλων των εποχών (μέχρι το τέλος του top16 θα έχει ξεπεράσει και τον 2ο Μάρκους Μπράουν) και 3ος στις ασίστ, με προοπτική πρωτιάς και στις 2 κατηγορίες. Είναι άλλωστε ο μόνος που είναι τόσο ψηλά και στις δύο αυτές κατηγορίες...

Κάποια πράγματα, όμως, δεν καταγράφονται με αριθμούς. Φέτος ο Σπανούλης, εκτός από το εκτελεστικό και δημιουργικό κομμάτι, παρουσιάζει πρωτοφανή όρεξη στην άμυνα, η οποία μεταφράζεται σε απτό αποτέλεσμα.

Κακά τα ψέματα, η άμυνα δεν ήταν ποτέ το φόρτε του Αρχηγού του Ολυμπιακού. Όταν, άλλωστε, βγάζεις τέτοια ενέργεια στην επίθεση και έχεις (ουσιαστικά) την ευθύνη οργάνωσης και εκτέλεσης, είναι κάπως δύσκολο να ανταποκρίνεσαι το ίδιο και στο απέναντι μισό του παρκέ.

Κι όμως. Ο Σπανούλης το καταφέρνει πια και αυτό. Εξελίσσει τον εαυτό του, βελτιώνει την ικανότητά του σε όλα τα κομμάτια του αθλήματος και είναι καλύτερος από ποτέ.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο Λαρισαίος γκαρντ είχε συνεχώς πάνω από 100 ασίστ (2012-13 170, 2013-14 119), αριθμό που ήδη έχει ξεπεράσει φέτος (108) και αναμένεται, αν ο Ολυμπιακός προχωρήσει μέχρι το F4, να κάνει και προσωπικό ρεκόρ.

Φέτος τον βλέπουμε να βουτάει στο παρκέ για να σώσει μπάλες, να πιέζει στην άμυνα τους αντιπάλους του και να «σκοτώνεται» στην κυριολεξία, δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα και στους υπόλοιπους, κάνοντας την άμυνα του Ολυμπιακού την καλύτερη στο θεσμό.

Είναι με διαφορά η καλύτερη version του εαυτού του, και αυτό δείχνει το πόσο δουλεύει αυτός ο άνθρωπος και το πόσο αγαπά αυτό που κάνει.

Όλα αυτά δεν τα βλέπεις σε άλλους παίκτες. Ο Σπανούλης είναι πραγματικά μοναδικός και είναι ευτύχημα που θα ήδη έχει συνδέσει το όνομά του με τον σύλλογο, τον οποίο, απ, ότι φαίνεται, θα υπηρετεί για πολλά χρόνια ακόμα.





1 σχόλιο:

  1. Stouk, είναι ο μεγαλύτερος αθλητής που έχει φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού σε οποιοδήποτε άθλημα. Αυτό τα λεει όλα, νομίζω...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή