Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Απόλυτο ξεκαθάρισμα ρόλων...


Η προσθήκη στο ρόστερ των Τιλί και Μπράουν, όχι μόνο δεν οδήγει τον Ολυμπιακό σε εκ νέου μπέρδεμα ρόλων και χρόνων, αλλά τείνει στο απόλυτο ξεκαθάρισμά τους... Κι όλα αυτά, καθώς μπήκαμε στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν...
Ο Αντιδραστικός αρθρογραφεί για τον Ολυμπιακό, που λόγω των τραυματισμών, εμφανίστηκε ολοκληρωμένος, πρώτη φορά αρχές Μαρτίου (την προηγούμενη Παρασκευή στο ΟΑΚΑ).


Η επιστροφή του Κιμ Τιλί, σε συνδυασμό με την μεταγραφή του Μπράουν, προκάλεσε τον "φόβο" αρκετών, πως θα προκαλέσει υπεραριθμία στο ρόστερ και (ακόμα μία) σύγχυση ρόλων και χρόνων στο rotation. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως στην ομάδα παρά τις δύο προσθήκες, δεν έγινε κάποια αποχώρηση.

Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει προκληθεί σύγχηση, αλλά ίσα ίσα γίνεται ένα απόλυτο ξεκαθάρισμα ρόλων! Κρίνοντας από τον Ολυμπιακό του ΟΑΚΑ και το πολύ μεγάλο διπλό, η ομάδα (έπαιξε ουσιαστικά για πρώτη φορά κομπλέ-πλην Αγραβάνη- από την αρχή της σεζόν!) οι ρόλοι/χρόνοι διαμορφώνονται κάπως έτσι...

Οι κομμένοι

Μπόγρης-Τολιόπουλος αλλά και οι Τόμσον-Γουίλτζερ περνούν σε δεύτερη μοίρα. Και δικαίως. Οι υπόλοιποι 11 παίχτες έχουν σίγουρη θέση στην 12αδα, ενώ οι 4 προαναφερθέντες θα παλεύουν για μία θέση, με τους δυο Έλληνες να παίζουν  στην Basket League και τους δυο Αμερικάνους στην Euroleague, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα.
Ο Μπόγρης ήρθε για 3ος ψηλός και απογοήτευσε. Πλέον δίνει μόνο λίγα λεπτά στα εν Ελλάδι εύκολα παιχνίδια. Το καλοκαίρι άλλωστε, αποχωρεί σίγουρα.
Ο Τολιοπουλος με την πληθώρα guard απλά ξεκουράζει κάποιους. Δεν πήγε άσχημα όσο έπαιξε αλλά αντικειμενικά του λείπει το κάτι παραπάνω για να παίξει στον Ολυμπιακό.
Ο Τόμσον ήρθε σαν έξτρα παίχτης στην περιφέρεια με σκοπό να βοηθήσει με ΣΟΥΤ. Από την στιγμή που δεν βρήκε ποτέ ρυθμό έξω από τα 6.75 m βρέθηκε στο περιθώριο.
Ο δε Γουίλτζερ ήρθε σαν κάλυψη του Τιλί και τώρα που ο Γάλλος PF επέστρεψε, ο Κάιλ έχασε τη θέση του. Θεωρώ πως μένει μέχρι το τέλος, σαν επιβράβευση για τις φιλότιμες προσπάθειες του. Αν δεν ήταν ΤΟΣΟ αδύναμος αμυντικά, ίσως είχε (ή έχει αν βελτιωθεί) μέλλον.

Τα μετρημένα κουκιά στην ρακέτα

Πλέον τα πειράματα τελείωσαν στην γραμμή ψηλών των ερυθρολεύκων. Οι βασικοί στο "4" και το "5" είναι οι Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ, οι οποίοι αποτελούν τους κύριους εκφραστές στα plays στο low post (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ τελειώματα και οι δύο, με καλούς αριθμούς στα ριμπάουντ) και είναι εκ των πρώτων σκόρερ της ομάδας.
Από πίσω τους έρχονται δυο αθλητικοί ψηλοί. Ο defensive stopper (που τόσο έλειψε) Κιμ Τιλί ντουμπλάρει τον "συν-αρχηγό" Πριντ δίνοντας απίστευτη ΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ρακέτα (καλύπτοντας  ιδανικά τις αδύνατες πλευρές με τα ψηλά του χέρια και τα γρήγορα πόδια), ενώ έτερον ήμισυ του Νίκολα, είναι ο Τζαμέλ Μακλίν, ένας εξίσου (με τον Τιλί) αθλητικός και με μεγάλη επιθετική ποικιλία ψηλός!
Οι χρόνοι βασικών-αναπληρωματικών μοιράζονται περίπου στο 22'-18'. Η απόλυτη ισορροπία.

Οι δύο "σωματοφύλακες" στο small forward

Με τον Τόμσον εκτός και τον Τιλί στο "4", ανοίγει ο δρόμος (επιτελους) για την καθιέρωση του Παπαπέτρου στην φυσική του θέση, στο small forward. Μαζί με τον κολλητό του, Παπανικολάου, αποτελούν την βασική πηγή αθλητικότητας, ενέργειας και transition της ομάδας... Είναι οι δυο "σωματοφύλακες" του Θρύλου από όλες... τις απόψεις (Σίνγκλετον ακούς;).
Τρομεροί αμυντικοί και οι δύο, οι καλύτεροι της ομάδας στην περίμετρο, ιδανικοί για τις άμυνες με αλλαγές καθώς μαρκάρουν και στις πέντα θέσεις. Επιθετικά ναι μεν δεν είναι κλασικοί σκόρερ (έχει άλλους ο Θρύλος να σέρνουν το σκορ), αλλά αφενός τελειώνουν αξιοπρεπώς από χαμηλά (με γρήγορα κοψίματα στο low post ή παιχνιδι με πλάτη εκμεταλλευόμενοι την δύναμή τους) κι αφετέρου διαθέτουν καλό spot τρίποντο από τις γωνίες. Στον αιφνιδιασμό δε, φεύγουν ΠΡΩΤΟΙ.
Το ίδιο στυλ ακριβώς που διαθέτουν, δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην ομάδα. Όποιος και αν παίζει ή κάθεται στον πάγκο (ο χρόνος τους μοιράζεται περίπου στο 25'-15'), η αθλητικότητα, η δύναμη και η ενέργεια δεν χάνονται ΠΟΤΕ από την ερυθρόλευκη πεντάδα. Σχήμα δε και με τους δυο μέσα (ειδικά μαζί και με τον Τιλί) εκτοξεύει την ομάδα αμυντικά!

Πέντε guard για όλες τις δουλειές

Σας το έλεγα τις προάλλες. Ο Ρόμπερτς μετακινείται στην θέση "2" αναλαμβάνοντας ουσιαστικά ΜΟΝΟ εκτελεστικό ρόλο! Παίρνει ουσιαστικά την θέση του Τόμσον στον αρχικό σχεδιασμό, σαν 7ος παίχτης-σκόρερ στην περιφέρεια! Όσο κι αν παίζει (περίπου 10'-15') θα έχει ρόλο να σουτάρει και να απειλεί από τα 5m-7m με το αξιόπιστο jump shoot του και την γρήγορη ντρίμπλα του.
Στην θέση του point guard θα βλέπουμε κυρίως τους Μάντζαρη και Μπράουν, ενώ χρόνο στο "1" θα παίρνει και ο Σπανούλης. Στο δε shooting guard, υπάρχει βεβαίως και ο Γιάννις Στρέλνιεκς.
Οι ρόλοι των τεσσάρων (πλην Ρόμπερτς) ξεκάθαροι. Μάντζαρης οργάνωση και άμυνα, Μπόμπι Μπράουν για αλλαγή ρυθμού και απειλή στο 1vs1, ενώ ο Στρέλνιεκς είναι ο πιο all around περιφερειακός της ομάδας, με βοήθειες και στην οργάνωση και στο σκορ. Όσον αφοράν τον Σπανούλη δεν χρειάζεται να μιλήσουμε καν, για την συνεισφορά του. Απλά φέτος βοηθά ακόμα πιο πολύ και στην δημιουργία εκτός από την εκτέλεση.
Σπανούλης γύρω στα 23', Μάντζαρης γύρω στα 20', Στρέλνιεκς γύρω στα 17' είναι τα σίγουρα 60' από τα 80' στις θέσεις combo. Από κει και πέρα οι scoring guards Μπράουν και Ρόμπερτς θα παλέψουν για τα υπόλοιπα 20' και ανάλογα με τον αγώνα και βέβαια τη φόρμα τους, για το κάτι παραπάνω (με τους Μάντζαρη και Στρέλνιεκς να μην έχουν σταθερό ρυθμό/απόδοση μπορούν κάλλιστα να κερδίσουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής).

Συμπέρασμα

Τώρα αρχίσαμε λοιπόν ουσιαστικά να βλέπουμε τον Ολυμπιακό που χτίστηκε στα πινακάκια το καλοκαίρι. Με 7 παίχτες στην περιφέρεια και με 4 ισάξιους ψηλούς. Οι πολλοί τραυματισμοί μας έκαναν να περιμένουμε σχεδόν έξι μήνες για να δούμε την ομάδα να παίζει κομπλέ... Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως, καθώς άπαντες πλέον είναι υγιείς (πλην Αγραβάνη) ενώ αν κρίνουμε από το δείγμα του ΟΑΚΑ τότε άξιζε τον κόπο η μεγάλη αυτή αναμονή..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου