Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Πρόκριση και προγραμματισμός για πορεία



Ένας βαθμός με την Young Boys στο "Γ. Καραϊσκάκης" φαντάζει πολύ μικρό εμπόδιο για τον Ολυμπιακό. Η πρόκριση εύκολα ή δύσκολα θα έρθει, αλλά το θέμα είναι το μετά. Γράφει ο Stouk...


Η σεζόν 2011-2012 ήταν η τελευταία που ο Ολυμπιακός είχε πάρει πολύ σοβαρά το θεσμό του Europa League. Θυμίζω εκείνη τη χρονιά με Βαλβέρδε και ένα από τα καλύτερα ρόστερ της πρόσφατης ιστορίας, η πρόκριση στους 8 είχε χαθεί εξαιτίας 2-3 σοβαρών λαθών των Μοντεστό και Μέγιερι στον επαναληπτικό με την Μέταλιστ. Ο καταιγιστικός τότε Ολυμπιακός είχε βλέψεις για πολύ πολύ μακριά.



Από εκεί και πέρα ποτέ μα ποτέ ο συγκεκριμένος θεσμός δεν αντιμετωπίστηκε με την σοβαρότητα που θα έπρεπε. Λεβάντε, Ντνίπρο και Άντερλεχτ ήταν ομάδες που ο Ολυμπιακός έπρεπε να αποκλείσει και δεν το έκανε. Είτε λόγω γενικότερης... χαλαρότητας, είτε λόγω κάποιων μεταγραφικών κινήσεων που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν (ή έγιναν με εγκληματικό τρόπο - βλ. Σαντάνα-).

Φέτος ο Ολυμπιακός είναι αρκετά συγκεντρωμένος στους αγώνες του Europa. Δεν έχει εντυπωσιάσει σε καμία περίπτωση, αλλά παίρνει αποτελέσματα που θέλει. Ακόμα και με τον ΑΠΟΕΛ είχε χάσει αρκετές ευκαιρίες και δεν ήταν από τα ματς που μπορεί να πει κάποιος ότι "πουλήθηκε" φθηνά.

Για να λέμε και την αλήθεια βοήθησαν και οι αντίπαλοι. Young Boys και Αστάνα δεν είναι δα και τίποτα μεγαθήρια, όπως και ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος βέβαια πήρε διπλό στο Φάληρο και υποδέχεται τον Ολυμπιακό τελευταία αγωνιστική.

Τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια. Όχι μόνο λόγω αντιπάλων. Άλλωστε, αν η κληρωτίδα σταθεί... φιλική, μπορεί να αποφευχθεί η διασταύρωση με κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο (που άλλωστε είναι και λίγα στο θεσμό)Κυρίως η δυσκολία είναι λόγω διπλών αγώνων, όπου εκεί ο Ολυμπιακός παραδοσιακά χωλαίνει.

Εκεί μετράει, εκτός από την τύχη (πολύ σημαντικό κομμάτι) και τη διαιτησία (με την Ντνίπρο είχε ακυρωθεί καθαρό γκολ ως φάουλ - φάντασμα), αφενός μεν η νοοτροπία και η σοβαρότητα που θα αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο και αφετέρου το να μην τρως εύκολα γκολ.

Εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα. Η αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού (Ρέτσος -πια-, Ντα Κόστα, Μποτία, Φιγκέιρας) είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών και επιμένω γι αυτό.  Το πράγμα καλύφθηκε κάπως λόγω χαμηλής δυναμικότητας των αντιπάλων. Ωστόσο από εδώ και πέρα, όπου ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει και κάθε γκολ παθητικό θα παίζει το ρόλο του, το πρόβλημα, αν δεν διορθωθεί, θα γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο για διάκριση.

Γιατί, για να είμαστε δίκαιοι, από τη μέση και μπροστά οι υφιστάμενοι παίκτες μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Μάρτινς και Ελιονούσι έχουν δείξει πράγματα, ο Σεμπά μας διαψεύδει κάθε ματς και περισσότερο, Φορτούνης ηγέτης στο κέντρο, ο Μιλιβόγιεβιτς με τα λαθάκια του μεν αλλά μηχανάκι, Ιντέγιε σε δαιμονιώδη φόρμα.

Ακόμα και οι Μπουχαλάκης, Μανθάτης (πόσο μ αρέσει αυτός ο παίκτης...), Ρομαό δεν είναι εκτός rotation και δικαιότατα, αφού στο γήπεδο δείχνουν ότι εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που παίρνουν.

Επίσης, κανείς μην ξεγράφει τον Καρντόσο, γιατί δεν είναι δυνατόν να ξέχασε να σκοράρει. Απλά με τέτοιο Ιντέγιε, είναι λογικό να έχει μείνει πίσω σε ρυθμό.

Το κύριο πρόβλημα είναι στην άμυνα λοιπόν. Αριστερό μπακ ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ο Ρέτσος παίζει με το φιλότιμο, αφού δεν είναι αυτή η θέση του και έχει εκτεθεί πολλές φορές, με χαρακτηριστικές φάσεις τα γκολ με τον ΑΠΟΕΛ και την Αστάνα στο Καζακστάν. Για Μποτία - Ντα Κόστα μην τα ξαναλέμε. Είναι και οι δύο επικίνδυνοι σαν δίδυμο. Αν κάποιος μπορεί να σωθεί από τους δύο είναι ο Ισπανός.

Στα δεξιά ο Ομάρ θα ανεβάσει σίγουρα το επίπεδο, αλλά υπάρχει ένα ερωτηματικό κατά πόσο είναι σε θέση, μετά τον σοβαρό τραυματισμό, να βγάζει  συνεχόμενα 90λεπτα.

Άρα λοιπόν, 2-3 κινήσεις είναι επιβεβλημένες. Στόπερ και αριστερό μπακ 1ης γραμμής και ίσως και ένας παίκτης στο κέντρο (στα πλάγια ή πίσω από τον φορ), ανάλογα τι θα γίνει με Μάριν και Τσόρι, τους οποίους ο Μπέντο έχει όχι απλά στον πάγο, αλλά στην κατάψυξη.

Δεν είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να υπάρχει θέληση από τη διοίκηση. Υπάρχει χρυσή ευκαιρία να σβηστεί το πατατράκ του καλοκαιριού με την Μπερ Σεβά, με μια καλή πορεία στο europa. Ψαγμένες και στοχευμένες κινήσεις χρειάζονται.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου