Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Άχρηστοι επειδή χάσαμε από τη 2η ομάδα του πλανήτη; Ε, ΟΧΙ!!!

 
Ο Court Central ...τρελαίνεται για τους αφορισμούς σε βάρος των παικτών μας και θεωρεί επιτυχία την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ
Φίλοι μου, τώρα που σβήνει ο απόηχος από τη φετινή διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ και ξεκινά η μετά - Σπανούλη εποχή για την Εθνική, διαβάζω τις αναρτήσεις στο red-philodopher (και όχι μόνο) και δεν πιστεύω στα μάτια μου!
Τί είναι αυτά τα πράγματα; Για να τα δούμε με γεγονότα και όχι με αφορισμούς:

 
-Το 2009 η Εθνική πήρε το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ. Θυμάστε την σύνθεση;   Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κώστας Κουφός, Κώστας Καïμακόγλου, Γιάννης Μπουρούσης, Νικ Καλάθης, Γιώργος Πρίντεζης, Αντώνης Φώτσης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Γιάννης Καλαμπόκης, Στράτος Περπέρογλου. Προπονητής:Γιόνας Καζλάουσκας
Αν η γενιά αυτή είναι αποτυχημένη, το χάλκινο του 2009 το οφείλουμε στον ...Σκλαβενίτη, τον γυρολόγο Γλυνιαδάκη, τον Καλαμπόκη και τον Φώτση!!! ΕΛΕΟΣ! Μήπως η διαφορά με το σήμερα είναι ότι στον πάγκο ήταν ο Καζλάουσκας, ο οποίος πήρε το 2013 το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ με τους Λιθουανούς, ενώ την Κυριακή διεκδικεί το χρυσό; Αυτός ντε, τον οποίο κάποιοι στην Ελλάδα είχαν βαφτίσει "ύπνο" και "άχρηστο", όταν είχε χάσει πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό αλλά και όταν είχε χάσει την Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ από τον Ολυμπιακό, για λόγους που είναι αντιληπτοί...
 
-Το 2011, η ίδια γενιά ήρθε έκτη στο Ευρωμπάσκετ. Ήταν αποτυχημένη η γενιά αυτή αυτό όταν έλειπαν οι Σπανούλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής και όταν είχες στον πάγκο τον απίθανο Ζούρο που μας βύθισε στο Προολυμπιακό την ίδια χρονιά;
 
-Το 2013 που καταρρεύσαμε στο Ευρωμπάσκετ, είχαμε πάλι 4/4 στην πρώτη φάση αλλά είχαμε στον πάγκο και τον γίγαντα Τρινκιέρι που πήγε να βγάλει διοργάνωση με τρία γκαρντ! ΤΡΙΑ ΓΚΑΡΝΤ! Ο αποτυχημένος Σπανούλης έφταιγε που έπαιζε κουτσός, ο Ζήσης που δεν είχε άνθρωπο να τον αντικαταστήσει, ή ο Μπουρούσης που στο ματς - θρίλερ με τις δύο παρατάσεις και το 88-92 από την Κροατία, το οποίο έφερε το τέλος στην πορεία προς τους "8", δεν είχε back up, αφού ήταν τραυματίας ο Μαυροκεφαλίδης (όπως και ο Παπανικολάου - δεκάδα είχαμε σε εκείνο το ματς!) και έπαιρνε ανάσες μόνο από τον ...Καββαδά!
 
-Το 2014 πήγαμε στο Μουντομπάσκετ με άλλον έναν άπειρο προπονητή -ποιος είναι αλήθεια ο Κατσικάρης, ο οποίος κοουτσάρει ...την Μούρθια; - και πέσαμε σε μία Σερβία η οποία πήγε στον τελικό! Δηλαδή, χαρακτηρίζουμε ως αποτυχημένη μια γενιά επειδή αποκλείστηκε πέρσι από την φιναλίστ του Παγκόσμιου, που έχασε την κούπα από τους NBAers!!!
 
-Οι νεώτεροι δεν ίσως δεν γνωρίζουν, ενώ κάποιοι παλαιότεροι ίσως το έχουν ξεχάσει. Θα το θυμίσω λοιπόν: σε νοκ άουτ αγώνα έχουμε να κερδίσουμε την Ισπανία από το ...1995!!! Να θυμηθούμε ποιοι παίκτες έχουν παίξει από τότε στην Εθνική, εκτός από αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζουμε ως αποτυχημένους;  Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Αλβέρτης, Παταβούκας, Κακιούζης, Σιγάλας, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Φώτσης...
ΚΑΝΕΙΣ από όλους αυτούς δεν έχει κερδίσει σε νοκ άουτ τους Ισπανούς εδώ και 20 χρόνια, αλλά αποτυχημένοι είναι ο Σπανούλης, ο Ζήσης και ο Μπουρούσης...Αυτοί που, στο κάτω - κάτω της γραφής, ήταν οι πρώτοι που κέρδισαν την Ισπανία το 2013 στο Ευρωμπάσκετ με 79 -75 για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ έπειτα από το 2002 (προκριματικά για το Ευωρμπάσκετ της Σουηδίας την επόμενη χρονιά), με τον Kill Bill να σαρώνει με 20 πόντους και τον Μπουρούση να δίνει ομηρικές μάχες με τον Μαρκ Γκασόλ. Μια Ισπανία που δεν είχε Πάου αλλά είχε Μαρκ Γκασόλ και, επιπλέον, τους NBAers Καλντερόν και Ρούμπιο.
 
Για να τελειώνουμε: μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της πρώην ΕΣΣΔ, η Ισπανία είναι η 2η μπασκετική δύναμη του πλανήτη. Σημειώνω μόνο τις πρόσφατες μεγάλες διακρίσεις της:
 
α) Αργυρή Ολυμπιονίκης στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες!
β) Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2006!
γ) Μετάλλια σε όλα τα Ευρωμπάσκετ από το 1999 και μετά (με εξαίρεση την 4η θέση του 2005, όταν η Εθνική μας ήταν χρυσή) εκ των οποίων τα δύο χρυσά στις διοργανώσεις του 2009 και του 2011!
 
Αν λοιπόν είναι αποτυχία να αποκλείεσαι από αυτήν την ομάδα, πρέπει να ορίσουμε τί είναι επιτυχία! Γνωρίζετε τις απόψεις μου για τους Βασιλακόπουλους κλπ, αλλά μην πυροβολούμε μια ομάδα που παίζει πάντα στο 100% των δυνατοτήτων της. Στο κάτω - κάτω φίλοι, η Ευρώπη έχει καμιά 40αριά χώρες και καμία δεν βρίσκεται στην δίνη που έχει βρεθεί η Ελλάδα.
 
ΝΑΙ, θα το πω απερίφραστα: είναι επιτυχία η 5η θέση για την Εθνική Μπάσκετ! Όπως είναι επιτυχία κάθε πρόκριση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στα playoffs της Ευρωλίγκας, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
 
Court Central

4 σχόλια:

  1. Αντιτάσσομαι.....
    Οταν δω το μπάσκετ που θέλω να δω, με τη διάρκεια που θέλω να δώ, και όταν πειστώ ότι εξαντλήσαμε τις πιθανότητές μας, τότε θα αλλάξω γνώμη.
    Μεγάλος γίνεσαι με τους τίτλους, και από τότε που έφυγε ο Διαμαντίδης δεν είμαστε μεγάλοι, είμαστε πρώην μεγάλοι.
    Θέλω, επίσης σχόλια γιά το σύστημα διεξαγωγής, που τιμωρεί τις ομάδες που κάνουν νίκες στην αρχή,
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Paratiritis συμφωνώ απόλυτα για το σύστημα διεξαγωγής, όπως άλλωστε και για το σύστημα της προκριματικής φάσης στην Ευρωλίγκα.
    Για τον Διαμαντίδη, να θυμίσω ότι δίπλα του είχε και Παπαλουκά, Τσαρτσαρή και, βεβαίως, Σπανούλη, ενώ επαναλαμβάνω ότι στο χάλκινο του 2009 δεν έπαιζε.
    Αν μένει μία πίκρα είναι ίσως γιατί - όπως έχεις γράψει κι εσύ - δεν παίξαμε αυτό που μπορούσαμε. Ουσιαστικά, ο Παπανικολάου έμεινε τελείως εκτός τουρνουά, ενώ τρεις παίκτες - νικητές με τίτλους και παραστάσεις, ο Μάντζαρης, ο Περπέρογλου (κυρίως αυτοί οι δύο) και ο Καϊμακόγλου χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους.
    Εγώ χωρίς να θέλω να το παίξω μετά Χριστόν προφήτης και βλέποντας την Λιθουανία στον τελικό, αλλά και το επίπεδο των ημιτελικών, θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν υστερεί ούτε σε ταλέντο, ούτε σε ειδικό βάρος.
    Η ευθύνη είναι του κόουτς, όχι μόνο για το ανύπερκτο rotation αλλά και για το κοουτσάρισμα με την Ισπανία.
    Ξεκινώ. Κατέβηκε ουσιαστικά με 7 παίκτες. Αφού το ένα guard το αχρίστευσε εντελώς, θα μπορούσε να πάρει τρίτο σέντερ, αφού ήξερε εξ αρχής ότι θα βρει τον Γκασόλ.
    Στο ματς με την Ισπανία, μας έκανε ζημιά ο Κλαβέρ, την στιγμή που ο Παπ αναπαυόταν στον πάγκο, όταν κάποτε κοίταγε στα μάτια τον Κιριλένκο.
    Στην τέταρτη περίοδο και με προβάδισμα στο +4, ξεκινάει με μια πεντάδα εκτός τόπου και χρόνου, με Περπέρογλου μέσα, όπου και αυτός ήταν "θαμμένος" και στο λεπτό, το ματς πήγε και πάλι στα χέρια του.. Σκαριόλο, ενώ και το τέταρτο φάουλ του Μπουρούση στο τέλος της τρίτης περιόδου (αν θυμάμαι καλά) θεωρώ πως είναι μισή μισή ευθύνη του κόουτς και φυσικά του έμπειρου Γιάννη, που πέταξε εαυτόν, εκτός ματς.
    Δεν γίνεται μια Ελλάδα, να κατεβαίνει με 7 παίκτες και να έχει ΕΝΤΕΛΩΣ ανενεργούς όλους αυτούς.
    Με αυτά και με αυτά, θεωρόντας ότι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει ΤΙΠΟΤΑ από τους δυο φιναλίστ -η μεν Λιθουανία παίζει με έναν play maker και έναν σέντερ, η δε Ισπανία παίζει "η μπάλα στον Πάου"- η πέμπτη θέση είναι αποτυχία.
    spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή