Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Γι αυτό το χάνει...



Αν η περσινή αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού δικαιολογούσε απόλυτα την απώλεια του τίτλου, με τη φετινή συμβαίνει το αντίθετο. Τότε, γιατί, όπως όλα δείχνουν, θα χάσει και τον φετινό; Γράφει ο Stouk


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι 8 βαθμοί διαφοράς δεν είναι κάτι το τρομερό, πόσο μάλλον όταν απομένουν 17 αγωνιστικές για το τέλος. Στο ελληνικό πρωτάθλημα όμως δύσκολα ανατρέπεται μια τέτοια κατάσταση.

Αν θεωρήσουμε ότι η απώλεια ενός ακόμα τίτλου για τον Ολυμπιακό είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, οφείλουμε να ψάξουμε το "ΓΙΑΤΙ". Όχι τίποτα άλλο, αλλά η εικόνα της ομάδας μόνο αρνητική δεν είναι και φυσικά δεν δικαιολογεί να θεωρούμε χαμένο ένα πρωτάθλημα τόσο νωρίς.

Αιτία 1: ΒΑΛΤΕ ΓΚΟΛ!!!



Ο Ολυμπιακός, από τα πρώτα φετινά του δείγματα, έδειξε ότι φτιάχνει εύκολα φάσεις και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, το μεγάλο του πρόβλημα ήταν, είναι και πιθανόν θα συνεχίσει για φέτος να είναι η ικανότητα αυτές οι φάσεις να γίνονται γκολ.

Είτε οι βασικοί του φορ, είτε οι πλάγιοι, είτε οι κεντρώοι δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, όχι στο εξεζητημένο αλλά κυρίως στο απλό που δίνει λύσεις.

Ο Λάζαρος είχε μπει με φόρα, αλλά στη συνέχεια έμεινε εκτός είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω τραυματισμού και δυστυχώς έμεινε με την απίστευτη εκκίνηση που έκανε στη σεζόν.

Οπότε, τα κάστανα από τη φωτιά έπρεπε να τα βγάλουν οι Ποντένσε, Φετφατζίδης, Ναουέλ, Φορτούνης, Χασάν, Γκερέρο και Μάνος.

Όσοι παρακολουθούν τους αγώνες της ομάδας, ξέρουν τι πρόβλημα έχει ο καθένας στο σκοράρισμα. Είτε αυτό λέγεται ατυχία, είτε εγωισμός, είτε ανικανότητα, είτε ευπάθεια στους τραυματισμούς, είτε πολλά από αυτά μαζί.

Ειδικά στο εντός με τον ΠΑΟΚ ζήσαμε μοναδικές στιγμές αστοχίας. Από μόνη της αυτή η νίκη, ακόμα και όλα τα υπόλοιπα να είχαν κυλήσει ακριβώς έτσι όπως κύλησαν, θα άλλαζε τα δεδομένα.

Σημ: Για μένα το χειρότερο απ' όλα είναι ο εγωισμός. Όταν βλέπεις ότι την ομάδα "δεν την πάει" το γκολ, προσπαθείς να δεις τον συμπαίκτη σου δίπλα, που είναι σε καλύτερη θέση. Αν αυτό είχε γίνει σε κάποιες περιπτώσεις, τώρα ο Ολυμπιακός θα ήταν, αν όχι ισόβαθμος, τότε πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ και θα είχε ήδη προκριθεί στο Europa.

Αιτία 2: Η διαιτησία υπέρ του ΠΑΟΚ



Εδώ τι να αναλύσουμε; Τα χέρια - euroleague block of the night  που δεν δίνονται πέναλτι για τους αντιπάλους; Οι βουτιές του Πρίγιοβιτς που κάνουν τους διαιτητές να τρέχουν στη βούλα; Οι κάρτες υπέρ; Οι κάρτες κατά;

Ειδικά τα ματς ΠΑΟΚ - Αστέρας και ΛΑΜΙΑ-ΠΑΟΚ έκαναν το μήνυμα σαφές: Αν θέλει να πάρει ο Ολυμπιακός πρωτάθλημα, πρέπει να κάνει μια σχεδόν αλάνθαστη σεζόν (τύπου το πολύ 6-8 χαμένοι βαθμοί). Αλλιώς... πάπαλα!


Αιτία 3: Η κατά του διαιτησία



Ο Ολυμπιακός έχει χάσει βαθμούς από τον ΠΑΟΚ (Η), την ΑΕΚ (Χ), τον ΟΦΗ (Η), τον ΠΑΟ (Χ) και προχθές με την Ξάνθη (Χ).

Από τα παραπάνω, με τον ΠΑΟ και την Ξάνθη υπήρχε ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος. Δεν μιλάμε για "σπόρια", μιλάμε για καραμπινάτες περιπτώσεις πέναλτι που δεν δόθηκαν (με τον ΠΑΟ τα χέρια, με την Ξάνθη το συνεχές... wrestling στην περιοχή!), και μάλιστα σε αγώνες που ο αντίπαλος είχε από την αρχή μέχρι το τέλος το ρόλο του κομπάρσου.

Μιλάμε δλδ για 4 βαθμούς...

Αιτία 4: Οι αλλαγές του καλοκαιριού




Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός ξαναχτίστηκε από την αρχή, με νέο προπονητή, πολλούς νέους παίκτες και έντονο (πια) ελληνικό στοιχείο. Από μόνο του αυτό ήταν αίτια η υπόθεση "πρωτάθλημα" να μην είναι τόσο σίγουρη.

Βασικό σχήμα, αυτοματισμοί, ρόλοι, όλα αυτά χρειάζονται καιρό για να παγιωθούν. Φαίνεται άλλωστε από το ότι όσο προχωρά η σεζόν, ο Ολυμπιακός βελτιώνει την εικόνα του όλο και περισσότερο. Θυμηθείτε για παράδειγμα το εντός με την Μπέτις τον Σεπτέμβρη και το εκτός. Η μέρα με τη νύχτα. Ή το εκτός με την ΑΕΚ και το εκτός με τον Ατρόμητο (που είναι 5 βαθμούς μακριά της...). 

Αιτία 5: Το 1 "κλικ" παραπάνω ποιότητας στους παίκτες

Παρότι θεωρούσα πολύ μελετημένες τις μεταγραφικές επιλογές, στην πράξη αποδείχθηκε ότι αυτές στερούνται το ένα... κλικ ποιότητας που θα ανέβαζε επίπεδο την ομάδα και θα έλυνε θέματα όπως το γκολ ή τα λάθη στην άμυνα.

Ας αρχίσω από το τελευταίο. Ο Μαρτίνς ξεκίνησε με Βούκοβιτς - Μιράντα, μετά τη θέση του Μιράντα πήρε ο Μεριά, μετά ο Σισέ, μετά ξανά ο Μεριά και ο Μιράντα και τώρα πια ξανά ο Σισέ. Πέρασε, με άλλα λόγια, αρκετό χρονικό διάστημα για να βρεθεί το μόνιμο δίδυμο. Αλλά ακόμα και έτσι, οι υπάρχοντες στόπερ δεν έχουν την εικόνα του απροσπέλαστου. Ο μεν Μιράντα δεν είναι γι αυτό το επίπεδο, ο Βούκοβιτς έχει βάλει 2 αυτογκόλ - μαχαιριές, ο Σισέ ρέπει στο εύκολο λάθος, ενώ δεν διατηρεί και την ψυχραιμία του, που με την Ξάνθη πχ έπαιξε ρόλο στο τέλος. Ήθελες ένα παίκτη - εγγύηση στο κέντρο της άμυνας, γιατί τέτοιος δεν υπάρχει.

Επιπλέον, ο Ποντένσε θετικός αλλά του λείπει το γκολ, ο Φέτφα κατέρρευσε μετά το εκτός με την ΑΕΚ (και γενικά δείχνει να μην έχει δουλέψει τα τελειώματά του) , ο Ναουέλ δεν έχει προσαρμοστεί. Με απόντα τον Λάζαρο, εκεί έχεις τρύπα, αλλά έτσι κι αλλιώς, φάνηκε καθαρά πως θες ένα πλάγιο που να έχει το γκολ πιο εύκολο από τους Ποντένσε και Φέτφα.

Τέλος, όσον αφορά τους φορ, είναι τίμιοι, αλλά όχι... killers! Και ο Χασάν και ο Γκερέρο έχουν δώσει πράγματα, αλλά δεν μπορείς να τους πεις και σκόρερ ολκής.

Από εδώ και πέρα... τι;

Αν θεωρήσουμε το πρωτάθλημα χαμένο, ποιοι στόχοι απομένουν; Αρχικά, το ματς με τη Μίλαν. Εκεί ο Ολυμπιακός θέλει 2-0 για να προκριθεί και όσο δύσκολο και αν φαντάζει, μπορεί να γίνει το ματς που θα αλλάξει το νόημα αυτής της σεζόν.

Μετά, η 2η θέση και το Τσάμπιονς Λιγκ είναι εφικτοί στόχοι, όπως φυσικά και το κύπελλο, που κρύβει αρκετό γόητρο.

ΥΣ: Η σειρά με την οποία παρέθεσα τις αιτίες δεν είναι τυχαία, αλλά κατά φθίνουσα σειρά σημασίας. Θεωρώ τα όσα ζούμε με τη διαιτησία, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να τα προσπερνά με άνεση κιόλας, αν είχε βάλει τα γκολ που έπρεπε στα ματς που δεν είχε αδικηθεί, όπως πχ με ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Αν είχε κερδίσει μόνο αυτά τα δύο ματς, αυτή τη στιγμή θα ήταν μπροστά.

ΥΣ2: Βέβαια, ποιος μου λέει ότι αν τα είχε κερδίσει, δεν θα τον περνούσαν χειρουργείο στα επόμενα ματς; Έλα ντε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου