Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Το δύσκολο καλοκαίρι θα κρίνει το... Βελιγράδι



Ο Σπανούλης είπε ότι ήδη σκέφτεται τον τελικό στο Βελιγράδι. Αυτή η σκέψη επικρατεί σε όλη την ομάδα και τον κόσμο, ωστόσο για να πραγματοποιηθεί, χρειάζονται σωστές αποφάσεις το ερχόμενο καλοκαίρι. Και φυσικά η κατάκτηση του Πρωταθλήματος... Γράφει ο Stouk
Ο Ολυμπιακός δεν είναι πυροτέχνημα. Το δείχνει κάθε χρόνο. Η "μαγιά" υπάρχει και μένουν 3-4 κινήσεις για να ισχυροποιηθεί σε μέγιστο βαθμό.

Αρχικά πρέπει να κατακτηθεί το πρωτάθλημα. Το "πρέπει" μπαίνει λόγω του ότι δεν αξίζει αυτή η ομάδα να χάσει τον τίτλο από τον ΠΑΟ. Είναι καλύτερός του, του λείπουν (ακόμα) οι εγχώριοι τίτλοι και ενδεχόμενη απώλεια θα φέρει τριγμούς και αρκετή μουρμούρα. Δέκτης θα είναι ο Σφαιρόπουλος, ο οποίος ήδη έχει 2 χαμένους τελικούς στην Ευρώπη και παρά του ότι ήταν επιτυχία η παρουσία εκεί, ενώ έχει back to back κατακτήσεις στην Ελλάδα με 1 ήττα σε 7 αγώνες, θα έρθει σε δυσμένεια. Κακώς, αλλά αυτό θα γίνει...

Ανανεώσεις...

Για μένα το δύσκολο της υπόθεσης δεν είναι οι Πρίντεζης και Μάντζαρης. Τα παιδιά έχουν δεθεί με την ομάδα, θα πάρουν καλά λεφτά, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν καταλάβει που ανήκουν. Θεωρώ βέβαιο ότι θα ανανεώσουν.

Ο Χάκετ θέλει να μείνει. Η αλήθεια είναι ότι βγάζει ψυχή, έχει δεθεί αρκετά με την ομάδα και είναι και σχετικά φθηνός, ενώ υπάρχει περίπτωση (μιας και στηρίχτηκε στον δύσκολο τραυματισμό του) να δεχθεί και μείωση. Ο ίδιος το διατυμπανίζει ότι θέλει να μείνει. Άρα μένει. Άλλωστε, το πλεονέκτημα της ομοιογένειας είναι μεγάλο και η παραμονή του Ντάνιελ θα βοηθήσει, με δεδομένο βέβαια ότι θα είναι εντάξει από τον τραυματισμό του, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Άλλος Γιανκ δεν αντέχεται, ο οποίος, μιας και τον αναφέραμε, ό, τι και να κάνει στους τελικούς, είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει...


Και φτάνουμε στον Λοτζέσκι. Είναι το πιο φονικό μακρινό σουτ της ομάδας. Υπάρχουν όμως 2-3 πραγματάκια που κάνουν την παραμονή του δύσκολη.

- Πρώτον, οι τραυματισμοί του: Κάθε χρόνο θα λείψει και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία. Είναι λίγο "γυάλινος"...

- Δεύτερον, τα χρήματα. Δυστυχώς γι αυτόν, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να του προσφέρει 7ψήφιο νούμερο. Ευτυχώς, όμως, γι αυτόν, είναι σίγουρο ότι θα βρει τέτοια χρήματα σε Ισπανία, Τουρκία ή Ρωσία...

- Τρίτον, ο ρόλος: Ο Παπαπέτρου μπορεί να πήγε άσχημα στην Πόλη, αλλά από τότε που τραυματίστηκε ο Λοτζέσκι, έδειξε ότι η θέση που μπορεί να μεγαλουργήσει είναι το 3. Δούλευε όλη τη χρονιά στο "4", πάλευε, κανείς δεν αντιλέγει, αλλά είναι φως φανάρι ότι αν θέλει να κάνει καριέρα πρέπει να παίξει στο 3. Εμμέσως πλην σαφώς και με δεδομένη την... ελληνική καταγωγή του, ενδεχομένως και να το "απαιτήσει". Δεν τον (μας) παίρνει να βολοδέρνει άλλο σε άλλες θέσεις. Είναι κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό.

Άρα ο Λότζο, και να παραβλεφθούν οι τραυματισμοί και να δεχθεί ο ίδιος 6ψήφιο συμβόλαιο, ίσως πια να ήρθαν έτσι τα πράγματα που έκλεισε ο κύκλος του...

Ο Μιλουτίνοφ του χρόνου βασικός, εκτός αν ήδη φτιάχνει βαλίτσες...

Έχει τρομερή βελτίωσή του σε όλους τους τομείς. Άμυνα ψηλά, προσωπικές φάσεις και τελειώματα, πάσα στον ελεύθερο παίκτη... Του χρόνου θα είναι βασικός. Μαζί με τον Μπιρτς συνθέτουν ένα ιδανικό δίδυμο ψηλών, αλλά αν ο Πόποβιτς αποφασίσει να τον καλέσει στο στράτευμά του, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα. Για μένα, επειδή όντως του χρόνου θα έχει μεγαλύτερο ρόλο, θα τον βοηθήσει να παραμείνει άλλον ένα χρόνο σε top επίπεδο. 23 είναι και το Final 4 είναι στην πατρίδα του. Κίνητρο...


Μεταγραφές...

Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση το καλοκαίρι θα τα ξαναπούμε, αλλά ας μιλήσουμε με βάση τα παραπάνω δεδομένα:

"1": Μάντζαρης, Χάκετ
"2": Σπανούλης, Γκριν
"3": Παπανικολάου, Παπαπέρου
"4": Πρίντεζης, Αγραβάνης
"5": Μπιρτς, Μιλουτίνοφ

Ο Τολιόπουλος θα μείνει παίρνοντας τη θέση και το ρόλο του Αθηναίνου (ίσως και κάτι παραπάνω...)

Σύνολο 11. Άρα μένουν 4...

Ένας θα είναι ψηλός τύπου Γιανκ. Όνειρο (μου) να επιστρέψει ο Κάιλ, αλλά και αυτό να μη γίνει, κάποιος τέτοιου είδους θα αποκτηθεί. Αφού ο Μπιρτς έχει "πιάσει" και ο Μιλουτίνοφ θα έχει μεγαλύτερο ρόλο. μπορεί να γίνει πάλι επιλογή τύπου Μπιρτς, μιας και το ρίσκο θα είναι μικρότερο...

Οι άλλοι 3 θα είναι ένα 4άρι, ένα δυαροτριάρι και ένας νεαρός Έλληνας που θα συμπληρώνει το ρόστερ, (ανεξαρτήτου θέσης, ίσως και ο Μουράτος, που έκανε όργια στην Α2 με το Ψυχικό).

Νομίζω ότι οι Αγγελόπουλοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το Momentum που ευνοεί την ομάδα και θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν και άλλο τον ελληνικό κορμό.

Για παράδειγμα, ιδανική περίπτωση για 4άρι είναι ο Κώστας Μήτογλου. 80 % βολές, 33 % τρίποντα και 40 % δίποντα είχε το παλικάρι στο κολεγιακό. Και επειδή δεν είναι παίκτης τύπου ΝΒΑ, το να έρθει στην Ευρώπη και στον Ολυμπιακό  (έχοντας ρόλο...) θα ήταν ιδανικό γι αυτόν... Δεν είναι αμερικανοθρεμμένος, όπως ο Ντόρσεϊ ή ο Όγκουστ.

Ή αν για παράδειγμα φύγει ο Μιλουτίνοφ, μη σας φανεί περίεργο να γίνει κίνηση για Μπόγρη (με ταυτόχρονη απόκτηση καλύτερου Αμερικανού στο 5 και ξένο 4άρι).

Για το 2-3άρι που μίλησα, θεωρώ ότι είναι ίσως η πιο κομβική κίνηση που πρέπει να γίνει. Ο Σπανούλης δεν θα έχει... 100 συμμετοχές του χρόνου, ενώ με δεδομένη τη φυγή του Λοτζέσκι, στο 3 μένεις με 2 παίκτες. Άρα θες ένα παίκτη να παίζει και στις 2 θέσεις, με καλό σουτ και δημιουργία.

Ή αν για παράδειγμα φύγει ο Σέρβος ψηλός, τότε μη σας κάνει εντύπωση αν γίνει κίνηση για Μπόγρη ή Βουγιούκα, καλύτερο (δλδ πιο ακριβό) 5άρι και ένα 4σαροτριάρι Αμερικάνο με καλό σουτ και εκρηκτικότητα.

Με άλλα λόγια, οι κινήσεις θα έχουν γνώμονα (θέλω να πιστεύω) την επέκταση του ελληνικού κορμού και της απόκτησης ξένων με εκρηκτικότητα και καλό σουτ.

Να εκμεταλλευτεί το ελληνικό και ευρωπαϊκό Momentum...

Οι συγκυρίες ευνοούν τρομερά τον Ολυμπιακό, στο να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Καταρχήν, έχει πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΟ. Τι πλεονέκτημα; Εκτός από το αγωνιστικό, έχει και πλεονέκτημα στο πρεστίζ...

Ο Ολυμπιακός εκπροσωπεί την Ελλάδα σε τελικούς, κατακτά πρωταθλήματα, έχει σεβαστή διοίκηση και παίκτες σε όλη την Ευρώπη. Ποιος νεαρός Έλληνας θα διαλέξει να πάει στον ΠΑΟ με τον Γιαννακόπουλο πρόεδρο και το βάρος στις πλάτες του για να κουβαλήσει νέες επιτυχίες;;; Και αν δεν τα καταφέρει, να ταξιδεύει με πούλμαν;;;;

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ετοιμάζεται ήδη μια νέα αφαίμαξη ταλέντων από το ΝΒΑ. Τεόντοσιτς, Μπογκντάνοβιτς, ίσως από τώρα Ντόντιτς, και άλλοι πολλοί.

Ο Ολυμπιακός παραμένει σταθερός σε αυτή τη λαίλαπα, διατηρώντας τους (Έλληνες) πρωταγωνιστές του.

Με Σπανούλη και Αγγελόπουλους δε φοβάμαι τίποτα...

Ο Σπανούλης έχει την ίδια όρεξη για μπάσκετ, όση είχε και στα 18 του. Αν προσέξει ο ίδιος και γίνει και η σωστή διαχείρισή του, θα παίζει και θα μαγεύει άλλα 2-3 χρόνια ακόμα. Κάποια στιγμή, όμως, θα σταματήσει το μπάσκετ. Στα 40; Ίσως... Οι Αγγελόπουλοι όμως θα μείνουν. Και με αυτούς στο τιμόνι, θα έρθουν πολλές λαμπρές στιγμές ακόμα...

ΥΣ: Αν το ΣΕΦ την Πέμπτη δεν έχει 8.000-10.000 κόσμο, είναι ντροπή και ξεφτίλα...


 

2 σχόλια:

  1. Πολύ πρόωρο Stouk, όπως λες κι εσύ έχουμε ένα πρωτάθλημα να κερδίσουμε...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σπανούλης να σκέφεται τα παιδαριώδη λάθη στις ασίστ στον τελικό που δεν θα τα έκανε ούτε ο οκτάχρονος γιός μου, και ας αφήσει το Βελιγράδι.
    Το λέω γιατί με την κλάση του, αν δεν κάνω σ' αυτόν αυστηρή κριτική σε ποιόν θα κάνω;
    Συγκλονιστικός στο πλεύ οφς, καλός στον ημιτελικό, και τραγικός εκεί που μέτραγε, μερικά μέτρα από τον Ζοτς τον μισητό του εχθρό.
    Ξέρει και ο ίδιος πόσο πρεστίζ θα του έδινε μια καλή εμφάνιση στην Πόλη, οπότε ας αφήσει το Βελιγράδι για τώρα...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή