Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Football Manager 2018: ανάλυση του βρετανικού 4-4-2


Μετά από καιρό κι ενώ ήδη έφτασα στο κρίσιμο σημείο "time to change my underwear" στο παιχνίδι, σήμερα το blog έχει θέμα το Football Manager 2018.
Ανάλυση του 4-4-2 λοιπόν, ενός συστήματος που στο fm 2018, εν αντιθέση με τα προηγούμενα games, έχω την αίσθηση πως τσουλάει αρκετά καλύτερα. Ειδικά  για βρετανικές καριέρες νομίζω πως είναι ιδανικό και δεν πρέπει να λείπει από καμία tactic list!
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Στον πρόλογό μου καταρχήν να τονίσω πως θεωρώ το fm 2018 το ΚΟΡΥΦΑΙΟ fm των τελευταίων ετών. Αργά αλλά σταθερά, το παιχνίδι βελτιώθηκε με τα χρόνια και σχεδόν το fm 2018 έχει τελειοποιηθεί! Προσωπικά είμαι 100% ικανοποιημένος από αυτό και επαναλαμβάνω το θεωρώ το κορυφαίο, από το 2000 περίπου όταν και κόλλησα με αυτό το ρημαδοπαίχνιδο (με μέντορά μου τότε τον έτερο blogger του RP και αδερφό μου, spanio).

4-4-2 λοιπόν. Ένα σύστημα που στα προηγούμενα fm είχε τεράστια προβλήματα. Δεν τσούλαγε για κάποιο λόγο. Το βασικό πρόβλημα του ήταν η υπεραριθμία των αντιπάλων στο κέντρο του γηπέδου καθώς με δύο μόνο MCs δεν γινόταν δουλειά. Πλέον βέβαια, στο fm 2018 δεν συμβαίνει αυτό. Το 4-4-2 στο πραγματικό ποδόσφαιρο είναι πλέον (ξανά) της μόδας (η Ατλέτικο του Τσόλο, η Λέστερ το 2016 στο μέγιστο θαύμα και πολλές άλλες το έχουν χρησιμοποιήσει) και οι προγραμματιστές του game νομίζω το χουν δουλέψει ικανοποιητικά.

Η μορφή του συστήματος που θα σας αναλύσω από κάτω είναι κυρίως για βρετανικές ομάδες. Βασίζεται στο γρήγορο τέμπο άλλωστε, που ΜΟΝΟ στην αγγλική premier ship έχει αποτέλεσμα. Όπως και στην πραγματικότητα δλδ. Το τέμπο της Αγγλίας δεν υπάρχει-σε όλα τα άλλα βλέπουμε τόσο αργό ρυθμό που σχεδόν σε παίρνει ο ύπνος...

Οι βασικές ομαδικές οδηγίες

  • Γρήγορο τέμπο, ισορροπημένο passing game (κοντινές πάσες ποτέ, direct σε κάποια μέρη του παιχνιδιού), ΔΟΜΗΜΕΝΗ ελευθερία, "πάσες στο χώρο", "παιχνίδι από την άμυνα", " κάντε γρήγορες σέντρες" και σχετικά υψηλή πίεση. Αυτές είναι οι 7 βασικές οδηγίες. 
  • Όταν στο ματς προηγηθεί η ομάδα (και παίξει σχετικά στην κόντρα επίθεση) οι πάσες γίνονται direct και δεν αλλάζει τίποτα άλλο.
  • Όταν δε, χάνει η ομάδα και ψάχνει επιτακτικά κάποιο γκολ οι πάσες γίνονται ξανά direct ενώ προσθέτεις την οδηγία "παίξε πιο πλατιά". Υπό προϋποθέσεις και το "ψάξτε το overlap" ανεβάζοντας τα πλάγια μπακ (τους αλλάζεις σε ολοκληρωμένους μπακ).


*Το μυστικό της επιτυχίας είναι οι γρήγοροι σέντερ φορ. Προσωπικά το έπαιξα στην Νιούκαστλ με φορ μπροστά τον Ντεμπελέ (από Σέλτικ) και Κάλουμ Γουίλσον (από Μπόρνμουθ) και ΕΚΑΝΑ ΠΑΠΑΔΕΣ.

Οι ατομικές οδηγίες/ρόλοι

  • Καταρχήν έχουμε ξαναπεί. Ο κάθε παίχτης καλό είναι να παίζει στον καλύτερο ρόλο του. Έτσι αποδίδει καλύτερα. Ανάλογα με τους παίχτες που έχεις λοιπόν βγαίνουν και οι ρόλοι. Προσωπικά πάντως θα πρότεινα τους εξής:
  • Πλάγιοι μπακ με καθήκον υποστήριξη (που υπό προϋποθέσεις θα γίνονται ολοκληρωμένοι). Το μυστικό είναι η οδηγία "μείνε κλειστά". Αυτό βοηθά στην μείωση της υπεραριθμίας των αντιπάλων στο κέντρο. Κι επίσης σφίγγουν την άμυνα.
  • Στόπερ ο ένας να ναι δημιουργικός ώστε να βγάζει καλές μακρινές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Και οι δύο επιλογή "κράτα θέση" και σχεδόν καθόλου πίεση.
  • Δύο εξτρέμ , ώστε να παίζουν στην γραμμή, με καθήκον όμως υποστήριξη ώστε να καλύπτουν και τους μπακ. Γρήγορες σέντρες και "περιπλάνηση από τις θέσεις"-ώστε να βρίσκονται και πιο κεντρικά να βοηθούν τους MCs.
  • Στους δυο μέσους ο ένας οπωσδήποτε οργανωτής με εντολή direct πάσες να τροφοδοτεί τους γρήγορους φορ! Ο άλλος πιο αμυντικογενής με οδηγίες "μάρκαρε σφιχτά" και χαμηλή πίεση (να μένει όσο το δυνατόν πιο κοντά με την τετράδα). Σε επιθετικά σχήμα ο ένας γίνεται προωθημένος οργανωτής επίσης με direct passing.
  • Και βέβαια τα δυο φορ... ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Θεωρητικά θα πρότεινα έναν προωθημένο επιθετικό και έναν ολοκληρωμένο. Και οι δυο, πίεση ψηλά, κίνηση στους κενούς χώρους και περιπλάνηση θέσης. Ενναλακτικά ο ένας trequartista ή faulse9 (να κατεβαίνει χαμηλά σαν 5ος χαφ).


Μικρά-μικρά tips

  • Σημαντικό το να παίζουν κλειστά οι δυο μπακ και η περιπλάνηση θέσης στους εξτρέμ. Αυτοί καλύπτουν την υπεραριθμία των αντιπάλων στο κέντρο!
  • Τέσσερις βδομάδες προετοιμασία φυσικής κατάστασης (υψηλή και πολύ υψηλή) υποχρεωτικά στην προετοιμασία. Βασικό για την μείωση των τραυματισμών μες στη σεζόν.
  • Πολύ συχνή -στην αρχή της σεζόν ειδικά- η προπόνηση αμυντικών στημένων στην προετοιμασία αγώνων. Σφριγιλή άμυνα στα στημένα είναι εγγύηση επιτυχίας.
  • Rotation. Πολύ rotation. Αποφεύγονται οι συχνοί τραυματισμοί αλλά και οι παίχτες δεν γκρινιάζουν-άρα υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια...


Υγ: Ντεμπελέ από Σέλτικ. Ίσως το κορυφαίο φορ (σε ρεαλιστική τιμή 15-20 εκ) του παιχνιδιού...

Υγ2: το 4-4-2 το παιξα με ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία και στη Νιούκαστλ ΚΑΙ στην Έβερτον. Εξάδα και με τις δύο..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου