Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Το αουτσάιντερ που όλοι τρέμουν..!


Ο Ολυμπιακός μετα από ένα χρόνο απουσίας επιστρέφει στα final 4 , δίνοντας το παρόν στο μεγάλο μπασκετικό γεγονός, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Για ακόμα μια φορά και για πάρα πολλούς  λόγους βέβαια, οι ερυθρόλευκοι κατεβαίνουν ξανά σαν το απόλυτο αουτσάιντερ αλλά αντικειμενικά η παρουσία τους και μόνο εκεί, φέρνει σε δυσάρεστη κ' αμήχανη θέση τις υπόλοιπες ομάδες... Η πρώτη ανάλυση για το final 4 της Πόλης από τον Αντιδραστικό


Μπορεί εμείς οι "τρελοί"στο red philosopher να σας το γράφουμε εδω και 10 μήνες, αλλά αντικειμενικά πόσοι στην αρχή της χρονιάς θα περίμεναν τον Ολυμπιακό, να δώσει το παρόν στην Πόλη στα τέλη του Μαΐου ; Θα σας απαντήσω εγώ. Πολύ λίγοι. Μην σας πω, ελάχιστοι.

Έτσι λοιπόν, η όλη πορεία στην κανονικη διάρκεια, η κατάληψη της 3ης θέσης (πλεονέκτημα γαρ), ακόμα και η πρόκριση απέναντι στην Εφές (εξελίχθηκε, με ανατροπή...!) για το f4, συνιστά μια πολύ  μεγάλη έκπληξη στα μπασκετικά λόμπι της Ευρώπης. Βλέπετε ο Ολυμπιακός αφενός προερχόταν απο μια απογοητευτική σεζόν (που πολλοί πίστεψαν πως σηματοδότησε το τέλος εποχής της χρυσής ομάδας αυτής) κι αφετέρου μιλάμε για την πιο δύσκολη, κουραστική, μαραθώνια και βέβαια  δίκαια Euroleague όλων των εποχών! Κι όμως ο Ολυμπιακός διέψευσε τους πάντες.

Όλοι αυτοί λοιπόν που είχαν ξεγραμμένο το Θρύλο τώρα πολύ απλά κάνουν "μόκο". Ο Ολυμπιακός έχει πραγματοποιήσει μια 100% overachieving χρονιά και το γεγονός πως είναι στους τέσσερις "φιναλίστ" στην Euroleague, αποτελεί από μόνο του, ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΊΑ.

Αλλά... Στο λιμάνι, στην ομάδα αυτή, που η ιστορία της θυμίζει κάτι από γαλατικό χωριό ("είναι τρελοί αυτοί οι Ολυμπιακοί" αναφωνούν οι ομάδες-κολοσσοί της διοργάνωσης!!), δεν βάζουν ταβάνι. Δεν έχουν ταβάνι βασικά. Τέσσερα f4 την τελευταία εξαετία και συνεχίζουν! Θα κατέβουν χωρίς κανένα άγχος  μεν(καθώς είναι ήδη επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι και περήφανοι με την πορεία της ομάδας και παράλληλα το μεγάλο αουτσάιντερ), αλλά με μεγάλο στόχο την κούπα δε!!! Κανείς (μας) δεν κρύβεται στο λιμάνι. Ο Ολυμπιακός δεν σκοπεύει να ανέβει στην Πόλη για διακοπές. Ο Ολυμπιακός ανεβαίνει, για να την αλώσει δεύτερη χρονιά!!! Για την τέταρτη κούπα!

Καθόντουσαν λοιπόν, είμαι σίγουρος αμήχανοι, νευρικοί και λυπημένοι οι Ομπράντοβιτς-Ιτούδης και Λάσο, βλέποντας τον Ολυμπιακό να γυρνάει τη σειρά με την Εφές. Την ήθελαν στο f4. Μείον ένας θα σκέφτηκαν. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν τους έκανε το χατήρι. Σαν κακός συγγενής, θα βρεθεί ανάμεσα τους στο f4 και ΟΛΟΙ θα τον τρέμουν. Γιατί είναι η Λερναία Ύδρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια, έχει μια "μαγική ενέργεια". Έχει μια πρωτοφανή αύρα. Ένα αίσθημα ομαδικότητας, πάθους, μάχης, πάλης, νίκης. Refuse to loose το βάπτισαν κάποιοι... "Αρνείται να παραδοθεί" είπαν κάποιοι άλλοι (ο μέγας Ιωάννου!!!).

Έτσι κι ας είναι το απόλυτο αουτσάιντερ (στα χαρτιά τουλάχιστον, καθως διαθέτει υποτριπλάσιο budget απο τους υπολοίπους), έχει τόσο βαριά φανέλα και ιστορία,  που αντί να φοβάται αυτός, φοβούνται τα φαβορί! Για την ακρίβεια τον τρέμουν, δεν τον φοβούνται...

Αρχής γενομένης από την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό... Η οποία μετρά 3/3 ήττες σε f4 από τον Ολυμπιακό... Οι Ρώσοι κυριολεκτικά  βλέπουν ερυθρόλευκα και τρέχουν...

Κλείνοντας το σημερινό- πρώτο για το f4 της Πόλης- blog , να τονίσω πως στο ψυχολογικό κομμάτι θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα. Προβάδισμα γιατί οι τρεις άλλες ομάδες, αν το χάσουν θα θεωρηθούν full αποτυχημένες (με ένα καράβι χρήματα που έχουν σπαταλήσει), ενώ την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός είναι ήδη επιτυχημένος και παράλληλα διαθέτει μεγάλη "τεχνογνωσία" στα νοκ άουτ παιχνίδια! Σε mind επίπεδο λοιπόν ο Ολυμπιακός υπερέχει.

Αγωνιστικά και παρασκηνιακά (οπερ σημαίνει  διαιτητικά) όμως, οι ΤΣΣΚΑ-Ρεάλ και Φενέρ υπερτερούν, για αυτο θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια και άριστη  τακτικη προσέγγιση των αγώνων απο τον Ολυμπιακό!

Το τρίπτυχο της επιτυχίας λοιπόν: "refuse to loose" ψυχολογία-μάχη στο παρκέ-διάβασμα αντιπάλου.

Υγ: στο κομμάτι της εμπειρίας ο Ολυμπιακός δεν υπερτερεί αλλά ούτε υπολείπεται. Και οι τέσσερις ομάδες είναι αρκετά έμπειρες και συλλογικά και ατομικά...

1 σχόλιο:

  1. Αντιδραστικέ, δύο μόνο παρατηρήσεις:
    -Έχουμε 3/3 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στα Final Four, όμως ερχόμαστε και από 4 σερί ήττες (έστω και σε πολύ κλειστά παιχνίδια) κόντρα στην αρκούδα, στις δύο κανονικές περιόδους της τελευταίας διετίας. Αυτό, μπορεί να μην λέει τίποτε, μπορεί όμως να λέει και πολλά, ανάλογα με το πώς θα επιχειρήσουν οι δύο προπονητές να το περάσουν στους παίκτες.
    -Δεν θεωρώ ότι οι διαιτητές θα σπρώξουν κάποιον, δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο ως τώρα στα ματς της διοργάνωσης, τουλάχιστον σε βαθμό εξόφθαλμο. Αν ήθελαν να σπρώξουν τις τουρκικές ομάδες, δεν θα άφηναν Φενέρ και Εφές με μειονέκτημα κόντρα στην πιο ισχυρή έδρα της Ευρώπης την πρώτη και κόντρα στον μόνιμο θαμώνα των Final Four την δεύτερη.
    Αυτό που σε ένα βαθμό μπορεί να δώσουν λ.χ. στην Φενέρ ή στην ΤΣΣΚΑ στους δύο ημιτελικούς είναι να σφυρίζουν με τη λογική που εξυπηρετεί τους δύο ζάμπλουτους. Δηλαδή, από τη μια να αφήνουν το πολύ ξύλο για να αντέξει το κοντό rotation του Ομπράντοβιτς (στο μεταξύ μας ματς στην Πόλη, Ούντο και Μπιρτς είχαν τελειώσει με ...ένα φάουλ!) κι από την άλλη να σφυρίζουν όλες τις επαφές, αφού οι Ρώσοι είναι πιο soft. Όμως, τα κριτήρια πιστεύω ότι θα είναι τα ίδια και για τις δύο ομάδες σε κάθε παιχνίδι. Κι όποιος προσαρμοστεί...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή