Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Tactic Philosopher game 23


Δύσκολη νίκη για την ομάδα μας απέναντι στην φορμαρισμένη Βαλένθια, με 80-70 στο ΣΕΦ. Πλέον ο Θρύλος έφτασε σε ρεκόρ 16-7 και παρέμεινε στο κόλπο της τριάδας...
Διαβάστε στην σημερινή στήλη Τactic Philosopher του RP:
H συγκλονιστική εμφάνιση του αρχηγού που έκρινε την νίκη.
Η ερυθρόλευκη περιφερειακή άμυνα που επέστρεψε στα γνωστά της στάνταρ.
Η απογοητευτική παρουσία της second unit που κράτησε τους Ισπανούς στο ματς.
Ο νέος ερυθρόλευκος επιθετικός προσανατολισμός που πλέον γίνεται μονόδρομος.
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Παρά το εμφανώς αγχωμένο πρόσωπο που παρουσίασε η ομάδα, κατάφερε και πήρε την υπερπολύτιμη νίκη κόντρα στην Βαλένθια με σκορ 80-70 κι έφτασε σε ρεκόρ 16-7! Πλέον 7 αγωνιστικές πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου, το πλεονέκτημα έδρας ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ... Πάμε όμως στην τακτική ανάλυση του αγωνα, όπως κάθε αγωνιστική.

Συγκλονιστικός αρχηγός

Ο Σπανούλης πήρε ΜΟΝΟΣ του την νίκη. Σκόραρε 25 πόντους και μοίρασε 9 ασίστ (τις 7 στον Μιλουτίνοφ που κάρφωσε και στις 7!), έκανε μόλις 1 λάθος ενώ η αξιολόγησή του έγραψε 29 μονάδες!
Από τους 80 πόντους της ομάδας οι 44 προήλθαν απο εκείνον ενώ όσο δεν έπαιζε το επιμέρους σκορ ήταν 12-30 (!) υπέρ της Βαλένθια. Από τους αριθμούς και μόνο καταλαβαίνετε πόσο καθοριστικός ήταν για αυτήν την νίκη.
Σημαντικό το γεγονός πως είχε καθαρό μυαλό σε όλη τη διάρκεια του ματς, ενώ επιθετικά διέλυσε την άμυνα της Βαλένθια που τόλμησε να μην ρίξει 2ο παίχτη πάνω του! Δεν κούρασε την κατοχή της μπάλας, δεν σπατάλησε προσπάθειες κρεμασμένες με step back τρίποντα και είχε ΠΑΝΤΑ σαν πρώτη επιλογή το drive. Παλιός καλός Σπανούλης, σε εξαιρετική κατάσταση στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν...

Άμυνα απο τα παλιά

Με τους Γκριν και Σαν Εμετέριο να κάνουν μεγάλη ζημιά από την περίμετρο (η Βαλένθια σκόραρε 28 πόντους ΜΟΝΟ στη β' περίοδο...), ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο ρίσκαρε και έπαιξε άκρως πιεστική άμυνα στην μπάλα. Και του βγήκε μετά από αρκετό καιρό!
Κομβικός στο κομμάτι αυτό ο Βαγγέλης Μάντζαρης που έκανε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση. Μαζί με τον Παπανικολάου πίεσαν αφόρητα και έβγαλαν εν τέλει εκτός ρυθμού τους δυο σκόρερ των Ισπανών.
Ειδικά ο Βαγγέλης, αν και ακόμα δείχνει ένα τακ πιο βαρύς από τα στάνταρ του, τα πήγε εξαιρετικά (έπεσε πάνω στον Γκριν). Αν ανέβει εκείνος, τότε το περιβόητο αμυντικό φετινό πρόβλημα στα 9-10m θα μειωθεί αισθητά νομίζω...

Απογοητευτική second unit

Εν αντιθέση με το παιχνίδι με τη Ρεάλ όπου η "δεύτερη πεντάδα" τα πήγε εξαιρετικά, χθες βρέθηκε σε τρομερά άσχημη κατάσταση. Κάθε φορά που βρίσκονταν στο παρκέ οι Ρόμπερτς-Τόμσον-Στρέλνιεκς- Γουίλτζερ και Μακλίν, η Βαλένθια έκανε μεγάλα σερί και μείωνε αισθητά τη διαφορά.
Κάποιοι βέβαια δικαιολογούνται. Και μιλώ για τους Στρέλνιεκς-Μακλίν οι οποίοι απλά βρέθηκαν σε κακή μέρα και το δικαιούνται. Απλά αποτελούν τον δεύτερο πόλο της ομάδας και όποτε δεν βοηθούν αυτό έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην συνολική εικόνα της ομάδας.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους τρεις Αμερικάνους... Αν και καταλαβαίνουν πια πως βρίσκονται σε επισφαλή θέση, δεν άλλαξαν εικόνα. Ο Ρόμπερτς δείχνει ΆΚΡΩΣ διστακτικός, ο Τόμσον ακόμα (!) φαίνεται σαν να μην ξέρει καν τα συστήματα σε άμυνα και επίθεση, ενώ ο Γουίλτζερ αποτελεί ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ στην άμυνα...
Ευτυχώς που ο Σφαιρόπουλος αντιλήφθηκε γρήγορα το κακό και δεν τους έδωσε πολύ χρόνο συμμετοχής...

Η νέα επιθετική λογική που καθιερώνεται, αρέσει

Μετά τις μαζεμένες ήττες στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός άλλαξε την επιθετική λογική του. Στα ματς με Παο (για την Basket League) και με Φενέρ-Ρεάλ και χθες με Βαλένθια, κοινώς σε ένα επαρκές δείγμα 4 αγώνων, ο Ολυμπιακός σταμάτησε την εμμονή με τα τρίποντα. Αντί αυτού πλέον έχει πλέον δύο επιλογές. Την καλή και γρήγορη κυκλοφορία ώστε να βγει το κάθε σύστημα και ενναλακτικά αν πάει σε επίθεση στο τέλος των 24" τότε πηγαίνει σε drive!
Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.  Με drive διέλυσε ο Σπανούλης την Φενέρ και την Βαλένθια, με drives (και φλόουτερς) καθάρισε και ο Στρέλνιεκς τη  Ρεάλ!
Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί/αξιοποιηθεί στο έπακρο και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, που αποτελεί σιγά σιγά τον σέντερ που ονειρευτήκαμε στην αρχή της σεζόν! Εχθές είχε 7/8 δίποντα και τα 7 ήταν καρφώματα. Το παλικάρι με τον τρόπο που έμαθε να χρησιμοποιεί το κορμί του, υπό προϋποθέσεις ΔΕΝ ΚΟΒΕΤΑΙ.
Χθες λοιπόν,  ο Ολυμπιακός εκτέλεσε ΜΟΛΙΣ 18 τρίποντα, ενώ οι προσπάθειες για δύο πόντους ήταν 41! Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Εδώ και ένα μήνα που το drive και το low post game (με  έγιναν ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου